neděle 30. srpna 2020

Lovci kryptidů 4: Epizody

V období od 11. srpna 2019 do 29. srpna 2020 běžela na mém blogu 4. série Lovců kryptidů. Dopsal jsem ji včera, a tak jako po skončení předchozích tří sérií, i nyní přináším článek, v němž shrnu děj celého příběhu. Byla to neuvěřitelná dvanáctiměsíční odysea. 4. série měla celkem 22 epizod či kapitol, tedy mnohem více, než kterákoliv série před ní. Pro srovnání, 1. série měla 10 kapitol, 2. sérii tvořilo 12 epizod a 3. sérii pak celkem 13 epizod. Čtvrtá série byla nejdelší, a její děj byl také nejrozsáhlejší. To možná ani není tak překvapivé, jelikož se zároveň jednalo o poslední sérii. Její psaní jsem si moc užil, našla si místo v mém srdci, a já na ten rok strávený promýšlením a psaním "Lovců kryptidů 4" nikdy nezapomenu!

4. série Lovců kryptidů navazovala na události první, druhé i třetí série, naši hrdinové však tentokrát čelili nebezpečí tak velkému, že se s ním sotva mohli rovnat. Příběh se točí kolem Lovců kryptidů, kteří při misi do kosmu přišli o svého vůdce Jacka Owena, doprovázených jeho a Paulininým v současnosti dosud nenarozeným synem Deanem, jenž přicestoval z roku 2039 do roku 2019, aby zabránil apokalyptické budoucnosti způsobené válkou mezi mimozemskými kolonizátory Shai'ri a roboty X-77 megalomana Deylina Nieta, a také smrtelným virem rozšířeným po světě Claudem Ngoyem, posledním z Rapanai, který se hodlá za vyhubení svého a jiných druhů lidem jednou provždy pomstít. V této sérii nedocházelo k bitvě mezi několika skupinami lidí se zájmem o kryptidy tak jako v příbězích předchozích. Lovci kryptidů se tentokrát zoufale pokoušeli změnit běh dějin, aby se Deanova budoucnost nikdy nenaplnila. Neustále chybovali, ale nevzdávali se, ačkoliv si téměř všichni do konce uvědomovali, že jejich pokusy o záchranu světa byly marné. Mnoho postav v této sérii zažilo strašné trauma. Většina postav v průběhu série zemřela, a ačkoliv se některé z nich vrátily v poslední kapitole, kvůli střetu časových linií jim v paměti zůstaly vzpomínky na to, jaké to je zemřít, a ztratit se. Všechny postavy se musely vypořádat s velkou změnou, kterou Shai'ri do světa vnesli. O osudech jednotlivých postav ještě napíši samostatný článek.

Ve čtvrté sérii nám byla představena nová místa, kupříkladu planeta Mor'ra (lidmi označovaná jako 15,431), která se stala velmi důležitou, byť jen několikrát navštívenou lokací (Shai'ri na ní v obdobě koncentračního tábora zotročili C'riely, jež pak odchytili Jacka Owena - dle mínění Lovců kryptidů ho zabili - a on je pak osvobodil) nebo Velázquezova tvrz na pobřeží Argentiny. Ta se stala pro Lovce kryptidů novým útočištěm poté, co byla v 10. kapitole jejich základna na jihu Londýna, stojící (byť byla jednou, a to v 2. sérii, částečně odpálena) už od konce 1. série, zničena přistávající vesmírnou lodí. V kapitole Shy'rkův příběh, která představovala flashback života Vládce, centrálního antagonisty celé série, jsme navštívili planetu Dh'eru, a dozvěděli jsme se také něco o sousední planetě Reně. Tyto planety byly zničeny multiverzní energií z bytosti, kterou lidé znali pod názvem The Father, na konci 3. série. Základy příběhu 4. série byly položeny již ve 3. sérii, konkrétně v kapitolách "Nestvůra z Point Pleasant", v níž byla vyslovena domněnka, že takzvaný Mothman je v univerzu Lovců kryptidů mimozemšťanem, a v níž také mentálně nemocný mladík Roderick nakreslil na stěnu pokoje v psychiatrické léčebně rekonstrukci Dh'ery a Reny s odlétajícími vesmírnými loděmi Shai'ri a C'rielů, a dále v kapitole "Invaze", kde se scéna z Roderickovy malby stala realitou. Tato fakta byla následně odhalena ve 3. kapitole 4. série, nazvané "Ptej se, ptej se Indrida Colda!", jež se zároveň stala prvním příběhem, v němž se objevil Dean Owen, který o sobě Lovcům kryptidů řekl to nejpodstatnější, a sdělil jim, jaká budoucnost měla Zemi čekat. 

Právě proto, že čtvrtá série byla sérií poslední, rozhodl jsem se její příběh rozvést do detailů, díky čemuž v průběhu dvanácti měsíců vzniklo tolik jednotlivých epizod. Předchozí série většinou trvaly deset měsíců, nicméně velmi brzy jsem si uvědomil, že potenciál 4. série byl mnohem větší, a navíc bylo třeba dát jednotlivým postavám více času, a neskákat v příběhu z měsíce do měsíce jako v předchozích sériích. Několik prvních epizod se skutečně odehrává v měsících, kdy byly napsány (tzn. první kapitola 4. série, "Brzy se přihodí něco strašného", se skutečně odehrává v srpnu 2019), to vše skončilo zhruba s epizodami "V zemi gigantů" a "Příchod Shai'ri". Jak jsem uvedl v "Posledním vzdoru", celý zbytek série - invaze Shai'ri, přesun z Londýna do Velázquezovy pevnosti v Argentině, pokus o zastavení Ngoye - se odehrává v kratším časovém úseku, v březnu a dubnu 2020. Je koneckonců důležité si uvědomit, že Pauline celou tu dobu čekala malého Deana, jenž by se měl narodit v květnu 2020. 

Mimozemský faktor přesahoval v této sérii faktor kryptidů, kteří se však stále v mnoha epizodách objevují (a pokud se náhodou naše postavy nesetkávají s "divokými" kryptidy, pak se v každém příběhu objevuje alespoň jejich mazlíček Tatz, malý Tatzelwurm odchycený Jackem v poslední kapitole 2. série, "Vězni války"). Fakt, že Lovci kryptidů nakonec zachrání Zemi před mimozemskou invazí, vymíráním lidstva a strašlivou válkou mezi Shai'ri a roboty X-77, mě také vedl k přesvědčení, že nemůže vzniknout pátá série (vždy jsem si pomyslel "Co by zachraňovali pak? Galaxii? To už není práce pro ně"). V této sérii se naši hrdinové postavili tomu největšímu nebezpečí, a po sérii útrap, po všem tom neskutečném emočním vypětí a neustálých prohrách, nakonec zvítězili. Lovci kryptidů se odehrávají v rozsáhlém fiktivním světě, který je mixem skutečné reality, sci-fi a fantasy, proto byli mnozí kryptidi pro příběh upraveni. Jak již bylo zmíněno, Mothman je v tomto fiktivním světě mimozemský druh, nazývaný Mq'x, Indrid Cold je zase druh metamorfů zvaných St'eem. Další mimozemské rasy, Shai'ri a C'rielové, jsou čistě mým dílem. 

V této sérii byly odhaleny některé záhady z předchozích sérií - například jak Deylin Nieto, který v příběhu figuroval od 1. epizody 2. série, "Záhada v jezeře Nikaragua", přišel ke své podvodní základně, a jak vlastně vznikl jeho kovový posluhovač Metaller. Zrovna příběh "Nieto zachránce", který poskytuje odpovědi na tyto otázky, se řadí k mým nejoblíbenějším. Na 4. sérii je kromě její délky a doby, během které byla tvořena, unikátní ještě jedna věc - její součástí jsou 3 epizody, ve kterých se Lovci kryptidů vůbec neobjevují. V kapitolách "Nieto zachránce" a "Shy'rkův příběh" nejsou ani zmíněni (v případě "Shy'rkova příběhu" se v příběhu neobjevují ani žádní lidé, lidský druh je jen zmíněn), zatímco v příběhu "Mike a Stacy" jsou nepřímo zmíněni (jméno týmu však uvedeno není, a Jack a Dean Owenovi jsou také zmíněni jen nepřímo). 

4. sérii Lovců kryptidů tvoří 4 sekvence příběhů, čítající po pěti nebo šesti jednotlivých kapitolách.

1. sekvence:

1. díl nese příhodný název Brzy se přihodí něco strašného (Soon, Something Terrible Is About Happen), který shrnuje jak nebezpečné dobrodružství s Bloodslurperem, tak Jackův nenadálý odchod v následující kapitole a také celkový osud Lovců kryptidů a vůbec celé planety Země v průběhu 4. série. Příběh začíná v Amazonském deštném pralese, kde po událostech 3. série žije Curupira se svým zvířecím přítelem, kompsognátkem Lilem, a chrání před lidmi původní pralesní obyvatele. Předem vyslaná vojenská jednotka Shai'ri ji zajme, a uvězní. Příběh dále krátce pokračuje v základně Lovců kryptidů v Londýně, kde Jack sdělí týmu, tvořeného dále Pauline, Pierrem, Akihikem, Rogerem, Fahadem a Kate, že byl vedoucím tajné americké vládní organizace, kapitánem Conroyem, poprosen o pomoc s odchytem geneticky modifikovaného muže Oskara Brinkerhoffa, jenž unikl ze své cely ve speciální věznici na Aljašce, a zabíjí Conroyovy muže. Jak se Lovci kryptidů v temné budově, skryté v Aljašských horách, přesvědčí, Oskar, přezdívaný Bloodslurper, zabíjení lidí velice lituje, ale láká ho jejich krev, a on si nemůže pomoci. Musí se živit jejich krví, ačkoliv ho viny z vražd ničí. Lovci kryptidů spolupracují s vojákem Yanem Gregsonem při odchytu Bloodslurpera. Kvůli Jackovi, zničenému chybami, kterých se dopustil ve 3. sérii, však o něj nakonec přijdou, a Bloodslurper z budovy uteče. Při odchytu se Akihikovi podaří pořídit fotografii zvláštního kryptida zvaného Kushtaka, který se dokáže přeměnit v cokoliv, co předtím viděl. Akihiko jej vyfotografuje při změně ve zvláštního hubeného živočicha, zcela jistě mimozemšťana. Brzy je jasné, že elektrický zkrat v budově a následné vypuštění Bloodslurpera způsobil onen mimozemský živočich, kterého Kushtaka napodoboval. Na konci kapitoly se Curupira probouzí ve zvláštní místnosti zdobené rytinami, kde na ní a na Lilovi mají být prováděny pokusy. Byla přemístěna do vesmírné lodě přilétající na území Konžského deštného pralesa. Vetřelců si všimne Claude Ngoy, podobně jako Curupira žijící ve své domovině o samotě po událostech 3. série, a zachrání ji.
Postavy: Jack Owen, Pauline Jetkins, Pierre Leroy, Kate Henshall, Akihiko Yukimura, Fahad Ghazalli, Roger Neill, Oskar Brinkerhoff/Bloodslurper, Yan Gregson, kapitán Conroy (zmíněn), Curupira, Claude Ngoy
Tvorové: Kushtaka, Compsognathus (Lil), Shai'ri

Název 2. epizody, Odlet černého motýla (Take Off of the Black Butterfly), má dvojí význam. Z doslovného hlediska odkazuje na vesmírnou misi v letounu Black Butterfly, na kterou se Lovci kryptidů vydali, z hlediska poetického zase odkazuje na Jackovu smrt. Ve 3. sérii se Jack velice změnil, z dobrého vůdce týmu se stal egoista, a když si uvědomil, jak moc chybil, nedokázal se vrátit zpět či začít znovu - byl dobrým člověkem, ale začerněným svými činy. Kapitola začíná v Coloradu, kde nějakých pětadvacet kilometrů severně od Grand Junction tým ze CIA, tvořený Arikem Thomsonem, Barbarou Kentovou a Amandou Lyonsovou, sleduje objekt UFO. Na místo jsou přivoláni Lovci kryptidů, a v jejich přítomnosti je pak zaznamenán hlas mimozemšťana se slovy "Shai'-ri!". Zároveň je odhaleno, že podobné objekty byly zaznamenány v Amazonii, Gabonu a na Aljašce. Následuje první setkání s Shai'ri na Zemi; jejich vesmírná loď pak odlétá hluboko do vesmíru. CIA vypůjčí Lovcům kryptidů vysokorychlostní vesmírný letoun Black Butterfly, aby mohli mimozemšťany sledovat. Do kosmu se opět vydává tým sedmi, Claude Ngoy, Curupira a Lil mezitím zůstávají v základně v jižním Londýně, kam Ngoy zachráněnou Curupiru odvedl. Brzy se ukáže, že jednotka Shai'ri zamířila na neznámou planetu obývanou drobnými modrými mimozemšťany, C'riely. Black Butterfly je poničen, ale opravuje se. Mezitím Lovci kryptidů čelí nebezpečí ze strany hladových C'rielů, a Pauline s Jackem zjišťují, že byli zavřeni do nějakého tábora ohraničeného vysokým elektrickým plotem, a biti "těmi většími" mimozemšťany, tedy Shai'ri. Když Black Butterfly odlétá, je tým napaden znovu, a C'rielové obklopí Jacka. Přesvědčeni, že Jack v mase zabijáckých tvorů zahynul, odlétají Lovci kryptidů s velkým smutkem zpět na Zemi, kde následuje Jackův pohřeb bez ostatků. Pauline sděluje Pierrovi, že ji mrzí, že Jackovi nestihla říci nic o svém nadcházejícím porodu.
Postavy: Jack Owen, Pauline Jetkins, Pierre Leroy, Akihiko Yukimura, Fahad Ghazalli, Roger Neill, Kate Henshall, Arik Thomson, Barbara Kent, Amanda Lyons, Curupira, Claude Ngoy, Mike Brown (na pohřbu), Ewet Mbenga (na pohřbu), Jackovi rodiče a bratranec (na pohřbu), Gilmar Mbuyi (zmíněn), Harold Mayson (zmíněn)
Tvorové: Shai'ri, C'rielové, Compsognathus (Lil)

Ve 3. epizodě, Ptej se, ptej se Indrida Colda! (Ask, ask Indrid Cold!), bylo odhaleno, s čím se Lovci kryptidů měli nadále potýkat. Rozesmutnělí Jackovým odchodem, vydali se do Point Pleasantu, kde se údajně objevoval nějaký usmívající se mužík, pravděpodobně tzv. Indrid Cold. V Point Pleasantu se pohybuje také Archibald Quartermaine se svým Briddimským drahokamem, nejmocnějším předmětem ve vesmíru, který na konci 3. série Jack Owen použil ke zničení The Fathera a omylem tedy i k destrukci solárního systému s planetami Dh'erou a Renou. Lovci kryptidů si spolu s Curupirou, Ngoyem a agentkami Kentovou a Lyonsovou dávají za cíl odhalit tajemství Indrida Colda. Zároveň se setkávají s Deanem Owenem, který přichází z roku 2039 zabránit Jackově smrti. Lovce kryptidů našel díky energetické stopě, kterou po sobě v minulosti zanechali (Jack takovou stopu zanechat nemohl), a s hrůzou zjišťuje, že s Pierrem Leroyem, jediným přeživším z týmu v budoucnosti, učinil chybu ve výpočtu, a že Jackovu smrt minul. Schopen se již pouze vrátit do budoucnosti, rozhoduje se Dean přidat se k Lovcům kryptidů, vysvětluje jim, co jsou Shai'ri zač, co byli zač C'rielové, zodpovědní za smrt jeho otce, jak Cold či St'eem a Mothmeni slouží Shai'ri jako zvědové vysílaní na obyvatelné planety, a že brzy dojde k velkému konfliktu. Souboj s Coldem, fanatikem žijícím jen pro službu Shai'ri, pokračuje i v psychiatrické léčebně, do které byl v "Nestvůře z Point Pleasant" ve 3. sérii uzavřen Roderick. Quartermaine má své podlé plány, a nakonec je Lovci kryptidů odveden a zavřen do základny v jižním Londýně, načež je mu pro jeho dětinskost a nebezpečnost Briddimský drahokam odebrán. Na konci kapitoly se Indrid Cold setkává s Vládcem a poprvé mu vypráví o Lovcích kryptidů.
Postavy: Pauline Jetkins, Pierre Leroy, Akihiko Yukimura, Fahad Ghazalli, Roger Neill, Kate Henshall, Dean Owen, Barbara Kent, Amanda Lyons, Claude Ngoy, Curupira, St'eem číslo 54 112 (Indrid Cold), Archibald Quartermaine, Shy'rk (identifikován jako Vládce)
Tvorové: Ste'em, Mothman, Shai'ri, Tatzelwurm

4. díl nese název Zabijácký červ (Killer Worm). Začátek kapitoly se odehrává v roce 2039, kdy Pierre Leroy odesílá Deana Owena z Tatzelwurmových doupat v rakouských Alpách do minulosti. Příběh pokračuje v současnosti, kdy je Dean součástí týmu, a přemýšlí, jak změnit svět, když minul Jacka, o kterém byl přesvědčen, že by Zemi zachránil. Dean má hádku s Claudem Ngoyem, jenž podle něj údajně provede něco strašlivého. Tým se dozvídá o útoku obřího červa Olgoje chorchoje na malého mongolského chlapce v poušti Gobi, a vydává se tam, aby zjistil více. Kromě nebezpečných červů jsou však v Gobi i Shai'ri - jedná se o další předem vyslanou vojenskou jednotku. Kate je při konfliktu s Olgoji zabita, a Lovci kryptidů se pak vrací domů do Londýna, přičemž je Pierre její smrtí naprosto zlomen, a poprvé se spřáteluje s Tatzelwurmem, neboť s ním při své samotě dokáže soucítit.
Postavy: Pauline Jetkins, Dean Owen, Kate Henshall, Pierre Leroy, Akihiko Yukimura, Roger Neill, Fahad Ghazalli, Claude Ngoy, Curupira, Archibald Quartermaine
Tvorové: Olgoj chorchoj, Shai'ri

V 5. epizodě, nazvané Poslední z Lovců kryptidů (The Last of the Cryptid Hunters), se nám naskytuje pohled na Pierrův život po Deanově cestě do minulosti. Příběh přímo navazuje na první dva odstavce předchozí kapitoly. Pierre Leroy, v roce 2039 padesátiletý vousatý muž, doprovázený Tatzem, uniká z Tatzelwurmových doupat kvůli útoku Shai'ri. Následně se potýká s roboty X-77 a Metallerem, který po něm jde jako po starém nepříteli (není odhaleno, zda je v roce 2039 Deylin Nieto, Metallerův stvořitel, stále naživu či ne). Pierre nakonec unikne, a zjišťuje, proč se roboti X-77 na území Rakouska, které již léta nepatrolovali, vydali. Do poničené Vídně totiž přiletěl Shy'rk, Vládce Shai'ri. Pierre, nejistý si tím, zda se Dean z minulosti vůbec vrátí, se rozhodne k poslednímu dobrému činu, kterým může budoucnost Země alespoň trochu pomoci - zabít Shy'rka. Ve Vídni se setkává s Jonasem Hutterem, Rakušanem, jehož rodina byla vojáky Shai'ri pozabíjena. Společně se vydávají na cestu zdemolovaným hlavním městem Rakouska, Jonas je však nakonec zabit. Roboti X-77 a Metaller zaútočí na Shy'rkovo vojsko ve Vídni, což Pierrovi umožní dostat se do Vládcovi vesmírné lodi, a zabít ho. Mezi Shai'ri hodlá zabitím Vládce vyvolat chaos a boj o moc. Navzdory všem nesnázím se mu opět podaří uniknout, a s Tatzem se pak vydává na jih Moravy v České republice, zpustlý a zničený, kde se setkává se srnci podobným kryptidem zvaným Schelch. Není známo, co se s Pierrem dělo po skrytí se v Údolí Lovců kryptidů, jak toto místo nazval.
Postavy: Pierre Leroy, Metaller, Shy'rk (poprvé je odhaleno Vládcovo jméno)
Tvorové: Tatzelwurm (Tatz), Shai'ri, Schelch

Šestý díl nese název Žraloci neusínají (Sharks Don't Sleep) a byl pojmenován podle této instrumentální skladby. Značí, že dravci Deylin Nieto a jeho posluhovač Metaller rozhodně neusnuli, a moc dobře o nadcházející invazi Shai'ri vědí. Příběh začíná v Tokiu, kde Akihiko porazí svého starého nepřítele Amana a zjistí, že posílá sérum agresivity do Nikaragui (první test séra provedl také Amano, a to ve 3. epizodě 2. série, Tatakai, na Pierru Leroyovi). Začíná to být podezřelé. Bojová trojka - Akihiko, Roger a Fahad - se vydává do Nikaragui, a spojuje se s týmem CIA vedeným agentkami Kentovou a Lyonsovou. Z rančů a farem na severu Nikaragui mizí lidí, a jsou údajně zabíjeni jakýmsi nebezpečným tvorem. Ukazuje se, že jde o zmutovanou Chupacabru, navíc posílenou sérem agresivity, a že je Nietovým dílem. Bojová trojka je naštvána, když jí agentka Kentová sděluje, že CIA před světem tají důležitou skutečnost; Nieto se po událostech 3. série vrátil do své podvodní budově na dně jezera Nikaragua, do července 2019 hlídané po třináct měsíců CIA, a opět si začal tvořit armádu. Bojová trojka se potopí do jezera a vydá se do základny, jen aby byla odchycena. Nieto chce na třech bojovnících z Lovců kryptidů provést nějaký experiment, avšak nepodaří se mu to. Bojová trojka nakonec uteče, a Nieto shodí do nikaragujské džungle vesmírnou loď Shai'ri, čímž dokáže, jak velkou má moc. 
Postavy: Akihiko Yukimura, Fahad Ghazalli, Roger Neill, Barbara Kent, Amanda Lyons, Deylin Nieto, Metaller, Amano, Dean Owen, Pauline Jetkins, Pierre Leroy, Curupira, Claude Ngoy, Archibald Quartermaine, Ferg Whitley (flashback z července 2019), Shy'rk
Tvorové: Zmutovaná Chupacabra, vodní dráček, Shai'ri

2. sekvence:

Dobrodružství Rogera, Curupiry a Lila (The Adventure of Roger, Curupira and Lil) je sedmou epizodou 4. série. Po začátku nového roku se Roger dozvídá o tajemném kryptidovi, nazývaném Saytoechin neboli Beaver Eater. Mělo by se jednat o přežívajícího pozemního lenochoda z doby ledové, žijícího na území kanadského Yukonu. Rozhodne se zajet si do své rodné země, a vezme s sebou také Curupiru a Lila. Zvíře asi o měsíc předtím údajně vyfotografoval Argentinec Alessandro Velázquez. Roger, Curupira a Lil se vydávají na úžasné dobrodružství v kanadské tajze, a nakonec se jim podaří najít samici saytoechina s mládětem. Následně se vydávají do Velázquezova sídla v Argentině, kde se o přežívajícím obřím lenochodovi dozvídají víc, a začínají přátelství Alessandra Velázqueze s Lovci kryptidů.
Hlavní postavy: Roger Neill, Curupira, Alessandro Velázquez, Sloane Walker, Thiago Raminez
Tvorové: Saytoechin, Compsognathus (Lil)

Osmý díl se jmenuje Ztracené zítřky (The Lost Tommorows). Krize se blíží, a Claude Ngoy jakožto spojenec Lovců kryptidů ukradne v Konžském deštném pralese předem vyslané jednotce Shai'ri komunikační zařízení. Přijde s nápadem, že by se virus Tatzelwurmova parazita, který na konci 3. série způsobil řádění Chupacaber v New Orleans, dal modifikovat tak, aby zaútočil jen a pouze na Shai'ri po celé planetě, neboť je komunikační zařízení napojeno na síť pokrývající veškeré komunikační přístroje mimozemšťanů na planetě. Aby mohl Ngoy zařízení spustit, musí jej napojit svou životní energií. Nejprve však potřebuje získat zpět část svého těla, kterou ve 2. sérii daroval Samu Weberovi. Pierre a Ngoy pomocí telepatického přístroje nalézají Webera na ostrově Gorgona na tichomořském pobřeží Kolumbie. Weber zde žil po deset či jedenáct měsíců ve strašných podmínkách se svou přítelkyní Nastasyií Savinnou (viz závěr spin-off příběhu The Cursed Runaways), která trpí malárií. Pierre se s vrahem své sestry usmíří, a vezme ho na místo provedení operace v rezervaci Tanimboca na jihu Kolumbie. Tam jsou mezitím Curupira, Lil, a správkyně rezervace Isabella zaneprázdněni odchytem mužů, kteří zabili pruhovaného jaguára. Netuší, že se jednalo o lest, a že muži ze stejné skupiny Lovce kryptidů sledují. Jedná se o kolumbijský gang, vedený zločincem jménem Carlos. Hodlají ukrást komunikační zařízení a za velké peníze ho prodat do Ruska či Číny. Před dřevěným srubem ve středu Tanimbocy pak dochází k velkému konfliktu. Poté, co Ngoy odčerpává z Webera veškerý sliz, a chystá se přístroj zapnout a virus při experimentu rozšířit ke všem Shai'ri, objevuje se tým gangsterů, a zastřelí Lila a Curupiru. Ngoy je jejich činem naštván. Brutálně je pozabíjí za to, že vyhubili další druh (Curupiry byly podobně jako Rapanai vyhubeny lidmi, Ngoy s ní tedy soucítil). Rozhodne se, že virus raději rozšíří na všechny lidské bytosti než na Shai'ri. Dean je přesvědčen, že Ngoye přechytračil; před začátkem operace mu dal prázdné zkumavky. Po návratu do základny však zjišťuje, že Ngoy zkumavky se skutečným virem ukradl z mrazícího boxu už před odletem do Kolumbie.
Hlavní postavy: Claude Ngoy, Pierre Leroy, Curupira, Sam Weber, Nastasya Savinna, Pauline Jetkins, Pierre Leroy, Roger Neill, Akihiko Yukimura, Fahad Ghazalli, Isabella, Carlos, Chimo, Brais, Juan.
Tvorové: Pruhovaný jaguár, Compsognathus (Lil), Tatzelwurm (Tatz), Shai'ri

V 9. dílu, V zemi gigantů (In The Land Of Giants), přichází Dean Owen s novým plánem. Rozhodne se vyhledat Larryho Brickella, jehož plány na vytvoření stroje času poskytly základ Pierrovi a Deanovi v budoucnosti, a přesvědčit ho, aby začal na stroji času pracovat již nyní. K otevření portálu by mohl být využit Briddimský drahokam, který Lovci kryptidů již několik měsíců mají ve svém vlastnictví. Z Londýna se Dean, Roger, Brickell a Quartermaine, expert na zázračný démant, vydávají do Velázquezovy pevnosti na pobřeží Argentiny. V průběhu několika dnů spojí Brickell stroj času s Alessandrovým zařízením na odsávání energie z drahokamu. Alessandro, Dean a agentky Kentová a Lyonsová se pak vydávají stroj času otestovat cestou zpět v čase o 150 milionů let. Zažívají neuvěřitelné dobrodružství s jurskými dinosaury v Severní Americe. Stroj času má sice nedostatky, kvůli nimž jsou jejich životy uvrženy v sázku, ale nakonec vše dobře dopadne, a oni se vrací zpět do současnosti. Dean, Roger a Brickell pak odlétají zpět do Spojeného království, zatímco Velázquez přístroje vylepšuje. Quartermaine uprosí agentky Kentovou a Lyonsovou, aby ho vzaly s sebou do základny CIA v Langley. Nikdo netuší, co se brzy přihodí...
Hlavní postavy: Dean Owen, Alessandro Velázquez, Barbara Kent, Amanda Lyons, Thiago Raminez, Sloane Walker, Roger Neill, Archibald Quartermaine
Tvorové: Diplodokus, Ornitholestes, Allosaurus, Ceratosaurus, pterosauři

Příchod Shai'ri (The Coming of the Shai'ri) je název desáté epizody, a jasně značí, o čem pojednává. Zcela bez varování započnou Shai'ri hromadnou invazi po celé planetě Zemi. Pierre a Pauline jen těsně unikají ze hřbitova, kde vzpomínají na Jacka a Kate, když na něj přistane vesmírný kolos. V ulicích Londýna to začne vřít. Fahad posílá po schůzce svého přítele Harveyho domů do Dartfordu, a vrací se do základny Lovců kryptidů. Spolu s Akihikem a Tatzem je na místě, když je základna zničena přistávající vesmírnou lodí. Z hromady harampádí v podzemní části základny, která byla zavalena ruinami vrchní části budovy, se dostávají jen díky laserovým pistolím Pierra a Pauline. Poté se vydávají do Dartfordu, aby zachránili Harveyho. Bohužel přijíždějí pozdě. Harvey je mrtvý, což Fahada hluboce poznamená. Ve druhé části příběhu se vrací Gregory Martin, nyní již důchodce, který dávno nechal lovení kryptidů. Rozhodne se pomoci obyvatelům západního Londýna, a přivolá na pomoc své staré přátele, Setha Hutchinsona a Alekseye Patersona. Všichni jsou bohužel zabiti, podaří se jim ale ulice západní Londýna zachránit před výbuchem bomby jejím odesláním do výšky několika stovek metrů nad zemí. Podobně se pak snaží Lovci kryptidů zachránit Big Ben, ovšem neúspěšně. Cryptid Chaser je nakonec zničen. Naštěstí přilétá Cryptid Swift s Deanem, Rogerem a Brickellem, hrdinové příběhu jsou přemístěni na palubu, a vysokorychlostní letoun se pak vrací do Argentiny. Dean hodlá okamžitě cestovat zpět v čase a invazi zabránit, jenže se od Velázqueze dozvídá, že Briddimský drahokam úplně zmizel, a na jeho místě je jen nehmotná iluze. Mimoto se ve druhé části dozvídáme, že premiér Harold Mayson se svým pomocníkem Buchananem Johnsonem opustil Británii, neboť v ní není bezpečno. Deylin Nieto odhaluje, že se se světovými státníky domluvil na ochraně celého světa s pomocí svých robotů X-77. Důležité je i to, že bezpečnostní systém zničené základny Lovců kryptidů byl nahrán nejprve do Cryptid Chaseru a následně do Cryptid Swiftu.
Hlavní postavy: Pierre Leroy, Pauline Jetkins, Akihiko Yukimura, Fahad Ghazalli, Harvey Lindo, Gregory Martin, Seth Hutchinson, Aleksey Paterson, Harold Mayson, Buchanan Johnson, Alžběta II., Deylin Nieto
Tvorové: Shai'ri, St'eem (Indrid Cold; v první části příběhu), Tatzelwurm (Tatz)

Jako můra k plameni (Moth and the Flame), tak zní název 11. kapitoly. Jak je napsáno na jejím konci, maléry člověka přitahují jako můra k plameni, a Lovci kryptidů se k jednomu docela dost horkému nechali bez přemýšlení přilákat. Dean, Pierre a bojová trojka zamíří do Langley, aby našli Quartermainea a vzali mu Briddimský drahokam, ostatně je tam pozve samotný Arik Thomson. Langley je pod útokem mimozemšťanů. Tým se dozvídá, že letoun s Quartermainem a oběma agentkami dopadl na začátku invaze někde na jihu Spojených států, podle Arika zřejmě kvůli útoku Shai'ri. Briddimský drahokam tedy tým ihned nezíská. Místo toho se Dean a bojová trojka dobrovolně stávají součástí bojové skupiny snažící se odrazit útok Shai'ri nad Kármánovou hranicí v letounech Black Butterfly, vedených kapitánkou Stacy Jordanovou. Akihiko při akci ve vesmíru zachrání posádku letounu Black Butterfly C14, sám je však před smrtí zachráněn Metallerem, který vede roboty X-77, obdobně nad Kármánovou hranicí bojující proti Shai'ri. Metaller sdělí Nietovi, že odchytil Lovce kryptidů; Nieto však odhalí, že už nemá o Lovce kryptidů zájem, a experiment z příběhu Žraloci neusínají již provést nechce, neboť se nyní stal ochráncem lidstva, a netouží již po ničení svých nepřátel. Bitva Černých motýlů dopadne katastrofálně. Stacy Jordanová skončí se svým letounem kdesi v Arktidě, a Dean s bojovou trojkou a zachráněnou posádkou ze C14 se musí vrátit do Langley. Tam mezitím řádí strašná bitva. Pierre, Arik a jeho pravá ruka v Barbařině nepřítomnosti, Megan Leesonová, spolu s agentem Collinsem, bývalým Nietovým vojákem, který se k CIA přidal na konci 3. série, a Haroldem Maysonem a Buchananem Johnsonem (je odhaleno, že byli skryti v bunkru v Langley), přijdou na strašnou skutečnost, že základna byla infiltrována Coldy, kteří napodobují všechny ostatní pracovníky CIA. Navíc se naši přeživší musejí vypořádat s útokem Mothmenů. Po opuštění bunkru jsou Arik a Megan zabiti, Collins, zdánlivě neporazitelný díky séru agresivity, je zmražen, a je mu useknuta hlava. Zbytku se podaří přežít, a s týmem bojujícím v kosmu nakonec odlétají do Velázquezovy tvrzi. Arik před svou smrtí stačil nahrát veškeré složky s daty CIA do bezpečnostního systému Cryptid Swiftu, čímž týmu umožnil zjistit souřadnice pádu Barbařina letounu.
Hlavní postavy: Dean Owen, Akihiko Yukimura, Fahad Ghazalli, Roger Neill, Pierre Leroy, Arik Thomson, Megan Leeson, Collins, Harold Mayson, Buchanan Johnson, Stacy Jordan, Metaller, Deylin Nieto
Tvorové: Shai'ri, St'eem (Indrid Cold), Mothman, Tatzelwurm (Tatz)

3. sekvence:

Nieto zachránce (Nieto the Saviour) je kapitola rozdělená na dvě části, z nichž první tvoří origin příběh Deylina Nieta, jednoho z nejmocnějších mužů na celé planetě. Nieto byl jako malý šikanován svými staršími sourozenci se sociopatickými tendencemi, jeho otec byl nucen starat se o farmu v těžkých časech, a ze strany matky nepociťoval dostatečnou lásku. Když mu bylo jedenáct, zasáhla zemi Nikaragujská krize, konflikt, který si během let 1978 a 1979 vyžádal na deset tisíc životů. Nieto se rozhodl použít otcovu pistoli k zabití nenáviděných sourozenců a rodičů, čímž se i u něj projeví jakýsi sociopatický vzor chování. Tento krok jej navždy poznamená. Večer před zavražděním své rodiny malý Deylin sleduje pád meteoritu do jezírka na území ranče. Jak později zjišťuje, meteorit je tvořen tzv. meteokolosiem, nejsilnějším kovem ve vesmíru. Nieto strávil následující léta v nedalekém městě, a kradl lidem peníze. Nakonec se přihlásí o otcovu farmu (za vraha jej nikdo nepovažuje právě proto, že jeho rodina zmizela na začátku krvavého konfliktu, jenž zasáhl celou zemi), a meteorit se dostává do jeho rukou. Nemá žádné přátele, neboť se lidem zdá být příliš bizarní. Navrhne si tedy kovového robota, jehož prototyp vyrobí v roce 1996 ve slévárně ve městě Granada, kde se nachází jeho společnost Nieto Industries. Všelijakými způsoby se z něj stane nejbohatší muž v Nikaragui. Nakonec zmizí. Rozhodne se žít izolovaný život v základně postavené z úlomků tajemného mimozemského objektu, jenž byl jeho společností v roce 2005 nalezen v Tichém oceánu. V roce 2007 je oficiálně zabit při autonehodě, dokončuje projekt Metaller, a začíná plánovat, jak ovládnout svět... Příběh okračuje na jaře v roce 2020, kdy Nieto vypráv něco málo ze svého života Robbiemu Piercovi (aka Black Spier). Pak se vydává zachránit nikaragujského prezidenta Gonzáleze a jeho dceru a manželku před Shai'ri, přičemž využívá svých robotů a také zmutovaných Chupacaber. Cítí se být jedinou nadějí pro lidstvo.
Hlavní postavy: Deylin Nieto, Alfredo Nieto, Alejandro Nieto, Gisselle Nieto, Nietova matka, Jeziel, Metaller, Robbie Pierce/Black Spier, Alberto González

Další příběh nese název Přípravy na vyhubení (Preparation for Eradication), a jeho hlavními hrdiny jsou Ewet Mbenga a Claude Ngoy. Alessandro Velázquez naplní Cryptid Swift energií z tvrzi, díky čemuž je Pierre Leroy schopen telepaticky vypátrat Clauda Ngoye (telepatickou korunku napojí na hlavní ovládací panel v letounu; množství energie umožňuje, že telepatickým přístrojem pokryje takřka celou planetu). Užije myšlenkového vzoru, který si bezpečnostní systém bývalé základny pamatuje, a telepaticky Ngoye vypátrá. Zjistí, že Ngoy se chystá uvést komunikační zařízení do chodu již brzy, a provést něco strašlivého. Kontaktuje svého přítele ze školy, Eweta Mbengu (viz několik epizod předchozích tří sérií), a dá mu za úkol Ngoye najít a přístroj mu ukrást. Ewet se vydává do Konžského deštného pralesa, dokonce se vrací k Lebeční hoře (viz Obr z pralesa z 1. série) a setkává se s množstvím kryptidů, přežívajících dinosaurů, jež v pralese žijí. Zároveň se potýká i s vojenskými jednotkami Shai'ri, které v pralese operují. Nakonec Ngoye nachází, a pokouší se mu přístroj ukrást, ale neúspěšně. Ngoy ho probodne, a pak s pomocí přístroje vyšle smrtelný virus do Ewetovy vesnice. Na konci příběhu se prochází mezi lidskými mrtvolami, a je rád za to, že tyto nevinné osoby zbavil životů. Pierre pak pronikne do Ngoyovy hlavy z okolí Velázquezovy tvrzi znovu, a zjistí, že Ewet je mrtvý, z čehož se téměř zhroutí.
Hlavní postavy: Ewet Mbenga, R'shakk/Claude Ngoy, Pierre Leroy, Pauline Jetkins, Dean Owen, Alessandro Velázquez
Tvorové: Mbielu-mbielu-mbielu, Čipekve, Mokele Mbembe, Kongamato, Ninki Nanka, Gbahali, Shai'ri

Čtrnáctým příběhem v sérii byl Mike a Stacy (Mike and Stacy), ve kterém se dozvídáme, co se s kapitánkou Jordanovou stalo po pádu Černého motýla v kanadské Arktidě, a znovu se setkáváme s Jackovým starým kamarádem Mikem Brownem, studujícím pižmoně na Banks Island (poprvé se objevil v Hledání medvědí nestvůry v 1. sérii; kapitole, v níž zemřela Sabine Leroyová). Stacy se podaří přistát na neobydleném arktickém ostrově Eglinton, a zavolá o pomoc. Pak musí v této divočině plné ledních medvědů přežít. Nedlouho po přistání pro ni přijíždí Mike Brown, jenž její volání o pomoc vysílačkou v Sachs Harbour na jihozápadě Banks Island zachytil. Motorovým člunem se vydávají na nebezpečnou cestu přes McClureovu úžinu. Ta je již pokryta Shai'ri, a snad jen zázrakem se Mikeovi a Stacy podaří dosáhnout severního břehu Banks Island. Před sněhovou bouří se skryjí v jeskyni, následně je jejich člun zničen medvědem krátkočelým, a oni musejí pokračovat pěšky. V patách je jim Reh'shb, nebezpečný Shai'ri plnící rozkazy svého Vládce (ačkoliv, jak se později v sérii dozvídáme, není mu možná tak loajální, jak to zprvu vypadalo). Mikea a Stacy zabije na břehu řeky Woon těsně předtím, než Mike odešle varování do Sachs Harbour, že jsou mimozemšťané na ostrově. Tak o sobě Mike v podstatě dá světu vědět. Netuší, že si ho později se Stacy ještě někdo najde...
Hlavní postavy: Stacy Jordan, Mike Brown, Reh'shb
Tvorové: Medvěd krátkočelý, pterodaktylové, Shai'ri

Dále do této sekvence příběhů pojednávající nikoliv o hlavním týmu Lovců kryptidů, ale o ostatních postavách z jejich rozsáhlého světa, přibyla povídka Shy'rkův příběh (Shy'rk's Story). Jde o origin příběh současného Vládce Shai'ri, který vyrůstal ve středu Dh'ery ve městě Ael'styr jakožto potomek předchozího vládce Olr'ona, a představitel dva miliony let trvající dynastie Vládců. Jeho mentor, Reh'shb, jej od mládí učil ideologii nadřazenosti; že prý Shai'ri jsou víc než ostatní druhy. Hned první den byl zvědavý Shy'rk velmi zklamán, když ve vojenských kasárnách spatřil, jak Shai'ri nakládali s Mothmeny a se St'eemy. Nedokázal pochopit, proč jim musela být mazána paměť, a proč byli St'eemové nuceni bez myšlení říkat, že budou jen sloužit Shai'ri. Nechápal, proč přišli o svá jména, jež byla nahrazena čísly. Zatímco trávil čas s Reh'shbem bojovým tréninkem, Olr'on těžce onemocněl a nakonec zemřel. Z jeho nakažení smrtelnou nemocí byli obviněni C'rielové ze sousední planety Reny, se kterými Shai'ri nikdy neměli dobré vztahy. Je odhaleno, že někteří C'rielové se jakožto bojovníci za svobodu postavili Shai'ri, jež bez souhlasu přiletěli na Renu kvůli těžbě surovin, a přitom pozabíjeli jejich rodiny. Shy'rk je jmenován novým Vládcem, a je nucen se utkat v souboji s Elorem, reprezentantem C'rielů. Vyhraje jen díky energetickému reaktoru, a nechá Elora žít. V průběhu let však jeho zášť vůči C'rielům roste, a to i kvůli pocitu viny z příliš diplomatického jednání s C'riely, které mu Reh'shb vyčítá, a vzdává se soucitu. Nechává pro C'riely tajně postavit koncentrační tábor na planetě Mor'ře. Ve třetí části je solární systém En s planetami Dh'erou a Renou zničen multiverzní energií z těla bytosti zvané The Father (zničené na konci 3. série Jackem Owenem užitím Briddimského drahokamu), a Shai'ri a C'rielové se společně vydávají osídlit novou planetu. C'rielové přími uprosili Shai'ri o pomoc, netušili, že budou zrazeni. Jsou ponecháni ve strašných podmínkách na Mor'ře, a Shai'ri míří k planetě Ed'ře (Zemi), aby ji násilně osídlili.
Postavy: Shy'rk, Reh'shb, Elor, St'eem číslo 54 112 (Indrid Cold - zmíněn)
Tvorové: Shai'ri, C'rielové, St'eem, Mq'x (Mothman), T'lyn, Krontové, Zertyry

16. epizoda byla nazvána Planeta v plamenech (Planet in the Flames). Dozvídáme se, k čemu se Lovci kryptidů mají ve Velázquezově tvrzi. Zatímco Dean a bojová trojka pracují na dešifrování dat ze CIA, sledují ostatní přeživší události ve světě v televizi, rozhlasu či na internetu. Zjišťují něco o současném dění v Point Pleasantu. Dále je nám prezentován příběh mladé dívky Agustiny Ortizové z pouště Chile. Ta byla s ostatními uprchlíky z chilských měst napadena monstry z Aricy, přežívajícími dromaeosauridy, jež byli z pouště vytlačeni útočícími Shai'ri. Akihiko se dozvídá, jak se situace vyvíjí v Tokiu, že jeho starý přítel, pan Makoto, pomáhá na ostrovech Oki obětem invaze. Situace není lehká ani pro Ahooly a lidi na Sumatře, v Estonsku zase Sam Weber a Nastasya Savinna, jež zcela zanechali své kriminální kariéry, bojují o přežití, přičemž je Sam nucen krást jídlo z puštěné samoobsluhy, a v Austrálii se vědec Luke Wright (ze 3. série) potýká s útočícím Mothmanem. Kaskil a Tuskulaana, postavy z 11. kapitoly 2. série (459) se objevují znovu, a tentokrát to vypadá, že konec světa pro ně opravdu přišel...
Postavy: Agustina Ortizová, SamWeber, Nastasya Savinna, Luke Wright, Kaskil, Tuskulaana, Alžběta II., Alessandro Velázquez, Dean Owen, Akihiko Yukimura... a mnoho dalších
Tvorové: monstra z Aricy, Ahool, Mothman, Shai'ri

4. sekvence:

Hledání spásného kamene (The Search for the All-Powerful Stone) už přímo navazuje na zakončení epizody Jako můra k plameni. Dean Owen trpí strašlivými nočními můrami, vznikajícími z touhy po poznání svého otce i matky, která zemřela jen pár let po Deanově narození. Ve spiolupráci s bojovou trojkou se Deanovi podaří rozšifrovat data CIA a zjistit, že letoun Barbary Kentové dopadl nedaleko města Rayville v Louisianě. Zbytky letounu nalézají, nikoliv však pozůstatky agentek či Quartermainea, a nenacházejí ani Briddimský drahokam. Setkávají se však s Lexi Mansonovou, rodačkou z Rayville, na které prováděli Shai'ri nelidské experimenty. Dean se domnívá, že agentky s Quartermainem by mohly být ve vesmírném plavidle, z něhož Lexi uprchla, a že by k experimentům mohl být užíván právě démant. Jenže se mýlí. Tým se dostane do problémů, a Dean se v současném světě setkává s Shy'rkem, kterého si moc dobře pamatuje. Akihiko se pokusí Shy'rka zabít, avšak neúspěšně. Lexi, o kterou se v Cryptid Swiftu stará Roger, nakonec podlehne - její smrt byla zřejmě určena Shai'ri - byla naprogramována k úmrtí v určitou dobu. Dean a bojová trojka se pak dále pokoušejí nalézt zázračný kámen na území Louisiany...
Hlavní postavy: Dean Owen, Akihiko Yukimura, Fahad Ghazalli, Roger Neill, Pauline Jetkins, Lexi Manson, Shy'rk
Tvorové: Shai'ri

Příběh 18. dílu, Problémy s identitou (The Identity Problems), opět přímo navazuje na předchozí epizodu. Zatímco jsou Dean a bojová trojka pryč, vyjedou si Pauline a Velázquezova adoptovaná dcera Sloane Walkerová (příběh o její adopci byl zahrnut v kapitole V zemi obrů) na malou projížďku ve starém kabrioletu do patagonské pouště v blízkosti tvrzi. Jsou však napadeny Shai'ri, vedenými jakýmsi vědátorem ve žlutém obleku. Pauline je ponechána svému osudu v pustině, Sloane je však odebrána do takové komory, ve které už předtím byly Curupira a Lexi (a mnoho dalších lidí, jak jsme se v předchozí kapitole dozvěděli). Tam je Sloane uspána, a je jí vyřezán mozek z hlavy a přemístěn do těla Lexi Mansonové (v jedné z pozdějších kapitol je odhaleno, že její tělo, pohřbené bojovou trojkou a Deanem, bylo Shai'ri znovu vyhrabáno, a přemístěno do Argentiny). Navíc má schopnosti Curupiry, což dokazuje, že Curupiře byl v 1. kapitole, zatímco byla v bezvědomí, odebrán z krve genetický materiál. Sloane je dále vymyt mozek, a je poslána zabít obyvatele Velázquezovy tvrzi, včetně svého adoptivního otce. Pierre se vydává do pouště najít Pauline, a chrání jí. Sloane je jim v patách. Nakonec se ukáže, že rána do hlavy jí dokáže vrátit zdravý rozum, a celou zničenou ze ztráty identity ji pak Pauline a Pierre přivedou do tvrzi. Tam se ukáže, že odjezd Pauline a Sloane od začátku řídil St'eem, napodobující Thiaga Ramineze. Sloane zabije Alessandra a Thiaga, Shai'ri postřílí všechny členy jednotky Black Butterfly C14, a Larry Brickell je také zastřelen. Harold Mayson a Buchanan Johnson unikají na čtyřkolce na jih od pevnosti, co se s nimi v průběhu série děje dál se již nedozvíme. Pro Pauline, Pierra a Tatze se zrovna včas vrátí Dean a bojová trojka, a Cryptid Swiftem je z Shai'ri dobyté pevnosti odnesou. Pierre s sebou bere stroj času. 
Postavy: Sloane Walker, Pauline Jetkins, Alessandro Velázquez, Thiago Raminez, Pierre Leroy, Larry Brickell, Harold Mayson, Buchanan Johnson, Dean Owen, Akihiko Yukimura, Roger Neill, Fahad Ghazalli
Tvorové: Shai'ri, St'eem (Indrid Cold)

19. kapitola se jmenuje Do chřtánu smrti (Into the Jaws of Death). Lovci kryptidů se rozhodnou sledovat Clauda Ngoye, který se z Afriky dostal již do Evropy, momentálně je na belgickém pobřeží, kde si užívá vraždění nevinných lidských bytostí, a hodlá zamířit na jihovýchod Anglie, odkud chce rozeslat Tatzelwurmův virus, v laboratoři upravený tak, aby napadal jen lidi. Při letu Cryptid Swiftem do Anglie však čeká Lovce kryptidů překvapení. Zaútočí na ně obrovská armáda Shai'ri. Po setkání s některými Lovci kryptidů o dvě kapitoly dříve už nechce Shy'rk nic riskovat, a poblíž města New Milton na ně nechá čekat tři tisíce svých vojáků. Lovci kryptidů jsou v poslední chvíli zachráněni Nietovými roboty, Metallerem a Black Spierem. U New Miltonu se nachází sklad zbraní a pyrotechniky, kterou Lovci kryptidů k poražení Ngoye potřebují (jeho jedinou slabinou je oheň). Akihiko, Fahad a Roger běží napřed. Ve skladu však musí čelit přesile Shai'ri, a jsou všichni pozabíjeni. Na konci příběhu je nicméně jasné, že Metaller už dále nehodlá po Lovcích kryptidů jít, a dokonce zbaví jejich letoun břemen.
Postavy: Akihiko Yukimura, Roger Neill, Fahad Ghazalli, Pauline Jetkins, Dean Owen, Pierre Leroy, Metaller, Black Spier, Deylin Nieto, Alberto, Sofia a Magrethe Gonzálezovi, Claude Ngoy, Shy'rk, Reh'shb
Tvorové: Tatzelwurm (Tatz), Shai'ri

20. kapitola nese název Pařáty stínu (Claws of the Shadow), čímž jasně značí, kdo se k malému týmu přeživších přidá. Shai'ri při útoku u New Miltonu odčerpali z Cryptid Swiftu většinu energie, zbytek je pak spálen, když Dean telepaticky lokalizuje Clauda Ngoye (Pierre už odmítá do Ngoyovy šílené mysli plné zloby a bolesti pronikat). V okolí Londýna jsou tedy Pauline, Dean a Pierre, doprovázeni Tatzem, nuceni cestovat pěšky. Zcela náhodou je nalézá Archibald Quartermaine. Ukazuje se, že je živý, přiznává, že Briddimský drahokam v tvrzi skutečně ukradl on, neboť jej miluje, a také přiznává, že při letu nad Louisianou zabil agentky Kentovou a Lyonsovou. Lovci kryptidů jsou znechuceni, ale nabízejí mu, aby šel s nimi. Stále doufají, že by mohl být démant využit k uvedení stroje času do chodu. Dean nicméně Quartermaineovi drahokam vezme. Následujícího večera je tým napaden Sloane Walkerovou v těle Lexi Mansonové, jež za nimi byla poslána, aby je zabila. Tým nakonec uniká na vozidle s řetězovými koly, a Quartermaine slibuje, že přestane být dětinský a začne vše brát vážně.
Hlavní postavy: Dean Owen, Pauline Jetkins, Pierre Leroy, Archibald Quartermaine, Sloane Walker
Tvorové: Tatzelwurm (Tatz), Shai'ri

Na začátku jednadvacáté kapitoly, pojmenované Deanova budoucnost (Dean's Future), dorazí tým k jeskyni na výcod od Londýna. Tam Dean hodlá přizpůsobit stroj času tak, aby odebíral energii z Briddimského drahokamu, a aby mohl být vytvořen multiverzní portál. Týmu je známo, že Claude Ngoy se nachází v okolí, Dean však rozhodně nečeká, že jej poslední z Rapanai napadne při hledání pomůcek k modifikaci přístroje ve zruinovaném Londýně. Ngoy by byl Deana zabil, kdyby nezasáhla Sloane. Ta se sama pokusí Deana zavraždit, je jím však zkopnuta ze střechy domu. Dean se pak vrací k jeskyni, ovšem Sloane jej následuje. Je odražena s pomocí Quartermainea (spolu s Deanem se dotkne Briddimského drahokamu a vytvoří obrovskou energetickou šlehu, jež Sloane odhodí), a na nějakou dobu není jisté, zda přežila či ne. Dean pak při práci na stroji času a při vytváření nového přístroje na čerpání energie z démantu svým přátelům vysvětluje, co se stane v budoucnosti - mluví například o zážitcích ze Skotska. Jeho vyrůstání nebylo jednoduché. Pak je tým vylákán z jeskyně útokem Olgoje chorchoje. Armáda Shai'ri se vrací, silnější a větší než kdy předtím, a Lovci kryptidů se na ukradeném mimozemském vozidle opět vydávají na útěk.
Postavy: Dean Owen, Pauline Jetkins, Pierre Leroy, Archibald Quartermaine, Claude Ngoy, Sloane Walker
Tvorové: Tatzelwurm (Tatz), Shai'ri, Olgoj chorchoj

22. a zároveň poslední kapitola 4. série byla jediným dílem v celé historii Lovců kryptidů, jenž měl 9 částí. Poslední epizody vždy bývaly co možná nejdelší - Svět před záhubou (závěr 1. série) měl 6 částí, Vězni války (2. série) 7 částí a Invaze (3. série) 8 částí. Fakt, že Poslední vzdor (The Last Stand) měl částí 9, však nesouvisí s eskalací, ale se snahou o skutečné a detailní zakončení celé rozsáhlé série. Lovci kryptidů stojí před nejobtížnějším úkolem vůbec, a jejich cesta končí. Nejsou schopni zabránit Claudu Ngoyovi v rozšíření smrtelného viru po celé planetě (Ngoy obětuje pro pokrytí viru po celém světě svůj život), a unikají z bitvy mezi Shai'ri a Nietovými roboty a Chupacabrami na malé místo dva a půl kilometru východně od Londýna. Tam chce Dean konečně spustit stroj času, nezadaří se mu to však. Stále není schopen ovládnout Briddimský drahokam, začež jej Quartermaine v předchozích dílech kritizoval. Vznikne však překvapivý telepatický článek mezi jím a osobou, která figuruje v jeho nočních můrách, jež je zdrojem jeho lítosti, a tou je jeho otec. Deanova vůle přenese Jacka Owena, který vlastně nikdy nezemřel, spolu s C'riely z Mor'ry na Zemi. Po emočním přivítání a poté, co je Jackovi vysvětleno, co se za ty měsíce na Zemi přihodilo, přichází starý Owen s dobrým nápadem. Nemyslí si, že cestování v čase s cílem změnit minulost by mělo na současnost a budoucnost nějaký vliv, místo toho chce využít Ngoyova komunikačního zařízení k šíření vln z Briddimského drahokamu a následné teleportaci všech mimozemšťanů do hlubin vesmíru. S Deanem a Elorem (Jack vysvětlí, jak se s Elorem na Mor'ře spřátelil a společně porazili trýznitele C'rielů) se vydává zpět v čase, aby zachránil každého člena týmu nebo jeho pomocníka, jenž zahynul od příchodu Shai'ri. Zachrání Kate, Curupiru, Lila, Harveyho, Arika, Megan, Collinse, Eweta, Mikea, Stacy, Alessandra, Sloane (před změnou), Thiaga, Akihika, Fahada a Rogera. Společně pak všichni dodají (mimo Tatze a Lila) svou životní energii komunikačnímu přístroji, a díky tomu, že pracují v týmu, a že mu ji nedodává jediná osoba, všichni přežijí. Problémem je, že všichni zemřelí si kvůli semknutí časových smyček pamatují na svou smrt. Pro některé, jako například Curupiru, je to obzvlášť těžké. Mezitím probíhá strašlivá bitva. Metaller kosí Shai'ri jako smyslů zbavený, a činí se i Nietovy zmutované Chupacabry. Nieto ve své podvodní základně na dně jezera Nikaragua vyrobí lék na Ngoyovu nemoc (Lovci kryptidů o viru řeknou vše Black Spierovi), rozešle ji po Nikaragui a pak zázračný léčivý přášek po Black Spierovi pošle i Lovcům kryptidů do Londýna. Prášek je rozšířen po planetě, všichni nakažení, kteří ještě nezemřeli, jsou zachráněni, a lék v podstatě obalí viry ve vzduchu, a zničí je. O rozšíření léku přes komunikační zařízení se postará Jack. Deanovým úkolem je pak odstranit Shai'ri ze Země. Nakonec to vyjde, Dean zachrání svět před Shai'ri! González Nietovi daruje jezero Nikaragua za vše, co udělal. Ngoy je mrtvý. Shy'rk byl poražen Elorem, dozví se, že ho Reh'shb manipuloval od samého začátku, a je přesvědčen, že Shai'ri se dále nemohou řadit nad ostatní druhy, a že v hlubinách kosmu budou potřebovat pomoc. C'rielům jsou darovány Černé motýly, aby si našli ve vesmíru nový domov. A Lovci kryptidů spolu tráví čas při západu slunce na bývalém bojišti. Dean se vrací do roku 2039, a v rodinném domku se setkává s Pierrem a samozřejmě se svými rodiči. Svět, do kterého se vrací, není apokalyptický, ale klidný, takový, jaký by měl být.
Postavy: Dean Owen, Jack Owen, Pauline Jetkins, Pierre Leroy, Archibald Quartermaine, Kate Henshall, Curupira, Harvey Lindo, Arik Thomson, Megan Leeson, Collins, Ewet Mbenga, Mike Brown, Stacy Jordan, Alessandro Velázquez, Sloane Walker (původní i změněná), Thiago Raminez, Akihiko Yukimura, Fahad Ghazalli, Roger Neill, Deylin Nieto, Claude Ngoy, Metaller, Robbie Pierce/Black Spier, Shy'rk, Reh'shb, Elor, Alberto González, Sofia González, Magrethe González
Tvorové: Shai'ri, C'rielové, Mothman, St'eem (Indrid Cold - zmíněn), Olgoj chorchoj, zmutovaná Chupacabra, vodní dráček, Tatzelwurm (Tatz), Compsognathus (Lil)

Popisy jednotlivých postav napíši v brzké době...


Žádné komentáře:

Okomentovat

Nejčtenější