úterý 11. srpna 2020

Velké kočky z pravěku: Trinilský tygr

 Projekt Velké kočky z pravěku po několik týdnů trvající přestávce zase pokračuje. Bude mi ctí Vás tentokrát seznámit s trinilským tygrem...


Vědecký název: Panthera tigris trinilensis,

obecný název: trinilský tygr,

vyhynutí: pleistocén, před 50 000 lety.

Lokalita Trinil na indonéském ostrově Jáva proslula díky objevu člověka vzpřímeného trinilského, který v této oblasti učinil holandský anatom Eugéne Dubois roku 1891. Kromě prvních kdy objevených fosilizovaných kostí hominina mimo Evropu však tato lokalita vydala i pozůstatky dalších živočichů z epochy pleistocénu. Jedním z nich je pozoruhodná kočkovitá šelma, které se občas přezdívá "trinilský tygr". Šlo skutečně o poddruh tygra - ten nejstarší známý z Indonésie. Nejstarší ostatky této kočky se datují do doby před 1,66 miliony let. Navzdory všemu se zřejmě nejednalo o přímého předchůdce tygra jávského, poddruhu, jehož vyhynutí, alespoň z pohledu geologického času, nedávno způsobili lidé. Trinilský tygr žil mnohem dříve, tyto dva poddruhy se spolu možná ani nikdy nesetkaly. Někteří odborníci si nicméně myslí, že evoluční linie, kterou tento poddruh představoval, mohla dát vzniknout současným či nedávno vyhynulým indonéským poddruhům tygra, tzn. tygra sumaterského, tygra jávského a tygra balijského. Informace uváděné různorodými zdroji se v tomto ohledu liší. Je to však naprosto pochopitelné; paleontologové činí závěry o příbuznosti těchto poddruhů díky porovnávání kosterních pozůstatků s anatomickou stavbou současných tygrů. Nalezené ostatky trinilského tygra však nejsou kompletní, a proto jim neposkytují, tak jako v případě jiných vyhynulých živočichů, úplně všechny detailní informace. To se koneckonců týká i života zvířete samotného. Velikost fragmentů spodní čelisti, jež Dubois v Trinilu nalezl, napovídá, že tento poddruh tygra mohl být až 1,9 metru dlouhý, v kohoutku 1 metr vysoký, a jeho hmotnost se pohybovala mezi 100 až 150 kilogramy. Byl tedy menší než současný tygr indický, jehož samci měří na délku 2,7 až 3,1 metru a mohou vážit přes 300 kilogramů, přičemž samice bývají jen o něco menší. Trinilský tygr byl velikostně srovnatelný spíše s tygrem indočínským; i u něj však samice měří alespoň 2,3 metru na délku, ačkoliv hmotnostně si tyto dva poddruhy rozhodně odpovídají.



Druh Panthera tigris se pravděpodobně vyvinul ve východní Asii, odkud se šířil dál na jih a jihozápad. V průběhu glaciálních a interglaciálních period se prostředí dnešních indonéských ostrovů výrazně měnilo. Trinilští tygři však úspěšně přežívali po více než milion let. Nejmladší pozůstatky, o nichž se odborníci domnívají, že patří tomuto poddruhu, jsou okolo 50 000 let staré. Není známo, proč tyto kočky vyhynuly. Mohla za to snad změna prostředí, už tak dlouho před koncem poslední doby ledové? Nebo snad byli vytlačeni a vyhubeni lidmi? Těžko říct. Jak již bylo zmíněno, fosilních pozůstatků mají vědci ke zkoumání tak málo, že si sotva mohou udělat dokonalý obrázek o příčinách vyhynutí této krásné šelmy. S jávským člověkem se však P. tigris trinilensis zcela jistě potkal; stáří jeho kosterních pozůstatků, jež Dubois na konci 19. století objevil, se pohybuje mezi 700 000 a 1 milionem let. Zda se náhodou tygři mohli stát občasnou kořistí těchto prehistorických lidí, či zda naopak tygři sem tam nějakého z nich ulovili, o tom můžeme jen spekulovat... Fosilie, které Dubois objevil (1. obrázek v tomto článku) jsou vystaveny v Centru biodiverzity Naturalis (Naturalis Biodiversity Center) v nizozemském Leidenu, a jsou součástí Duboisovy rozsáhlé sbírky. 



Zdroje obrázků:

1. https://commons.wikimedia.org/wiki/File:TrinilTiger-PeterMaas-NaturalisLeiden.jpg

2. https://prehistoric-fauna.com/Panthera-tigris-trinilensis


Pokračování tohoto projektu se určitě dočkáte...

Žádné komentáře:

Okomentovat

Nejčtenější