úterý 21. prosince 2021

Dinosauři z Jihoafrické republiky: Melanorosaurus

Série o jihoafrických dinosaurech pokračuje. Posledně jsem v rámci ní psal o euskelosaurovi, tentokrát se vám pokusím přiblížit melanorosaura. Samostatný článek jsem o něm napsal 22. listopadu 2011, tedy před více než deseti roky. Nyní jej můžete porovnat s tímto možná trochu přesnějším popiskem...

Druh: Melanorosaurus readi,
Autor popisu: Sidney Henry Haughton,
Naleziště: Elliot Formation, Transkei/Cape Province,
Období: pozdní trias, před 216,5 až 201 miliony let.
V roce 1924 popsal anglicko-jihoafrický paleontolog Sidney Henry Haughton druh sauropodomorfního dinosaura na základě pozůstatků několika exemplářů nalezených ve spodním Elliotu na území loutkového státu Transkei, konkrétně v distriktu Herschel poblíž obce Bensonvale, na severním svahu hory Thaba 'Nyama. Její název znamená v překladu "černá hora". Haughton pojmenoval zvíře Melanorosaurus readi; jeho rodové jméno se dá přeložit jako "ještěr z Černé hory", a druhový název ctí v době vydání popisu již bývalého ředitele Bensonvale Training School, B. Reada, se kterým se Haughton osobně setkal. Typový exemplář a syntypy, které studoval, sestávaly z tibie, fibuly, části pánve, několika obratlů, metatarzálních kostí, stehenní kosti, lopatky a kosti pažní. Všechny byly uloženy ve sbírkách South African Museum. Datují se pozdního triasu stupně nor. Melanorosaurus readi byl dlouho jedinou specií rodu Melanorosaurus, to se však na nějakou dobu změnilo v roce 1993, kdy François-Xavier Grauffre popsal druh M. thabanensis, a to na základě femuru nalezeného jižně od vesnice Thabana Morena, tehdy ještě na území Jižní Afriky (dnes se vesnice nachází v Zimbabwe). V roce 2016 byl však tento druh přeřazen do nově vytvořeného rodu Meroktenos. Melanorosaurus readi byl jedním z prvních velkých sauropodomorfních dinosaurů. Podle Gregoryho S. Paula dosahoval délky kolem 8 metrů a hmotnosti asi 1,3 tuny. Byl tak velikostně srovnatelný s některými dalšími soudobými jihoafrickými sauropodomorfy, s rody Euskelosaurus či Ledumahadi. Zřejmě spásal poněkud výše rostoucí vegetaci. Jeho lebka byla vědecky popsána v roce 2007. Dosahovala délky 25 centimetrů, a byla seshora poněkud trojúhelníkovitého tvaru. Počet zubů vystupujících z maxilly a mandibuly se poměrně dosti lišil. Zatímco každá strana spodní čelisti nesla pouze čtyři zuby, tak jako u mnoha dalších primitivních sauropodomorfních dinosaurů, každá část horní čelisti jich nesla devatenáct. S trochou nadsázky by se tedy dalo říci, že zubatější měl Melanorosaurus maxillu, a to o dost. Tělo tohoto dinosaura bylo velké, končetiny robustní a sloupovité, krk i ocas byly dlouhé. Jednalo se o kvadrupeda. Dříve byl Melanorosaurus klasifikován jako "prosauropod", podle některých definic kladu Sauropoda však mohl být členem této skupiny, ačkoliv Adam M. Yates v roce 2010 ve článku publikovaném v časopise Palaeontology navrhl, aby byl melanorosaurus z kladu Sauropoda vyloučen. Rozhodně však můžeme tvrdit, že tento sauropodomorf patřil do čeledi Melanorosauridae, zavedené Friedrichem von Huenem v roce 1929. Patří do ní spolu s již zmíněným meroktenosem a také s rodem Camelotia, popsaným na základě několika exemplářů ze souvrství Westbury v Anglii. V období pozdního triasu, kdy žil, se Melanorosaurus na území Jihoafrické republiky setkával nejen s některými výše zmíněnými sauropodomorfy, ale také s kynodontem rodu Elliotherium a dicynodontem rodu Pentasaurus, jejichž fosilní pozůstatky byly též nalezeny ve spodním Elliotu. 


Obrázek pochází z webu Dinosaur Pictures. Informace jsem čerpal z anglické Wikipedie a z Haughtonova popisu druhu M. readi v článku Fauna and Stratigraphy of the Stormberg Series z žurnálu Annals of the South African Museum. Toto byla zřejmě již poslední letošní část Dinosaurů z Jihoafrické republiky, projekt však bude rozhodně pokračovat v roce 2022!

Žádné komentáře:

Okomentovat

Nejčtenější