pondělí 27. prosince 2021

Soutěž Dinosauři 2021

Přišel čas další velké dinosauří soutěže, koneckonců jako vždy ke konci roku! Předchůdci Soutěže Dinosauři 2021 byly Novoroční soutěž, Soutěž Dinosauři 2011, Soutěž Dinosauři 2012, Soutěž Dinosauři 2013, Soutěž Dinosauři 2014, Soutěž Dinosauři 2015, Soutěž Dinosauři 2016, Soutěž Dinosauři 2017, Soutěž Dinosauři 2018, Soutěž Dinosauři 2019 a samozřejmě také Soutěž Dinosauři 2020. Stejně jako ony, i letošní velká paleontologická soutěž je sestavena z dvaceti otázek, jež testují vaše obecné znalosti světa prehistorie, přičemž některé se týkají také objevů učiněných v posledním roce. Co správně zodpovězená otázka, to jeden bod. Za špatné odpovědi se vám žádné body nestrhávají. Je zde ještě otázka navíc, tedy otázka bonusová. Není nutné na ni odpovídat, pokud tak ovšem učiníte, dostanete extra bod. Pokud se chcete Soutěže Dinosauři 2021 zúčastnit, napište do komentáře pod tento článek, že se hlásíte (nemáte-li účet Google, můžete si v nastavení komentáře zvolit přezdívku nebo napsat komentář anonymně, podepsaný vaším nickname). Odpovědi mi pošlete na e-mail haasvojt@volny.cz. Nejlepší by asi bylo, kdybyste do komentáře uvedli e-mail, ze kterého mi zpráva přijde, ale pokud ho tu nechcete zveřejňovat, nemusíte. Zrovna tak v případě, že by vám komentář nešel publikovat, můžete mi rovnou napsat e-mail s odpověďmi. Můžete jej poslat do konce února 2021! V lednu příštího roku proběhne uzávěrka, pak se již této soutěže nebude moci nikdo další zúčastnit. Za účast dostanete diplom - můžete si sami zvolit, jaké pravěké zvíře byste na něj chtěli. Nakonec ještě uvedu, že si nepřeji, abyste vyhledávali odpovědi na internetu. Ano, je důležité umět s internetem pracovat, ale to přece umíme všichni. Tato soutěž je čistě o zábavě spojené s využitím toho, co už o pravěkém světě víte. Není důležité vyhrát nebo získat největší počet bodů, důležité je se zúčastnit. Teď už vám jen přeji hodně štěstí, a užijte si to!

1. Ve které zemi byly nalezeny pozůstatky amargasaura?

2. Patřil Ticinosuchus mezi archosaury, eusuchiány, lepidosauromorphy nebo dinosaury?

3. Čím je významná lokalita Paluxy River v americkém Texasu? 

4. Napište název minimálně jedné kanadské provincie a alespoň jednoho amerického státu, ve kterém se našly pozůstatky ankylosaura.

5. Byl Xixiasaurus zástupcem čeledi Dromaeosauridae nebo čeledi Troodontidae? V jakém geologickém období žil a v jaké zemi se našly jeho fosilie?

6. Slavnou knihu Teplokrevní dinosauři: Revoluce v paleontologii (The Hot-blooded Dinosaurs: A Revolution in Palaeontology) napsal Robert T. Bakker, Adrian Desmond nebo John Ostrom?

7. Opravte faktické chyby v následující větě: Eotyrannus lengi byl tyrannosauroid žijící před 80 miliony let v kanadské provincii Britská Kolumbie, a byl to masožravec dosahující délky 8 metrů a hmotnosti 4 tun.

8. Patřil eocénní Hyrachyus mezi sudokopytníky nebo mezi lichokopytníky? Je pravda, že jeho pozůstatky byly nalezeny mj. na evropském kontinentu?

9. Dorůstal Coccosteus délky až dvou metrů? Pokud ne, jak velký doopravdy byl? Napište také, do které třídy obratlovců patřil (nápověda: nebyly to ryby).

10. Byl Ctenorhachis příbuzný dimetrodonovi? Žil v pozdním karbonu nebo v raném permu? 

11. Co byl zač Cosesaurus, a kterému slavnému mořskému plazu vystupujícímu v dokumentu Putování s dinosaury: Monstra pravěkých oceánů (2003) byl příbuzný?

12. Popište stručně vzhled hlavových hřebínků parasaurolopha, corythosaura, lambeosaura a tsintaosaura.

13. Jaká zvířata (stačí obecně, nemusíte ani uvádět rodová jména) se stávala kořistí jihoamerického šavlozubého vačnatce thylacosmila? 

14. Ve kterém roce byl popsán Spielbergsaurus? Proč mu dal Jack Horner zrovna takové jméno?

15. Napište, co se nachází na obrázku: 


16. Tento rok byl popsán jeden z nejstarších pěvců střední Evropy, a zřejmě také nejstarší zástupce kladu křikavých. Jeho pozůstatky byly nalezeny v Polsku, nedaleko městečka Krosno. Napište alespoň rodové jméno tohoto ptáka.

17. Do které skupiny dinosaurů patřil letos popsaný Arackar licanantay, ve kterém státě byly nalezeny jeho zkamenělé pozůstatky, a ve kterém geologickém období žil? Nápověda: Je to jeden z mála dosud popsaných dinosaurů nalezených v jednom konkrétním a ne zrovna malém státě.

18. Jak se jmenuje velký carcharodontosaur, který byl v září popsán na základě fosilií nalezených v Uzbekistánu? Víte, podle které známé historické osobnosti byl pojmenován, a čím byla tato osobnost významná?

19. Je pravda, že dva spodnokřídoví britští spinosauridi popsaní na konci září tohoto roku byli pojmenováni Riparosaurus inferodios a Ceratosuchus milnerae? Pokud ne, napište jejich skutečná jména.

20. Čím jsou důležití letos popsaní Kaririavis mater a Brevirostruavis macrohyoideus? Byli si vzájemně příbuzní?

Bonusová otázka: Dříve tento rok bylo odhaleno, jak měla původně vypadat americká verze cyklu Putování s pravěkými lidmi z roku 2003 na stanici Discovery Channel, než byla vydána verze s Alecem Baldwinem. Kdo měl původně verzí na Discovery provázet?

Doufám, že se vám bude dařit! Budu rád za každého soutěžícího. Už se nemohu dočkat vašich odpovědí!

Žádné komentáře:

Okomentovat

Nejčtenější