středa 22. prosince 2021

Pár dinosauřích novinek před Vánoci

Štědrý den se nám rychle blíží, a tak jsem si řekl, že ještě předtím, než vás obdaruji svým vlastním (před)vánočním dárkem, stálo by za to vám připomenout některé velice zajímavé dinosauří novinky, které nám paleontologové z různých částí světa přinesli v posledních několika dnech. Možná o některých z nich víte, o jiných třeba ještě ne... Každopádně doufám, že z nich budete rádi!

Vectiraptor greeni. Tak zní název nového druhu dromaeosauridního dinosaura, který byl popsán v článku Nicholase R. Longriche, Davida M. Martilla a Megan L. Jacobs, publikovaném 17. prosince ve vědeckém žurnálu Cretaceous Research. Fosilní pozůstatky, na základě nichž byl tento dinosaurus popsán, byly nalezeny v roce 2004 paleontologem Mickem Greenem pod útesy na březích Compton Bay na anglickém ostrově Wight. Vectiraptor je již zřejmě 22. identifikovaným rodem neptačího dinosaura ze souvrství Wessex. Jeho jméno znamená v překladu doslova "lupič z ostrova Wight"; slovo Vectis je totiž latinským pojmenováním právě největšího anglického ostrova, ležícího jižně od pobřeží hrabství Hampshire. Druhové jméno pak pochopitelně odkazuje na Micka Greena. Holotyp zahrnuje dva zádové obratle a část kosti křížové. Autoři studie odhadují délku vectiraptora na 2,5 až 3 metry. Vzhledem k tomu, jak krátké byly jeho zádové obratle a jak velké bylo jeho tělo lze usuzovat, že Vectiraptor patřil do kladu Eudromaeosauria v rámci čeledi Dromaeosauridae. Napovídají tomu také otvory pro vzdušné vaky v dorzálních obratlích. Vectiraptor se dosti podobá raně křídovým eudromeosaurům ze Severní Ameriky; to je další důkaz, že v době, kdy žil (spodní křída stupně barrem, před 125 miliony let), docházelo k faunální výměně mezi Evropou a Severní Amerikou.

Vectiraptor greeni. Obrázek z blogu Species New to Science

O něco dříve byl tento měsíc vydán také popis jiného theropoda, přestože tentokrát se nejedná o neptačího dinosaura, ale spíše o avialána (snad bychom mohli říci i "ptačího dinosaura"?) z kladu Enanthiornithes. Je jím myšlen Brevirostruavis macrohyoideus z čínské provincie Liaoning, kde žil ve spodní křídě stupně apt před 120 až 133 miliony let. V článku publikovaném 1. prosince v odborném časopise Journal of Anatomy jej popsali Zhiheng Li, Min Wang, Thomas A. Stidham a Zhonghe Zhou z Institutu vertebrátní paleontologie a paleoantropologie Čínské akademie věd v Pekingu s pomocí Julie Clark z Univerzity v Texasu. Holotyp pochází ze souvrství Jiufotang. Rodové jméno zvířete znamená v překladu "pták s krátkým rostrem" nebo zkrátka "pták s krátkým zobákem", druhové jméno odkazuje na dlouhý aparát jazylky (os hyoideum). Tímto znakem se Brevirostruavis liší od ostatních raných ptáků. Je pravděpodobné, že se živil podobným způsobem jako kolibříci, kystráčkovití anebo dokonce strakapoudi; stejně jako oni měl totiž vysoce pohyblivý jazyk. 

Brevirostruavis macrohyoideus. Obrázek z blogu Species New to Science

Včera, 21. prosince, byla v odborném časopise iScience vydána studie doktora Lida Xinga z China University of Sciences v Pekingu a jeho kolegů, která se zabývala velmi dobře zachovalým in-ovo embryem dinosaura z čeledi Oviraptoridae, nalezeným ve svrchnokřídovém souvrství Hekou na jihu Číny. Vejce, ve kterém se tedy embryo dinosaura nachází, je dlouhé 16,7 centimetrů, široké 7,6 centimetru a zřejmě nepříliš překvapivě je vejčitého tvaru. Ačkoliv nelze určit, který druh nebo alespoň rod dinosaura jej nakladl, nese všechny znaky "oočeledi" Elongatoolithidae, jež zahrnuje vejce oviraptorosaurů. Kostřička uvnitř je zhruba 23,5 centimetru dlouhá, a už jen proto, že je delší než vejce samotné, je jasné, že vyplňuje většinu obsahu vajíčka. Prázdný prostor zaujímá jen přibližně 1,9 centimetru, a to mezi zádovými obratly embrya a tupým pólem vejce. Pravděpodobně jde o vzdušný prostor, ten se i u dnešních ptáků nachází za zády embrya a v oblasti tupého pólu. Podobně jako vejce, i embryo samotné nese znaky oviraptorosaurů, konkrétně pak oviraptoridů. Mláděti uvnitř už zřejmě nemělo trvat moc dlouho, a vylíhlo by se. Jen díky tomu, že k tomu nakonec nedošlo, však nyní máme z jeho pobytu ve vejci cennou fosilní "momentku". Podobné nálezy velmi dobře zachovalých in-ovo embryí dinosaurů jsou vzácné.

Rekonstrukce mláděte oviraptorida uvnitř vajíčka, nedlouho před vylíhnutím. Obrázek z webu SciTechDaily

Zmiňované články (případně alespoň jejich abstrakty) si můžete přečíst na webech sciencedirect.com, onlinelibrary.wiley.com a cell.com. Za další informace vděčím anglické Wikipedii. 
Všechny tyto novinky se týkají theropodů. Která z nich vás zaujala nejvíce? Klidně to napište do komentářů!

Žádné komentáře:

Okomentovat

Nejčtenější