neděle 19. prosince 2021

Nejnovější dokumenty o přírodě z konce roku 2021

Slíbil jsem vám, že napíši další článek o nových dokumentárních filmech a seriálech, které pojednávají o světě přírody, a tady je! Teď už se z toho na Blogorgonopsidovi stala měsíční záležitost, a já jen doufám, že se vám tyto souhrny líbí a třeba vás i občas inspirují ke zhlédnutí některého z těch uvedených dokumentů. Poslední článek tohoto typu jsem napsal 7. listopadu. Od té doby toho zase vyšlo docela dost. Kdybych náhodou na něco zapomněl - nemůžu vědět úplně o každém přírodopisném dokumentu - nebojte se mě na to upozornit v komentářích. Jinak to už dál nebudu protahovat, pojďme se společně podívat na nové dokumentární skvosty, které určitě stojí za to!

Attenborough and the Mammoth Graveyard

Již v listopadu jsem upozorňoval na nově ohlášený dokumentární snímek Attenborough and the Mammoth Graveyard (Attenborough a mamutí hřbitov), o kterém již nyní víme, že bude mít premiéru ve čtvrtek 30. prosince 2021 ve 20:00 greenwichského času na stanici BBC One. Hned poté bude také britským divákům přístupný na BBC iPlayer. Tímto devětapadesát minut dlouhým filmem provází Sir David Attenborough a profesor Ben Garrod (Secrets of Skin, Bone Stories), kteří se přidávají k týmu paleontologů při vykopávkách mamutích pozůstatků poblíž Swindonu ve West Country. V roce 2017 tam poprvé o mamutí kosti a kly zakopli amatérští hledači fosilií Sally a Neville Hollingworth. Jak se brzy ukázalo, na lokalitě se mamutích ostatků nacházelo obrovské množství; jednalo se o velký hřbitov "huňatých slonů" na řece Temži. Pozdější nález sekyry vyrobené pravěkými lidmi přinesl spoustu zajímavých otázek. V dokumentu Attenborough and the Mammoth Graveyard se oblíbený veterán přírodovědných snímků a "bone doctor" z University of East Anglia společně snaží vyřešit záhadu tohoto obrovského mamutího hřbitova. Otázky, na které se snaží najít odpověď, jsou jasné. Proč na tomto místě mamuti zemřeli? Zabila je nějaká katastrofa? Byli snad zabiti lidmi? Ve snímku vystoupí také různí odborníci na pleistocénní megafaunu a na naše lidské předchůdce, kteří žili po jejím boku. Pokusí se odhalit tajemství staré 215 000 let, a je dost možné, že nás některé odpovědi překvapí. Snímek byl vyroben společností Windfall Films (Lost Tombs of the Ancient Maya, Europe From Above, Einstein's Quantum Riddle). V tuto chvíli můžeme Attenborough and the Mammoth Graveyard považovat za nejnovější dokumentární film s paleontologickou tématikou.


Expedition with Steve Backshall: Series 2

Nová série cyklu Expedition with Steve Backshall (na ČT vysílaného pod názvem Dobrodružství do neznáma) měla premiéru na britské kabelové televizní stanici Dave v neděli 28. listopadu 2021. První díl pojednával o Stevově výpravě na Kamčatku, kde spolu s týmem prvotřídních kajakářů sjel "bílou vodu" tamní řeky Krokotsky, přičemž prozkoumal oblast s více medvědy hnědými, než v jakémkoliv jiném místě na světě. V dalších epizodách nové řady se pak vydal do Gabonu, konkrétně do Moukala Doudou National Park, který je zřejmě domovem dosud nezkoumané populace šimpanzů; do Saúdské Arábie, kam se vydal s cílem prozkoumat nejdelší pyrodukt (lávový tunel) na světě; na sopečný ostrov Socorro v Tichém oceánu, kde se dal dohromady s vědci studujícími žraloky přivádějící ve vodách poblíž ostrova na svět nové potomstvo; do Kyrgyzstánu, kam se svým týmem přijel natočit levharta sněžného; a do velmi chudě zmapované oblasti v Surinamu. Dohromady je to tedy šest epizod plus jeden hodinový speciál Expedition Unseen. Podobně jako první sérii Expedition, i tuto řadu distribuuje společnost Fremantle, která ji může prodat do až 144 zemí světa. První série se prodala celkem do 160 zemí světa, Expedition je tedy ohromným úspěchem. Je pravděpodobné, že u nás ji bude opět vysílat (mimo jiné stanice) i Česká televize. Ve Francii ji příští rok uvede Ushuaia TV, v různých afrických a asijských zemích plus v Kanadě také BBC Earth a ve Spojených státech pochopitelně PBS, která koprodukovala také první řadu. Druhá série Expedition with Steve Backshall je přinejmenším vším, čím byla ta první - je to akční jízda schopná inspirovat novou generaci průzkumníků, sportovců i přírodovědců.


Welcome to Earth

Šestidílný seriál Welcome to Earth (Vítejte na Zemi) měl ve Spojených státech amerických premiéru 8. prosince 2021 na streamovací platformě Disney+. Jedná se o cyklus vyrobený společnostmi National Geographic, Nutopia a Westbrook Studios, a provází jim slavný hollywoodský herec Will Smith (Men in Black, Independence Day, Suicide Squad). Název seriálu je přímým odkazem na hlášku "Vítejte na Zemi!" právě z filmu Den nezávislosti (1996) režiséra Rolanda Emmericha, jenž byl svého času po Jurském parku druhým nejvýdělečnějším filmem vůbec, a ve kterém Smith hrál hlavní postavu kapitána Stevena Hillera. V tomto dokumentu se vydává do různých extrémních míst naší planety, od aktivních vulkánů přes temné hlubiny oceánů až po islandské peřeje. Dozvídá se, jak jsou žraloci schopní vystopovat svou kořist ve svém oceánském domově, stává se svědkem migrace pakoňů ve východní Africe, a dokonce se vydává i do Namibie, nejstarší pouště světa. Názvy epizod jsou následující: The Silent Roar, Descent Into Darkness, Mind of the Swarm, Power of Scent, Speed of Life a Beyond Fear. Každý díl je dlouhý 43 nebo 44 minut. Kromě Willa Smithe v seriálu vystupují také vulkanolog Jeffrey Johnson, bioakustik Michael André nebo dobrodruh, atlet a motivační řečník Erik Weihenmayer. Producenty Welcome to Earth jsou například Ronan Browne (Gold Rush: Alaska), Richard Evans (Megafactories) či Jane Root (The Last Czars). Za kamerou stál Brendan McGinty (One Strange Rock, The Earthshot Prize: Repairing Our Planet), střihači dokumentu byli Felix Black (Nova: Killer Floods) a Joseph Tims.


Becoming Cousteau

2. září tohoto roku měl na Telluride Film Festival v USA premiéru nový 91 minut dlouhý snímek od National Geographic s názvem Becoming Cousteau, pojednávající o legendě podmořských dokumentárních filmů Jacquesu Cousteauovi. 22. října jej oficiálně do kin uvedla společnost Picturehouse, a 24. listopadu byl pak uveden na streamovací službě Disney+. Film mapuje Cousteaův život a jeho kariéru, a snaží se o to co nejupřímněji. Poukazuje také na Cousteauovo varování před klimatickou změnou. Snímek režírovala Liz Garbus (I'll Be Gone in the Dark), držitelka dvou cen Emmy, jež se navíc může pochlubit i dvěma nominacemi na Oscara. Vypravěčem je v originále herec Vincent Cassel (Westworld), producenty snímku jsou mj. Carolyn Bernstein (The Rescue), Dan Cogan (Spaceship Earth), Diane Cousteau a Pierre-Yves Cousteau. Hudbu k filmu složili Danny Bensi (Ozark) a Saunder Jurriaans (American Gods). Dokument měl vesměs pozitivní ohlasy.


Crikey! It's the Irwins: Season 4

A na závěr ještě novinka, se kterou vstoupíme do roku 2022! Již čtvrtá série mimořádně úspěšného pořadu Crikey! It's the Irwins, který se od podzimu 2018 vysílá na Animal Planet, dorazí ve Spojených státech na televizní obrazovky 1. ledna 2022, stejně jako na platformy FuboTV, Hulu a Philo. Od té doby, co se v únoru a březnu tohoto roku vysílala série třetí, se toho v rodině lovce krokodýlů stalo opět mnoho. Bindi a Chandlerovi se narodila dcera Grace Warrior Irwin, a Robert, který už opravdu vypadá i zní jako jeho otec, dodnes milovaný lidmi po celé planetě, nedávno oslavil své 18. narozeniny. Společnost Discovery vydala před čtyřmi dny minutový teaser čtvrté série Crikey! It's the Irwins, můžete se na něj podívat po kliknutí sem. Zatím nebylo oznámeno, na co přesně se v nové sérii můžeme těšit. Z teaseru vyplývá, že Robert se naučil řídit, a svět by si teď měl na něj dávat pozor, uvidíme další odchyty krokodýlů v Australia Zoo, mládě ježury australské či Roberta krmícího krokodýly v Crocoseu. Dobrodružství Irwinových zkrátka pokračují! Případné bližší informace možná ještě přinesu, až budou oficiálně zveřejněny.


Co se týče cyklu Nature na americké PBS, nebyly v jejím rámci od napsání posledního článku vydány žádné nové dokumentární filmy (posledními jsou tedy stále dva filmy ze série Born in the Rockies). Příští rok bude vydán nový dokument vyprávěný a provázený Davidem Attenboroughem, The Green Planet z dílny BBC Studios Natural History Unit. Také se již zřejmě blíží vydání nezávislého čtyřicetiminutového paleo-dokumentu Forgotten Bloodlines: Agate, vyprávěného Nigelem Marvenem. Jakmile bude oznámeno datum premiéry, budu vás o něm informovat. Na závěr ještě zmíním chystaný dokument Chrise Packhama, byť se poněkud výjimečně nebude zabývat zvířaty ani rostlinami. Chris v současné době pracuje na dvoudílném dokumentu Inside the Autistic Mind, jenž bude také příští rok uveden na BBC. Není pochyb, že bude velmi dobře zpracovaný - pokud jste se zatím nepodívali Chrisův dokument o autismu z roku 2017, mohu vám ho jen doporučit.

Toť vše k nejnovějším filmům a seriálům, jež pojednávají o světě přírody nebo o lidech, kteří s přírodou pracují či pracovali. Doufám, že se vám tento výčet líbil, a rozhodně vám mohu slíbit, že v psaní podobných článků budu pokračovat i v příštím roce!

Žádné komentáře:

Okomentovat

Nejčtenější