neděle 7. listopadu 2021

Další nové dokumenty o přírodě z podzimu 2021

Před měsícem a čtyřmi dny jsem napsal článek Říjnové novinky ve světě přírodovědných dokumentů, ve kterém jsem shrnul některé významné tituly tohoto žánru, jež měly premiéru v předchozím měsíci. Všichni ale víme o zákonech schválnosti, a přece jen mi něco uniklo. Rozhodl jsem se nechat si ony tituly pro další článek; bylo mi ostatně jasné, že v listopadu napíši další příspěvek tohoto typu. Tento měsíc totiž můžeme očekávat pěknou řádku dalších zajímavých dokumentárních filmů a seriálů o přírodě. Dál už to nebudu natahovat, pustím se do psaní vyčerpávajícího výčtu těchto titulů, a doufám, že se třeba na některé z nich podíváte...

Shark with Steve Backshall

Již více než rok a půl nadšeně očekávaná trilogie Shark with Steve Backshall má premiéru tento měsíc na britské televizní stanici Sky Nature! První epizoda bude uvedena dnes, 7. listopadu 2021, ve 20:00 greenwichského času, druhá pak příští neděli ve stejném čase a poslední se premiérově odvysílá 21. listopadu. Tento slibný dokumentární seriál pojednává o různých druzích žraloků, a přibližuje divákům, proč je nutné je zachránit. Neohrožený průvodce, přírodovědec, sportovec a hvězda mimořádně úspěšné franšízy Deadly Steve Backshall se rozhodl, že ani jednou v celé trilogii nezmíní vzácné žraločí útoky na lidi - už jen proto, aby si informace o nich široké publikum, nezajímající se příliš hluboce o přírodu, jaksi nezmanipulovalo k obrazu žraloků coby "děs nahánějících monster" (ostatně to není nic nového, v červenci se třeba v Austrálii zavedlo pravidlo, že spojení "žraločí útok" už nebude používáno, a je od té doby v tisku nahrazováno spojením "negativní setkání" či prostě "interakce"). Steve nám ukáže, jak úžasně rozmanití žraloci vlastně jsou, seznámí nás s různými zástupci této skupiny z Atlantského, Indického i Tichého oceánu, a kromě nich nás seznámí také s jejich nejbližšími a zrovna tak dosti ohroženými příbuznými - s rejnoky. Podle současných statistik je z moří a oceánů každým rokem vyloveno 250 milionů žraloků, a je důležité, že seriál jako Shark with Steve Backshall má potenciál oslovit obrovsky široké publikum a o této skutečnosti ho informovat. Steve patří mezi nejpopulárnější britské televizní průvodce přírodovědnými dokumenty o přírodě; svou popularitou je v současné době již jednoznačně ve stejné kategorii jako Sir David Attenborough. Za svou práci se ostatně stal také členem Řádu britského impéria (MBE). V seriálu Shark with Steve Backshall s ním navštívíme mrazivé vody Aljašky, setkáme se s 500 let starými žraloky, uvidíme žraloky, kteří chodí po souši a mnohem více. Tento vysokorozpočtový dokument je dílem společnosti True to Nature (Expedition with Steve Backshall, Living Volcanoes, Shark Bites with Steve Backshall). V současné době je ve výrobě také doplňující seriál Sharks with Steve Backshall Up Close, který bude mít 10 epizod po 10 minutách; je připravován pro kanál Sky Kids.


Wildlife Nation with Jeff Corwin

Zcela novým seriálem, který jsem v předchozím říjnovém článku zapomněl zmínit, je Wildlife Nation with Jeff Corwin! Tento nový seriál z dílny společnosti Litton Entertainment se po vzoru svých předchůdců Ocean Mysteries with Jeff Corwin (2011-2016) a Ocean Treks with Jeff Corwin (2016-2020) vysílá každou sobotu v dopoledních hodinách v rámci bloku Litton Weekend Adventure na americké televizní stanici ABC. V několika rozhovorech Jeff odhalil, že s konceptem celého seriálu přišel v covidovém lockdownu, když si povšiml, jak se lidé začali vracet ke světu přírody. V cyklu Wildlife Nation with Jeff Corwin se spojuje s ochránci přírody ze společnosti Defends of Wildlife, se kterými spolupracoval již na sérii Feeling the Heat z roku 2009. Cestuje po celých Spojených státech, a poukazuje na různé příběhy ze světa ochrany přírody, od úžasného comebacku orlů bělohlavých až po příběh amerických krokodýlů na jihu Floridy, kteří se netěší takové popularitě, jako tamní aligátoři. První epizoda nového seriálu nese název Feathers, Fur and Flippers, a měla premiéru v sobotu 2. října. Dalšími epizodami, které se následně vysílaly, jsou Saving Sea Turtles, New England Wildlife, Crocs and Corals a The Mighty Manatee. Každý díl je dlouhý 20 až 21 minut. Prozatím není jasné, kolik epizod bude první série mít, jasné ovšem je, že vznikne i další řada. Výše zmiňované Jeffovy seriály od Litton Entertainment se vysílaly více či méně po dobu pěti let, a lze očekávat, že i Wildlife Nation vzhledem k tomu, kolik příběhů může odvyprávět, bude úspěšně běžet alespoň pár roků. Jeff je nejen moderátorem, ale také výkonným producentem seriálu. 


Autumnwatch 2021

Přestože letošní sérii Autumnwatch byl již na tomto blogu věnován samostatný článek, stojí za to po jejím odvysílání zmínit alespoň některé doplňkové informace o ní. Autumnwatch 2021 moderovali Chris Packham a Michaela Strachan, kteří se stejně jako letos ve Springwatch nacházeli na Wild Ken Hill v Norfolku, dále Gillian Burke, která měla základnu v severoirském Castle Espie a také Megan McCubbin, jež v něm živě vystupovala ze skotského ostrova Mull. Iolo Williams sice letošní sérii živě nemoderoval, ale objevil se v první epizodě v předtočeném zhruba pět či šest minut dlouhém filmečku, natočeném na přelomu září a října právě na ostrově Mull. Letošní Autumnwatch pojednával mj. třeba o ostrounech, bioluminiscenci u žraloků, pavoučích sítích a námluvách, o migraci hus, veverkách na irském ostrově, říji jeleních samců a s ní spojenou prodlouženou srstí na jejich břiše a spodní části krku (ventral patch), hudbě hub (viz tento klip, ve kterém vystupoval skladatel Michael Prime), a nechyběla ani spousta termo záběrů zvířecích obyvatel Wild Ken Hill, které v živém přenosu pořizoval kameraman Mark Yates (The Nature of Britain, Growing Up Wild, Terra Matter). Moderátorkou doplňujících instagramových živých přenosů byla, jak je zvykem, Hannah Stitfall, režisérem byl Gavin Ahern (Countryfile, Crimewatch UK), střih byl dílem mj. Catariny Oliveiry (The Sea and Sky) a Johna Matthewse. Autumnwatch 2021 se vysílal živě od 26. října do 29. října 2021, vždy ve 20:00 greenwichského času na BBC Two. První díl měl 74 minut, každý ze třech dalších byl dlouhý 59 minut. Klipy z letošní série budou přibývat celý tento měsíc přinejmenším každé pondělí na tento blog. 


Animal

Ve středu 10. listopadu uvede streamovací služba Netflix nový seriál Animal, vyprávějící příběhy různých zvířecích druhů z celé planety, od chobotnic přes velké kočky až po australské vačnatce. Každá epizoda je vyprávěna jinou filmovou či televizní hvězdou; Bryan Cranston (Breaking Bad) vypráví epizodu o psech, Rashida Jones (The Office) nahrála komentář k epizodě o velkých kočkách, Rebel Wilson (Pitch Perfect) namluvila díl o vačnatcích, Pedro Pascal (Wonder Woman 1984) k chobotnicím, Andy Serkis (Rise of the Planet of the Apes, King Kong, The Lord of the Rings Trilogy, The Batman) k lidoopům, hlas Anthonyho Mackieho (Captain America: The Winter Soldier, The Falcon and the Winter Soldier) uslyšíme v epizodě pojednávající o ptácích, Davida Harboura (Black Widow) v díle o medvědech, a v neposlední řadě pak epizodu o delfínech vypráví Uzo Aduba (Orange is the New Black). Dalo by se říci, že mnozí z těchto herců mají se zvířaty, o kterých "jejich" epizody pojednávají, něco společného; Andy Serkis hrál Ceasara v nové trilogii z franšízy Planeta opic a King Konga v epickém filmu Petera Jacksona z roku 2005, Mackie zase hraje Falcona ("sokola") v Marvel Cinematic Universe. Obsazení herci/vypravěči mají sloužit jako takoví ambasadoři různých zvířecích druhů. Producentem seriálu Animal je Bill Markham (Wildest Latin America, Night on Earth), jednu epizodu má také podle webu IMDb produkovat Rob Morgan (Hostile Planet, Tiny World). Bylo již odhaleno, že 2. série cyklu Animal bude na Netflixu uvedena příští rok.


The Elephant and the Termite

40. série cyklu Nature na americké stanici PBS je v plném proudu, a ve středu 3. listopadu měl v rámci ní premiéru snímek The Elephant and the Termite, režírovaný Markem Deeblem (The Queen of the Trees) a Victorií Stone (Here Be Dragons, Haunt of the Hippo). Pojednává o napajedle v Národním parku Tsavo v jižní Keni, jež bylo vytvořeno slony a termity. Začalo jako obyčejná termití hora, kterou sloni rozryli s cílem získat živiny, a jáma se následně zaplnila vodou. Na své migraci toto místo navštívilo deset milionů snovačů rudozobých, které pak v okolí napajedla lovili orli stepní. Kromě nich jsou hvězdami snímku také killifish, drobné vejcorodé rybky, jejichž vajíčka jsou do vodní nádrže přenesena slony - to proto, že se na jejich nohy nalepila v jiné lokalitě a následně jimi byla přemístěna do tohoto napajedla! Dalšími zvířaty, jež ve filmu The Elephant and the Termite vystupovala, byli chameleoni, psi ušatí a hrabatky drsné. Skladatelem hudby k tomuto dokumentu je můj oblíbenec Guy Michelmore (Hulk Vs Wolverine, Hulk Vs Thor, Ultimate Avengers, Avengers: Earth's Mightiest Heroes). Komentář čte v originále herečka Noma Dumezweni (Black Earth Rising), za střihem jsou Victoria Stone a Sophia Evans. Všechny záběry, které v dokumentu uvidíte, jsou dílem Marka Deebla.


Born in the Rockies: First Steps & Growing Up

Čtvrtou a pátou epizodu 40. série Nature tvoří dvoudílný dokument Born in the Rockies, jehož hlavním kameramanem, producentem a scénáristou je Joseph Pontecorvo (Kingdom of Elephants, Beartrek, Nature: Yosemite). První díl byl nazván First Steps, a pojednává o prvních krůčcích mláďat narozených v amerických Skalnatých horách od začátku jara do konce léta. Uvidíme, s jakými problémy se krátce po narození potýkají malí bizoni, ovce tlustorohé, lišky, mláďata medvěda grizzlyho nebo třeba jeřábů. Tento díl se bude premiérově vysílat ve středu 10. listopadu. Pokračování, nazvané Growing Up, se pak zabývá vyrůstáním a dospíváním těchto mladých zvířat. Dozvíme se, jak medvědí matka své potomky připravuje na první hibernaci či jaká dramata stíhají několikaměsíční jehňata ovcí tlustorohých na skalnatých svazích. Tato epizoda bude uvedena o týden později, 17. listopadu. Dvoudílný dokument Born in the Rockies vypráví herečka Uma Thurman (Percy Jackson & the Olympians: The Lightning Grief). Hudbu k němu složil Jeremy Zuckerman (Avatar: The Last Airbender, Nature: Snow Monkeys) a nahrál ji Umělecký orchestr v Budapešti, za střihem stojí Billy McMillin. Dokument vyrobilo Terra Matter Factual Studios a jeho výkonnými producenty jsou Ivo Filatsch (Supersapiens, the Rise of Mind) a Sabine Holzer (Attenborough's Life That Glows). 


To jsou tedy všechny přírodovědné dokumenty, které měly v posledních týdnech nebo naopak budou mít v několika týdnech příštích premiéru na televizních obrazovkách buď ve Spojeném království nebo ve Spojených státech amerických, příp. na streamovacích službách. Rozhodně ale také musím zmínit, že na Cop26 v Glasgow měl premiéru nový seriál vyprávěný Davidem Attenboroughem, The Green Planet, o kterém se poprvé začalo v tisku psát před třemi lety. Ten se premiérově na BBC odvysílá příští rok. Již bylo také ohlášeno, že nás v prosinci tohoto roku čeká premiéra nového hodinového snímku Attenborough and the Mammoth Graveyard, ve kterém nám Sir David představí velký mamutí hřbitov objevený v roce 2017 poblíž anglického Swindonu. 

Podobný článek, ve kterém blíže popíši nejen nový mamutí dokument Sira Davida, napíši zase zhruba za měsíc!

Žádné komentáře:

Okomentovat

Nejčtenější