pondělí 15. listopadu 2021

Autumnwatch 2021 - Houby a jejich zvláštní jména

Houby a jejich zvláštní jména. Spousta hub, které žijí na území Spojeného království, má podivné, evokativní a nádherně popisné obecné názvy. Chris Packham a Michaela Strachan nám ukáží několik druhů, na které narazili na Wild Ken Hill v Norfolku, odkud letošní Autumnwatch moderovali. Michaele se líbí třeba "stinkhorn" - takto jsou označovány houby z čeledi hadovkovitých (Phallaceae) - a "flirt", jak se anglicky říká holubince mandlové (Russula vesca). Tento název podle Chrise zapáchá. Jeho oblíbenými názvy hub (i houbami samotnými) jsou "destroying angel", tedy prudce jedovatá muchomůrka jízlivá (Amanita virosa), a "death cap", muchomůrka zelená (Amanita phalloides). První houba, se kterou se setkají, však ani náhodou není jedovatá. Jedná se o bedlu vysokou (Macrolepiota procera), které se anglicky říká "parasol", tedy slunečník. Některé z těchto hub mají na vrcholku plodnice zvláštní útvar, jenž Michaela připodobňuje k jakési bradavce. Druhá houba není příliš velká, ale jak nám Chris připomene, na velikosti nezáleží. Kdyby pro její druh Michaela mohla vymyslet jméno, nazvala by jej "dung fungi". Ve skutečnosti se jí však říká "snowy ink cap". Český název je mu trochu podobný, ale zároveň se ani příliš neliší od Michaelina nápadu - hnojník sněžný (Coprinellus niveus). Když byl Chris malý, někdo mu řekl, že podivná substance, která na vrcholku plodnice hnojníka vzniká po dosažení dospělosti, se používala na podepisování úmrtních listů a závětí. Další je v pořadí lakovka obecná (Laccaria laccata), anglicky "deceiver" aneb podvodník. Protože existuje spousta barevných variací tohoto druhu, může být dosti těžké jej identifikovat. Poslední houbovou hvězdou předtočeného segmentu je kyjovečka vřetenovitá (Clavulinopsis fusiformis), "golden spindle", jež obývá kyselé louky. Dále nám Chris a Michaela ukáží fotografie "beefsteak fungus", tedy pstřeně dubového (Fistulina hepatica), jehož spory vypadají jako zvířecí krev a jehož plodnice působí po rozlomení jako maso, a také již zmíněného "destroying angel", z něhož by k zabití člověka stačilo zkonzumovat jen kousek o velikosti lidského nehtu. 

Klip z druhé epizody pořadu Autumnwatch 2021 z dílny BBC Studios Natural History Unit, vysílané živě ve středu 27. října na stanici BBC Two.

1 komentář:

Kuzuri řekl(a)...

V souvislosti s tím, že jsem sem přidal klip s Chrisem, bych Vám doporučil podívat se na jeho video o COP26. Máte-li zájem, tady je odkaz: https://www.youtube.com/watch?v=wczb8CJ-cO0&ab_channel=ChrisPackham

Já s ním rozhodně souhlasím. Jak jsem už psal v článku s projevem Sira Davida na téhle konferenci, lídři to prostě nezvládají. Greta měla o téhle klimatické konferenci pravdu. Určitě jste to dění kolem ní sledovali, takže si tu nebudu vypisovat srdce... the leaders and governments are failing us. But we've known that for a long time!

Okomentovat

Nejčtenější