neděle 31. ledna 2016

Zvláštní znaky dinosaurů-Alvarezsauridi

Zčistajasna mě včera večer napadlo, že bych mohl napsat článek o zvláštních znacích některých dinosaurů. Jelikož se mi do hlavy okamžitě dostali Alvarezsauridi, rozhodl jsem se dnešní článek věnovat jim... Tímto bych rád odstartoval nový projektový seriál, který se bude věnovat anatomickým specialitám různých skupin dinosaurů. Zatím nevím, kolik bude mít částí, doufám však, že si jej užijete... Tak tedy začínáme!

V první části projektu Zvláštní znaky dinosaurů se podíváme na dinosaury, kteří jsou pro paleontology stále tak trochu záhadou. Jedná se o lehkonohé Alvarezsauridy, rychlé běžce s ostrou lebkou a špičatým čenichem, kteří žili před 85 až 65 miliony let, tedy v období pozdní Křídy. Vymizeli spolu s ostatními dinosaury po pádu desetikilometrového asteroidu, jenž vyvolal sérii katastrofických událostí, které navždy změnily planetu. Čeleď Alvarezsauridae byla pojmenována podle rodu Alvarezsaurus, kterého roku 1991 popsal José Bonaparte. Protože si byl slavný argentinský paleontolog jistý tím, že Alvarezsaurus se od ostatních do té doby známých dinosaurů výrazně liší, zařadil ho právě do této čeledi. Podle něj však tito tvorové byli evolučně zpřízněni se skupinou Ornithomimosauria, kam řadíme "pštrosí" dinosaury (např. známé rody Ornithomimus a Gallimimus). Alvarezsauridi byli opeření a měli řadu znaků, díky kterým se podobali ptákům. Srostlé hlezenní kosti jsou jedním z nich. Přesto však měli i znaky dinosaurů, jako byl dlouhý ocas a mohutný zobák. Dáte-li však tyto podivuhodné znaky dohromady, dostanete zástupce čeledi Alvarezsauridae. Vědci znají mnoho různých rodů a druhů, jako např. Alvarezsaurus, Patagonykus, Shuvuuia, Mononykus, možná mezi ně patřil i Haplocheirus. Zkameněliny těchto zvířat byly nalezeny v Asii (Mongolsko) a Jižní Americe (Patagonie, konkrétně Argentina)... Na první pohled tedy vypadali alvarezsauridi jako něco mezi ptáky a dinosaury. Ale podívejme se na jejich přední končetiny... Pak si všimneme skutečně neovyklého znaku, typického pouze pro tuto skupinu dinosaurů...


Alvarezsauridi byli mezi dinosaury výjimeční především jedním obdivuhodným znakem-na každé z předních končetin se nacházel pouze jeden prst! Právě tento neobvyklý znak vedl roku 1991 José Bonaparte k založení samostatné čeledi. Tito dinosauři měli krátké, silné přední končetiny s jediným drápem. Svaly, které se na předních končetinách nacházely, byly jistě též silné, ale Alvarezsauridi nebyli schopni letu. Jediný dráp však poukazuje na nějaký specializovaný způsob života. V dnešním světě se setkáme s řadou tvorů, kteří jsou vybaveni anatomickými znaky pouze k jistému typu činnosti. Gepardi například používají svůj dlouhý ocas k rychlé změně směru při běhu, chameleoni mají zase srostlé prsty končetin, aby se udrželi na větvích stromů. Také redukce končetin u některých druhů ještěrů, jako jsou slepýši a slepýšovci, říká něco o způsobu jejich života, a co teprve hadi, kteří končetiny ztratili v průběhu dlouhé evoluce už velmi dávno. Podivní, ptákům podobní dinosauři z pozdní Křídy východní Asie a Jižní Ameriky nebyli výjimkou. Musíme si však odpovědět na otázku, proč měli jeden prst? K čemu jej používali? Jistě to musela být činnost tak důležitá, že během evoluce ostatní drápy a prsty ustoupily. Odpověď by se možná dala najít i v současném světě-termiti. Tito mravencům podobní bezobratlí si staví velká hnízda, a žijí na naši planetě už od dob Triasu. Možná prostě jediným drápem hrabali v hnízdě, otvírali škvíry, a dlouhým, špičkou zakončeným zobákem vyzobávali termity. Stěny termitišť, případně obydlí jiných koloniálních bezobratlých, jsou někdy silné jako beton. Krátké končetiny Alvarezsauridů byly, jak již bylo zmíněno výše, velmi silné. Jediná rána, a stěna termitiště byla proražena. Je to pravděpodobná představa, i když asi nikdy nebudeme mít k dispozici stoprocntní vědecký důkaz. Je totiž možné, že Alvarezsauridi používali jediný dráp také k jiné činnosti, i když například využití drápů v boji je nepravděpodobné...

Snad se Vám tento článek líbil, pokud ano, můžete komentovat. V budoucnu přibydou ještě podobné články, rád bycj se například věnoval teoriím vysvětlujícím velmi krátké dvouprsté přední končetiny Tyrannosauridů... Jinak bych Vás chtěl informovat o tom, že v příštím týdnu budou články opět přibývat každý den, jelikož mám prázdniny...

16 komentářů:

nonychromek řekl(a)...

Pěkný článek. Tuším, že tu hudbu nahrála sama společnost.

nonychromek řekl(a)...

Jako ta hudba není nějak epická jako např. u Putování s dinosaury ale je pěkná.

nonychromek řekl(a)...

To ano, i k Pravěkým zvířatům je skvělý soundtrack. A také se mi moc líbí soundtrack k Primevalu.

nonychromek řekl(a)...

To jsem nevěděl. Ale podle mě je škoda, že ve 4. a 5. sérii nepoužily až na upravenou znělku žádnou hudbu ze staršách sérií.

nonychromek řekl(a)...

teda ze starších

nonychromek řekl(a)...

To máš pravdu. I Prehistoric park má skvělý hudební doprovod.

nonychromek řekl(a)...

Také se mi hudba velice líbí v dokumentech Davida Attenborouga.

nonychromek řekl(a)...

To ano. Velice se mi také líbí hudba k historickému dokumentu od BBC Starověký Řím- vzestup a pád impéria. A jak jsem řekl, ta hudba v dokumentech jak např. The blue planet, Planet Earth je také krásná.

nonychromek řekl(a)...

Celkově série Planet Earth je prostě úžasná.

nonychromek řekl(a)...

V průběhu dneška se to tu objeví, už to mám rozepsané, ale pak se budu muset učit, takže spíše kolem večera.

nonychromek řekl(a)...

Jinak, jak jsem napsal k dokumentu Stingers, že KM records si dělalo hudbu samo, tak je to pravda, ale teď jsem to projížděl a u scény s komodským varanem, je kousek hudby skoro totožné s Putováním s pravěkými zvířaty ve scéně, kde se pod vodou seznamujeme s Ambulocetem.

nonychromek řekl(a)...

My je máme až od 22. února.

nonychromek řekl(a)...

To jsem také nevěděl.

Ankylosaurus řekl(a)...

Super článek! :) Omlouvám se, že jsem tu dlouho nečetl, ale poslední dobou jsem neměl čas a ani nebyla nálada. Končetiny Alvarezsauridů jsou zvláštní. Ale jsou docela krátké, přijde mi to celkem nepraktické k bourání termitišť, ač to zní celkem logicky. Moc pěkný článek :).

mojeznamkyavatar řekl(a)...

Tehdy, kdy jsem psal článek, tak jsem byl nemocný :-D Jinak prázdniny máme nyní stejně, jako Vy.

dinosaurss řekl(a)...

Opravdu moc hezký článek..

Okomentovat

Nejčtenější