pátek 9. února 2024

Obrázek týdne 9. 2. 2024

Máme tu druhý únorový pátek! Včera v podvečer mi přišel e-mail od Jsme fér s dobrou zprávou - jsme v Česku historicky nejblíž rovným sňatkům stejnopohlavních párů! Jsem za to velmi rád, a doufám, že v nadcházejícím třetím čtení v poslanecké sněmovně bude uzákoněno manželství pro všechny. Pokud vás toto téma zajímá více, navštivte prosím web kampaně Jsme fér. 🙂 Pořád máme zimu, a přestože je letos suchá a nadprůměrně teplá, nemohu na začátku února nemyslet na sníh. A tak jsem se tentokrát konečně rozhodl zařadit do obrázkové rubriky zase nějaký ten zasněžený paleoart. Narazil jsem na toto krásné dílo ilustrátora Re:9NA, který zobrazuje jednu z dobře známých šavlozubých koček z pleistocénu...


Popisek k obrázku: Začíná nový den, slunko začíná vycházet zpoza zasněžených kopců, a dýkozubec Homotherium latidens obchází své teritorium. Jedná se o samce, který na tomto území žije se svou malou smečkou, v níž si před lety vybojoval dominantní postavení. Značkuje přitom kmeny nízkých stromků, a pach jeho moči signalizuje ostatním homotheriím, že tato planina a jehličnatý les jsou již zabrány. Chladný, nepříliš silný ranní vítr bičuje tvář dýkozubé kočky, zatímco pomalu kráčí po ztvrdlém, ledovými krystalky pokrytém sněhu, do něhož se ani nezabořují její packy s velkými, několik centimetrů dlouhými drápy. Homotherium latidens je jedním z několika druhů tohoto rodu machairodontinních šelem; žilo od pozdního pliocénu po pleistocén, před asi 4 miliony až 12 000 roky. Richardem Owenem, který mj. zavedl skupinu Dinosauria, byl v roce 1946 tento savec považován za zástupce rodu Machairodus; s názvem Homotherium přišel až Emilio Fabrini v roce 1890. H. latidens je jediným eurasijským druhem tohoto rodu, nicméně na jiných kontinentech již žilo více. Známy jsou třeba specie H. venezuelensis z Jižní Ameriky, H. hadarensis z východní Afriky (konkrétně z Etiopie), H. serum ze Severní Ameriky nebo H. ultimum z indonéské Jávy. Tato scéna se odehrává na území dnešní Sibiře před 50 000 lety.

Čeká nás divoký víkend! Proč? Protože podle všelijakých zkazek má v neděli vyjít první teaser trailer k nejočekávanějšímu filmu tohoto roku - ke třetímu Deadpoolovi, který možná ponese název Deadpool and Wolverine! Internet je nahajpovaný na návrat nejen Logana hraného Hughem Jackmanem, ale vůbec všech X-Menů! Těšíte se také?
Jinak se blíží vydání mých nejnovějších dokumentárních novinek, a věřte mi, že budou skutečně napěchované novými přírodopisnými snímky a seriály. Článek vyjde v dohledné době, tak se sem určitě vracejte, aby vám neunikl! Přeji vám krásný víkend...

17 komentářů:

Nikola řekl(a)...

Když jsem se včera probudila, bylo u nás bílo - sníh padal už předchozí večer. Řekla bych, že zima se s námi ještě neloučí.
Obrázek je hezký.
Jsem moc ráda za ty dobré zprávy. Mám zato, že právo uzavřít sňatek má každý. Stejně jako adoptovat děti, pokud chtějí. Píšu to, protože jsem se setkala s názorem, že lidi stejného pohlaví nemají uzavírat sňatky a už vůbec by neměli vychovávat děti, protože by to, že děti vychovávají páry stejného pohlaví, mohlo ovlivnit jejich budoucnost. Taková kravina! Za mě by lidé stejného pohlaví měli mít stejná práva jako všichni.
I tobě hezký víkend.

Kuzuri řekl(a)...

Aha, tak očividně to neplatí o celé střední Evropě. :D U nás je tak kolem 10 nebo 11 stupňů, opravdu je jako na jaře, a takhle má být celý příští týden. :D

Jsem rád, že s manželstvím pro všechny to vidíš stejně. :) Ty názory proti mají takoví ti zapšklí konzervativci, kteří odporují dynamice vývoje lidské společnosti - většinou privilegovaní lidi, kteří nikdy v životě nepoznali jaké to je zažít nerovnost. Česko je actually dost liberální v tomto ohledu, gay manželství tu podporuje přes 60 % lidí, akorát volení zastupitelé lidu jsou pozadu... :D Už se k gay manželství vyjadřuji na svém blogu třetím či čtvrtým rokem, a myslím si, že je nepochopitelné, že dosud neprošlo. Ale zůstávám optimistou. To samé se týká adopcí. :)

Nikola řekl(a)...

U nás se má příští týden prý dost ochladit - doufám, že sníh už nepřijde... Ale tady člověk nikdy neví. :D

Já mám dneska den blbec (zemřel nám papoušek. Vím, že to není totéž, jako přijít o milovaného psa, ale pro mě to byl taky člen rodiny). Takže i taková zpráva mi zlepšila den. Už nevím, kde jsem to četla, ale to, jak mě to štvalo, to si pamatuji. :D Vždyť skoro všude už je to normální a nikdo to neřeší. Doufám v to i u nás.

Kuzuri řekl(a)...

To mě mrzí... :'( Smrt každého společníka je hrozně smutná, na druhu nezáleží. Papoušky mám rád, jsou velmi inteligentní, ale nikdy jsem je nechoval. Mají taky zajímavou evoluční historii... Každopádně je mi ho moc líto. :(

Jo, na webu Jsme fér, na který odkazuji v prvním odstavci, mají i průběžně aktualizovanou mapu zemí Evropy, kde je manželství pro gay páry legální. A celá západní Evropa kromě ČR, Itálie a Vatikánu (je-li i ta drobná zemička součástí západní Evropy) už ho má legalizované. Británie ho legalizovala v roce 2013, posledně Andorra tuším v únoru loňského roku po odhlasování na podzim 22. I Irsko, které je hodně tradiční (je tam hodně lidí vyznávajících katolické náboženství), ho legalizovalo už v roce 2015. Takže není co řešit. Tady se akorát pokrok snaží zpomalit okamurové a podobní šašci. :D

Nikola řekl(a)...

Byl to Papoušík Fischerův. Měli jsme šest Papoušíků, ale dneska už máme jen tři. Nebudu lhát, obrečela jsem ho, mám teď strach, aby jeden z těch tři neumřel steskem. Tito papoušci musejí být v páru.

Jsou to šašci, souhlasím. Loni jsem četla článek, že Briana Molka (z britské kapely Placebo), vyšetřuje italská policie, protože se prý Brian rozčílil nad názory italské premiérky a nazval ji fašistkou a rasistkou. A proto jsem ráda, že v těhle hudebních vodách je například Hozier, který bojuje za práva LGBT komunity.

Kuzuri řekl(a)...

Jé, to je mi hrozně líto... :/ Snad ten druhý z páru bude v pořádku... Do trojice je dát nemůžete? Kvůli velikosti kleci asi ne, předpokládám?

Meloniová je fašistka, rasistka, homofobka... ostatně se k fašismu hlásila jako teenagerka a její politická strana Bratři Itálie svou trikolorou odkazuje na Národní alianci, kterou založili bývalí Mussoliniho followeři. Hnus tohle... Ale o tom, že Meloniová zažalovala Briana Molka jsem si přečetl až teď na The Guardian, a bože... to je přesně ono. Když člověk řekne něco, co se autoritářským pravičákům nelíbí, když se to týká jejich křehkých lídrovských osobností, tak chtějí jen trestat. :D A přitom urážejí celé skupiny lidí...

Hoziera jsem nikdy neposlouchal, ale možná ho checknu. Na Wikipedii čtu, že dělal za LGBTQIA+ komunitu koncert loni v březnu, a taky podporoval Black Lives Matter, což je fajn. :) Taylor Swift a Lady Gaga jsou z populárních zpěvaček nejvíc spojovány s podporou LGBTQIA+ lidí, ostatně proto na Taylor teď všelijací reakcionáři fakt hnusně útočí... :/ Já třeba dost poslouchám queercore, to je odnož punku, která se vyvinula v 80. letech, a která je vyloženě o queer záležitostech. Pansy Division a jejich písnička Homo Christmas je boží. :)

Nikola řekl(a)...

Máme je ve velké kleci, takže jsou spolu, ale většinou sedí na bidlech pospolu, takže doufám, že ho mezi sebe přijmou.

Ta má fobii snad ze všeho a všech. Hlavně, že ona je dokonalá - myšleno ironicky.

Jo, taky jsem to četla - je to fajn. 🙂 Já si ho poslechnu ráda. A protože jeho tvorbu sleduju od začátku, musím uznat, že jeho poslední album je za mě nejlepší. Nepřeháním, když napíšu, že jsem ho od srpna nevytáhla z přehrávače. Ne že bych neposlouchala i něco jiného... Taylor je mi líto. Josh Kiszka taky přiznal, že patří k LGBTQIA+ . Jestli lidí kritizovali, že kapela Greta Van Fleet je kopírka Led Zeppelin (mimochodem, já už je tam tak moc neslyším, naopak, tahle kapela si pomalu ale jistě ladí svůj vlastní zvuk), po téhle pravdě už byli někteří opravdu hnusní. Smutné.

Kuzuri řekl(a)...

Snad jo. :D A ti papoušíci jsou docela malí, že jo... Taky koukám, že je to téměř ohrožený druh. :/ Možná bych o něm někdy mohl napsat.

Jo, je to primitivka. :D Mě strašně potěšilo, když jí jednou odboráři "přivítali" písničkou Bella Ciao, která má samozřejmě antifašistické kořeny, a kterou mimochodem hráli loni v létě v dosti rytmické formě na Letné na pražském prajdu. Meloniová na ně tehdy tak arogantně čuměla, a pak začala něco kecat... :D Rozhodně jí překvapili.

Aha, wow, Greta Van Fleet jsem neznal, musel jsem si je vygooglit. Není to asi můj typ hudby - co čtu, v jejich písničkách je hodně spirituality? Proti tomu samozřejmě nic nemám, ale tahle témata mě nějak moc neberou... já jsem na punk a jeho odnože (queercore, anarchopunk atd.). :D Ale je moc fajn, že se Josh Kiszka vyoutoval. A ti lidi, co na něj pak nadávali museli být prostě primitivové. :D Queerfobové závidějí kvíru svobodu, tak prostě všechno, co je trošku duhové, zkoušejí schodit. :D

Nikola řekl(a)...

Dnes ráno ten bez svého druha přežil. Ale stejně mám strach, protože dva Papoušíci škraboškoví sedí spolu a Fischer je sám. Když nám předloni umřel jeden škraboškový, jeho druh umřel krátce po něm.

To si dovedu představit - musela čumět jak puk. Ne že bych chtěla být zlá, ale přeju jí to. :D

Ano, je to trochu něco jiného, než na co jsem jindy zvyklá. Ale už to tak nevnímám - texty jsou za mě v pohodě, spíš mi dělalo problém, abych si zvykla na barvu hlasu. Jsem moc ráda, že šel s pravdou ven - nevím, ale tahle informace mě nijak nepřekvapila, ale taky nijak nezměnila pohled na jejich hudbu - docela mě překvapilo, že lidi (ne všichni) začali psát, že přestanou poslouchat a ještě horší věci, až mi z toho bylo smutno. Vždyť tohle nemá s jejich hudbou nic společného. Našli se tam i tací, kteří Joshe podpořili, což bylo hezké.
Punk je fajn. Já mám třeba ráda Iggyho Popa. :)

Kuzuri řekl(a)...

OK, takže máte papoušky různých druhů... to jsem něvěděl. Opravdu doufám, že bude v pořádku... :)

Video kdyžtak tady: https://www.youtube.com/watch?v=XQ5CoZVRZew&ab_channel=GuardianNews
Přišlo mě, že čuměla, jak kdyby chtěla v tu chvíli brečet. :D Nebo potlačovala hněv, nevím... kdybych jí nazval zmijí, tak urazím všechny zmije, protože mám hady strašně rád, obzvlášť ty jedovaté. :D Blbka je lepší slovo.

Já doufám, že to nějak tu kapelu neohrozilo. Ale je pravda, že vyoutovat se je pro high-profile umělce někdy risk. Občas to jde dobře, jako když se vyoutoval Kevin Conroy, dabér Batmana (který bohužel zesnul na podzim 2022), a napsal o svém životě krátký komiks pro DC Pride 2022... odpověď ze strany fanoušků DC vesmíru (vyjma takových těch "anti-woke" debílků) byla vesměs pozitivní. Jindy to může být pro umělce těžší. A pořád nežijeme úplně ani v tom liberálním kapitalismu, kde by nikomu nevadilo, co je čí identita (sexuální, genderová atd.); za mě v kapitalismu ani taková situace nastat nemůže, když nenávist v různých podobách je nástrojem utlačovatelských struktur... Co se Iggyho Popa týče, toho popravdě moc neznám, protože já poslouchám víc niche punkové kapely a velkým jménům moc nevěnuji pozornost (ani od Patti Smith jsem toho moc neposlouchal). Ale vím, že vystupoval ve filmu Sid & Nancy, který byl admittedly dosti... ehm, nepřesný a možná i lehce urážlivý k Pistolkám. :D

Nikola řekl(a)...

Všichni jsou Agapornisové, akorát jiného druhu. Agapornis se nesnese s žádným jiným papouškem - náš první před lety, to jsme ještě nevěděli, že vedle sebe nikoho jiného nesnesou, zlikvidoval všechny andulky. Snad ano, zatím vypadá spokojeně, bobek malý. 🙂

Opravdu vypadá, jak kdyby měla každou chvili brečet. Zmije by si opravdu nezasloužila, aby byla přirovnává k takové... blbce, ano, to je vhodné. Nebo jak to řek Molko, který to nejspíš řek i proto, že sám patří do LGBTQIA+. A je tím i známý, že říká, co si myslí. A bez obalu.

Myslím, že ne. I když je to v tomhle případě, že se jedná o někoho známého, asi hodně těžké. Naopak, teď si u některých živých videí, všímám barevných vlajek. 🙂 S čím se asi potýkají od začátku do teď je to, že podle některých nejsou originální a jen kopírují, s čím přišli jiní před nimi. Ale já už tam ty vlivy opravdu až tak neslyším. Ten film jsem neviděla.

Kuzuri řekl(a)...

Whoa, andulky? :/ Děsivé... Možná bych si měl někdy koupit papouška. Ptáky jsem nikdy nechoval. :)

Často lidem říkám, že Meloni je živoucím důkazem základního úskalí liberálního feminismu, který na rozdíl od skutečného feminismu necílí k rovnosti (čímž je feminismus blízký anarchismu, popřípadě socialismu celkově). I ženy v pozicích moci mohou být fašistky, a utlačovat a šířit nenávist. Dokud existují struktury, které tohle umožňují, nikam se nehýbeme.

To já bych si je musel poslechnout, abych mohl soudit. Led Zeppelin samozřejmě znám, ale nejsem na něj nějaký expert... Takže bych to asi beztak neposoudil, no. :/

Nikola řekl(a)...

Ano, ale jakmile se jich zbavil, protože je nesnesl, zemřel, protože zůstal sám. A jaký papoušek by se ti líbil? Taťka se pořád rozčiluje, že "to dělá bordel". Ale zase na druhou stranu, i když to někdy hrozně řve, je to milé stvoření.

V tomhle směru je to tady (a nejen tady) hrozné.

Ani já ne, ráda si tuhle kapelu poslechnu, ale mnohem radši mám AC/DC. Podobnost by byla určitě v barvě hlasu a taky v tom, že kytarista je jako Jimmy Page. A někteří vytýkají i dlouhá kytarová sóla - to mi přijde jako hloupá výtka, protože třeba Iron Maiden dokážou taky jednu i více skladeb natáhnout na dlouhé minuty.

Kuzuri řekl(a)...

Ara by se mi líbil. :D Ne, dělám si srandu... asi bych začal u andulek nebo korel chocholatých. Nebo možná papoušek mniší. :D Prostě nějaký papouščí mazlík pro začátečníky.

Jó, Akka Dakka... Iron Man comes to mind. :D Tohle taky neposlouchám upřímně. :D A Iron Maiden znám jenom okrajově... Jedna kamarádka má ráda deathmetal, a celkově se v metalu dost vyzná. Já moc ne.

Nikola řekl(a)...

To mně taky, abych byla upřímná. Nebo Žako, ale jelikož máme dva hafany, tak na to můžu zapomenout. Navíc, chovat velkého papouška - to není malinká andulka nebo ti naši agapornisové - velcí jako andulky. Já zůstávám věrná psům, věrným a milým společníkům.

Já taky metal neposlouchám - až na dvě výjimky. Jedna moje kamarádka (dnes už dospěla máma dvou dětí), mi kdysi pustila Rammstein - bylo mi dvanáct, takže jsem neměla ani tušení, o čem jsou texty (a možná je to dobře). :D Dneska si říkám, že Lindemann v sobě nezapře básníka, protože když zpívá, tak to působí jako by přednášel. A to ostatní, co jiní u téhle kapely řeší, neřeším.

Kuzuri řekl(a)...

Stejně bych neměl, kam ho dát... :D Nevím no, možná se někdy k papouškům dostanu, ale teď rozhodně nemám v plánu chovat ptáky.

Yup, Rammsteini jsou divný... myslím, že jsou actually levičáci, ale jejich songy jsou šovinistické? Mají je rádi krajní pravičáci, tak nevím... Na webu Deutsche Welle je tenhle článek: https://www.dw.com/en/rammstein-video-furore-far-right-clickbait-or-anti-fascist-art/a-48116921

Nikola řekl(a)...

Chápu. My žijeme v rodinném domě, který venku vypadá větší, než když už jsi v něm. Ale ono to má i své výhody - jsme spolu a máme to tu sice malé, ale útulné. 🙂

Tomu rozumím. 🙂 Taky jsem nechápala, co na nich vidí. Jsou dost kontroverzní - často jdou až za hranice, ale asi by to bez toho nebyli oni. Jsou spoustě lidem trnem v oku, což chápu. Zvláště věřícím. Já si je občas jen poslechu - nic víc v tom není.
Na článek už jsem narazila, stejně jako na tenhle:
https://www.ireport.cz/clanky/rock-blog/rockblog-analyza-klipu-deutschland-od-rammstein-aneb-historie-nemecka-v-necelych-deseti-minutach

Okomentovat

Nejčtenější