úterý 6. února 2024

Ceoptera evansae: Nově popsaný pterosaurus ze střední jury Skotska

Se začátkem února byl na webu bioRxiv, sloužícím k publikování preprintů biologických článků do vědeckých časopisů, uveden formální popis nového druhu pterosaura ze střední jury Skotska, který oficiálně vyjde v periodiku Journal of Vertebrate Paleontology. Vedoucí studie a hlavní autorkou článku je doktorka Elizabeth Martin-Silverstone z Univerzity v Bristolu. Tým britských paleontologů z Bristolu, Liverpoolu a Londýna, který vedla, společně popsal ptakoještěra Ceoptera evansae z kladu Darwinoptera, zahrnujícího dále také rody Pterorhynchus a Allkaruen, a též čeleď Wukongopteridae s dalšími šesti rody. Typový exemplář - tedy exemplář, na základě něhož byl nový druh popsán - byl odkryt v roce 2006 v sedimentech Kilmaluagského souvrství starých 167,4 až 166,5 milionů roků, a datujících se tedy do střední jury stupně bath, severně od vesničky Elgol na březích proslulého skotského ostrova Skye. Stejné souvrství již v minulosti vydalo zuby jakéhosi dosud neidentifikovaného sauropodního dinosaura či fosilie pěti mammaliamorfů, blízce příbuzných savcům. Pterosauří exemplář byl zachován ve třech samostatných blocích, a sestává z ocasních a zádových obratlů, hrudní kosti, kusu pravé části pánve, fragmentu stehenní kosti, kosti loketní, prstních kostí z předních končetin (křídel) a také několika kůstek z končetin zadních. Rodové jméno Ceoptera, které doktorka Martin-Silverstone a její kolegové pro zvíře vybrali, znamená v překladu ze skotské gaelštiny a latiny "křídlo z Mlžného ostrova" (Ceo je totiž gaelský název pro ostrov Skye). Druhové přízvisko pak ctí významnou paleontoložku a herpetoložku Susan E. Evans, jež dosti přispěla znalostem fosilní fauny ostrova Skye, a mimoto se třeba zasloužila i o prohloubení znalostí o vývojových vztazích mezi obří madagaskarskou žábou Beelzebufo ampinga a jejími příbuznými. Ceoptera evansae je druhým pterosaurem, jenž byl popsán na základě fosilií nalezených ve Skotsku; prvním je Dearc sgiathanach ("okřídlený plaz z ostrova Skye"), jenž žil ve stejné době jako Ceoptera, tedy ve střední juře před asi 166 miliony let, a který je vědeckému světu znám od roku 2020.

Hejno pterosaurů druhu Ceoptera evansae při přeletu nad kapradinovou pláňkou na okraji lesa, s dlouhokrkými sauropody v pozadí. Obrázek Marka Wittona převzatý z webu Sci.news

Co se dá o tomto nově popsaném ptakoještěrovi říci? Jeho objev je rozhodně významný, neboť exemplář, na základě něhož byl popsán, je tím nejúplnějším pterosaurem nalezeným na území Británie od doby, co na počátku 19. století proslulá lovkyně fosilií Mary Anning popsala rod Dimorphodon (a to na základě fosilií z Dorsetu v jižní části Anglie). Jeho neúplná, zato však poměrně dobře a trojrozměrně zachovalá kostra je sice dosud zčásti uvězněna v blocích horniny, ale doktorka Martin-Silverstone a její kolegové si s tímto problémem poradili s pomocí počítačové tomografie. Nález zvířete také poukazuje na to, že klad Darwinoptera byl hojnější a rozrůzněnější, než se dříve myslelo; navíc jde o jednoho z nejstarších zástupců této skupiny, jejíž většina členů je známa až z pozdní jury, z doby před zhruba 150 miliony lety. Ceoptera evansae nebyl žádný obr. Jeho rozpětí křídel dosahovalo asi 1,6 metru; délka jedné přední končetiny (křídla) činila asi 76 centimetrů. Mnoho znaků zkoumané kostry vykazuje známky osteologické dospělosti, takže zvíře bylo s největší pravděpodobností adultem a již nerostlo, když zahynulo. 

Informace pro tento článek byly převzaty z těchto zdrojů:

Žádné komentáře:

Okomentovat

Nejčtenější