čtvrtek 29. února 2024

Pár nových podcastů o přírodě a environmentu, jež můžete poslouchat

Nastal 29. únor. Výjimečný den, opakující se jen jednou za čtyři roky! Samozřejmě jsem musel i dnes na svůj blog přidat nějaký ten nový příspěvek, už jen kvůli tomu zvláštnímu datu. Pamatujete si na poslední 29. únor v roce 2020? Dočkali jste se tehdy závěrečné části kapitoly Ztracené zítřky ze 4. série Lovců kryptidů... To ten čas letí, vždyť mám pocit, jako bych ji psal teprve včera! Tenhle blog je vážně časová kapsle, kde ona fyzikální veličina měřená v sekundách nebo třeba v milionech let prostě ztrácí význam. Dnes mám pro vás článek shrnující informace o nových podcastech s přírodopisným a environmentálním zaměřením. Doufám, že vám něco dá, a že díky němu na 29. únor 2024 jen tak nezapomenete - už třeba jen proto, že díky tomuto příspěvku najdete něco nového, čemu budete moci věnovat pozornost.

Podcasty dnes poslouchá skoro každý. A také je skoro každý vytváří. Není složité začít svou vlastní rozhlasovou činnost, chcete-li, a otázkou spíše často zůstává, jak najít tolik posluchačů, kolik chcete. V tom nepřeberném množství podcastů různé kvality se samozřejmě najde i celá řada přírodovědně či environmentálně zaměřených. Některé jsou úspěšnější, než jiné. Takový Tetrapod Zoology Podcast britského paleontologa a nedávno také konzultanta attenboroughovské Prehistorické planety Darrena Naishe patří k asi nejposlouchanějším z paleozoologického klastru. Pokud jste specificky zaměřeni na Británii, pak asi znáte The Bearded Tit's Podcast kameramana a spolutvůrce dokumentárních pořadů Jacka Perkse. Uvádím zde pro příklady podcasty, které jsou známé mně, ale vy samozřejmě můžete mít svůj vlastní seznam, protože podcastů je dnes přehršle. Lidé, kteří jsou ve svém oboru nebo pro svou práci známější vytvářejí jaksi vyprofilovanější podcasty, a přestože bych velmi rád dal prostor těm méně známým, dovolím si vám tu teď uvést pár novinek se známými hlasy.

Teprve před pár dny, tedy na konci února, začala Liz Bonnin, irsko-francouzská průvodkyně dokumentárními pořady o přírodě a environmentu a také vystudovaná biochemička a zooložka, novou šestidílnou audiosérii s názvem Dead River Podcast. Ta je zaměřena na nejhorší environmentální katastrofu v historii Brazílie - na katastrofu, k níž došlo 5. listopadu 2015. Tehdy se totiž zhroutila přehrada Mariana, kvůli čemuž se do řeky Rio Doce dostalo přes 43 milionů krychlových metrů toxického materiálu z dolů. Zemřelo 19 lidí, smrtící polutanty včetně toxických těžkých kovů se řekou rozšířily do vzdálenosti takřka 670 kilometrů, znečištění se dotklo i chráněného území Mořského národního parku Abrolhos, byla to zkrátka strašlivá tragédie. Lidé, kteří byli touto environmentální katastrofou zasaženi a jejichž zdraví bylo těžce poznamenáno, se dodnes snaží dosáhnout spravedlnosti, které se jim nedostalo. Cílem Liz Bonnin, jež je známa například jako moderátorka série BBC Our Changing Planet (Naše měnící se planeta) či celovečerního dokumentárního filmu Drowning in Plastic (Zaplaveni plastem), je seznámit posluchače s příběhy těch, které tragédie postihla. V podcastu s oběťmi hovoří, a snaží se divákům zprostředkovat co nejdetailnější obrázek toho, co se stalo špatně, a jak strašlivé následky zhroucení Mariany mělo. Do 29. února vyšly zatím dva díly o 43 a 54 minutách plus jedna bonusová, 17 minut dlouhá epizoda. Více informací naleznete na oficiálním webu Dead River Podcast, kde si také můžete tyto epizody poslechnout. 


Další novinka, dosud však do světa nevypuštěná a ohlášená teprve včera, tedy 28. února, je nový podcast přírodovědce a kameramana Jamese Stevense a moderátorky přírodovědných dokumentů a environmentalistky Megan McCubbin, nevlastní dcery dobře známého aktivisty a bývalého punk rockera Chrise Packhama. James a Megan spolu budou vytvářet podcast s názvem The Frog's Bollocks, který bych klidně do češtiny přeložil jako Žabí varlata. Ano, slovo "bollocks" má několik významů - doslovně varlata, figurativně kravina. No, vzhledem k tomu, že zvláště Megs je oblíbená u mladších zájemců o přírodu, se na Twitteru někteří lidé začali ohrazovat, co to má vlastně být... A já na to říkám, Never Mind The Bollocks! Copak to slovo už není pro všechny úplně normální součástí jejich životů? Copak ti omezenci, jež panikaří z toho, že budeme všichni zvarlatováni žabím podcastem, nikdy neposlouchali jediné album od Sex Pistols? Copak nikdy nechtěli napadnout kolemjdoucího a být anarchií a tedy žádným přítulným psem? Kulturní barbaři, heh... The Frog's Bollocks vlastně nebude jen podcastem o žábách, ale o zvířatech a přírodě celkově. Bude zaměřený na lidi, jež se mohou pochlubit vskutku neobvyklými zážitky se zvířenou. Megan na svém twitterovém účtu upozornila na to, že se kontributoři pro podcast pořád hledají, takže pokud máte na svém kontě nějaký zajímavý zážitek... třeba pokud jste se probudili ve stanu s tisíci žab kolem vás nebo jste omylem podojili sloního samce... napište tvůrcům, a budete proslaveni! Zatím není jisté, kdy podcast začne vycházet, ale určitě vás o tom budu informovat.


A to je z novinek vlastně vše! Tedy vše, o čem vím, neboť lidé asociovaní s těmito podcasty jsou dost dobře známí. Pokud by vás samozřejmě zajímalo i něco jiného, třeba beznozí šupinatí, vyzkoušejte už skoro stoepizodový podcast Chrise Jenkinse s názvem Snake Talk... Je toho hodně, a rozhodně toho bude přibývat!

9 komentářů:

Nikola řekl(a)...

Děkuji za zajímavé tipy. 🙂 Dřív jsem hodně poslouchala audioknihy - je to dobré, když chceš dělat několik věci najednou a když nemáš na čtení čas. Teď, v době podcastů, si pouštím různé. Naposledy Toulky s Tolkienem.

Kuzuri řekl(a)...

To popravdě neznám. :D Tolkienovy knihy odehrávající se ve Středozemi mám sice v oblíbených v profilu, a respektuji ho jako spisovatele, ale myslím si, že politicky byl ten člověk úplně mimo a zastával neskutečně zastaralé hodnoty. To samé platí o pár dalších spisovatelích, jejichž díla jsem si oblíbil, třeba o Lovecraftovi nebo Crichtonovi. Psali dobře, ale kamarádit bych se s nimi nechtěl, křivákama jedněma. :D

Díky za komentář. :)

Nikola řekl(a)...

To chápu. Já mám jeho knihy taky ráda. Pán prstenů byla a dodnes je jedna z mých nejoblíbenějších sérií - na filmech jsem vyrostla. I když si dneska říkám, že nechápu, jak nám řidiče mohli dovolit se na to v sedmi a osmi letech dívat - ti skřeti - div, že jsme z toho neměly noční můry. :D Ale jak jsem rostla a dospívala, ty filmy jsem si oblíbila. Jinak bychom se ale taky nekamarádili. :D

Kuzuri řekl(a)...

Umm... ty filmy jsou pro všechny věkové kategorie. Dokonce bych řekl, že pro děti je Pán prstenů úplně vhodný. Stoprocentně. Přece jenom je to pohádka. :)

Nikola řekl(a)...

Někde (už nevím, kde) jsem kdysi dávno četla, že když Tolkien a Lewis psali svoje fantasy série, obě měly být určené dětem, ale povedlo se to jen jednomu.

Kuzuri řekl(a)...

Ehh, toho druhého tu ani nezmiňuj... to byl fakt vymydlený mozek. A byl to homofob. Kretén.

Jo, Tolkien byl taky problematický, ale OK, jeho díla aspoň nejsou plná konzervativní biblické morálky a já nevím jakých blbin.

Nikola řekl(a)...

Přiznám se, že když jsem ho četla jako dítě, tohle jsem vůbec nevěděla... Četla jsem jen Čarodějova synovce.

To nejsou. Jak jsem psala, Pána prstenů jsem si oblíbila, ale Hobita jsem přečetla na jeden zátah.

Kuzuri řekl(a)...

No, ani Martin Scorsese, známý pro svůj největší přínos světu kinematografie slovy "This is cinema" (🤣🤣🤣), to o Lewisovi nevěděl. Ne, že bych byl Scorseseho fanoušek, na jeho filmy se mi těžko kouká a řeší v nich témata, která mne moc nezajímají, možná i proto, že je to člověk silně ovlivněný náboženským smýšlením a to mě prostě netáhne... ale líbí se mi, že když zjistil, jaký konzervativec Lewis byl, přestal ho číst. Úplně. Prostě ho vyřadil ze své knihovny. ̶G̶u̶y̶'̶s̶ ̶p̶u̶r̶e̶ ̶c̶i̶n̶e̶m̶a̶.̶

Nikola řekl(a)...

Já to opravdu nevěděla, takže jsem se poučila. Nicméně, i když jsem to nevěděla, už před časem jsem jeho knihu vyřadila ze své knihovny - potřebovala jsem uvolnit místo, krom toho jsem si nekoupila další díly, tak proč ho tam mít, že? :D Uvolnil místo jiným.

Okomentovat

Nejčtenější