neděle 11. února 2024

Vzpomínka na Briannu Ghey

Přesně před rokem, 11. února 2023, byla šestnáctiletá transgender dívka Brianna Ghey zavražděna dvěma patnáctiletými teenagery, Eddiem Ratcliffem a Scarlett Jenkinson, v Culcheth Linear Park ve vesnici Culcheth, jež se nachází v anglickém hrabství Cheshire. Na neomluvitelný zločin motivovaný sadistickými tendencemi vrahů a jejich nenávistí vůči transgender lidem reagovaly tisíce LGBTQIA+ lidí a spojenců smutněním. Jak prohlásil bývalý lídr Labouristické strany Jeremy Corbyn, Brianna byla zabita proto, že chtěla být sama sebou, přičemž vyjádřil svou podporu Briannině rodině a celé trans komunitě v jejím boji za bezpečí, důstojnost a osvobození. Brianna byla mnoho let šikanována pro svou identitu, a to i ve škole. Zažila fyzické násilí, a jak na svém účtu na TikToku informovala teprve několik dnů před svou smrtí, z kolektivu na své střední škole byla spolužáky vyloučena. Na svém TikToku měla 11 000 sledujících, kteří ji podporovali, a se kterými sdílela videa, ve kterých tančila nebo dělala karaoke. Její trenér*ka gymnastiky o ní prohlásil*a, že byla milou dívkou. V sobotu 11. února loňského roku pak přišel velký šok. V již zmíněném parku bylo v 15:13 nalezeno její pobodané tělo. Následné vyšetřování ukázalo, kdo byl za vraždu zodpovědný; nejednalo se o spolužáky z její střední školy (Birchwood Community High School), ale o studenty jiné střední školy ve vesnici (Culceth High School). Zatímco Eddie Ratcliff se nikdy předtím nechoval násilně na veřejnosti a na své okolí působil jako sociálně neohrabaný mladý muž s dobrými známkami, Scarlett Jenkinson byla krátce před vraždou fascinována masovými vrahy, o kterých sledovala jeden dokumentární film za druhým, a na internetu si hledala videa zobrazující mučení a vraždy. Jenkinson se s Briannou Ghey přátelila, a ve zprávách, jež psala Ratcliffovi, přiznala, že měla obsesi se svou kamarádkou, aniž by vůči ní cokoliv cítila. Tato obsese pak vyústila v zavraždění Brianny.

Brianna Ghey. Fotografie z webu The Independent

Oba pachatelé se Briannu pokusili zabít již dříve; jednou se ji snažili otrávit předávkováním ibuprofenem. Učinili tak v době, kdy Jenkinson o Brianně věděla jedno: trpěla depresí, a byla tak větší šance, že by pak její smrt byla považována za sebevraždu. Poté, co byl tento pokus o vraždu neúspěšný, domluvili se Jenkinson a Ratcliffe, že Briannu ubodají; Ratcliffe v jedné soukromé zprávě poznamenal, že chtěl vidět "zda bude křičet jako muž nebo holka." Vražda Brianny Ghey byla tedy motivována transfobií, nenávistí vůči trans lidem. Ačkoliv původně byli oba pachatelé diagnostikováni jako lidé na autistickém spektru, pozdější psychiatrické posouzení ukázalo, že Jenkinson trpí antisociální poruchou osobnosti (dříve psychopatií či sociopatií), a že Ratcliffe má "slabou poruchu na autistickém spektru" (pravděpodobně dnes již ve Velké Británii nediagnostikovaný Aspergerův syndrom, vyznačující se u některých osob nedostatkem empatie). Za tento ohavný čin byli oba odsouzeni na začátku února tohoto roku; Jenkinson bude ve vězení do roku 2044, Ratcliffe pak do roku 2042. Avšak aura nenávisti, která vraždu šestnáctileté středoškolačky a nadějné influencerky obklopuje, nezmizela. Před pár dny jeliman Rishi Sunak, oligarcha z Konzervativní strany a předseda současné britské vlády, pronesl transfobní slova jako vtip v britském parlamentu, v němž v tu chvíli byla přítomna Briannina matka Esther. A jako typický křehounký autoritářský pravičák, odmítá se Sunak za svá urážlivá slova omluvit. Více o Sunakově patetickém, politicky naprosto nekompetentním prohlášení v přiloženém videu z YouTube kanálu nezávislého britského zpravodajského webu Novara Media:


Ačkoliv podle Charlotte Nicols, členky britského parlamentu za Labouristickou stranu, smrt Brianny Ghey "humanizovala" debatu o trans lidech v oblasti Warringtonu a tamní členy Konzervativní strany zastavila v užívání debaty v konzervativci vedené "kulturní válce", zabité dívce to život nevrátí. Nelze také opomenout, že se Briannině smrti vysmívala některá britská média. To, co se před rokem stalo, samozřejmě není izolovaný incident. Mnoho trans lidí ve svých životech zažívá neomluvitelné násilí; pro více informací si přečtěte například článek o násilí na trans lidech v USA napsaný Rebeccou L. Stotzer a publikovaný ve vědeckém časopise Aggression and Violent Behaviour v roce 2009 nebo článek Sary M. Peitzmeier o násilí na trans lidech ze strany jejich intimních partnerů publikovaný v roce 2021 v Social Science & Medicine. Britská organizace TransActual na svém webu uvádí následující: "Základní hodnotou veškeré transfobie je odmítnutí trans identity a odmítnutí uznat, že by mohla být skutečná nebo platná." I když je na trans lidech pácháno násilí, pochybné autority často transfobii a transfobní motivaci nedávají dostatečnou váhu. Policie vyšetřující Brianninu smrt původně transfobii jako motiv vyloučila, což se setkalo ze strany LGBTQIA+ komunity s okamžitým nesouhlasem - a jak vyšetřování ukázalo později, a jak naznačil i soudce, transfobie skutečně motivací byla, neboť Ratcliffe a Jenkinson spolu sdíleli transfobní zprávy, včetně té, ve které Ratcliffe napsal, že chce vědět, zda bude oběť "křičet jako muž nebo holka". Transfobní nenávist je skutečně závažným problémem, a je-li přijata antisociálními lidmi jako jsou Jenkinson a Ratcliffe, kteří měli touhu zabíjet, může vyústit ve strašlivé tragédie. Násilí na trans lidech, urážky trans lidí a jejich exkluzi ze společenských struktur nesmíme ignorovat!

Je mi moc líto, že Brianna Ghey před rokem přišla o život. Její vrazi postrádali základní úctu k rozmanitosti lidí, a výsledek byl otřesný. Nezapomeňme na ni.

7 komentářů:

Nikola řekl(a)...

Bože, to je strašné. Chudák holka. Je mi jí opravdu moc líto. :(

Kuzuri řekl(a)...

Ano, je to strašné. :( Loni, když se to stalo, mě to hodně vyděsilo.

Nikola řekl(a)...

To se nedivím. Taková děcka a tak brutální. Co je špatného na tom, být sám sebou?

Kuzuri řekl(a)...

Osobně mi přijde, že transfobní šikaně mezi žáky a studenty je věnováno málo pozornosti, což pak vyústí v takovou tragédii. Problém je v tom, že mladí lidé replikují transfobní názory, se kterými se setkávají v médiích, a které rozšiřují politici z pravicových stran (britští Konzervativci, američtí Republikáni apod.), a teď je otázkou, jak to řešit. Další problém byl v tom, že Jenkinson a Ratcliffe neměli žádnou zábranu jít Briannu zabít. Je to hodně komplikované, ale v základu této tragické události je nesnášenlivost vůči trans lidem, která je šířena nenávistnými lidmi bez srdcí...

Za mě nejlepší řešení je ozývat se proti transfobním hlasům. Když někde někoho uslyšíme, jak nadává na trans lidi, je dobré začít s tím člověkem debatu. Postavit se proti útlaku. Hlavní je neignorovat to.

Nikola řekl(a)...

Když jsem článek dočetla, napadlo mě i to, jací rodiče, s jakým postojem k těmto lidem, tyhle děcka vychovávají.
Osobně s tímhle zkušenost nemám - ve svém okolí nikoho neznám, ale nikdy by mě nenapadlo odsuzovat nebo ublížit. To, co té chuděře udělali je strašné, neodpustitelné a za mě je i nejpřísnější trest málo.

Rajani Rehana řekl(a)...

Beautiful blog

Kuzuri řekl(a)...

Pro Nikolu: Roli v tom hraje spousta faktorů. Institucionalizovaná transfobie, stigmatizace trans lidí související se standardizací rigidní identity dané člověku po narození atd. Ano, transfobie může být šířena i rodiči mladých lidí, kteří pak transfobní rétoriku a postoje přejímají, a v případě, že mají skutečně antisociální sklony, je pak mohou využívat k ubližování ostatním lidem. V tomto případě i k ubližování fyzickému. Teď se mimochodem objevila znepokojující zpráva o pobodání osmnáctileté trans dívky opět v Anglii, rok po tomto incidentu... Je to strašné a neomluvitelné, a podíl na tom mají všichni, jež útlak trans lidí replikují. Jak moc se na tom podíleli rodiče Jenkinson a Ratcliffa, to s jistotou nevíme a už bychom se jen domnívali, takže k tomu více napsat nemohu. Vůbec by mě ale nepřekvapilo, kdyby to tak bylo, protože co si budeme povídat, kolik rodin, jejichž otcové a matky jsou nejen transfobové, ale také homofobové, rasisti, ableisti apod. existuje... A rodinná jednotka je samozřejmě také problémová - ostatně existence nukleární rodiny vede k větší izolaci mladých lidí; v méně kosmopolitních oblastech a v prostředí s důrazem na rodinu pak zvyšuje riziko, že právě v ní budou nesnášenlivé názory snáze reprodukovány. :(

For Rajani Rehana: Thank you. However, this article is very sad. A young person has lost her life due to absolute disrespect towards her as a human being, and disrespect towards her identity. :(

Okomentovat

Nejčtenější