pátek 16. února 2024

Obrázek týdne 16. 2. 2024

Zatímco v úvodu minulého Obrázku týdne jsem upozorňoval na to, že návrh manželství pro gay a lesbické páry už prošel druhým čtením v poslanecké sněmovně, a podle přání 65 procent obyvatel ČR se blíží uzákonění, v úvodu tohoto příspěvku vás velice rád upozorním na to, že manželství pro všechny bylo včera legalizováno v Řecku! Je to historický a skutečně velice potěšující krok! Další potěšující záležitostí, kterou s vámi hodlám sdílet, je samozřejmě nějaký ten krásný obrázek, a zase to tentokrát bude paleoart - ač paleoart s malou změnou. Toto výtečné dílo paleoumělce vystupujícího pod přezdívkou Paleonyx bylo inspirováno scénou z jistého známého dokufikčního seriálu... Jak se vám líbí?


Popisek k obrázku: Odvážný cestovatel časem se na suché pláňce uprostřed aljašské tundry setkává s velkým rohatým dinosaurem druhu Pachyrhinosaurus perotorum. Čtyřtunový velikán si ho pečlivě prohlíží, otevírá přitom čelisti a přemýšlí, jak na podivně páchnoucího savce reagovat. Tak podivného tvora, velice vzdáleného od drobných, hlodavcům podobných savců, s nimiž se tento kolos běžně setkává, neměl Pachyrhinosaurus za celý svůj dlouhý život možnost potkat. Snad si všímá toho, že podobně jako on sám, i dvounohý cestovatel je pokryt huňatým kožichem, aby neumrzl. Pro člověka, který vážil cestu zpět do prehistorické Aljašky před 73 miliony let je toto setkání neuvěřitelným zážitkem. Kolik lidí se ve svých životech chtělo setkat s úžasnými zvířaty, která v minulosti chodila po povrchu naší planety? Je dost možné, že tento dobrodruh je vůbec tím prvním, jenž měl tu čest seznámit se s živým pachyrhinosaurem! P. perotorum je jedním ze tří platných druhů rodu Pachyrhinosaurus, a je to druh, jehož životní historie je paleontologům specializujícím se na ceratopsiány poměrně dobře známa. Růstové prstence v kostech těchto dinosaurů prozrazují, že po prvních pět let života rapidně rostli; už ve věku dvou let byli z poloviny tak velcí, jako dospělci. Pokaždé v zimě se jejich tělesný růst dosti zpomalil. Od pěti do dvaceti let pak rostli pomalu, a plné velikosti tedy nabyli až po dosažení dvou dekád života. Jejich fosilie jsou známy ze souvrství Prince Creek na severu Aljašky.

Poznali jste, kterou slavnou scénou je Paleonyxův obraz inspirován? No jistě, střetem Nigela Marvena s elasmotheriem ve 2. epizodě Prehistorického parku z roku 2006!
Mohu vám prozradit, že v posledních čtyřiadvaceti hodinách jsem naprosto učarován prvním trailerem k mnou (a možná i vámi) několik let nadšeně očekávanému animovanému seriálu X-Men '97! V pondělí po půl noci jsem uznale pokyvoval hlavou u traileru k Deadpool & Wolverine, a teď tohle... Období mutantů se vrací, kamarádi, takže se dočkáme dalších výtečných a sociálně relevantních příběhů o utlačovaných skupinách lidí, jež mutanti z Marvel Comics od svého vzniku v 60. letech vždy reprezentovali. Bude to jízda, a možná k novým marvelovským projektům s mutanty ještě něco připíši...
O víkendu vás zcela jistě čekají první dokumentární novinky tohoto roku! A věřte mi, budou přímo napěchované přírodopisnými filmy a seriály, protože za poslední měsíc a půl toho vyšly hromady!

4 komentáře:

hajznberk řekl(a)...

Krásný. A dobrý zprávy z Řecka. :)

Nikola řekl(a)...

To je fajn zpráva. 🙂 Díky za hezký obrázek.
Hezký večer a užij si víkend.

Kuzuri řekl(a)...

Děkuji. Taky ti přeju příjemný víkend. :)

A souhlasím s oběma komentáři, je to vážně potěšující zpráva. Příště snad i tahle země. :)

Nikola řekl(a)...

Věřím tomu, že ano. 🙂

Okomentovat

Nejčtenější