čtvrtek 1. února 2024

Nová prehistorická akční adventura Instinction vyjde v roce 2025

Na začátku roku 2020 začala novozélandská společnost Hashbane Interactive vyvíjet prehistorickou akční adventuru Instinction, inspirovanou legendární survival střílečkou Dino Crisis. Původně měla být hra Instinction uvedena už v roce 2022, nicméně vývoj se trochu zpozdil, a v nedávné době - vlastně v lednu tohoto roku - bylo potvrzeno, že vyjde v poslední čtvrtině roku 2025. Její dokončení a vydání tedy bude poněkud zpožděno, nicméně výsledek podle mne bude skutečně stát za to. V Instinction se hráč vžije do role mladé mexicko-americké ekoložky Isabely Sierry, a vydá se do zapomenutého Riftového údolí (anglicky Valley of the Rift) na poloostrově Yucatán, kde spolu koexistují lidská civilizace s řadou prehistorických živočichů. Důvodem, proč Isabel do údolí míří, je smrtelná nemoc její matky, jež se v této oblasti narodila; ta po své dceři požaduje, aby původním obyvatelům Yucatánu navrátil jisté dědictví. Zároveň do údolí míří i pochybná organizace, jejíž zástupci tvrdí, že se snaží zabránit jakési přírodní katastrofě. Instinction bude mít otevřený svět s měnícím se počasím a plejádou přírodních ekosystémů a míst, od deštných lesů po staré chrámy. Umožní hráči prozkoumat tajemné Riftové údolí, střílet po nepřátelích, řešit problémy, plnit mise a sbírat starodávné artefakty. Bylo slíbeno, že se v Instinction půjde setkat s alespoň 25 prehistorickými živočichy, včetně oblíbeného jihoamerického abelisaurida carnotaura, šavlozubé kočky smilodona či drobných lidí Homo florensiensis. 13. ledna byl na oficiálním YouTube kanálu hry vydán sedmiminutový gameplay z této připravované hry, jež vypadá opravdu slibně. Dovolte mi nyní sdílet jej zde s vámi...


Nejzajímavějšími částmi gameplaye jsou bezpochyby momenty kolem 3. minuty a 15. vteřiny, kdy kolem otvoru ve stropě jeskyně prochází již zmíněný Carnotaurus. Se začínající 5. minutou vás čeká útok drobného tropodního dinosaura, možná compsognatha, a Isabelin následný pád do jámy. Všimněte si, že s pádem se mlží obrazovka, a s hlavní hrdinkou tak prožíváme mírnou ztrátu vědomí a orientace ve chvíli, kdy se ještě zvedá. S 6. minutou a 19. vteřinou přichází nejkouzelnější část celého gameplaye; pohled na obrovské sauropody v údolí za majestátní hudby, která v určitou chvíli do značné míry připomíná znělku Spielbergova filmu Ztracený svět: Jurský park (The Lost World: Jurassic Park) od Johna Williamse! A to je pro ochutnávku vše.

Již několikrát jsem se vám přiznal, že počítačové hry takřka nehraji, jednoduše proto, že na ně moc nemám čas, ani energii, a radši pobíhám někde venku na čerstvém vzduchu (relativně čerstvém). Ale Instinction si určitě budu chtít zahrát, až vyjde. Tato hra bude vším, čím měl být zaglitchovaný Trespasser z roku 1998 - umožní hráči exploraci území plného prehistorických tvorů, umožní mu s nimi interagovat, utíkat před nimi a bojovat s nimi, a ještě mnohem víc! Tvůrci jinak potvrdili, že i po vydání hry si do ní půjde stáhnout nový obsah v podobě dalších pravěkých zvířat a lokací. Open-world hry, jako je Instinction, samozřejmě existují už nějakou dobu, a z těch prehistoricky laděných kromě zmíněného Trespasseru patřila do této kategorie i střílečka Turok. Ale jak Turok, tak Trespasser vyšly před nějakými pětadvaceti lety (vlastně ještě trochu dříve), a je na čase něco moderního, a přesto stejně volného a šíleně lákavého. Instinction má obrovský potenciál!

Těšíte se na vydání této hry? Tak pozor - ačkoliv kompletní hra bude vydána v poslední čtvrtině roku 2025, v Alpha Access si ji budete moci zahrát už ve třetí čtvrtině roku 2024. Sledujte její stránku na internetovém obchodě Steam.

1 komentář:

Nikola řekl(a)...

Sice hry nehraji, ale video vypadá opravdu slibně a popis je taky zajímavý. 🙂

Okomentovat

Nejčtenější