středa 28. února 2024

Winterwatch 2024 - Pobřežní ptactvo ostrova Brownsea a orli v rezervaci Arne

Pobřežní ptactvo ostrova Brownsea a orli v rezervaci Arne. Iolo Williams nás vítá na ostrově Brownsea, na jehož březích se spolu s operátorem termokamery Markem Yatesem umístil do úkrytu, z něhož mohou sledovat pobřežní ptáky. Teplota je tak nízká, že se Mark doslova zakuklil - jinak by v tom mrazu asi nevydržel stát na místě a pořizovat termozáběry pro živé vysílání. Ptákem, který se zrovna v tuto chvíli v jeho hledáčku nachází, je tenkozobec opačný (Recurvirostra avosetta), nezaměnitelný zástupce řádu dlouhokřídlých s poněkud nahoru zatočeným zobákem. Běžně se po setmění na pobřeží vydává ve velkých hejnech, jejichž zástupci kolektivně vybírají z mělkého bahna všelijakou bezobratlou potravu. Za denního světla vypadají tenkozobci nádherně. Jsou bíle zbarveni, s černými vzory na křídlech a na hlavě, a jejich zadní končetiny jsou modré. Když byl Iolo malý, jednalo se v Británii o vzácné ptáky, ale dnes jich v zemi žije kolem 8700. Tato konkrétní laguna dokonce jednou hostovala každého jednoho z šesti britských tenkozobců; shromáždilo se jich v ní 1360! Na Brownsea míří tenkozobci v zimě, ale nejedná se o jediné pobřežní ptáky, se kterými se lze v nejchladnějším období roku na březích ostrova setkat. Nejpočetnějším ptákem na Brownsea je jespák obecný (Calidris alpina), drobný bahňák, jenž vytváří skutečně masivní hejna, jež trochu připomínají murmurující špačky. Od roku 1996 přezimujících jespáků v Británii ubylo o 45 %, což není nezanedbatelné množství. Iolo dá pak slovo Chrisu Packhamovi a Michaele Strachan; na Chrise směřuje s dotazem, zda známý environmentální aktivista a bývalý punk rocker na ostrov občas zajede ze svého nedalekého domova v New Forest. Opeřencem, kterému se chtějí Chris a Michaela věnovat, je orel mořský (Haliaeetus albicilla), který byl v jižní části Anglie nejprve reintrodukován v hrabství Sussex. Den před vysíláním této epizody byl tým z Winterwatch, zahnízděný v rezervaci RSPB Arne, při obědě vyrušen náhlým zjevením jednoho orla mořského následovaného havranem. Chris okamžitě běžel k Iolově trajleru, aby ho na dravce upozornil; velšskému přírodovědci se později odpoledne skutečně podařilo si orla pořádně prohlédnout. S pomocí papírového 2D modelu v životní velikosti nám ještě Chris s Michaelou ukáží, jak velcí orli mořští vlastně jsou - jejich rozpětí křídel vlastně odpovídá výšce dveří stáje (1,8 až 2,4 metrům!). Zavítáte-li tedy někdy do rezervace Arne a nebudete si jistí tím, zda právě pozorujete káně nebo orla, s největší pravděpodobností to bude káně. Orli mají tak velké rozpětí křídel, že si je zkrátka s ničím jiným nespletete.

Klip ze třetí epizody pořadu Winterwatch 2024 od BBC Studios Natural History Unit, vysílaného živě ve čtvrtek 18. ledna na BBC Two.

1 komentář:

Kuzuri řekl(a)...

Hmmm... Tak to nakonec není výhra, ale dalo se to čekat, přece jenom je složení Sněmovny dosti nešťastné a názory bastardů vynesených do výše voličstvem nereflektují progresivní smýšlení společnosti... Teď se přijalo "partnerství", které zas nemůžou uzavírat hetero páry, takže je v tom šílený hokej. A právě o to jde.

Stejná práva by měli mít všichni. Dokud je nemají, jedna skupina může tohle, druhá tamto, a najednou je z toho kaše, a teď co? Narovnání práv tohle není, a ačkoliv jednou přijde, bude to muset být v době, kdy ve Sněmovně nebudou tolik zastoupení zahořklíci z ODS, KDU-ČSL a SPD.

Uvidíme, co bude dál.

Okomentovat

Nejčtenější