čtvrtek 15. února 2024

Cressie Gethin zcela nespravedlivě souzena za svou odvahu v boji za klimatickou spravedlnost

Britská média v posledních dnech řeší již více než týden trvající soud s klimatickou aktivistkou Cressie Gethin, jež se 20. července 2022 rozhodla k odvážnému činu - vylézt na dálniční konstrukci na protest proti tehdejšímu rozhodnutí britské konzervativní vlády, jež učinilo předchozí vládní strategii k dosažení nulových uhlíkových emisí nezákonnou. Dva dny po tomto šokujícím politickém zvratu a den poté, co Británie zažila nejvyšší teplotu v historii měření (40,3°C) se Cressie, studentka hudebního oboru podporující hnutí Just Stop Oil, rozhodla vydat na dálnici M25 neboli London Orbital Motorway, a vyšplhala na konstrukci nad projíždějícími auty. Tímto činem chtěla s dalšími aktivisty poukázat na to, že klimatická krize je reálným problémem, který se nedá jen tak odsunout - a její řešení je nutné okamžitě! Protože však její nenásilný protest údajně narušil dopravu na dálnici, byli na ni posláni muži a ženy zákona - kteří zákonům beztak málokdy rozumějí a jen plní, co je jim nakázáno autoritami - a Cressie pak skončila ve vazbě. Po více než roce a půl čekání je nyní souzena Korunním soudem v Isleworthu (Isleworth Crown Court) za "trestný čin obtěžování veřejnosti", začež jí hrozí až deset let odnětí svobody. Deset let odnětí svobody za odvahu ukázat bezduchým konzervám, tehdy ve vládě ještě vedeným hlavoslamákem Borisem let's party during the pandemic Johnsonem, že jejich odmítání řešit problémy spojené se změnou klimatu povede ke katastrofě. Takhle to totiž v našem nerovném a nespravedlivém světě chodí. Když jste multimiliardář zodpovědný za pumpování skleníkových plynů do atmosféry za účelem profitu a stovky milionů lidských životů tak odsuzujete k smrti, je vám zaručen pohodlý život ve vašich pětadvaceti vilách, můžete se krásně rochnit ve své koupené svobodě a smát se ostatním devětadevadesáti procentům. Ovšem když jste studující klimatická aktivistka se srdcem a se skutečným zájmem o ostatní, a pokusíte se nenásilně upozornit na prohlubující se klimatickou a environmentální krizi, nachystají vám akorát - alespoň v Británii - na deset let vězeňskou celu. A přesně to je problém světa, ve kterém žijeme. Cressie Gethin vyšla ven a vyřkla děsivou pravdu, jen aby za to byla souzena a trestána... trestána za pokus o učinění změny.

Souzená aktivistka Cressie Gethin v přítomnosti environmentalisty, podporovatele Just Stop Oil a televizního přírodovědce Chrise Packhama. Fotografie z webu Just Stop Oil

Ochránce přírody, podporovatel hnutí Just Stop Oil a jeden z nejznámějších průvodců dokumentárních pořadů o přírodě Chris Packham (Springwatch, The Real T-Rex, Secrets of Our Living Planet) se skončením mimořádně neúspěšné 26. Konference OSN o změně klimatu ve skotském Glasgow před více než dvěma roky prohlásil, že se možná jednoho dne dočkáme klimatických soudů, jež budou obdobou soudů norimberských. A pokud jednou skutečně nastanou, pak za takovou nespravedlnost jistě všichni ti soudci a policisté, kteří s Cressie takto otřesně zacházeli a zacházejí, dostanou přiléhavou nálepku klimatických zločinců. Brát deset let života mladé ženě, která toho měla dost a které na rozdíl od bezduchých kapitalistů a kdovíkoho ještě doopravdy na světě záleží, je prostě vrchol všeho. Chris Packham byl jedním z lidí, kteří se na dálnici M25 nacházeli zrovna v době, kdy na ní Cressie dočasně zablokovala dopravu. A proto se také, k překvapení médií, dostavil k soudu včera, 14. února, jako svědek. O jejím činu prohlásil následující:


Podle Chrise je soud s Cressie nespravedlivý. Jako člověk, který byl přítomen na dálnici v době jejího protestu, a kterého tedy její čin také zasáhl, se Cressie zastává. Předtím, než vstoupil do soudní síně, sdělil médiím toto:

"Kvůli Cressie a dalším demonstrantům Just Stop Oil jsem seděl zpocený na M25. Cítil jsem se nepohodlně? No, to je relativní. Přišel jsem kvůli tomu pozdě do práce, ale můj dům nehořel. Netopil jsem se v povodni, nebyl jsem vysídlen hladomorem nebo oddělen od své rodiny jako klimatický uprchlík. Jen jsem seděl na M25, na místě, ve kterém se já a miliony dalších nacházíme každý den v roce. Ne kvůli demonstrantům, ale proto, že náš dopravní systém je rozbitý, přetížený nebo zastavený kvůli poruše nebo tragické nehodě.

Tak jsem využil svého ‚nepohodlí‘ k něčemu dobrému… Představil jsem si motivy demonstrantů, proč podstupují takové fyzické riziko a dále riskují odnětí svobody. Představoval jsem si, jak vyděšení museli viset na konstrukci. Také jsem přemýšlel o jejich poselství a o tom, jak by měli být v rekordní vlně veder - s tím, že naše vládní politika Net Zero neodpovídá svému účelu - pochváleni za to, že vyhlásili životně důležitý poplach. Smířil jsem se s tím, že moje ‚nepohodlí‘ bylo zcela oprávněno.

Jdu k soudu, abych podpořil Cressie Gethin, protože si nemyslím, že se jí dostává spravedlivého procesu. Myslím si, stejně jako OSN, že protestní zákony Spojeného království a odsuzování demonstrantů jsou nespravedlivé, drakonické a v rozporu s našimi základními lidskými právy. Myslím, že jsme svědky neúměrných pomstychtivých honů na čarodějnice, jejichž účelem je potrestat některé z nejstatečnějších jedinců ve společnosti jen proto, že jsou nuceni bojovat, aby řekli pravdu. Tyto procesy jsou ostudné, ponižující a nedemokratické. Vyzval jsem soudce, obžalobu a jejich svědky... jděte domů a řekněte někomu, koho znáte - synovi, dceři, synovci nebo neteři, kterým je méně než 25 let - jak jste dnes rozhodli, a pak se jich zeptejte, jestli jsou na vás hrdí."

Odsuďme tento záměrný pokus britského soudního systému zatočit s odvážnou aktivistkou, jež udělala to, co jsme již dávno měli učinit my všichni - ať jsme kdekoliv ve světě! Cressie Gethin je hrdinka zasluhující si velké uznání. Naše generace je tou poslední, která může skutečně učinit změnu, než bude opravdu pozdě... ač je už bohužel v tuto chvíli minuta po dvanácté. Změna je potřebná, a všichni aktivisté riskující svou svobodu za budoucnost nás všech pro nás mohou být vzory.

2 komentáře:

hajznberk řekl(a)...

Borka! Takový lidi jsou dneska potřeba, jinak je fakt po nás. Jenom volové souděj...

Kuzuri řekl(a)...

Souhlas. :) Jinak soud s Cressie nadále pokračuje, verdikt není zatím žádný, a já doufám, že ona bude v pořádku a že nakonec bude zproštěna viny, protože - přiznejme si to - vinna rozhodně není. Hlavní je nebát se v konfrontaci s autoritami, a ona se nebojí. :)

Okomentovat

Nejčtenější