pátek 2. února 2024

Obrázek týdne 2. 2. 2024

Včera začal únor, druhý měsíc roku a zároveň poslední měsíc zimy. Mohl bych mezi Obrázky týdne zkusit zařadit nějaké zasněžené dílo, ale když venku je tak příjemně teplo... Nebudete mi jistě vyčítat, že jsou mé myšlenky zase horké jako parný letní den, nejlépe pak parný letní den v dobách dávno minulých. Avšak každý parný den končí příjemným, zchlazeným večerem, a nejlépe i přívětivou rudou oblohou. A když jsem dnes našel dílo vyzařující přesně takovou energii, nemohl jsem si dovolit nezařadit jej do obrázkové rubriky! Autorem této výtečné malby je patnáctiletý thajský umělec PæK. S klidem mohu tvrdit, že je to skutečný vrchol neboli peak moderního paleoartu.


Popisek k obrázku: Devítimetrový rohatý dinosaurus Eotriceratops xerinsularis pohlíží na rudě zbarvenou večerní oblohu skvějící se nad jehličnatým lesem, který je dinosaurovým domovem. Poslední ze silnějších večerních paprsků zapadajícího slunka dosahují eotriceratopsových rohů, a ty jejich vlivem září, jako by byly rožhaveny. Vítr je příjemně chladný, a do nozder se eotriceratopsovy line příjemná vůně pozdně křídových květin rostoucích na rozlehlé louce na kraji jeho domovského lesa. Snad se sem vydal kvůli pastvě, a snad jsou mimo relativně bezpečnější les ze stejného důvodu i jeho druzi. Skupina velkých rudookých herbivorů s rohatými obličeji pak značnou část noci stráví pojídáním šťavnaté přízemní vegetace. Eotriceratops znamená v překladu do češtiny "raná rohatá tvář". Tento ceratopsián byl popsán v roce 2007 na základě fosilií, které o 97 let dříve zkoumal slavný Barnum Brown, mj. objevitel tyrannosaura rexe. Zajímavé je, že Eotriceratops měl jednu z nejdelších lebek ze všech rohatých dinosaurů, dlouhou 3 metry (o půl metru delší, než jakou ji měl Triceratops horridus). Tato scéna se odehrává na území, ze kterého se jednou stane souvrství Red Deer River v kanadské provincii Alberta, a to před 68,8 miliony roky, v posledním křídovém stupni maastricht.

Nevím, jak vy, ale já zkrátka našel novou pracovní plochu pro svůj počítač. Věnujte prosím PæKovým obrazovým dílům pozornost; vynořuje se nám tu další výtečný paleoumělec! 
Co vás v blízké době čeká na Blogorgonopsidovi? Uhodli jste to - 5000. článek na tomto blogu! A kdy? Už zítra, vážení čtenáři! Doufám, že sem 3. února 2024 zavítáte a přečtete si můj 5000. příspěvek na tento vskutku zkamenělý, starý blog, na tuto živoucí fosilii, blogový relikt odmítající vymřít... Budu moc rád, když si ten článek přečtete, a oslavíte se mnou tuto výjimečnou událost v run-upu k 15. výročí existence Blogorgonopsida, které společně oslavíme v květnu.
Přeji vám krásný první únorový víkend!

7 komentářů:

Kuzuri řekl(a)...

Věřte mi, nerad na Twitter ve svých příspěvcích odkazuji, ale třeba autor tohoto paleoartu zatím nemá účet na žádné jiné sociální síti... Každopádně když člověk jen pomyslí na to, kdo dneska Twitter vlastní, neví, jestli se má řechtat nebo zda slzička má mu ukápnout... za Elonovy followery s vymydlenými mozky. :D

Elon bílý supremacista... :D Screenshoty v tweetu Alejandry Caraballo:

https://twitter.com/Esqueer_/status/1753274424839573591

Je strašně vtipný, že Elon má zájem o reprodukci proletariátu v podobě Američanů bílé barvy pleti, ale jeho vlastní dcera, která je trans, ho absolutně nezajímá, a ještě ji (svou vlastní dceru, proboha!) v médiích uráží. Debil.

hajznberk řekl(a)...

Kámo, Elon je kretén. A jeho fandové taky. :D Jo a celkem hezkej obrázek xd

Nikola řekl(a)...

Zima je krásná - tedy ta krásně bílá. Zato léto, to je jiná - miluju ty dlouhé, teplé večery, kdy sedíme venku dlouho do noci. Teď mi to chybí.
Obrázek je opravdu pěkný nejen jako plocha počítače. 🙂
Hezký víkend i tobě.

Kuzuri řekl(a)...

Pro Vendu: O tom asi mezi námi nikdo nepochybuje, každopádně za rybníčkem to vře, a když vlastník Twitteru propaguje konspirační teorii o velké výměně a vybízí "bílé Američany", aby tvořili děti, nevíš, kolika lidem tím potvrdí všechny ty jejich předsudky... Já se tomu směju... ale kolik tupců v Americe to vezme vážně? :D Nemluvě o populačních mezích lidí, nemluvě o souvislosti nižšího populačního nárůstu v rozvinutých zemích se zvýšenými životními standardy (lepší život = méně dětí)... Chodil Elon vůbec na zeměpis? A rozuměl mu?! :D :D :D Co to prostě je, tohle? :D

Pro Nikolu: Děkuju. :) Mě taky celkem v tuhle dobu chybí léto, proto na něj myslím... :D Chci běhat za ropuchami po setmění ve středoevropských lesích... teď tam žádné neposkakují. :D

Nikola řekl(a)...

Taky se na něj těším. Běhat za ropuchami nebudu :D, ale těším se, až na procházku do lesa zajdeme s naším Argem (psem).

Kuzuri řekl(a)...

To já za ropuchami běhám rád, ve volném čase už spoustu let dělám herping (hledání plazů a obojživelníků). :)

Nikola řekl(a)...

To je určitě fajn. Jen běhat bych nemohla. :)

Okomentovat

Nejčtenější