neděle 10. března 2024

Premiéra X-Men '97 už za deset dní!

Dnes zase po nějaké době přináším na svůj blog příspěvek z jiného soudku. Za takřka patnáct let psaní tohoto blogu, primárně se věnujícího rozmanitému přírodnímu světu ve všech jeho facetách, jsem se rozhodně nikdy netajil svým vztahem k postavám z amerických komiksů, zejména pak těch od Marvel Comics. A o svých oblíbených X-Menech a marvelovských mutantech celkově jsem již na Blogorgonopsid napsal několik příspěvků - třeba k příležitostem 20. výročí vydání filmu X-Men, k loňskému 20. výročí vydání jeho pokračování či ke dvacátým narozeninám animovaného seriálu X-Men: Evolution. Zkoušel jsem vás také trochu nahajpovat leaknutými fotografiemi z natáčení nejočekávanějšího letošního filmu, Deadpool & Wolverine. Faktem je, že pro dospělého člověka nemusí být všichni superhrdinové tolik zajímaví - někteří z nich vlastně ani nedávají smysl, čehož si povšiml i můj oblíbený autor Alan Moore a dekonstruoval je prostřednictvím svého Marvelmana a Watchmenů. X-Meni jsou však relevantní pro všechny věkové kategorie, neboť příběhy o marvelovských mutantech toho měly vždy víc do sebe. Jsou to příběhy sociálně relevantní, pojednávající o útlaku menšiny, a metafora mutantů sloužila a dodnes slouží ke zprostředkování sociálních komentářů o rasismu, antisemitismu, homofobii, transfobii, ableismu a dalších typech diskriminace. X-Meni ovlivnili mé politické smýšlení již v mém dětství.

Sociálně relevantní otázky řešily komiksy o X-Menech od samého začátku v 60. letech. Jack Kirby se Stanem Lee v prvním čísle komiksového časopisu v roce 1963 představili dichotomii mezi liberálními X-Meny profesora Charlese Xaviera a radikálnějším bojovníkem za osvobození mutantstva Magnetem. Chris Claremont během svého epického šestnáctiletého runu mezi lety 1975 a 1991, kdy se z titulu The Uncanny X-Men stal nejprodávanější komiks na americkém trhu, přišel s příběhovými liniemi jako Days of Future Past o genocidě mutantstva v temné, vražednými roboty Sentinely ovládané budoucnosti či God Loves, Man Kills, což byl příběh o tom, jak pravicoví utlačovatelé využívají náboženské narativy k ospravedlnění svých nenávistných názorů na určité skupiny lidí (v případě tohoto příběhu fanatický kazatel William Stryker křesťanskou vírou omlouvá svůj genocidální cíl, vyhubení všech mutantů; Claremont proti němu staví Kurta Wagnera neboli Nightcrawlera, spirituálně orientovaného mutanta ovlivněného stejným náboženstvím, který však není tmářem a jeho víra mu pomáhá v akceptanci své odlišnosti). Pozdější příběh Granta Morrisona ze série New X-Men, E is for Extinction (v ČR vyšlo pod názvem G jako Genocida) pojednává o vyhubení šestnácti milionů mutantů na Magnetově ostrově Genosha - za tento otřesný čin byla mimochodem zodpovědná Cassandra Nova, jež má být hlavní antagonistkou připravovaného filmu Deadpool & Wolverine. Filmy a animované seriály o X-Menech jsou plny metafor o diskriminaci; režisér Bryan Singer ostatně nalákal do role Magneta význačného shakespearovského herce a gay aktivistu Iana McKellena s tím, že mutanti jsou jako gayové, neboť je na ně určitými pochybnými autoritami (například republikánským senátorem v prvním x-menovském filmu) útočeno podobným způsobem. Na to, že film X-Men 2 má po sobě rovnou pět queer metaforických scén - od odhalení toho, jak Stryker ublížil svému mutantskému synovi přes Icemanovy rodiče nacházející "cizího chlapa" ve svém domě, načež se jim Iceman vyoutuje, až po Magnetovo položení sekuriťáka Lauria na kolena - asi nemusím dále hovořit. Ten film patří nejen díky těmto záležitostem k nejlepším komiksovkám všech dob.

Na podzim 2021 bylo oznámeno, že nejslavnější x-menovský animovaný seriál, X-Men: The Animated Series z let 1992 až 1997, bude pokračovat na streamovací službě Disney+. Byl jsem z toho naprosto nadšen. Ne, že bych netušil, že k tomu nedojde - o revivalu X-Men: TAS se hovořilo přinejmenším od roku 2019, kdy hlasoví herci Cal Dodd (Wolverine), Lenore Zann (Rogue), George Buza (Beast), Chris Potter (Gambit) a někteří další začali jezdit na americké a kanadské comic cony, a na jejich nostalgické panely se za nimi hrnuly miliony lidí. Zájem o pokračování devadesátkových X-Menů, jejichž úspěch v sobotním ranním bloku cartoonů přesvědčil studio Fox, aby začalo natáčet o těchto postavách hrané filmy, byl vždy velký. Premiéra X-Men '97 byla původně stanovena na rok 2023, nicméně došlo k malým odsunům, a teprve minulý měsíc bylo s jistotou potvrzeno, že desetidílné pokračování mutantské animované série začne vycházet na Disney+ 20. března! Trailer, který před asi měsícem vyšel, vzdal všem dech. A to i díky návratu znělky od Rona Wassermana, která nepochybně přispěla k úspěchu seriálu v 90. letech!


Trailer začíná stylově v 90. letech s úryvkem z poslední, 76. epizody X-Men: TAS s názvem Graduation Day, ve které zemřel Charles Xavier, a X-Meni byli ponecháni vlastnímu osudu. Nový X-Men '97 je přímým pokračováním, a ukáže, co se s týmem dělo dál po Charlesově zesnutí. Scott Summers, který s Jean Grey čeká dítě, se očividně stal oficiálním vůdcem týmu, zaujímajícího v politickém boji za akceptanci mutantů liberální až centristickou pozici. Protimutantské nálady sílí. Záběr krajně pravicových fanatiků v traileru nás vrací nejen k následovníkům nenávistného Roberta Kellyho v Singerově filmu z roku 2000, ale také nám připomíná děsivou realitu dneška. V Americe to stále vře, a republikánští fašouni útočí na trans lidi a používají stejnou rétoriku, jako antagonisté v X-Menech. Cedule jednoho z těch lidí v záběru s nápisem "Evolution is a lie" je připomínkou toho, že náboženský fundamentalismus nezmizel, a i nejzákladnější poznatky o našem světě jsou těmito bigoty dogmaticky zamítány. Mají v posilování protimutantských nálad zase prsty Friends of Humanity, fanatická organizace, jejíž lídr Graydon Creed Jr. si zahrál dost velkou roli ve 2. sérii původního seriálu? Vrací se Sentinelové a opět loví mutanty, tak jako na začátku 1. série z 90. let. A vypadá to, že Bishop, cestovatel časem z roku 2055, se trvale přidává k X-Menům. Situace v budoucnosti musí být děsivá, když se opět vrátil zpět - už poněkolikáté.

K tomu na konci traileru zjišťujeme, že Erik Lehnsherr zdědil od Charlese Xaviera naprosto vše. Pevnost X, všechen majetek, všechen odkaz Profesora X. Cal Dodd, který se s výše jmenovanými herci vrací a opět dabuje Wolverina, naznačil v jednom rozhovoru, že se mutant s adamantiovými drápy nebude s Magnetem příliš družit a nejspíš z týmu odejde. Komplikovaný vztah svou agresivnějších mutantů byl rozebírán v celé řadě x-menovských adaptací; ve filmové sérii ho neměl Logan rád kvůli tomu, že Erik hodlal obětovat Rogue v prvním filmu ke zmutování politiků na Ellis Island (do značné míry podobně jako Erik hodlal obětovat Kitty Pryde v The Uncanny X-Men #150 od Claremonta). Ani v devadesátkovém seriálu spolu neměli nejlepší vztah; jen X-Men: Evolution vykreslil detailněji historii těchto dvou mužů za Holocaustu (v té kontinuitě Logan spolu s Captainem Americou osvobodil Osvětim a zachránil mladého Erika ze spárů nacistů) a Magnetův slabý respekt k Wolverinovi (epizoda Operation Rebirth). V traileru k X-Men '97 se objevuje také Genosha, Magnetův ostrovní ráj, který si - pokud x-menovské komiksy nečtete - ve vždy jiné podobě můžete pamatovat z devadesátkového seriálu, z další animované série Wolverine and the X-Men z roku 2009 anebo ještě z filmu X-Men: Dark Phoenix (2019). V X-Men: TAS byla Genosha zemí, kde mutanti museli pracovat jako otroci pod tajnou vládou Henryho Gyriche a Bolivara Traska, šéfa programu Sentinel; Magneto později mutanty na Genoshe zcela osvobodil v první části dvoudílného příběhu Sanctuary. Že nakonec z ostrova učinil ráj pro mutanty, to si můžete pamatovat právě z poslední epizody 5. série, Graduation Day.

Včera vydal kanál Marvel Entertainment na YouTube nový, jednatřicetisekundový teaser k X-Men '97. A musím říct, že jsem jím opět unešen... "Daddy's home!"


Kromě toho nedávno Marvel vydal seznam názvů všech deseti epizod 1. série X-Men '97, přičemž se nechal inspirovat obálkou časopisu TV Guide z roku 2000, jež propagovala film X-Men. Někdo se tu pořádně vyřádil, nejspíš nějaký pořádně velký fanoušek z propagačního týmu, a je to vidět!

Srovnání oficiálního posteru X-Men '97 s názvy epizod a čísla časopisu TV Guide z července 2000 propagujícího tehdy nový film X-Men s fotografií Jamese Marsdena coby Scotta Summerse. Zdroj: Twitterový účet X-Men Films.com

Kolik bych toho ještě k X-Men '97 mohl napsat? Měl bych se dále rozepsat o tom, že je v prvním traileru easter egg zmiňující devadesátkového Spider-Mana a Eddieho Brocka/Venoma na novinách Daily Bugle, jež rychle proletí ulicí? Mám se rozepsat o tom, že Chris Potter se nevrací do své dabérské role Gambita, ale místo toho si zahraje Nathana Summerse neboli Cablea, cestovatele z roku 3999, který si v X-Men: TAS také zahrál dost důležitou roli? Mám snad ještě zmínit, že za animací k X-Men '97 stojí stejné animační studio jako za opěvovaným seriálem Harley Quinn od DC? Nebo že nás čeká dvoudíl Lifedeath adaptující jeden z Claremontových nejlepších komiksových příběhů? Mohl bych tady nerdit strašně dlouho, ale raději toho nechám, a doporučím vám zkrátka se na seriál podívat!

První dva díly uvede streamovací služba Disney+ dne 20. března, tedy za deset dnů! Každou další středu pak vyjde jeden díl. Epizod bude celkem deset, ale nezoufejte, 2. série byla oznámena už loni, Cal Dodd potvrdil, že se i dabovala, a podle mě by mohla vyjít třeba příští rok. X-Meni jsou zpět, jak v hraných filmech (Deadpool & Wolverine jde do kin na konci července), tak v animaci. Je to velká věc, vždyť poslední x-menovský film, The New Mutants, je již skoro čtyři roky starý, a poslední x-menovský animovaný seriál, a to sice Marvel Anime: X-Men, byl uveden před třinácti lety. Byl nejvyšší čas, aby se mutanti vrátili!

30 komentářů:

Kuzuri řekl(a)...

Mimochodem, v run-upu k premiéře X-Men '97 budu možná na svém YouTube kanálu vydávat úryvky z X-Men: The Animated Series... takže jak říká Scott v prvním traileru, you have to stay vigilant! :)

Kuzuri řekl(a)...

Druhý komentářový doplněk. :) Nedávno jsem našel reportáž CBN News z roku 1984, která je věnována v článku zmíněné grafické novele God Loves, Man Kills. Tenhle příběh byl vždycky americkou křesťanskou pravicí nenáviděn nejvíce - jak zmiňuji v článku, staví v něm proti sobě světonázor náboženského fanatika Williama Strykera a milého, všemi oblíbeného a zároveň spirituálně založeného Nightcrawlera. Fakt, že dodneška je tento příběh americkými náboženskými konzervami nenáviděn, dokazuje, že je stále velmi relevantní - a že nenávistné konzervy vždycky fňukaly kvůli příběhům, které pro ně byly moc "woke" (jak říkají všemu, co se jim nelíbí, ale nedokážou pořádně vysvětlit, proč) - byť to slovo tehdy ještě nepoužívali. :D

https://www.youtube.com/watch?v=1xEp6Mm_E78&ab_channel=Comic-Jutsu

Strašně vtipný je, že ten fundamentalista, co ani neumí držet komiks v rukou, nazývá mutanty "podlidmi" (subhumans) úplně jako antagonisté v těchto příbězích. Náhoda či produkt jeho vlastní omezenosti? :D God Loves, Man Kills je naprosto geniální grafická novela - asi je vám známo, že film X-Men 2 ji částečně adaptuje. :)

Rozhovor s Chrisem Claremontem o God Loves, Man Kills:
https://www.youtube.com/watch?v=pNic3Nv5o4s&ab_channel=Popverse

Na závěr doplním jednu věc - Claremontův příběh krásně ilustruje, že organizované náboženství, jež v zásadě vytváří nerovnost a z toho důvodu je třeba jej odstranit, je zneužitelné k iniciaci nenávisti vůči některým skupinám obyvatel, kdežto spiritualita osvobozená od náboženství může být pro člověka (v případě Nightcrawlera) prospěšná. Já coby libertariánský socialista, který je zároveň ateista a aspirituální, chovám respekt třeba k Tolstého křesťanskému anarchismu a pacifismu (byť zastávám jiný světonázor), ale stavím se proti organizovanému náboženství, jehož lídři mají mocenské cíle. :) Claremont zastává jinou politickou pozici, levicový liberalismus (jako já před lety), a nemá úplně stejný názor na tyto záležitosti... ale morálně je orientován správně, má páteř, a já k němu tedy chovám velký respekt. Tento příběh je nesmírně důležitý - kéž by byl zařazen do povinné literatury v amerických školách...

Nikola řekl(a)...

Znám X-Men filmovou sérii. Tu komiksovou bohužel ne.

Kuzuri řekl(a)...

X-Men filmy patří k mým nejoblíbenějším. :) Komiksy doporučuju - máš-li o ně zájem, je úplně jedno, kde začneš, s jakým runem nebo kontinuitou. Klidně můžeš vytáhnout i nějakou příběhovou linii z větší kontinuity, není těžké se v tom vyznat. :) Já úplně miluju Claremontův run, který ostatně v článku zmiňuji, každopádně v posledních letech měla dost úspěch Hickmanova příběhová linie o mutantském národním státu na ostrově Krakoa, začínající sériemi House of X a Powers of X z roku 2019. It's a killer. :)

Nikola řekl(a)...

Já sice na sci-fi filmy moc nejsem, ale série X-Men je opravdu hodně dobrá. 🙂

Kuzuri řekl(a)...

Jop, já mám ty filmy všechny hrozně rád - i ty obecně méně oblíbené jako je Poslední vzdor nebo Origins (actually, miluju Origins, i když je to strašně špatná adaptace Wolverinova originu... každopádně je to dost zábavný film). Je to filmová série, která dala světu Hugha Jackmana, že jo... :D Když se jako v podstatě neznámý herec v roce 1999 obul do bot agresivního lonera schopného se zhojit z jakéhokoli fyzického zranění, ale trpícího irreparabilními psychickými ranami, lidi roztáli... Tohle byl Wolverine. Opravdový Wolverine.

https://www.youtube.com/watch?v=YVjyXY_mcl4&ab_channel=Movieclips

hajznberk řekl(a)...

tvl Origins xD Oukej jako Morbius je horší film takže tě dneska už nesoudim :D Tenhle seroš bude super. Na X-TAS si pamatuju, měli dobrýho Sabretoothe. V dalších animácích ho úplně zkazili kvůli filmu a pak ho dodrbal právě ten Origins :D

Kuzuri řekl(a)...

Origins jsme spolu řešili asi dva roky zpátky, hlavně mimo tento blog, a do další debaty o něm se zatáhnout nedám, Vendo. :D Each to their own. :)

Nemyslím si, že by jiné verze Sabretootha byly nepodařené. V X-Men: Evolution byl úplně v pohodě, to byla vlastně verze, která mi tu postavu představila. V live-action filmech byli Tyler Mane i Liev Schreiber super. :) Ale je pravda, že Sabretooth z devadesátek byl nejblíž komiksové předloze. Taky se nejmenoval Victor, ale Graydon Creed Sr., že jo, a nebyl Loganovým bratrem. Claremont ho vnímal jako Loganova otce, ale nikdy to v komiksech neuvedl...

Nikola řekl(a)...

Myslím, že takhle to asi může mít každý film na pokračování. V některých případech je to opravdu katastrofa, ale v tomhle případě to neplatí. 🙂 Hugh Jackman je jeden z nejsympatičtějších herců. Nejen kvůli němu jsem přežila Bídníky s titulkama z roku 2012. Adaptace se mi líbila. Až na ty titulky. 🙂

hajznberk řekl(a)...

Jasný :D já jsem dost ovlivněnej veřejným míněním, takže za mě jsou fakt dobrý X1, X2, DOFP a Logan, Poslední vzdor je za mě so-so, druhej Wolverine více méně taky (závěr nic moc), Origins, Apokalypsa a Dark Phoenix podprůměr a Noví mutanti překvapivě pohoda,ale na X1 to za mě nemá. Deadpool filmy jsou jednak totální kraviny a druhak se na ně jde znova koukat. xD Z X-TAS si pamatuju díl ve kterým Sabretooth číhal na Wolverina někde v Arktidě, to bylo dost dobrý

Kuzuri řekl(a)...

Pro Nikolu: Pravda je, že X-Men patří k vůbec nejlepším blockbusterovým sériím, a každý film měl něco do sebe. Líbí se mi, že se ke každému přistupovalo jako k samostatnému filmu, ne jako k pouhé epizodě. Pár filmů mělo sice problémovou výrobu, třeba Origins (poznamenaný stávkou scénáristů v letech 2007 a 2008) nebo Dark Phoenix a Noví mutanti (oba kvůli koupi studia 20th Century Fox korporací Disney), ale i tak podle mě skončily dobře. Je nějaký film z této série, který se ti třeba líbil víc než ostatní? Co se Hugha týče, souhlasím. Je to skvělý method actor, Wolverine a Hugh jsou dva úplně jiní lidi; Hugh je v reálu fajn člověk. Je taky podporovatelem LGBTQIA+ lidí a předloni se vyjádřil k tomu, že je rád, že Wolverine je pro spoustu queer lidí tak důležitý a že s ním soucítí. :)

Pro Vendu: Já si opravdu myslím, že každý X-Men film stojí za to. Je pravda, že Apokalypsa pokulhává za předchozími dvěma filmy z Beginnings série, a strašně mě naštvalo, že z ní v podstatě vystříhli Jubilee (už zas!), na druhou stranu ten side quest k jezeru Alkali v polovině filmu je super a umožnil Hughovi, aby si konečně zahrál Zbraň X. :) A souhlasím s tím, že Noví mutanti jsou v pohodě, navzdory tehdejším recenzím... Maisie byla super jako Wolfsbane. Anya Taylor-Joy vypadá jako Magik v komiksech. :)
Jop, ten díl se Sabretoothem na Baffin Island, který zmiňuješ, je Cold Vengeance (Chladná pomsta). Jeden z nejlepších dílů celého seriálu... podle mě ještě spolu s Repo Man, Weapon X, Lies & Videotape, Lotus & the Steel a Old Soldiers; všechny tyhle díly jsou samozřejmě zaměřeny na Logana. :)

hajznberk řekl(a)...

Jako problém u New Mutants byl že obsadili do role Sunspota herce, který vůbec nevypadá jak ta postava v komiksech, což byl whitewashing a to není hezký. Ilyana byla obsazená v pohodě, Sunspot ne a to spoustu lidí nasralo a právem. Ale film byl jinak v pohodě. Apokalypsa za mě byla fakt katastrofa xD Wolverina si tam vtlačili jenom protože věděli, že Hugh tehdy končil nebo si vlastně dával na osm let přestávku xD a bylo to vidět. Hele v tom animáku se vyznáš stokrát líp než já, závidím :D jestli budu koukat na tenhle novej, stálo by za to vyhrabat starý dvdčka s dabingem Trávníčka a Středy z Jetixu a znova na X-TAS kouknout

Nikola řekl(a)...

Nevím, jestli víc v porovnání s ostatními, ale První třída patří za mě k povedeným.
Jak jsem psala, sympaťák. Jeden z mých oblíbených. 🙂

Kuzuri řekl(a)...

Pro Vendu: Jo, to se Sunspotem v Nových mutantech je bohužel pravda. :( Taky si pamatuju, jak se to v srpnu 2020 hodně řešilo. S whitewashingem se ta postava setkala už o šest let dříve v Budoucí minulosti, kde ho hrál nedávno zesnulý herec Adan Canto... Canto i Henry Zaga jsou super, ale Sunspot by měl být opravdu Afrobrazilec.
Je super, že jsi zmínil dabéry X-Men: The Animated Series; kdyby Miroslav Středa žil, možná by znovu daboval Wolverina. Jeho hlas mi k němu vždycky strašně seděl. :D Zrovna tak schválně hlubší, hrubší hlas Pavla Vondry v X-Men: Evolution. Mahdala ve filmech jsem v dětství hejtil, protože podle mě vůbec nezněl jako Wolverine... ale dneska jsem rád, že Logan a Diego z Doby ledové mají stejný český hlas. :D Anyway, určitě se na X-Men: TAS znova koukni. Stojí to za to. A na víc dílů, než vyšlo v ČR, protože tady se vydaly jen dvě z pěti sérií! :D

Pro Nikolu: První třída je fajn. V podstatě film o dvou tátech, co adoptují skupinu "zvláštních" teenagerů. :) Film, který jám dal Cherika; dost hintoval, že Charles a Erik byli něco víc (dost o tom vypovídají i dvě vystřižené scény, z nichž v jedné jsou spolu v posteli). Na rejžu toho filmu (Matthew Vaughna) jsem actually dost alergický, protože ho považuju za neskutečného nabubřelce (je to thatcherite jak prase), a První třída je podle mě jeho jediný dobrý film - a beztak to byl Singerův film, protože on napsal k První třídě příběh a ten notion intimního vztahu Charlese a Erika podle mě šel právě od něj.
V První třídě byl Erik ultimátní antifa. :) Inspirace.

Nikola řekl(a)...

To nedokážu posoudit, protože jsem od něj viděla snad jeden film. Netroufnu si ani hodnotit, který film téhle sérii je lepší a horší. Jsou tam asi i slabší, ale já, sci-fi žánrem téměř nepolíbená, jsem spokojená. 🙂 Vzala jsem na milost i Jennifer Lawrence, kterou jsem jako herečku moc nemusela.

Kuzuri řekl(a)...

Vaugh je misogynní. Nic víc o něm psát nebudu, ale z jeho díla to dost crčí. :/ Jak jsem psal výše, První třída byl pořád víc Singer než Vaugh, z příběhu to šlo dost cítit. :) A s Budoucí minulostí se pak Singer vrátil do pozice režiséra, a vznikl skutečný masterpiece. :) Já s tebou souhlasím, celá série je super - nevím, proč Venda zesměšňuje Origins. :D

Co se týče Jennifer Lawrence, to byl opravdu miscasting. Její Mystique byla úplný opak toho, čím je Mystique v komiksech. Rebeccu Romijn jsem jako malý moc nemusel, protože i její Mystique byla nesprávně adaptovaná - nevadila mi její "nahota", ale její charakter. V X-Men: Evolution nebo právě v X-Men: The Animated Series byla adaptována správně, ve filmech však nikdy. :/ Nicméně časem jsem Romijn akceptoval (v První třídě má i kameo), kdežto s Jennifer Lawrence jsem se dodnes moc nesmířil. Za její obsazení mohl právě Vaughn, který očividně vůbec nevěděl, co dělal... a pak z ní Kinberg udělal vůdkyni X-Menů v Apokalypse, což k té postavě prostě vůbec nesedělo. Mystique má být nihilistická bojovnice za svobodu mutantstva, nezdráhající se používat násilí. V tomhle byla Romijn blízko, až na to, že Mystique z komiksů by nebyla tichou henchwoman Magneta... Mladší verze té postavy nebyla nic moc.

Nikola řekl(a)...

Já to beru jako každý film zvlášť, takže jim za mě není co vytknout. 🙂

Ano, v tomhle případě se nepředvedla, ale role v Terapii láskou ji za mě sedla - taky za ni byla oceněna. 🙂

Kuzuri řekl(a)...

No, kontinuitu každopádně ty filmy mají, a po první trilogii dost narušenou... :D Je to jako kdyby se počínaje prvním Wolverinem každý film odehrával na jiné Zemi v mnohovesmíru. :D A právě ty problémy s kontinuitou si zaslouží kritiku. To samé platí o některých tvůrcích... Olivia Munn před lety řekla, že když byla obsazena jako Psylocke a setkala se s Kinbergem a Singerem, vůbec o té postavě nic nevěděli. Přece jenom jsou to produkty velké korporace vytvořené za účelem výdělku... Vytýkat bychom jim měli i jejich moralizaci - když si rozebereš, že Magneto v některých filmech zastává "survival of the fittest", což je úplná kravina, protože v komiksech tuhle pozici zastává Apokalypsa, kdežto Magneto má být radikální osvoboditel mutantstva... možná právě kvůli filmům si pak lidi myslí, že se Magneto stal přesně tím, proti čemu bojoval, což je neskutečná blbost. Magneto má být antifák se vším všudy. Asi takový, jak ho Claremont vykreslil v komiksu X-Men Black: Magneto z roku 2018. Prostě někdo, kdo se silou staví proti útlaku.

Není to tak, že bych ty filmy coby komiksový fanda úplně gleefully akceptoval, mají svých pár mušek, a ve výsledku nesou liberální poselství. Já jsem socialista, který by radši šel s dobře adaptovaným Magnetem než s profou Xavierem, takže... You get what I'm sayin'. :)

Ale je to jedna z nejlepších blockbusterových sérií, a ano, když ty filmy bereš každý zvlášť, jsou úplně v pohodě. :) X-Meny mám hrozně rád. A jsem moc rád, že se herci z původní trilogie vrací v MCU - Patrick Stewart, Kelsey Grammer, letos i Hugh Jackman v Deadpool & Wolverine. :)

Nikola řekl(a)...

Budu si to muset přečíst. 🙂 A je škoda, že nemáme Disney+. Podívala bych se na tuto verzi. Jak jsem zjistila, mohla jsem tam vidět i Přízraky v Benátkách, což bych moc ráda i za cenu titulků, na které jsem si v poslední době zvykla, neboť jsem viděla hned několik filmů, které měly tituly - ty se hodí, když jsou to americké filmy. Nevím, čím to, ale já ty Američany nestíhám.

Kuzuri řekl(a)...

Já taky nemám Disney+, psst. :D Jsem kulturní pirát a všechno stahuju. Kdyžtak mi napiš na mail, blogorgonopsid@gmail.com, a já ti ten seriál pošlu přes Úschovnu nebo tě odkážu, kde ho najít. :) A tím nechci, ehm... říkat, že ho mám v hrsti už týden před jeho premiérou, jo? :D :D :D

Já titulky nepotřebuju. Mám angličtinu na úrovni C2, takže... ;)

Nikola řekl(a)...

Aha.. No, tak to potom jo. :D :D

No, mně by neuškodilo, kdybych si angličtinu trochu osvěžila. Už jsem i mluvila s bratrancem - furt říká, že za náma přijede a pořád nic. :D Kdybych umělá anglicky jako on - tomu to do té hlavy lezlo a leze samo, možná bych se nemusela ve škole tak drtit. :D

hajznberk řekl(a)...

Jako některý postavy ve filmech fakt nezvládli, právě proto jsou lepší animáky. :D Sabretooth byl dodrbanej v obou filmech. Lady Deathstrike dodrbaná. Juggernaut dodrbanej. Deadpool v Origins katastrofa. xD Psyloche dodrbaná. Apokalypsa dodrbanej. Phoenix strašný. Problém byl v tom, že se moc soustředili na Wolverina, Xaviera a Magneta. Většina filmů je vlastně o nich. Hele ale na Deadpoola a Wolerina se těšim, bude to svěží dech. Nemyslim si, že ten film bude až tak dobrej jak některý lidi doufaj ale asi to bude lepší než Deadpool 1&2.

Kuzuri řekl(a)...

Pro Nikolu: Můžeš si osvěžit angličtinu právě u X-Menů. :) Můžu ti poslat pár dílů X-Men: The Animated Series s anglickými titulkami. Jestli máš VLC Media Player, zobrazí se ti tam. :) Budeš moci poslouchat i číst kvalitní dialogy napsané Lewaldovými, a čas od času přebranými od Claremonta. :) "I know what you're thinkin', punk. 'Question is, can I get Wolverine before he turns me into shishkebab with those claws?' Well, bub..." :D

Pro Vendu: To je mi jasné, že některé postavy byly upozaděny a jiné špatně adaptovány, a už jsme to probírali. :D :D :D Taky mi přijde škoda, že Phoenix ságu vlastně vůbec neadaptovali správně, ale jinak ty filmy nebyly špatné. :) Co se týče Deadpool & Wolverine, vidím to asi podobně... jsem hodně natěšený na návrat Hugha do role Logana, ale popravdě nebyl jsem tolik překvapený, když v září 2022 oznámili, že se vrátí. Spousta lidí to tak nějak čekala. :D Že ten film bude lepší než předchozí dva Deadpoolové, o tom nepochybuji.

Nikola řekl(a)...

Anglicky už se učím od třetí třídy ZŠ - učil nás ředitel, bývalý bachař (jen tak mimochodem), což se projevovalo i na jeho učebních metodách. Představ si to - během jeho hodin, kdy jsi úplně vyšinutý nervozitou a strachem z toho, co tě dneska asi čeká... A když s úlevou konečně zazvonili, drtí tě i přes přestávku. Nekecám. Děs. :D
Na druhém stupni jsme měli učitelku, která měla jen kurz, což asi moc dostačující nebylo. Na střední jsem angličtinu neměla, takže se učím sama. Například tím, že poslouchám audio toho, co znám, ale v původním znění. Celkově jsem ráda, že mám alespoň základy, ale angličtina je dneska důležitá, proto ji neustále piluju. :)

Kuzuri řekl(a)...

To musel být debil... Nedivím se, že práce ve vězení mu úplně zdegenerovala mozek. Vězeňský systém je otřesný, trestá chudé lidi, bere jim svobodu, stigmatizuje lidi po zbytek jejich životů... nemluvě o tom, že trestní zákony chrání soukromé vlastnictví a pozice moci, ne lidi. Člověk, který ve věznici chtěl pracovat, musel být fakt psychopat.

Právě X-Meni tě anglicky naučí dobře! :) Zkoukni třeba nejdřív znovu ty filmy, ale v angličtině. :) A jak jsem psal, můžu ti poslat nějaké epizody animovaných seriálů s marvelovskými mutanty. :) Získáš tam jazyk, který se ti bude hodit v konverzacích, protože jsou to příběhy skutečně sociálně relevantní a týkají se důležitých témat. Jinak tě anglicky mohou skvěle naučit i dokumentární filmy a seriály.

Nikola řekl(a)...

Debil je dostatečně výstižné slovo. :D Zkrátka si splet školu s vězením a věčně po někom řval - angličtina a matika s ním byl horor.
Časem jsem chodila pravidelně "na kobereček" :D do ředitelny, kde jsem se učila místo ve třídě právě v ředitelně. K dobru se ale musí připsat, že narozdíl od pozdějších let, jsem byla na každé škole v přírodě a všechny aktivity mimo školu jsem taky navštívila.
Na druhém stupni jsem se učila spolu se spolužákem v knihovně. A místo němčiny jsme měli třeba pracovky. Háček je v tom, že jsme byli během hodiny úplně sami, což učitelé přece nemůžou. Udělali jsme, co nám zadali a zbytek hodiny jsme prokecali. :)

To mě taky napadlo. :) Nikdy mi to nešlo do hlavy tak dobře jako bratranci - on sedí odmalička u počítače, hraje hry a se svými spoluhráči komunikuje v angličtině... já jsem na to nikdy nebyla, neznamená to ale, že mi tam nic nezůstalo. :D
Až se trochu seznámím se svým notebookem, určitě bych se na ty X-Meny ráda podívala. Zatím je všechno jiné, než jak jsem byla zvyklá.

Kuzuri řekl(a)...

Kolik pedagogů si spletlo školu s vězením. :D Vzdělávací systém je neskutečně hloupý, každopádně jeho cílem je vymodelovat z lidí poslušné pracující s dostatečným respektem vůči autoritám - ty ve škole reprezentují učitelé, jež jsou ale - co si budem - často dost finančně podhodnocení, a následně po škole jsou těmi autoritami vlastníci výrobních prostředků nebo jimi dosazení šéfíci. Vzdělávací systém je modelovaný podle kapitalistického ekonomického systému. V podstatě taky nastavuje žebříček, po kterém umožňuje těm nejposlušnějším kreténům vyšplhat nahoru, přičemž základem pro jejich úspěch je finanční zajištění rodiny (proto mají buržouni tolik titulů, nejlépe nakoupených za nulovou práci, a pak rozhodují za lid někde v parlamentu) a jejich nelidská, predátorská individualističnost. To, že jste se spolužákem prokecali celou hodinu, to je právě dobře. Rezistence ve formě kamarádství, vzájemné pomoci, zábavy a zevlování je nejlepší způsob, jak se nenechat zmanipulovat. :)

V pohodě, pokud o ně budeš mít zájem, můj mail je v menu blogu, písni a já to pošlu. :) Zkoukl jsem každý animovaný seriál i každý film o X-Menech, a všechny můžu nějakým způsobem sdílet. :)

Nikola řekl(a)...

No, asi víc než dost. Pravda. :D Ale ne všichni jsou stejní, což je velké štěstí. Díky moji paní asistentce, bývalé paní učitelce, jsem přežila celý druhý stupeň. Povídaly jsme si spolu i mimo hodiny a vím, že nás s mým spolužákem měla ráda. No a díky němu jsem zase měla někoho, svého věku, s kým jsem mohla komunikovat, když nás třídní odstřihla od ostatních. Sice to bylo ze začátku těžké, on toho moc nenamluvil, já jsem zase byla ukecaná (pořád jsem, jak sis asi všiml :D), ale nakonec se mi to nějak podařilo. Dneska bych řekla, že je to naopak - pořád jsem ukecaná, ale ne s každým.

Určitě, děkuji. :) Já zatím jen ty filmy. Animovaná podoba na Disney+ bude určitě taky fajn.

Kuzuri řekl(a)...

Well, stejně je blbé, že jsou učitelé v pozicích nad studentstvem, usměrňují a moralizují. Správný učitel by měl být jako Profesor X. Studenstvu je třeba naslouchat, ne mu bránit v osobním vývoji. To, že jsi byla odstřižena od ostatních už jsi mi kdysi psala... je to špatně. :/ Je třeba celý vzdělávací systém změnit, aby v něm každý měl své místo a každý mohl dosáhnout toho, čeho dosáhnout chce. Nechceme lidi do fabrik, nechceme patrioty a národomilce, a nechceme, aby byli lidi ve školách děleni na základě toho, do jaké škatulky je kdo zařadil. Já jsem pro rovnost za každou cenu. :)

Na mém YouTube kanálu - a toto je rozhodně upozornění pro všechny - je klip z epizody Sanctuary z X-Men: The Animated Series. Doporučuji se podívat. :)

https://www.youtube.com/watch?v=ODuEPiBLQNQ&ab_channel=blogorgonopsid

Nikola řekl(a)...

Včera jsme se večer náhodou dívaly s matkou na internetu na stránky bývalé základky - z původního sboru, zůstaly už jen dvě učitelky - to za mě jen vypovídá o tom, jak blbě to tam fungovalo. Měla jsem možnost přestoupit jinam, ale jednak mi to přišlo zbytečné na jeden rok a druhá věc je, že můj spolužák by asi zůstal sám, tak jsme to doklepali spolu. :)
Dneska by mě zajímalo, jak to tam chodí, jestli se něco změnilo... Nebo jestli se něco změnilo ve školství jako takovém.

Podívám se. :)

Okomentovat

Nejčtenější