pondělí 1. května 2023

Film X-Men 2 slaví 20 let!

Podobně, jako když 14. července 2020 oslavil své dvacáté výročí první X-Men - film, který započal již třiadvacet let trvající superhrdinskou filmovou mánii - hodlám i tentokrát využít svou blogovou platformu k oslavení 20. výročí vydání jeho pokračování, komiksové klasiky X2: X-Men United (neboli X-Men 2)! Ta byla do českých kin uvedena 1. května 2003, načež hned následujícího dne byla představena divákům v amerických kinech, a to v rámci svého času největšího simultánního vydání blockbusterového snímku (totiž vydání během jediného víkendu, což se od té doby stalo automatickou záležitostí). X-Men 2 je v mnoha ohledech filmem skutečně výjimečným. Velkolepé pokračování mutantské ságy bylo větší, akčnější, romantičtější, napínavější, a také o poznání delší, než první film. Mnozí x-menovští fanoušci, včetně komiksových puristů přistupujících k hollywoodským adaptacím příběhů o hrdinech ve spandexu spíše rezervovaně, považují X2 za jeden z nejlepších filmů z celé série (většinou spolu se snímky X-Men: Budoucí minulost z roku 2014 a Logan z roku 2017, byť často padá jako kandidát na nejlepší film ze série i X-Men: První třída z roku 2011 a méně častěji druhý Wolverine z roku 2013). Bryan Singer, vítěz ceny Saturn za režii prvního dílu, se vrátil povyprávět další příběh z tajemného, drsného světa, ve kterém je menšina mutantů hořce nenáviděna a démonizována těmi, kteří mají moc. Ke scénáři se vrátil David Hayter, jenž se Zakem Pennem (později scénáristou megahitu Avengers z roku 2012) a Bryanem Singerem vytvořil příběh filmu, a který zpracoval scénář spolu s Danem Harrisem a Michaelem Doughertym. Společně zpracovali volnou adaptaci komiksových příběhových linií God Loves, Man Kills (ve které nejslavnější x-menovský komiksový scénárista Chris Claremont poukázal na nebezpečí náboženského fanatismu) a Return to Weapon X (ze série Ultimate X-Men). Studio 20th Century Fox započalo development sequelu filmových X-Menů nepříliš dlouho poté, co se supehrdinský biják z července 2000 stal nečekaným hitem. Pro druhý díl navýšilo rozpočet ze 75 milionů, se kterými si musel vystačit první díl (a že tedy musel leccos oželet, třeba zabijácké roboty Sentinely, kteří v něm původně měli vystupovat), na 110 až 125 milionů amerických dolarů. Při čekání na další x-menovské dobrodružství si superhrdinští fanoušci v kinech užili Raimiho Spider-Mana a Bladea II od Guillerma del Torra (oba filmy byly vydány v roce 2002), než jim byla konečně představena pravda o originu charismatického drsňáka s drápy a další akce jeho nadaných, geneticky se od většiny populace výrazně odlišujících přátel. V prvním filmu se bojovalo o akceptanci. Druzí X-Meni jsou již o přežití. Situace eskaluje, ty tam jsou časy, kdy se mluvilo jen o registraci mutantů. Zahořklý plukovník, chovající obrovskou nenávist vůči této menšině, usiluje o celosvětovou genocidu. A ani tým profesora Charlese Xaviera nebude tentokrát dost na to, aby mohl své genetické bratry zachránit.

"Přišel čas, kdy se odlišní musí spojit." Plakát k filmu X2: X-Men United (2003). Zdroj: Amazon

Do druhého filmového dobrodružství mutantského týmu z Marvel Comics se vrátila většina herců z prvního dílu: Hugh Jackman jako Logan/Wolverine, Patrick Stewart jako Charles Xavier/Profesor X, Ian McKellen jako Erik Lehnsherr/Magneto, Halle Berry jako Ororo Munroe/Storm, Famke Janssen coby Jean Grey, James Marsden (Scott Summers/Cyclops), Rebecca Romijn-Stamos (Raven Darkholme/Mystique), Anna Paquin (Marie D'Ancanto/Rogue) a Shawn Ashmore (Bobby Drake/Iceman). Vrátil se také Bruce Davison coby senátor Robert Kelly, záporák prvního filmu, byť pouze napodobovaný metamorfkou Mystique, která zaujala jeho místo, aby zvrátila schválení zákona o registraci mutantů, a pokusila se osvobodit vůdce Bratrstva. Novými tvářemi X2 byli Alan Cumming (Kurt Wagner/Nightcrawler), Aaron Stanford (John Allerdyce/Pyro), Daniel Cudmore (Peter Rasputin/Colossus), Kelly Hu (Yuriko Oyama/Lady Deathstrike) a Brian Cox (plukovník William Stryker). Camea ve filmu měli také Katie Stuart (Kitty Pryde/Shadowcat), Steve Bacic (Hank McCoy/Beast) a Kea Wong (Jubilation Lee/Jubilee). Cotter Smith si zahrál fiktivního amerického prezidenta McKennu, zatímco v krátkém televizním rozhovoru s Hankem McCoyem mohli diváci zaslechnout i hlas Davida Kaye, který si v animovaném seriálu X-Men: Evolution zahrál profesora Xaviera a En Sabah Nura (Kaye později, v roce 2021, propůjčil svůj hlas i nebešťanovi Arishemovi v marvelovce Eternals). 

X2 začal tam, kde první díl skončil. Magneto byl po neúspěšné akci na Soše svobody přemístěn do plastového vězení, kam jej pravidelně jezdí navštěvovat jeho starý přítel Profesor X. Mystique zaujala místo senátora Kellyho, s jehož podobou se jí podaří dokonce proniknout do Bílého domu, a setkat se s Williamem Strykerem, který získal choulostivé informace o Xavierově škole pro nadanou mládež, a kterému do ní prezident schválil zátah. A to vše po nečekaném incidentu, při němž byl McKenna téměř zabit teleportujícím se německým mutantem Nightcrawlerem. Wolverine se snaží zjistit, kým vlastně je, a při své cestě po kanadské Albertě doráží k jezeru Alkali, jen aby se s prázdnou vrátil ke svým novým přátelům v New Yorku. Film se rychle vyvíjí, a začíná se ukazovat, že se chystá něco příšerného. Zatímco je Magneto v plastovém vězení brutálně bit, a vyslýchán William Strykerem, a zatímco se Jean Grey a Storm snaží najít modrého atentátníka v Bostonu, zjišťuje Mystique, že nenávistný plukovník zreplikoval Xavierův přístroj na lokalizaci mutantů, Cerebro, a hodlá jej využít k vyhubení všech mutantů na planetě s pomocí jediného člověka - profesora Xaviera. Nejmocnější mysl na planetě se stává Strykerovou živou zbraní. X-Meni, Magneto a Mystique se musí spojit, aby svůj druh zachránili předtím, než ho Profesor X nevědomky, ovládán Strykerovým synem, vybije. Ale nebude to tak jednoduché. Wolverina skutečně čekají odhalení o jeho minulosti, a Magneto má své vlastní plány - kdo říká, že se genocida nakonec odehrát nemusí, jen nikoliv mutantů, ale zbytku populace?

"Pan Stryker má mocné přesvědčovací prostředky, i na mutanta tak silného, jako je Charles."

Příběh X-Men 2 mistrnně spojuje příběhovou linii o Strykerově pokusu vyhubit mutanty nejen s Wolverinovým hledáním odpovědí na otázky o své minulosti, kterou si nepamatuje, ale také s příběhem proměny Jean Grey v démonickou Phoenix. Pozměněna zářením z Magnetova stroje vyvolávajícího nepřirozenou mutaci u lidí na konci prvního dílu, ztrácí Jean kontrolu nad svými telepatickými schopnostmi, a pomalu se mění v bytost vedenou čirou vášní, která je schopna šílené destrukce. Psychologie postav, jejich vzájemné vztahy a agenda každé z nich je viditelnější, než v prvních X-Menech. Emocí je zde více, od Loganova zmatení a vyděšení z navracejících se vzpomínek na příšerná traumata, přes Nightcrawlerovu oddanost svému náboženství až po Magnetovu přetvářku a účinnou manipulaci antisociálního mladíka Johna/Pyra, který mu může být v budoucnu užitečný. Stejně jako v případě jedničky, a v případě dalších x-menovských filmů, i tento snímek je především o akceptanci a nenávisti k menšinám ve společnosti, které mutanti z Marvel Comics metaforicky reprezentují, a o tom, kam tato nenávist vždy nutně vede. Ve filmu se setkáme s několika alegoriemi života LGBTQIA+ lidí; Ian McKellen, který ztvárnil Erika Lehnsherra, je zároveň gay aktivistou, a pomohl výše uvedeným scénáristům napsat slavnou scénu, ve které se Bobby Drake vyoutuje svým rodičům, chovajícím k mutantům zášť (na základě této scény byl později Iceman v komiksech vyoutován jako gay). O mutantech se ve filmu několikrát hovoří jako o "mutantském problému" či "problému s mutací", což je metafora pro krajně pravicovou rétoriku o LGBTQIA+ lidech ("problém s homosexualitou" a podobné zpátečnické výmysly), často navíc podporovanou fanatickou náboženskostí. Je také evidentní, že Stryker v minulosti svého syna, Jasona, svěřil Charlesově péči proto, že doufal v jakousi "proměnu" svého syna; podobně někteří silně konzervativní, až fašističtí Američané dodnes věří, že sexuální orientace se dá "měnit pomocí terapie", což je samozřejmě zcela nehumánní, zcestné a nepravdivé. Strykerova frustrace z toho, že Jason je mutantem, vedla nakonec k nekonsenzuálnímu zákroku v podobě lobotomie synova mozku; Jason je po operaci zcela odkázán na vozíček, a je nucen poslouchat svého otce, který využívá kapalinu z jeho míchy k manipulaci s ostatními. Jen málo záporáků v komiksových filmech je tak zákeřných, jako Stryker. Z komiksu God Loves, Man Kills, pro který Chris Claremont postavu Williama Strykera vytvořil, se však bohužel do filmu nepromítá plukovníka náboženská fanatičnost, se kterou si vysněnou genocidu mutantů omlouvá; připomeňme si, že v komiksu Stryker svého syna zabil hned potom, co se narodil, ve víře, že mutanti jsou "výtvorem ďábla", a za to, že "mu porodila mutanta", zabil pak i svou ženu.

Magneto flirtuje se svým šikanérem. "Dnes je na vás něco jiného, pane Laurio. Co by to mohlo být?"

Temná atmosféra filmu, vážnost situace, ve které se hlavní hrdinové nacházejí, a tragédie, ke které v závěru filmu dochází, činí z filmu X-Men 2 nezapomenutelnou superhrdinskou jízdu, ale pro výše uvedené důvody se od pozdějších hitových týmovek jako Avengers (2012) nebo Liga spravedlnosti Zacka Snydera (2021) výrazně odlišuje. Je to film plný skrytých metafor - zrovna tak první X-Men obsahoval paralely Holocaustu, McCarthismu a queerfobie - a na svou dobu alespoň pro vysokorozpočtové filmy zajímavých myšlenek. Filmy ze série X-Men byly vždycky odlišné od jiných superhrdinských snímků; věnovaly se dospělejším tématům, tématům diskriminace menšin a tedy sociální nerovnosti ve společnosti. Ačkoliv jsou X-Meni jako tým spíše centristé se sociálně liberálními cíly, ale chrání v podstatě establishment, přičemž Xavier doufá v postupnou změnu k lepšímu pro mutanty, a Magneto je spíše takovým mutantským Stalinem, schopným ničit bez citu své nepřátele (vzpomeňme však na to, že na odsouzení Strykera k bolestivé smrti má pouze on!), může film skutečně zaujmout kohokoliv i více levicově orientovaného. Měl-li anarchistický myslitel David Graeber pravdu, když v roce 2012 po vydání Nolanova snímku Temný rytíř povstal označil superhrdiny doslova za reakcionáře, pak X-Meni vyloženě vystupují z davu, a právě tento film se v přehršli superhrdinských blockbusterů může pyšnit inteligentnějšími tématy, která jsou dodnes relevantní - nezapomínejme, že naši trans přátelé ve Spojených státech se v současné době potkávají s podobnou démonizací ze strany republikánů, jako mutanti v těchto filmech (a připomeňme si, že záporák prvních X-Menů byl republikánský senátor!). Relevanci si X2 stále udržel, byť je otázkou, zda je to ze sociálně spravedlnostního pohledu dobrá věc. Možná jsme se z něj měli poučit už dávno!

"Roztrhals mě! Zničils mi život!" Zdroj: Dr K's Waiting Room

Ačkoliv čas nebyl tolik laskavý k některým akčním scénám ve filmu (přece jen je to snímek z počátku tohoto století), je v něm pár scén, které stále působí bombasticky. Úvodní scéna, ve které Nightcrawler kosí prezidentovy bodyguardy v Bílém domě, byla svého času skutečným unikátem, a k jejímu natočení byl použit zcela nový software; nový počítačový program byl použit také k animaci slavné scény s tornádem. Původně se měl ve filmu objevit také Danger Room, tedy místnost v podzemní části Pevnosti X, ve které se X-Meni cvičí, a mělo dojít i na Sentinely; podobně jako v případě prvního filmu, i tentokrát se na ně však nedostalo, a Danger Room se s hlavou Sentinela konečně objevil až v úvodní scéně třetího dílu, uvedeného v roce 2006. Za vizuální triky ve filmu byl Mike Fink nominován na Oscara. Hudbu k filmu složil John Ottman, dlouhodobý spolupracovník Bryana Singera; vystřídal Michaela Kamena, který byl na poslední chvíli najat ke složení hudby pro první film, a jeho futuristickou znělku nahradil heroičtější melodií, kterou jsme později mohli slyšet ještě v Budoucí minulosti a v X-Men: Apokalypsa (2016). Ottman byl spolu s Elliotem Grahamem zodpovědný také za střih tohoto filmu.

Storm, Profesor X, Nightcrawler a Cyclops ve Strykerově základně u jezera Alkali. Zdroj: X-Men Movies Wiki

O filmu X-Men 2 by se toho dalo napsat ještě mnoho. Možná jste jej již viděli nesčetněkrát, tak jako já, a třeba se také řadí k vašim nejoblíbenějším filmům vůbec. Je však také možné, že jste jej dosud nezhlédli - v tom případě vám ho mohu vřele doporučit. Každý x-menovský film byl přijat jinak, ale většina fanoušků i obyčených diváků nikterak X-Menům nefandídích se většinou shodne na tom, že X2 je vážně jedním z těch nejlepších v celé sérii! Oslavme tedy jeho 20. výročí tím, že si jej pustíme, a necháme se vtáhnout do světa, ve kterém můžete být v nebezpečí jen proto, že se vaše geny liší od genů ostatních. Na blockbuster toho má X-Men 2 dost, co říct.

2 komentáře:

Dracovenator03 řekl(a)...

Skvělý film. Nikdy jsem nebyl fanda super-hrdinských filmů, ale pár X-Menů se mi líbilo. Tenhle asi víc než jednička, která mi připadá taková zastaralá.

hajznberk řekl(a)...

On je to fakt dobrej film. Trošku lepší než jednička a o poznání lepší než trojka, ta byla nedomaštěná. xD Ale i dvojka má svoje mouchy, hlavně se v první půlce strašně pomalu vleče.

Okomentovat

Nejčtenější