středa 4. listopadu 2020

X-Men: Evolution slaví 20 let!

Mají unikátní schopnosti. Kdyby se o nich však dozvěděl zbytek světa, propukla by v něm k nim nenávist. Naštěstí ale existuje místo, kde se mohou mladí mutanti cítit bezpečně a učit se, jak ovládat své schopnosti. Vítejte v Xavierově institutu pro nadanou mládež...


Dnes, 4. listopadu 2020, slaví americký animovaný seriál X-Men: Evolution, česky vysílaný pod názvem X-Men: Začátek, své 20. narozeniny! Tento úžasný seriál, vítěz dvou cen Emmy a svého času velký hit v dětském bloku Kids' WB na The WB Television Network, natočený na motivy příběhů a postav Marvel Comics, je dodnes jedním z mých nejoblíbenějších animovaných pořadů. Věřte nebo ne, nebýt X-Men: Evolution, nebyl bych člověkem, kterým dnes jsem!


S proslulou znělkou od Williama Kevina Andersona, úžasnou animací od korejských společností Madhouse, DR Movie, Mook Animation a White Line a s výtečnými hereckými výkony legend mezi kanadskými hlasovými herci patří X-Men: Evolution bez otázky k jedněm z nejpopulárnějších a největších animovaných seriálů prvních let tohoto století! Po dvacetiminutovém animovaném pilotu Pryde of the X-Men z roku 1989 a mimořádně úspěšném šestasedmdesátidílném seriálu X-Men: The Animated Series z Fox Network z let 1992 až 1997 byl X-Men: Evolution v pořadí již třetím animovaným projektem s X-Meny, jedním z nejznámějších a nejoblíbenějších týmů komiksového nakladatelství Marvel Comics. Na rozdíl od předchozích televizních sérií však X-Men: Evolution nepobíral tolik inspirace ve velmi úspěšných x-menovských komiksech ze 70. a 80. let od Chrise Claremonta, vrátil se totiž na samý začátek ságy a inspiroval se jejím tehdejším podtitulem, "The Strangest Teens Of All". Namísto adaptací původních příběhů od Stana Lee a Jacka Kirbyho z let 1963 až 1966, následovanými komiksy psanými Royem Thomasem, se však tvůrci seriálu rozhodli povyprávět příběh o začátku X-Menů novým způsobem, v moderním současném prostředí, a s využitím některých zbrusu nových, pro samotný seriál vytvořených příběhových linií. Některé z nich nakonec byly tak populární, že byly retrospektivou přeneseny i do původního komiksového světa (například příběh o X-23). Většina hlavních hrdinů byli teprve teenageři, bojující s ovládáním svých mutantských schopností nebo též se svými fyzickými odlišnostmi od většiny ostatních mladých lidí. Důvodem, proč byl tento animovaný seriál objednán, bylo samozřejmě také vydání filmu X-Men v červenci 2000, z něhož se ve své době stal nejvýdělečnější superhrdinský film vůbec (až jej pouhé dva roky nato o toto prvenství připravil první Spider-Man).

V jednu dobu to dokonce vypadalo, že nový seriál o X-Menech použije design postav ze samotného filmu, tzn. například Wolverine by v něm pak vypadal, jako když byl ztvárněn Hughem Jackmanem. Tvůrci seriálu se ovšem rozhodli vydat se zcela jinou cestou a vytvořit příběh a design postav zcela nový - dnes, když je koncept mnohovesmíru tak oblíbený, bychom řekli, v paralelním vesmíru existující vedle různých komiksových příběhů z různých kontinuit, X-Men: The Animated Series, filmového zpracování a následujících animovaných seriálů (Wolverine and the X-Men, X-Men Anime). X-Men: Evolution je dodnes jedním z nejunikátnějších animovaných pořadů Marvelu ještě z jednoho důvodu; objednalo a distribuovalo jej studio Warner Bros., které už od 70. let vlastní "konkurenční" DC Comics. X-Men: Evolution a později na konci desetiletí také The Spectacular Spider-Man jsou jediné dva marvelácké animované seriály, na kterých pracovali Warneři. V rámci bloku Kids' WB tak X-Men: Evolution patřil mezi nejpopulárnější animované pořady spolu se sériemi Batman Beyond, Justice League nebo Static Shock od DC. 

Všichni X-Meni na konci 4. série z roku 2003

X-Men: Evolution dosti kontrastoval s X-Men: The Animated Series ve všech ohledech. Jak kdysi jeden fanoušek uvedl na jakémsi diskuzním fóru, "X-Men: TAS začíná soubojem X-Menů proti Sentinelům, přičemž dva členové týmu jsou chyceni nebo zabiti. Naopak X-Men: Evolution začíná středoškolským zápasem v americkém fotbalu. Díky první epizodě víte, o čem přesně každý z těchto seriálů je, ačkoliv X-Men: Evolution se postupně vyvíjí." Od incidentu na fotbalovém hřišti po souboj mutantského týmu s Magnetem na Asteroidu M v zemské orbitě - takový kus cesty urazil seriál za první sérii, tedy za prvních 13 epizod. A právě první série se začala vysílat v sobotu 4. listopadu 2000. Představila X-Meny i Bratrstvo mutantů, Charlese Xaviera/Profesora X, Raven Darkhölme/Mystique, v této verzi působící zprvu jako ředitelka střední školy v Bayville v New Yorku, a Erika Magnuse Lehnsherra/Magneta. Původní tým tvořili Scott Summers/Cyclops, Jean Grey, Evan Daniels/Spyke, Logan/Wolverine, Ororo Munroe/Storm, Anna Marie/Rogue, Kitty Pryde/Shadowcat a Kurt Wagner/Nightcrawler, jež byli ostatně divákům ukázáni v úvodní sekvenci (se 3. sérií se znělka prodloužila a sekvence se změnila, přičemž k nim přibyl Hank McCoy/Beast). Kurt, modrý mutant schopný teleportace původem z Německa, se k týmu přidává v první epizodě (Strategy X); Kitty, mladá středoškolačka z židovské americké rodiny, ve druhém dílu (X Impulse); Spyke, synovec Storm, schopný vrhat z těla kostěné hroty a zároveň postava vytvořená čistě pro tento seriál, v pátém dílu (Speed & Spyke) a Rogue, osamocená dívka neschopná fyzického kontaktu s ostatními lidmi, nakonec v sedmé epizodě (Turn of the Rogue; poprvé se však objevuje již ve třetí epizodě, Rogue Recruit). První série se také zabývala minulostí některých postav, od Scotta Summerse a jeho ztráty rodičů a zdánlivé ztráty bratra Alexe, přes Kurtovo možné rodinné spojení s modrou metamorfkou Mystique, až po tajemnou a zapomenutou minulost Logana, trpícího amnesií, v mé oblíbené epizodě Grim Reminder.

Hrozivá vzpomínka (Grim Reminder); legendární úvodní scéna, útržkovitě vyobrazující Loganův příšerný traumatický zážitek v programu Zbraň X

X-Men: Evolution se vysílal v letech 2000 až 2003 a po dlouhou dobu byl třetím nejdelším marveláckým seriálem; vznikly 4 série, dohromady tvořící 52 dvaadvacetiminutových epizod. Delší byly jen X-Men: The Animated Series (5 sérií, 76 epizod) a Spider-Man: The Animated Series (5 sérií, 65 epizod) z 90. let. Dnes je samozřejmě počet epizod všech těchto seriálů překonán například cartoonem Avengers Assemble z let 2013 až 2019, čítajícím 126 dílů. Příběh X-Men: Evolution šel od začátku velice zajímavým směrem, a s koncem 2. série a začátkem 3. série se jeho tón výrazně změnil. Boydu Kirklandovi, scénáristovi seriálu a legendárnímu americkému tvůrci animovaných pořadů, se údajně nejvíce líbila 3. série. Ta byla spolu se sérií poslední mnohem temnější. Seriál se nicméně celkově odsouval od tradičního amerického cartoonu, a stal se zřejmě jedním z prvních, jež vyobrazily koncentrační tábor (díl Operation Rebirth), který měl svým vzhledem připomínat Osvětim (tam James Logan a Steve Rogers/Captain America zachránili Erika Lehnsherra).

"Ty jsi idealista, Charlesi. Já zase realista. Čeká nás temná budoucnost, a my jí musíme čelit připraveni."

Velmi zajímavé je, jak moc jsou X-Meni spjatí s Kanadou. Přece jen je nejpopulárnějším členem týmu Wolverine, který je Kanaďan. Spojení s Kanadou je však evidentní i v televizních a filmových zpracováních X-Menů; většina snímků z filmové série X-Men byla částečně natáčena v Kanadě (Toronto, Vancouver, Montréal), hlasy pro X-Men: The Animated Series byly natáčeny v Torontu. Herci, kteří propůjčili své hlasy postavám v X-Men: Evolution, pracují vesměs ve Vancouveru a patří k tamním legendám animace - ať už jde o Scotta McNeila, který hrál Wolverina; Venus Terzo, jež hrála Jean Grey; Kirbyho Morrowa, který hrál Scotta Summerse nebo Davida Kaye, jenž namluvil Profesora X a En Sabah Nura, a dokonce si díky své roli v animovaném seriálu krátce zahrál ve snímku X-Men 2 z roku 2003 (Scott McNeil byl údajně velice zklamán, že Fox nenabídl cameo ve filmu jemu). Rogue namluvila Meghan Black, Nightcrawlera hrál Brad Swailie, Storm zase Kirsten Williamson, Kitty namluvila Maggie Blue O'Hara, do role Beasta byl obsazen Michael Kopsa a Magneta hrál Christopher Judge. Český dabing, se kterým byl seriál vysílán na televizní stanici Prima v letech 2008 a 2009, byl podle mě výtečný; myslím si, že Pavel Vondra zřejmě poskytl nejlepší "český hlas" Wolverinovi, Martin Zahálka a Pavel Šrom byli skvělí jako Profesor X a Magneto, a postavu (mladého) Scotta Summerse mám zkrátka spjatou s hlasem Jana Maxiána.

V roce 2002 vydávalo nakladatelství Marvel Comics komiksovou sérii X-Men: Evolution, jež fanouškům objasnila původ některých postav v rámci této kontinuity a zároveň byla tvořena příběhy odehrávajícími se mezi jednotlivými epizodami. Na rozdíl od televizního seriálu, který měl obrovskou sledovanost, však komiks nevydělával tolik peněz, kolik Marvel očekával, a tak bylo jeho vydávání předčasně ukončeno už po devíti číslech, aniž by příběh o nestvůrném genetikovi Misteru Sinisterovi, trošičku načatý na konci čísla sedmého, dostál svého konce. Autorkou komiksu byla Devin Grayson. Letos, k příležitosti 20. výročí animovaného seriálu, Marvel vydal všech devět čísel znovu.

X-Meni v roce 2020 slaví hned několik výročí. O 20. narozeninách prvního filmu jsem psal již 14. července, a zmínit se o 20. výročí jednoho z mých nejoblíbenějších seriálů jsem si též nemohl odpustit! Zároveň je to však letos už 45 let od znovuzrození X-Menů v komiksovém světě; v roce 1975 byli po pětileté pauze znovu uvedeni na trh komiksem Giant-Size X-Men #1 s příběhem Second Genesis od Lena Weina a Davea Cockruma, načež byla obnovena série The Uncanny X-Men (tehdy však vedená pod názvem All-New, All-Different X-Men), jejíhož psaní se chopil Chris Claremont a následně z ní během následujících šestnácti let, kdy se jí aktivně věnoval, učinil nejprodávanější komiks Marvelu.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Nejčtenější