pátek 6. listopadu 2020

Obrázek týdne 6. 11. 2020

Po včerejším odpoledni stráveném v lese a setkání hned se třemi druhy našich šplhavců na jednom místě a ve stejném čase jsem se rozhodl tentokrát mezi Obrátky týdne přidat rekonstrukci nějakého vyhynulého zástupce tohoto velice zajímavého řádu většinou stromových ptáků. Problémem je, že na internetu se nenachází mnoho obrazových děl zobrazujících šplhavce jak ze starších, tak z mladších třetihor nebo z pleistocénu. Rozhodně je však na něm k nalezení spousta rekonstrukcí datla knížecího, který je kriticky ohrožený a možná také vyhubený! Když je ten podzim, a příroda pomalu usíná, zvolil jsem obrázek, jenž není možná tím nejbarevnějším. Rozhodně je však naprosto krásný.


Popisek k obrázku: Samec datla knížecího (Campephilus principalis) se věnuje hledání broučích larev ve dřevě vzrostlého cypřiše. Náhle je však jeho pozornost zaujata něčím zajímavějším. Kolem prolétá mladá samice, a je sama. Datli knížecí tvoří páry na celý život, tento mladík si však družku ještě nenašel, a právě nyní, při neúspěšném shánění oběda, se mu naskytla taková příležitost! Dá-li se pár dohromady, spáří se každoročně mezi lednem až květnem, načež samice naklade jedinou snůšku za rok (druhá snůška by byla nakladena pouze v případě, že by ta první neuspěla). Může být tvořena až šesti vejci. Zatímco se samice ztrácí mezi stromy, samcova nedočkavost roste. Scéna se odehrává na území amerického státu Louisiana na konci 30. let 20. století. V roce 1944 zde došlo k poslednímu vědecky uznanému pozorování datla knížecího, čtyřiadvacet let po předchozím pozorování; během té doby již populace těchto ptáků musela čítat jen několik desítek jedinců. Tento zhruba půl metru dlouhý šplhavec byl loven pro svůj zobák, hlavní podíl na jeho vymírání měla však degradace lesů na jihu Spojených států amerických a na Kubě, kde žil. Ačkoliv je klasifikován jako kriticky ohrožený, pravděpodobně se již řadí k vyhynulým druhům.

Nádherná malba, nemám pravdu? Co myslíte, je datel knížecí vyhynulý nebo ještě stále v utajení přežívá?
Minulý pátek jsem na Blogorgonopsid Diaries napsal článek o pravěkých ježkovitých, naleznete ho na tomto odkazu. Zítra bude pokračovat příběh Cryptid Hunters Dark, a to již šestou částí! 

Žádné komentáře:

Okomentovat

Nejčtenější