neděle 29. listopadu 2020

Projekt Velociraptorinae: Luanchuanraptor

V pátek jsem slíbil, že další část Projektu Velociraptorinae napíši v brzké době, a nyní je tu! V šesté části této série se seznámíte s luanchuanraptorem... Pozor, už je připraven do vás zatnout drápy!

Rod: Luanchuanraptor,
Druh: L. henanensis,
Výskyt: Čína,
Období: pozdní křída, před 72 až 66 miliony let.
Pozůstatky luanchuanraptora byly objeveny v pozdně křídovém geologickém souvrství Quipa na území provincie Che-nan zhruba ve středu Číny a popsány týmem paleontologů, který mimo jiné tvořili J. C. Lu, X. L. Zhang a L. Xu, v roce 2007. Jednalo se o prvního asijského dromaeosaurida nalezeného mimo území Mongolska. Holotyp je dosud jediným nalezeným exemplářem, a sestává ze čtyř zubů, sedmnácti ocasních obratlů, čtyř krčních obratlů, čtyř žeber, pravé kosti pažní, levé stydké kosti, úlomku prstu zadní končetiny, šesti dorzálních obratlů a několika dalších kostí, a s označením 41HIII-0100 je uložen v Che-nanském geologickém muzeu v Čeng-čou. Detailních informací o tomto rodu mnoho není, jisté však je, že se jednalo o středně velkého dromaeosaurida, dosahujícího délky 1,1 až 1,8 metru a vážícího 2,2 až 2,5 kilogramu. Typový exemplář nebyl dospělým či přinejmenším plně vzrostlým jedincem, tudíž je možné, že průměrný Luanchuanraptor byl ještě o něco větší. Byl to lehce stavěný masožravec, je velice pravděpodobné, že byl opeřený, ostatně jako jeho příbuzní, a zřejmě žil ve smečkách. Ačkoliv srpovité drápy - charakteristický znak dromaeosauridů - nejsou součástí nalezeného exempláře, dá se předpokládat, že jimi Luanchuanraptor pochopitelně byl vybaven. Zřejmě lovil menší obratlovce, kupříkladu drobné savce nebo ještěry či hady, případně mláďata dinosaurů. Své srpovité drápy mohl při smečkovém lovu užívat k zabíjení dospělých středně velkých dinosaurů. Autoři původní studie zařadili luanchuanraptora do čeledi Dromaeosauridae na základě dozadu zahnutých a bočně zploštělých zubů, stejně jako charakteristicky tvarovaných dorzálních a ocasních obratlů. V roce 2019 byla Scottem Hartmanem a jeho kolegy provedena fylogenetická analýza, jejíž výsledky byly publikovány v žurnále PeerJ, a podle nichž je Luanchuanraptor zástupcem podčeledi Velociraptorinae, přičemž jemu nejbližšími příbuznými rody jsou Adasaurus (sesterský taxon) a Velociraptor. Živočichy, se kterými se Luanchuanraptor v pozdní křídě stupně maastricht na území střední Číny setkával, byli například ornithomimosaur Quipalong, oviraptorid Yulong, alverizsaurid Quipanykus, savec z řádu multituberkulátů Yubaatar, deltatheridiid Lotheridium či šupinatý ještěr Tianyusaurus. Horniny souvrství Quipa jsou tvořené především prachovcem a sedimentárními horninami pocházejícími ze dna jezer či říčních delt. 



Obrázky jsou z WikiMedia Commons a z blogu Species New to Science. Tento projekt bude i nadále pokračovat. Nedostal-li Vás Luanchuanraptor, pak vězte, že se to podaří jinému velociraptorinovi...

Žádné komentáře:

Okomentovat

Nejčtenější