pátek 13. listopadu 2020

Obrázek týdne 13. 11. 2020

V úterý se mě a mému tátovi naskytla vzácná příležitost - pozorovat samce krahujce obecného, pochutnávajícího si na šťavnatém mase hrdličky na větvi stromu hned za oknem našeho obývacího pokoje. Zatímco nerušeně hodoval, pořizovali jsme fotografie, videozáznam, a samozřejmě jsme jeho počínání sledovali s vytaženými dalekohledy. Krahujci jsou úžasní dravci! Nemohl jsem si dovolit neinspirovat se úterním pozorováním tohoto ptáka, prostě jsem tentokrát mezi Obrázky týdne musel zařadit malbu, jež jej zobrazuje, a podařilo se mi najít jednu skutečně nádhernou! Jejím autorem je skvělý britský malíř Robert E. Fuller.


Popisek k obrázku: Krahujec obecný (Accipiter nisus) se vrhá za strakapoudem velkým (Dendrocopos major) během takřka frantického útoku, a pařáty levé zadní končetiny jej zbavuje několika zádových per. Existuje sedm jednotlivých módů, v nichž krahujci loví; tento samec zřejmě kolem prolétajícího strakapouda zahlédl, zatímco pohodlně seděl na větvi, a vzápětí za ním bez přemýšlení vystřelil. Taková forma útoku, kdy krahujec na kořist číhá mezi větvemi, a následně na ni útočí ze zálohy, je těmito dravci využívána nejčastěji. Méně často krahujci loví podobně jako káňata, přičemž poletují po obloze nad svým revírem, pokrývajícím 2 až 5 čtverečních kilometrů. Přestože většina ptáků, jež se stávají krahujcovou kořistí, patří spíše mezi lehké váhy, občas se na jeho jídelníčku objevují i větší opeřenci, od sojek přes strakapoudy až po holuby. Je pravděpodobné, že tento strakapoud již neunikne, a krahujec se brzy nasytí jeho masem.

No řekněte, není to krása? Početnost krahujců byla bohužel v minulosti ovlivňována organochloridovými instekticidy, zvláště pak DDT, které se v tělech dravců hromadily a měly za následek kladení vajec s měkkou skořápkou, jež se lámala poté, co se inkubující pták na vejce posadil. Od 19. století byl krahujec také aktivně pronásledován. Každý den, kdy se s tímto dravcem setkáte, je i kvůli jeho snížené početnosti dnem velmi výjimečným!
Zítra bude téct krev. Proč? Protože vyjde sedmá část Cryptid Hunters Dark! A brzy také na Blogorgonopsid zaletí další prehistorický netopýr... Těšte se!

Žádné komentáře:

Okomentovat

Nejčtenější