pondělí 30. listopadu 2020

Minsmere a plánovaná stavba jaderné elektrárny - vzácní britští živočichové v ohrožení

RSPB Minsmere - úžasná přírodní rezervace o rozloze asi 1000 hektarů. Domov nepříliš početných a dokonce vzácných britských ptáků, od krutě pronásledovaného motáka pochopa (Circus aeruginosus) přes dytíka úhorního (Burhinus oedicnemus), pozoruhodného nočního zpěváka lelka lesního (Caprimulgus europaeus) a všemi milovaného slavíka obecného (Luscinia megarhynchos) až po kdysi takřka vyhubeného bukače velkého (Botaurus stellaris). Jedno z největších chráněných území ve Spojeném království, od roku 1947 opatrované dobročinnou organizací Royal Society for the Protection of Birds, oplývající celou varietou habitatů, od mokrých luk a rozsáhlých rákosových porostů po lesy a oblázkové pláže. Místo s podmanivou historií, částečně v 19. století proměněné na zemědělskou krajinu a poté zaplavené v období 2. světové války. Rezervace spadající pod označení Site of Special Scientific Interest pro svou nedotčenost i své zotavení z člověkem řízené proměny. Domov tří set jelenů evropských (Cervus elephus), tisícovky druhů motýlů (řád Lepidoptera), ba i v Británii nepříliš běžného rohatce žlutého (Glaucium flavum), jedovaté rostliny z čeledi makovitých (Papaveraceae). A je toho mnohem, mnohem víc, čím se RSPB Minsmere může právem chlubit. Pro výčet jednotlivých typů prostředí a jednotlivých druhů živočichů a rostlin, se kterými se v této rezervaci v anglickém hrabství Suffolk setkáte, ale slouží spíše seznamy pro odborníky či její návštěvníky. Ovšem v nedávné době se mezi ochránci přírody vynořila vlna znepokojení. Vše, čím Minsmere oplývá, může být ztraceno. Za nejistou budoucností rezervace stojí plány na zbudování nové jaderné elektrárny v blízké stanici Sizewell. Uskuteční-li se tyto plány, pak bude zřejmě mnoho unikátních druhů a typů prostředí, jež ke svému životu potřebují, smeteno. Již na jaře tohoto roku řekl Adam Rowlands z RSPB, zodpovídající za správu Minsmere, zpravodajskému webu BBC News, že nová jaderná elektrárna Sizewell C by svou činností měla škodlivý dopad na národně i mezinárodně důležitou krajinu, kterou organizace chrání. V sázce je osud nejen britských zvířecích rezidentů, ale také ptačích druhů, jež do Minsmere přilétají zimovat. Je jisté, že činnost elektrárny by výrazně ovlivnila život většiny druhů zvířat a rostlin v rezervaci, měla by negativní vliv na jejich zdroje potravy, a dokonce by některé tažné druhy donutila přemístit se na méně bezpečná, nechráněná území. Dalším problémem je možné zvýšení mořské hladiny, způsobené konstrukcí reaktoru, a následné zaplavení kamenitého pobřeží. V průběhu relativně krátké doby, nanejvýš několika let, by taková změna prostředí mohla mít katastrofální vliv na mořské ptáky, neboť by je připravila o krmící oblasti. Jeden z největších přírodních pokladů Británie, jedno z mála poněkud rozsáhlejších divokých území v západní Evropě, je v ohrožení.



Sizewell C bude patřit britské energetické společnosti EDF Energy, která do něj investovala neuvěřitelných 20 miliard liber! To je v přepočtu 584 577 000 000 českých korun. Je nutné, aby se ke dvěma již existujícím jaderným elektrárnám na území Sizewellu přidala ještě jedna, a ohrozila zdejší unikátní přírodu? Podle Bena McFarlanda ze Suffolk Wildlife Trust již EDF dospěla k jakémusi pokroku ve spolupráci s ochránci přírody, stále však nehodlá obětovat dost k tomu, aby k zachování místní přírody skutečně došlo, a aby byla v co nejmenším ohrožení. Dopad, který by elektrárna na rezervaci měla, by podle něj dle prozatímních plánů stále nebyl zredukován. Britští milovníci přírody a její ochránci o zmenšení vlivu elektrárny na přírodu Minsmere usilují od samého začátku. Minulý rok v září se na Whin Hill nedaleko od hranice rezervace sešlo více než 1000 podporovatelů RSPB Love Minsmere Festival, a společně se postavili tak, aby utvořili velké srdce jako vyjádření své lásky k tomuto území. Pobyt v rezervaci inspiroval spoustu mladých přírodovědců. Všechna speciální označení, která byla Minsmere udělena, jsou nesmírně důležitá. Skutečně se jedná o místo důležité pro vědu, a nesmírně podstatné, co se ochrany přírody týče. Již výše zmíněných bukačů velkých ve Spojeném království mnoho nežije, a několik rezervací RSPB, včetně Minsmere, jsou jejich nejbezpečnějšími útočišti. I oni budou postupným, ale relativně rychlým zvýšením vodní hladiny výrazně ovlivněni, neboť jejich životy závisejí na dostatečném množství ryb, jakými jsou perlíni ostrobřiší (Scardinius eryhtrophtalmus), stejně jako dvanácti dalších druhů. Toxické chemikálie vypouštěné elektrárnou mohou dle propočtů RSPB každoročně zabít až tři miliony ryb. Problémem je, že všechna ta nesmírně důležitá označení, výhra v soutěži Birdwatch Magazine/Birder's Choice Awards jako Site of the Year v roce 2019, to vše zkrátka EDF nezajímá. Kdyby se za ochranu Minsmere nepostavili ti, kteří se o rezervaci starají, a mnoho dalších milovníků přírody, ani by se EDF neodvážila hledat alternativní cesty, jak alespoň trochu snížit dopad, který bude mít na přírodu nová elektrárna. A dokonce i nyní jsou jejich kroky v tomto směru nesmírně pomalé. Přijde Spojené království o část svého přírodního bohatství nebo se podaří konstrukci Sizewell C zvrátit a Minsmere zachránit?


Za námět pro napsání tohoto článku vděčím pátečnímu živému vysílání letošního festivalu Love Minsmere, který moderovali Chris Packham a Megan McCubbin, a jenž se tímto prolémem zabýval. Nezbývá, než se snažit o to, aby příroda v Minsmere byla i nadále zcela zachována bez nejmenšího vlivu lidské činnosti.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Nejčtenější