pátek 27. listopadu 2020

Obrázek týdne 27. 11. 2020

Dnes slaví své 60. narozeniny Nigel Marven, a já si vzpomněl, že jeho syn se jmenuje Theo, a že podle něj Nigel pojmenoval prvního dinosaura, který byl přivezen z prehistorie do současného světa v Prehistorickém parku! Tím dinosaurem byl samozřejmě Triceratops. Rozhodl jsem se hledat obrázky tohoto slavného býložravce, a nakonec jsem na Twitteru našel jednu novou malbu, a vskutku překrásnou! Jejím autorem je talentovaný mladý umělec Alessio Ciaffi. Ačkoliv druhá série Prehistorického parku nevznikla, není těžké si představit, co by bylo, kdyby náhodou Nigel triceratopsovi Theovi přivezl nějakého společníka jeho vlastního druhu. Možná by spolu občas odpočívali zrovna tak jako tento pár...


Popisek k obrázku: Dva rohatí dinosauři druhu Triceratops prorsus společně odpočívají za horkého odpoledne v lese tvořeném cypřiši rodu Ditaxocladus a jinany druhu Ginkgo adiantoides. Oddechují zcela nerušeně, v okolí se nenachází žádný predátor, který by je ohrožoval, v lese je ticho, jen sem tam se ozve zvolání nějakého ptáka či pterosaura. Triceratopsové však očkama stále pozorují své okolí, vždy připraveni bránit se před potenciálním útokem tyranosaurů, králů této oblasti. Triceratops prorsus je jedním ze dvou druhů triceratopse; tím druhým je typový T. horridus. Je možné, že T. horridus byl předchůdcem druhu T. prorsus. Tento býložravý kolos měří až 8 metrů na délku, přičemž dosahuje hmotnosti 9 tun. Jde o jednoho z největších býložravců na území Hell Creeku. Jednou bude vše, co po sobě zanechají, zkamenělými kostmi, nyní si však naši dva triceratopsové náležitě užívají siestu - v době před 66 miliony let.

V době natáčení Prehistorického parku byl Triceratops nejoblíbenějším dinosaurem Thea Marvena. Naopak Nigelovým nejoblíbenějším dinosaurem je už mnoho let Microraptor - jak na každé své přednášce nebo ve většině rozhovorů říká, kdyby doopravdy mohl přivézt z pravěku nějakého dinosaura, bylo by jím právě ono nezbedné čtyřkřídlé zlobidlo. 
Zítra vyjde devátá, již předposlední část příběhu Cryptid Hunters Dark! Také ještě zveřejním poslední mnou vybraný klip z letošní série Autumnwatch, a možná Vás sem přiběhne postrašit i další velociraptorin. Máte tedy, na co se těšit!

Žádné komentáře:

Okomentovat

Nejčtenější