pátek 27. listopadu 2020

Všechno nejlepší k 60. narozeninám, Nigele!

Dnes, 27. listopadu 2020, slaví Nigel Marven své 60. narozeniny! Přeji mu k těmto nádherným kulatinám hodně zdraví a do budoucna spoustu dalších úžasných dobrodružství se zvířaty!


Nigelovy dokumenty inspirovaly miliony lidí po celém světě, včetně mě, a naučily nás lásce ke světu přírody, od hadů přes hmyz, pavoukovce, žraloky, velké kočky a ptáky až po prehistorické mořské plazy a dinosaury, a podnítily v nás zájem o ochranu přírody. Za všechny ty krásné filmy a seriály, natáčené na všech sedmi kontinentech světa, Nigelovi ze srdce děkuji, a doufám, že v jejich tvorbě bude i nadále pokračovat! Je to skvělý přírodovědec, moderátor, producent a všeobecně odvážlivec, který za poslední téměř čtyři desetiletí výrazně přispěl k vývoji dokumentárních filmů o přírodě, ať už jako producent a režisér v BBC Natural History Unit v 80. a 90. letech, tak jako moderátor pořadů společností ITV Granada, Impossible Pictures a hlavně Image Impact/Nigel Marven Productions od roku 1999. Přeji mu, aby si dnešní den skvěle užil, a moc se těším na jeho další filmy!

Nigel se začal podílet na tvorbě dokumentárních filmů o přírodě v roce 1982 poté, co opustil Univerzitu v Bristolu, a získal práci v makrostudiu BBC NHU jako asistent kameramana Andrewa Sachse, přičemž pokládal před kameru žížaly a červy. Poté dostal práci výzkumníka na seriálu The First Eden, kterým provázel David Attenborough, a který po letech natáčení vyšel v roce 1987, načež se mu dostalo režírovat scény se zvířaty v dramatickém televizním zpracování slavné knihy Gerarda Durrella My Family and Other Animals. V 90. letech vyšel například jím produkovaný seriál Incredible Journeys pojednávající o zvířecích migracích, jenž v premiérovém vysílání doslova trhal rekordy. Nigelovým posledním producentským projektem v BBC NHU byla epizoda Fishing for a Living z Attenboroughova seriálu Ptačí život (The Life of Birds) z roku 1998. Po úspěchu dvou dokumentárních filmů režiséra Marka Stricksona se Stevem Irwinem, který jinak nebyl britským televizním stanicím dostupný, hledali producenti ze stanice ITV "britského Steva Irwina", a doslechli se, že jeden producent dokumentů o přírodě často chytal hady a ještěry a umisťoval je před kameru. Zeptali se Nigela, zda by měl zájem o roli moderátora, a po úspěšném krátkém showreelu s ním natočili seriál Giants with Nigel Marven, vysílaný na podzim roku 1999, v jehož první epizodě se Nigel přidal ke kamerunským lovcům krajt při hledání téměř pětimetrové samice krajty písmenkové v podzemním hrabáčím doupěti. Seriál měl velký úspěch, všimli si ho američtí producenti z Discovery Channel, a učinili z Nigela moderátora každoročního bloku pořadů Shark Week. Nigelových dokumentů si všimli také tvůrci seriálu Putování s dinosaury (Walking with Dinosaurs), a nabídli mu možnost stát se cestovatelem v čase, a setkat se s dinosaury ve speciálech Země obrů (Land of Giants), Obří dráp (The Giant Claw) a Monstra pravěkých oceánů (Sea Monsters) v letech 2002 a 2003, načež Nigel pro stanici BBC moderoval trilogii Lidské smysly (Human Senses). V roce 2003 vyšel také první dokumentární snímek Nigelovy vlastní nezávislé společnosti Image Impact, Anakondy s Nigelem Marvenem (Anacondas with Nigel Marven). Následovala řada hodinových speciálů a také seriálů, v roce 2006 úžasný Prehistoric Park s šestimilionovým rozpočtem, a cykly Žraločí ostrov (Shark Island) a Dobrodružství s jaguáry (Jaguar Adventure) pro společnost Tigress Productions v letech 2007 a 2008. Nigelova dobrodružství pokračovala v první polovině minulého desetiletí například seriály Nespoutaná Čína (Untamed China), Divoká Kolumbie (Wild Colombia) a Velrybí dobrodružství (Whale Adventure), pak měl v letech 2013 až 2017 velký úspěch cyklus Deset nejnebezpečnějších hadů (Ten Deadliest Snakes with Nigel Marven) a následně také Divoké Filipíny (Wild Philippines). Nigelovým nejnovějším dokumentárním cyklem a zároveň prvním pořadem nesoucím značku společnosti Nigel Marven Productions je Divoká Střední Amerika (Wild Central America) z let 2019 až 2020.

Nigelovy dokumenty jsou podmanivé a plné zajímavých informací, a mnohdy propletené akčnějšími scénami s hady či dalšími potenciálně nebezpečnými nebo kousavými živočichy, a právě to se mi tak strašně moc líbí! Nigel se již několikrát ocitl v nebezpečných situacích, ať už byl uštknut jedovatým chřestýšovcem na malajském Borneu, pronásledován rozzuřeným nosorožcem indickým v Kaziranze nebo obklopen smečkou divokých lvů v Jihoafrické republice. Právě těmito setkáními však inspiroval spoustu lidí se zájmem o přírodu, aby své nadšení rozvíjeli a třeba se jednou pokusili tyto živočichy chránit! 


Popřejme tedy Nigelovi vše nejlepší k narozeninám!

Žádné komentáře:

Okomentovat

Nejčtenější