pátek 26. května 2023

Obrázek týdne 26. 5. 2023

Květen se pomalu chýlí ke konci, a já jsem si naprosto jist, že jste nezapomněli na jednu věc - na to, že právě tento týden patří mega eventu streamovací služby Apple TV+ v podobě premiéry 2. série Prehistorické planety! Jednou z komičtějších hvězd tohoto velkolepého dokumentu vyprávěného Davidem Attenboroughem byl kung-fu býložravý krokodýl Simosuchus. Corbin Rainbolt vytvořil toto velmi povedené dílo, jež je scéně z Prehistorické planety nápadně podobné. Nesmělo chybět mezi Obrázky týdne, zvláště při příležitosti premiéry tak úchvatného paleodokumentu!


Popisek k obrázku: Herbivorní notosuchián Simosuchus clarki se brání zvědavému a hladovému majungasaurovi, vrcholovému predátorovi pozdně křídového Madagaskaru. Tunový abelisaurid se odpočívajícího suchozemského krokodýla pokusil zakousnout, Simosuchus se však náhle začal bránit podivným tancem. Nejprve se vrtil ze strany na stranu, pak se vůči zaujatému dinosaurovi otočil zády a zvedal svůj krátký ocas, a pak proti němu náhle vyběhl! Majungasaurus trochu poděšeně kráčí zpět, snad i poskočil hrůzou. I malý, pětasedmdesát centimetrů dlouhý suchozemský krokodýl v sobě dokáže mít tolik kuráže, že se ho sedm metrů dlouhý teropod zalekne. Bude-li v sebeobraně Simosuchus úspěšný, nechá ho nakonec Majungasaurus být, a raději bude hledat potravu někde jinde. Je však období sucha, doba nouze, a nesníst simosucha může pro majungasaura znamenat to nejhorší. Třeba v sobě nakonec najde dost odvahy k tomu, aby vrtícího se notosuchiána kousl. Prozatím je z něj však trochu poděšen. Simosuchus byl dříve považován za hrabavého živočicha, nicméně pozdější výzkum morfologie jeho předních končetin naznačuje, že nejspíše nebyl k takovému životnímu stylu vybaven. Scéna se odehrává před 70 miliony let v místech, z nichž se jednoho dne stane madagaskarské souvrství Maevarano v tamní provincii Mahajanga.

Máte za sebou alespoň jeden díl nové série Prehistorické planety? Třeba jste už viděli ten, se kterým je Corbinova kresba spjata? Napište do komentáře svůj názor, můžeme Prehistorickou planetu 2 prodiskutovat!
A když už jsem u Prehistoric Planet, musím s vámi sdílet odkaz na 90. epizodu Tetrapod Zoology Podcast, který vytváří Darren Naish, hlavní konzultant seriálu. Pozval si do něj jak významného paleoartistu Johna Conwaye, tak výkonného producenta dokumentu a hollywoodského režiséra a herce Jona Favreaua (podcast vyšel jen krátce poté, co Marvel Studios oslavili 15. výročí vydání Favreauova prvního Iron Mana). Ještě k tématu dokumentárních pořadů doplním, že Iolo Williams dnes oznámil neúčast v nadcházející řadě Springwatch kvůli operaci srdce a následným komplikacím s ní spojeným. Je dobře, že velšská ikona dokumentů o přírodě je již v pořádku... Ve Springwatch 2023 ho nahradí Megan McCubbin.
Příští týden se dočkáte dalšího plaza v kvízu "Uhodni plaza!", tak doufám, že se zúčastníte. Přeji vám pěkný víkend, pokud možno prehistoricko-planetový!

1 komentář:

hajznberk řekl(a)...

Dobrý. :D I barva písma

Okomentovat

Nejčtenější