pátek 19. května 2023

Obrázek týdne 19. 5. 2023

Konečně je tu další Obrázek týdne! V minulých třech týdnech jsme byli prostřednictvím příspěvků do této rubriky přeneseni do druhohor, a tak je podle mě nejvyšší čas putovat trochu blíže k současnosti, ač se od ní pořád budeme držet těch nějakých pár milionů let. Tento krásný obraz zhotovený Harrisonem Kellerem Pylem nás zavádí zpět k našemu starému dobrému známému deinotheriu, jehož pozůstatky jsou známy i z území této podivné státní soudržnosti. Řekněte pravdu, že jsem našel další pozadí pro vaši pracovní plochu?


Popisek k obrázku: Velký samec chobotnatce druhu Deinotherium bozasi se napájí příjemně chladnou vodou z mělkého mokřadu, do něhož se rozhodl uniknout před zvyšujícím se horkem. Teplota k poledni mohutně stoupá, a většina zvířat se skrývá ve stínu. Po obloze poletuje jen několik ptáků, v dáli, nad vysokými horskými hřebeny. Deinotherium, prohřáté slunkem, aniž by si toho od něj žádalo, vtáhlo chobotem nemalé množství vody, a nyní si ho klasickým sloním způsobem umisťuje do otevřené tlamy, aby zahnalo žízeň. Nevadí mu, že mu voda stéká po dlouhé bradě s oněmi tolik typickými, dozadu zahnutými kly. Klidně jí zase popotáhne chobotem víc, a dá si dalšího loka. V popředí sedí na jedné z pobřežních rostlin drobná motýlice, dosud gigantovým pitím nevystrašená. Deinotherium bozasi je jedním z až jednatřiceti druhů tohoto obřího chobotnatce, a jeho fosilie pocházejí stritkně z východní Afriky. Jednalo se o nejmladšího ze všech deinotérií, neboť vydrželo do doby před pouhým 1 milionem let, tedy do raného pleistocénu. Zajímavé je, že chobot mělo na rozdíl od svých příbuzných kratší, ale také vyšší. Celkově to bylo asi 3,5 až 4 metry vysoké zvíře, vážící snad kolem 10 tun. Nežilo zřejmě způsobem příliš odlišným od způsobu života dnešních slonů afrických, byť jim nebylo příliš blízce příbuzné; patřilo do vyhynulé skupiny Plesielephantiformes, nikoliv mezi elefantiformy zastoupené třemi dodnes přežívajícími druhy a jejich blízkými vymřelými bratránky mamuty, stegodony a mastodonty. Scéna se odehrává na území Keni před 1,2 milionu let.

Musím přiznat, že v poslední době jsem s výběrem Obrázků týdne opravdu spokojen, i když bych to vlastně mohl tvrdit celkově o posledních třech nebo čtyřech letech. Tolik talentu, tolik skvělých a mnohdy nových paleoartistů... Nebojte se napsat svůj názor na toto dílo do komentáře!
O víkendu vyhodnotím první týden nového kvízu "Uhodni plaza!". Stále se nikdo nezúčastnil, ale já si nezoufám - věřím totiž, že do zítřejších dvanácti někdo šanci využije! Pokud ne, tak třeba skončím s blogováním... Ne, to byl vtípek.
Kvíz "Uhodni plaza!" se vrátí i příští týden. Rozhodně budete mít možnost trochu si tu prostřednictvím něj oddechnout, a odprostit se od tisíců faktů, kterými vás běžně Blogorgonopsid zahrnuje!

Žádné komentáře:

Okomentovat

Nejčtenější