pátek 5. května 2023

Obrázek týdne 5. 5. 2023

Pátý květen je na mém blogu významným dnem! Ale než se přesuneme ke každoroční oslavě Blogorgonopsidových narozenin - již čtrnáctých - musíme se na chvíli zastavit u Obrázku týdne! Je totiž pátek, první v letošním květnu, a příspěvek do umělecké rubriky tedy nesmí na Blogorgonopsidovi chybět! Autorem tohoto díla je paleoartista a filmař Brian Engh. Byť popisek, který k obrázku napsal na svůj twitterový účet, působí spíše edgelordsky, je to podle mě opravdu pěkné dílo. Myslíte si to též?


Popisek k obrázku: Trjice obrovských alligatoroidů druhu Deinosuchus rugosus požírá dospělého tyrannosaurida, který udělal tu chybu, že se příliš dlouho zdžel na břehu sladkovodního jezera. Jakmile jej jeden desetimetrový krokodýl zatáhl pod vodu, chopili se šance nažrat se jeho další dva společníci, a v rychlosti zbavili tyrannosaurida jeho života. Zabijáckými smyčkami pak z těla dravého veleještěra odtrhali kusy masa a dokonce i končetiny. Deinosuchus v popředí nyní polyká zadní končetinu oběti, zatímco jiný "superaligátor" kouše do dinosaurovy spodní čelisti, odtrhávaje tak hlavu od krku. Poslední z deinosuchů dostal chuť na krátkou přední končetinu tohoto bratránka slavného T-Rexe. Ačkoliv tato hostina deinosuchů může působit poněkud brutálně, polykají maso docela pomalu. Na vše mají dnes večer čas. Nejsou to divoké hody, zvířata mezi sebou nesoutěží o to, kdo ukořistí větší část tyrannosauridova těla. První kdy nalezené pozůstatky deinosucha pocházejí ze Severní Karolíny, kde je v roce 1858 nalezl geolog Ebenezer Emmons. Přiřadil je k rodu Polyptychodon, ale jak se později ukázalo, ten byl ve skutečnosti pliosaurem. Rodové jméno Deinosuchus zavedl později zoolog a paleontolog William Jacob Holland. Tato scéna se odehrává v Texasu před 72 miliony let.

Zajímavé dílo, že ano? Nenechte se jím však zmást, a začít si představovat, že v prehistorických časech bylo vše brutální! Zvířata nejsou žádnými zabijáckými stroji, a my jimi nejsme též. Nebuď edgelord, nepromítej svou psychopatii do dávno vyhynulých zvířat!
Co bych s vámi po takové dobré radě (a že to dobrá rada je!) ještě sdílel? Ačkoliv o 2. sérii Prehistoric Planet se zmiňuji prakticky neustále, v průběhu uplynulého týdne vyšel oficiální trailer (více než jen krátký teaser, který už jsem s vámi sdílel), takže se na něj můžete podívat, a ještě více se natěšit na seriál, který právě také ukazuje, že prehistorické časy nebyly nějakou vražednou dobou, ale životy zvířat v nich byly stejně komplexní, jako životy zvířat v současném světě.
Po oslavení Blogorgonopsidových 14. narozenin trochu snížím počet vydávaných článků, alespoň na pár dní, neboť jsem z jejich produkování značně unaven. Mohu vám však slíbit, že se brzy dočkáte nového kvízu. A tentokrát se nebude týkat prehistorických zvířat! Více však zatím neprozradím.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Nejčtenější