sobota 16. března 2024

Pár úryvků z X-Men: The Animated Series

Necelý týden po publikování článku o animovaném seriálu X-Men '97, který je přímým pokračováním šestasedmdesátidílného X-Men: The Animated Series z 90. let a jehož první dvě epizody vyjdou na streamovací službě Disney+ ve středu 20. března, přináším další příspěvek věnovaný mým oblíbeným marvelovským mutantům. Sem tam se hodí přispět na tento blog, jenž je už tak věnován dosti rozmanitým tématům, i něco ze sci-fi a superhrdinské fikce, a tak jsem si řekl, že s vámi dnes budu sdílet dva úryvky z onoho výtečného animovaného seriálu. Jako dlouhodobý fanda X-Menů, znalý každé epizody každého animovaného seriálu, každého filmu a také spousty komiksových příběhů o mutantech z Marvel univerza, vám mohu X-Men: The Animated Series ze srdce doporučit. Byl to jeden z prvních amerických "cartoonů" řešících dospělá témata - zejména diskriminaci menšin ve společnosti. Mnohé epizody se týkaly protimutantské nenávisti a sloužily jako metafora o rasismu, homofobii či ableismu. Nemohu neuvést, že X-Men: TAS řešil také témata jako obviňování perzekuované menšiny z přenášení nemoci (metafora k morální panice z HIV v 80. letech a šíření dezinformací o gayích v souvislosti s touto pandemií - do této dezinformační vlny jednou esejí přispěl bohužel i autor Jurského parku Michael Crichton) nebo nelidskost televizního businessu a zneužívání (ne)souhlasu účinkujících pro zábavu milionů (hovořím konkrétně o dvou epizodách věnovaných mezidimenzionálnímu Mojovi).

Dva úryvky, které vám všem - jak těm, kteří X-Men: The Animated Series znají, tak těm, jež dosud nezhlédli ani jednu epizodu a třeba X-Meny znají jen málo či vůbec - prezentuji, jsem vystříhl z dvou epizod. A to sice epizod, které řadím vlastně k těm nejlepším. Myslím si, že je to fajn zpestření blogu mnohdy se věnujícího přírodnímu světu, který však ve své podstatě zahrnuje vše možné... a fikce o mutantech a etické otázky spojené s (ne)akceptancí mutací a kterýchkoli jiných odlišností je třeba řešit též. Příběhy o X-Menech mají v základu něco velmi důležitého - jako jiné dobré sci-fi příběhy přece poskytují komentář o světě, v němž žijeme. Je-li mutace něčím naprosto přirozeným, a vede-li ke vzniku nových druhů... a je-li celá variabilita druhu a celá variabilita všech živoucích organismů zcela platná, validní a zasluhující si akceptanci, a potýkáme-li se v reálném světě s diskriminací namířenou proti těm, jež neodpovídají vykonstruovaným standardům lidského bytí, nejsou snad příběhy o marginalizovaném mutantstvu skutečně velmi relevantní?

Magneto začíná osvobození mutantů - epizoda Sanctuary (Svatyně) ze 3. série
Erik Magnus Lehnsherr (Magneto) přeruší zasedání OSN, aby světu oznámil začátek osvobození mutantů. S pomocí unesených vědců, kteří jsou mutanty, postavil asteroid, jenž bude sloužit jako útočiště všem mutantům světa. Každý mutant je v této nové komunitě vítán a každý národ, který se postaví proti osvobození mutantů, bude okamžitě považován za Magnetova nepřítele. Pán magnetismu chválí práci X-Menů za snahu o zrovnoprávnění mutantů a lidí. Zdá se však, že jeho řešení osvobození mutantů, ač pod hrozbou členům OSN, je dosažitelné rychleji než sen profesora Xaviera o harmonické asimilaci.


Beast a Wolverine zachraňují Carly - epizoda Beauty And The Beast (Kráska a zvíře) ze 2. série
Organizace Friends of Humanity (Přátelé lidstva), která aktivně pronásleduje mutanty, unesla Carly Anne Crockerovou, pacientku a také přítelkyni doktora Hanka McCoye alias Beasta. Zatímco ji vyslýchá bigotní vůdce FOH Graydon Creed Jr., Beast se pokouší proniknout do jejího sídla a Carly zachránit, ale je rychle přemožen. Wolverine, který infiltroval FOH pod jménem John Logan, konfrontuje Creeda a připomíná mu poněkud drsný rodinný vztah, kterým se bigot nenávidějící mutanty se světem úzkostlivě tají. Následně se členové Friends of Humanity s příjezdem ostatních X-Menů a s pomocí přenosného Cerebra dozví pravý základ Creedovy nenávisti - jeho otcem je Wolverinův nemesis, Graydon Creed Sr. alias Sabretooth. A jak se ukáže, Sabretoothův syn je stejně nenávistný a sociopatický, jen přesměroval svou fanatickou nenávist na všechny mutanty.


Také máte X-Meny rádi pro jejich sociální relevanci? Oblíbili jste si X-Men: TAS z 90. let nebo případně další animované seriály s těmito postavami (X-Men: Evolution, Wolverine and the X-Men, Marvel Anime: X-Men)? Těšíte se na X-Men '97? Podělte se s názory v komentářích!

1 komentář:

Dracovenator03 řekl(a)...

Vypadá to hezky. Viděl jsem sice jen pár filmů o X-Menech, ale moc se mi líbily. Hlavně dvojka.

Okomentovat

Nejčtenější