sobota 30. března 2024

Další dva úryvky z X-Men: The Animated Series

Znáte-li, případně odebíráte-li můj kanál na YouTube, pak jistě víte, že na něj nahrávám vystřižené úryvky z různých epizod X-Men: The Animated Series. Dva už jsem s vámi sdílel před dvěma týdny i tady na Blogorgonopsidovi. V současnosti každou středu vychází na streamovací službě Disney+ přímé pokračování legendárního devadesátkového seriálu o marveláckých mutantech, X-Men '97. A je to opravdu bomba! Kolik let svého x-fanouškovství jsem čekal na to, až nejlepší ze všech postav marvelovského univerza, antifašistická legenda Erik Magnus Lehnsherr neboli Magneto, začne konečně vést X-Meny i v některé z adaptací! A je to tu. X-Men '97 je dost možná nejlepším animovaným seriálem se superhrdiny, který jsme dostali od doby, kdy... vyšel třeba Marvel Anime: X-Men (ano, jsem zaujatý, to přiznávám). 

Nyní mám pro vás další dva klipy z původního X-Men: TAS z 90. let, které jsou již nějakou dobu nahrané na YouTube. Opět bych všem čtenářům svého blogu, kteří třeba ještě X-Meny příliš neznají, doporučil se na tento seriál podívat, stejně jako na filmové adaptace, a samozřejmě nejlépe uděláte, začnete-li číst komiksy o marvelovských mutantech. Pro dospělého člověka jsou tyto příběhy zajímavější, než jakékoliv jiné příběhy se superpostavami. Mutanti v marvelovském vesmíru slouží jako metafora různých utlačovaných minorit - Afroameričanů, gayů, asexuálů, trans lidí, imigrantů, neurodivergentních lidí, amerických socialistů za vln Rudého zděšení, zkrátka různých skupin, jež se liší od standardizované "většiny" (která je pouze iluzí, neboť každý člověk patří do nějaké menšiny). Pronásledováni pro svou odlišnost, potýkají se mutanti s mnoha problémy, které jim činí ti, jež je nenávidí - v Marvel Animated Universe, ve kterém se odehrávají X-Men: TAS a X-Men '97, to byla zvláště nenávistná organizace Friends of Humanity, tvořená pochybnými jedinci, které bychom mohli označit za mutantofobní nacionalistické bílé republikánské muže.

Doufám, že se vám tento výběr zalíbí, a třeba vás přesvědčí zhlédnout pár epizod nebo nejlépe celý seriál... Vězte, že je to jedno z nejlepších děl západní animace vůbec, a opět podotýkám, že je dodnes sociálně relevantní!

Cyclops se vrací do McNeilova sirotčince - epizoda No Mutant is an Island (Žádný mutant není ostrovem) ze 3. série
Scott Summers se vrací do sirotčince, kde strávil své dětství, a vzpomíná, jaké to bylo vyrůstat se zvláštními schopnostmi, které pro něj bylo těžké ovládat. Setkává se se současnou vedoucí sirotčince Sarou, se kterou se jako dítě a teenager znal. I když sama není mutantkou, chová k mutantům respekt a s pochybnou pomocí filantropa Zebediaha Killgravea se stará o mutantské děti v sirotčinci (Killgrave má však s mutanty jiné záměry, než ona). Budovu pak omylem zapálí Rusty, mladý mutant, který stejně jako kdysi Scott ještě neumí pořádně ovládat své superschopnosti.


Bishop a X-Meni bojují s Nimrodem - epizoda Days of Future Past (Budoucí minulost) z 1. série
Po cestě zpět v čase z roku 2055 do 90. let si mutant Lucas Bishop nemůže vzpomenout, jaký je účel jeho mise. Po příjezdu do Pevnosti X mu pomáhá profesor Charles Xavier, který s využitím Cerebra nahlédne do Bishopovy mysli. Obrazy, které uvidí, budou děsivé. Je jasné, že Bishop cestoval zpátky v čase, aby zabránil události, která spustí genocidu mutantů i lidí. Brzy poté se X-Meni setkají s nezničitelným budoucím Sentinelem jménem Nimrod, který následoval Bishopa do minulosti. Dostanou tak první ochutnávku děsivé budoucnosti, kterou musí odvrátit.


Jak se vám tyto klipy líbily? Jste-li fanoušky X-Menů, který díl X-Men: The Animated Series považujete za nejlepší? Kterou postavu máte nejradši a který dabér k ní podle vás nejlépe sedl? Započněme v komentářích mutantskou diskusi!

3 komentáře:

Kuzuri řekl(a)...

A když už píši o queer metaforách v X-Menech, rád bych vám doporučil toto skvělé video výtečné YouTuberky Rowan Ellis s názvem "queer villains and the death of media literacy". Brilantní dekonstrukce archetypu "queer zloduchů" v médiích, jež je zajisté potřebná. Další výtečná práce od jedné z nejlepších video esejistek na YouTube... :)

https://www.youtube.com/watch?v=IiYdXIU2qgg&ab_channel=RowanEllis

Velmi mne zaujalo, co Rowan zmiňuje na začátku 50. minuty: "... often we see homophobic characters on screen as exaggerated versions of homophobia or else they're closeted themselves. They're an extreme case that makes heterosexual and cis audiences feel validated in themselves as good people because they aren't 'that bad'. ... In reality, some of the most insidious and dangerous prejudice is much more subtle but displaying that within an antagonist would arguably make white and male audiences too uncomfortable."

Tohle je pravda, vzpomeňme na Graydona Creeda Jr. z klipu v předchozím x-článku z 16. března. Extrémní případ nenávisti, který však není zcela realistický, že? Nenávistní lidé jsou často úplně jiní, než byl on - ostatně největšími fašisty jsou třeba takoví ti uhlazení, genderovým stereotypům odpovídající buržounci a buržounky zastávající hodnoty "tradiční rodiny", jejichž propagací nejvíce ubližují lidem ve společnosti.

hajznberk řekl(a)...

Fakt dobrej animák tohle :) Vrátils mi hodně vzpomínek na dětství. Je dost vidět, že vlastně v Marvelu mutant = gay

Kuzuri řekl(a)...

Jojo, ale nejenom. Jak píšu v tom článku, mutanti jsou metaforou pro různé utlačované a menšinové skupiny ve společnosti. :) Queer metafor je v X-Menech spousta - v Singerově X2 máš aspoň čtyři scény za sebou, které ji obsahují (Stryker a jeho syn - Bobbyho rodiče nacházejí doma cizího chlapa, Logana - Erik flirtuje s Lauriem - Bobby se vyoutuje rodičům jako mutant, přičemž matka reaguje "Zkusil jsi nebýt mutant?" :D :D :D). A všechny animované seriály taky... Jeden můj oblíbený twitterový účet třeba nedávno rozebíral queer metaforu epizody o Angelovi z X-Men: Evolution. Tam, stejně jako v Posledním vzdoru, je Angel skutečně vnímán jako mladý gay (netřeba asi říkat, že první scéna s ním coby dítětem v Posledním vzdoru je metaforou sebekastrace dítěte vyrůstajícího v homofobním prostředí, které internalizuje nenávist vůči své menšinové identitě a pak si začne fyzicky ubližovat). To, že se mutantské schopnosti objevují v rané pubertě, samozřejmě má taky spojitost s použitelností mutantství coby metafory pro sexuální orientaci. :)

Okomentovat

Nejčtenější