pátek 29. března 2024

Obrázek týdne 29. 3. 2024

Nastal poslední březnový pátek v tomto roce, a jako vždy, i tentokrát nesmí na Blogorgonopsidovi chybět Obrázek týdne! Minulý příspěvek do této rubriky byl součástí Žabího týdne 2024, a prezentoval jsem vám v něm fotografii jistého indického skokana. Řekl jsem si, že u fotografií současných zvířat ještě na chvíli zůstanu. Přece jen je tato rubrika přímo zahlcena paleoartem, neměla by však patřit pouze jemu. Chvíli jsem po internetu hledal nějaké dobré fotky plazů, a zcela náhle na mne vyskočilo toto dílo. Jedná se o fotografii pořízenou Jukka-Pekkou Tikkanenem, který za ni v roce 2013 vyhrál soutěž o nejlepší fotografii s přírodní tématikou ve Finsku. Jmenuje se "Swallowed Alive" ("Spolknut zaživa"). Co na ni říkáte?


Popisek k obrázku: Užovka obojková (Natrix natrix) polyká slepýše křehkého (Anguis fragilis), který naposledy pohlíží na venkovní svět. Vše, co ho čeká, je pomalá smrt v nitru užovčího těla, kde bude postupně tráven. Beznohý ještěr je stále naživu; užovky obojkové svou oběť neškrtí a nemají žádný jed, zkrátka ji polykají živou a v celku. Ačkoliv většina hadů preferuje polykání kořisti od hlavy k ocasu, aby se tak vyhnula poranění jejími drápy, kopyty či ostny, v případě oběti tvarované stejně jako had není moc co řešit - tato svačinka se dá slupnout zepředu i zezadu. Ještěr se po nějakou dobu bránil, zmítal se v čelistech silnějšího protivníka, a pak náhle ustrnul naprostým vyčerpáním. V tu chvíli si ho had začal nasouvat do své tlamy. Slepýši křehcí mohou v dospělosti dosáhnout délky až 50 centimetrů, užovky obojkové mohou být alespoň dvakrát delší. Zatímco nejrozšířenější evropští beznozí ještěři jsou plně doma na suché zemi, ale z úkrytu rádi vylézají třeba po dešti, užovky obojkové jsou semiakvatickými hady, a tráví tedy část svého života ve vodě a část na souši. Slepýši netvoří největší část jejich jídelníčku; užovky obojkové mají rády hlavně žáby a ryby. Tuto fotografii finský fotograf Jukka-Pekka Tikkanen ve Finsku, jež je domovem celkem pěti druhů "plazů", z nichž všichni patří do skupiny šupinatých (Squamata). Kromě slepýšů jsou jedinými dalšími ještěry v zemi ještěrky živorodé (Zootoca vivipara). Dalšími finskými hady kromě obojkovek jsou užovky hladké (Coronella austriaca) a zmije obecná (Vipera berus). Fotografie byla v březnu a dubnu 2014 k vidění v Arktickém centru Laplandské univerzity.

Musím říct, že jako někdo, kdo má šupinaté rád, považuji tuto fotografii za jednu z nejlepších, jaké jsem kdy viděl. Dobře, promo fotky polonahého Hugha Jackmana coby Logana z X-Men filmů dokážu obdivovat déle (kdybych mohl, tak mu ty svaly láskyplně pomačkám), ale to je něco jiného... Tato fotka je prostě super.
Jak jste si jistě všimli, v posledních čtyřech dnech jsem měl od psaní přestávku. Po Žabím týdnu jsem ji skutečně potřeboval. V příštích týdnech bude článků méně, ale nebojte se, Blogorgonopsid neuhyne! V první řadě mám pro vás další dva klipy z X-Men: The Animated Series, které už jsem nahrál na svůj YouTube kanál. Ve středu teď vyšla třetí epizoda X-Men '97, což je zkrátka skvost. Jak se vám líbí nová verze znělky Rona Wassermana?
Poslední věc, na kterou vás upozorním... Pamatujete si na můj článek o nových podcastech, který jsem publikoval 29. února? Zmiňoval jsem v něm nový podcast od Megan McCubbin a Jamese Stevense, nazvaný The Frog's Bollocks. Začal již vycházet - nyní je venku třetí epizoda! Poslechnout si ji můžete na tomto odkazu.

9 komentářů:

Kuzuri řekl(a)...

Zatím jsem se na blogu k tomuto tématu nevyjadřoval, možná však o něm napíši samostatný příspěvek... Zhruba v polovině března se dost řešilo, že transfobní spisovatelka J.K. Rowling již v podstatě vylezla z náckovské skříně a naplno se projevila jako popíračka holokaustu.

Více zde:
https://www.erininthemorning.com/p/jk-rowling-holocaust-denialism-author

Velice rád bych o tom v budoucnu napsal článek. Nezapomínejme, že každý člověk, který jde proti trans lidem, jedná stejně jako nacisté za holokaustu - ti naše trans přátele pronásledovali též. Zastává-li se dnes někdo Rowlingové, pak je buď nevzdělaným ignorantem nebo fašounem.

Nikola řekl(a)...

Nádhera. 🙂

Rowlingová jako spisovatelka je dobrá - obzvláště její detektivní série s Cormoranem Strikem je fajn - toho chlapa já žeru, ale s tímhle nesouhlasím - taky jsem na to narazila...
Hezké svátky a užij si víkend.

Kuzuri řekl(a)...

Alan Moore by nesouhlasil. ;) Takhle, pokud se ti líbí její knížky, nemám nic proti, třeba umí dobře napsat příběh... fér, H. P. Lovecraft psal suprové horory, ale ve 20. letech měl naprosto směšný, ultrakonzervativní pohled na svět. Co se názorů Rowlingové na trans lidi, na feminismus a vůbec na jakékoli sociální záležitosti týče, je to fakt dno a nedivil bych se, kdyby měla někde doma zlatou sošku Hitlera. Všechny, kteří se jí nějak zastali, ať už přímo nebo nepřímo - od Dawkinse po Putina - považuju za totální grázly. Její crowd se může zbláznit, protože "oh my god cancel culture we're all gonna be cancelled for saying the first thing we think of like infantile fascists with brains in our bottoms". :D

Děkuju za přání, ale já Velikonoce neslavím. ;) Slaví je křesťani a případně ateisti, kteří jsou kulturními křesťany, ale já do těchhle kategorií nepatřím - jsem kropotkinista. :) Ani bych nevěděl, že jsou, kdyby venku nebyly trhy a v televizi se o Velikonocích nemluvilo.

Nikola řekl(a)...

Lovecraft jako autor super, jinak raději nekomentuju. :D
Hitler u mě nebyl člověk. Vždy říkám, že je fajn, když dneska naplno můžeme říct, co si o něm myslíme. Naposledy mi hnula žlučí kniha Cirkusový vlak - nebyl to člověk, byl krutý a ještě horší. Hnus.

Já taky ne, pro mě to jsou svátky jara. Já jsem sice křtěná, ale jen protože to chtěla babička. Věřící nejsem.

hajznberk řekl(a)...

Kámo, kde ty na ty obrázky furt chodíš xd

Kuzuri řekl(a)...

Pro Nikolu: Jo, to máš pravdu - Velikonoce byly původně svátky jara a pro spoustu lidí to pořád svátky jara jsou. Mají mnohem hlubší minulost, ostatně anglický název Easter odkazuje na jarní bohyni Eostre. :) Tu oslavovali Germáni.

Pro Vendu: Mám holt talent. Moje superschopnost je nacházet krásné obrázky pro zařazení do této rubriky. :)

Nikola řekl(a)...

No právě. 🙂 Mně přijde, že Velikonoce a jejich tradice jsou dneska jinde. Kdysi to bylo jiné - teda podle toho, co mi vždycky vyprávěla prateta. Dneska je to jiné. Já třeba nesnáším velikonoční pondělí.

Kuzuri řekl(a)...

Velikonoční pondělí je v Česku v podstatě oslava sexismu, heterosexismu a objektifikace ženských těl... Přijde mi to odporný, že někteří cishet mužíci běhají od domu k domu, plácají ženy po zadcích a dostávají za to sladkosti, peníze, alkohol a já nevím co. :/

Nikola řekl(a)...

O odpudivych opilcích, co jsou celí žhaví jen aby něco dostali, bych mohla vyprávět. Když jsem byla malá, babička pouštěla doslova každého, kdo přišel. Když jsem byla starší, říkala jsem, že nikoho nechceme. Celé je to jen o tom, že nás slijou vodou od hlavy k patě, poplácají po zadku a přidají hektolitry pánských parfémů, které když se smísí dohromady, tak potom smrdíš i na fotce, jak se říká, protože tu směs všeho, to už snad nikdo nemůže považovat za vůni. Díky, nechci.

Okomentovat

Nejčtenější