pátek 15. března 2024

Obrázek týdne 15. 3. 2024

Příliš často se nestává, že v rubrice Obrázky týdne končí několikrát po sobě díla od stejného tvůrce. Minulý týden jsem s vámi sdílel obraz Hodariho Shadowalkera zobrazující prehistorického chobotnatce cuvierornise pozorujícího žraločí a krokodýlí hostinu, a tento týden od něj výjimečně přináším další obraz! Něco takového se nestalo skutečně velmi dlouho; veteránští návštěvníci blogu si každopádně mohou pamatovat, že kdysi jsem do této rubriky zařazoval díla Waltera Myerse, jedno po druhém. Co říkáte na tuto malbu? Není výtečná?


Popisek k obrázku: Prahyeny druhu Pachycrocuta brevirostris loví na březích Pyrenejského poloostrova sviňuchy (Phocoenidae) zahnané k pobřezním útesům prudkým mořským proudem. Jeden z kytovců končí, zakrvavený, ve spárech obrovské hyení samice. Ta, mačkajíc vysláblé tělo sviňuchy, nadšeně vrčí. Stačí pár kroků ven z vody, a bude se moci pustit do měkkého masa oběti. Druhá Pachycrocuta je stále na lovu. Bezhlavě skočila do vody, a vrhá se mezi tři sviňuchy, zaměřena nejprve na tu nejrychlejší. Hbitý kytovec uniká skokem, a šelma se nejspíše brzy zaměří na jeho dva pomalejší druhy. Pátá ze sviňuch vystrkuje nad hladinu vodu, a ve stresu sleduje, co se děje. Zaujímá tak pozornost první, již úspěšné prahyeny. Nechce-li skončit v jejích zubících se čelistech, bude se muset pustit do boje s proudem. Z nepříliš vzdáleného útesu sleduje masakr tříčlenná skupinka makaků. Nad vodou se také shromažďují racci a další mořští ptáci, přikákaní možností hostiny. Pachycrocuta brevirostris byla největším druhem "krátkočelých hyen", jež existovaly na naší planetě od pozdního pliocénu před asi 5,3 miliony lety až po střední pleistocén před 500 000 roky. S výškou 100 centimetrů v kohoutku a hmotností kolem 110 kilogramů se jednalo o nadprůměrně velké zástupce čeledi Hyaenidae; pro srovnání, dnešní hyena žíhaná (Hyaena hyaena) je v kohoutku vysoká 60 až 80 centimetrů a váží kolem 35 kilogramů. Tato scéna se odehrává v jižním Španělsku před 1 milionem let.

Zajímavé je, že v roce 2008 byly nalezeny ohlodané ostatky sviňuch osm kilometrů od pobřeží Kataru; tak daleko od moře si je zanesly již zmíněné hyeny žíhané. Současní hyenovití občas loví mořské savce, takže je možné, že je lovili i jejich větší prehistoričtí příbuzní.
Fanouškům X-Menů připomínám, že za pět dní, konkrétně ve středu 20. března, vycházejí na streamovací službě Disney+ první dva díly animovaného seriálu X-Men '97, který je přímým pokračováním X-Men: The Animated Series z 90. let! Viděli jste už nový teaser se zaměřením na jednotlivé postavy? Nebo trailer s názvem A New Age, ve kterém vystupují mj. herci Cal Dodd, Lenore Zann a George Buza? Éra mutantů se vrací, a já v současné době nahrávám x-tra úryvky z původního seriálu z 90. let na svůj YouTube kanál! Stay tuned!
V brzké době vás na blogu čeká souhrn dokumentárních novinek z posledních týdnů a také pár článků o našich oblíbených bezocasých obojživelnících v rámci Žabího týdne!

1 komentář:

Nikola řekl(a)...

Opravu skvělá.
Těším se na ty dokumentární novinky i Žabí týden. 🙂
Hezký víkend.

Okomentovat

Nejčtenější