neděle 31. března 2024

Mezinárodní den viditelnosti transgender osob 2024!

Tento den, 31. březen, je od roku 2009 slaven jako Mezinárodní den viditelnosti transgender osob! Chtěl bych tedy k jeho příležitosti připomenout, že já, autor blogu Blogorgonopsid, podporuji své trans přátele a přeji jim v životech to nejlepší. Je skvělé, že takový den vizibility existuje. Přesně před patnácti lety byla tato oslava trans identity zavedena americkou psychoterapeutkou a transgender aktivistkou Rachel Crandall Crocker, která také založila první telefonní linku pomoci trans osobám v USA a která svůj profesní život zasvětila psychologické podpoře trans lidí a poradenství v tranzici. Den viditelnosti transgender osob založila proto, že do roku 2009 se slavil pouze jediný svátek trans identit, a to Den uctění památky obětí transfobie - každého 20. listopadu od roku 1999. Schválně pro den vizibility vybrala březnové datum, aby se tato událost nekryla ani s oným významným listopadovým dnem a ani s červnovým Měsícem hrdosti (Pride month). Dnes si již popatnácté připomínáme, že trans práva jsou lidská práva - že je třeba stavět se proti diskriminaci trans lidí a narovnávat nerovnosti mezi nimi a cis osobami. Je skutečně třeba našim trans přátelům naslouchat. Nezapomínejme, že ve 47 zemích z Organizace spojených národů stále není legální změnit svou genderovou identitu, a že v Česku je při tranzici nutné podstoupit sterilizaci, což je na poli Evropy skutečná legální anomálie.

Chraňme trans děti. Nechť úžasná vymizelá fauna nejen z druhohor patří jim. 😊🏳️‍⚧️ 
Obrázek z twitterového účtu A Queer and Pleasant Danger 🦖🦕 

Stavme se nejen dnes, ale kdykoliv jindy proti dezinformacím šířeným se záměrem ublížit transgender osobám. Všelijaké nepodložené narativy o tom, že údajně většina trans lidí lituje tranzice a podobné nesmysly je třeba vyvracet. Sem tam se v některých médiích objeví "odstrašující" případy detranzice, aniž by došlo k uvedení faktů na pravou míru. Kolem tranzice a detranzice panuje spousta mýtů, a já bych vás, jste-li nezasvěcení, velmi rád odkázal například na tento článek z vědeckého časopisu LGBT Health, který shrnuje studii provedenou v USA v roce 2021. Je důležité si uvědomit, že ze sta procent dotázaných trans osob prošlo tranzicí 63 %, ale jen 13 % z nich poté svého rozhodnutí litovalo - studie se pak zabývala důvody, proč tomu tak bylo, a zjistila, že ve většině takových případů byl na osobu k detranzici vytvářen tlak z okolí. Velice často to byl tlak od členů rodiny nebo sociální stigma, které je samozřejmě třeba odstranit, aby naši trans přátelé mohli žít co nejlepší a nejpříjemnější životy. Nenechte si namluvit něco od krajně pravicových transfobů. Věnujte pozornost vědeckým studiím o transgender osobách.

Současná vlna transfobie, iniciovaná politickou pravicí, od Kremlu přes americké Republikány až po britskou Konzervativní stranu, je skutečně nebezpečím. Podporujme naše trans přátele, přímo i nepřímo, a hlasme se k hodnotám rovnosti a akceptance všech, ať je jejich identita jakákoli. Vysmějme se transfobům, od nějakého ignorantského, nevzdělaného Pepy v hospodě po bigotskou spisovatelku J.K. Rowling, která se nedávno přidala k pochybnému davu popíračů či obránců holokaustu, když prostřednictvím sociální sítě Twitter (X) zpochybňovala perzekuci trans osob v nacistickém Německu. Copak spousta lidí zapomněla, že trans lidé byli jedněmi z prvních obětí nacistického režimu? Vždyť nacisté v roce 1933 pálili mj. knihy o tranzici, a ničili práci významného německého sexuologa a podporovatele trans lidí Dr. Magnuse Hirschfelda, zakladatele Institutu sexuologie v Berlíně. J.K. Rowling, kterou ke slávě vynesly například její knihy o Harrym Potterovi, se také nedávno nechala znát, že v jejím světě by měli být doktoři pomáhající mladým trans lidem vsazováni do vězení. Tyto odporné fašistické kecy nelze ignorovat. Rowling má ruce od krve. Vždyť v její zemi, ve Velké Británii, došlo v únoru 2023 k brutální vraždě šestnáctileté trans dívky Brianny Ghey, a letos v únoru byla ve stejné zemi těžce poraněna osmnáctiletá trans žena. Rowling a její následovníci již léta házejí svým hejtem čím dál víc dříví do ohně a baví se, když je lidem ubližováno. Proti takovým transfobním psychopatům je třeba se stavět, a ignorantům či anti-intelektuálním lenochům je třeba prezentovat skutečná fakta - neboť jejich nenávist mnohdy vychází z čirého nepochopení.

Čiňme vše proto, aby byl život v naší společnosti pro transgender osoby únosnější, lepší a příjemnější. Všem přeji krásný Mezinárodní den viditelnosti transgender osob!

Zdroje:

1 komentář:

Nikola řekl(a)...

Je dobře, že jsou mezi námi lidi jako ty. 🙂 Já ve svém okolí nikoho nemám a neznám, ale vždy, když je třeba, tak podpořím a zastanu se kohokoli. Myslim si, že každý by měl mít stejná práva bez rozdílu.

Okomentovat

Nejčtenější