pondělí 1. dubna 2024

Co vše zatím víme o sedmém filmu ze série Jurský park

Se začátkem února studio Universal oficiálně oznámilo, že sedmý film ze série Jurský park, často přezdívaný Jurský svět 4 (Jurassic World 4), bude do kin uveden 2. července 2025. Fanoušky oblíbené série, ve které byli za pomocí genového inženýrství přivedeni k životu druhohorní veleještěři, zejména nadchl fakt, že scénář k filmu píše David Koepp. Ten má za sebou práci na scénáři prvního i druhého Jurského parku z 90. let, které režíroval Steven Spielberg. V únoru to na chvíli vypadalo, že do režijního křesla usedne David Leitch, režisér filmů Deadpool 2 a The Atomic Blonde. Nakonec se tak ale nestalo, a již s 9. únorem server Deadline ohlásil, že Leitch nový Jurský svět režírovat nebude. Ve druhé polovině února bylo uvedeno, že snímek natočí Gareth Edwards, jenž má za sebou vizuálně spektakulární monster film Godzilla z roku 2014, kterým započala již pětifilmová série MonsterVerse od Legendary Pictures. Spousta fanoušků Jurského parku byla z výběru režiséra nadšena. Edwards a Koepp dají jistě dohromady nezapomenutelný snímek. Fandom franšízy je po dlouhou dobu rozdělený, neboť její druhá trilogie, Jurský svět (Jurassic World), byla zkrátka protkána kontroverzemi. Některým fanouškům se nelíbily příběhy snímků od Colina Trevorrowa a J. A. Bayony, nemalé části diváctva lezl na nervy sexismus v prvním filmu z roku 2015 a zaměření závěrečného filmu trilogie více na obří kobylky než na dinosaury naštvalo spoustu veleještěřích puristů. Mě osobně třeba přišlo, že se trilogie Jurský svět zlepšovala s každým dalším filmem, neboť její jedničku jsem nepovažoval za nic víc než opáčko Jurského parku s cílem vydělat majlant a zasexovat pěstí Chrise Pratta ve vzduchu. Ale pryč od předchozích filmů - tento článek se přece týká toho nového, připravovaného snímku, který má započít zcela novou jurskou éru.

Neoficiální, fanouškovské logo připravovaného snímku, který pochopitelně ponese jiný název. Obrázek z webu MisCrave

V posledních dnech se dosti hovoří o tom, kdo vlastně v připravovaném čtvrtém Jurském světě (či sedmém Jurském parku) bude hrát. Hlavní role byla údajně nabídnuta herečce Jennifer Lawrence, která v posledním desetiletí prolula především jako mladší verze mutantky Mystique (Raven Darkholme) v prequelech filmové série X-Men. Ta však neměla o vystupování v akčních dinosauřích filmech od Universalu zájem, a tak nabídku smetla ze stolu. Nyní uvádějí filmové weby, že do hlavní role dosud nepojmenované hrdinky filmu (a potažmo nové trilogie) bude obsazena Scarlett Johansson, kterou všichni známe jako Black Widow (Natashu Romanoff) z Marvel Cinematic Universe a zvláště z filmů o Avengers. Již podruhé tedy bude jurskoparkovský film vést hvězda marvelovských filmů; vůdčím hercem předchozí trilogie byl již zmíněný Chris Pratt, kterého rok před vydáním prvního Jurského světa proslavil film Jamese Gunna Strážci galaxie (Guardians of the Galaxy), který mimochodem původní režisér jurské franšízy, Steven Spielberg, zařadil mezi 20 svých nejoblíbenějších filmů všech dob

Black Widow ve wakandské džungli. Scarlett Johansson ve filmu Avengers: Infinity War (2018). Obrázek z IMDb.com

Premisa nového a zatím tedy stále nepojmenovaného sedmého Jurského parku je podle hollywoodského scoopera Ricka Bernardse dosti zajímavá. Svět se stále vzpamatovává z událostí Jurského světa: Nadvlády, a ačkoliv hejna obřích kobylek již lidstvo neohrožují, na pevnině nejen severoamerického kontinentu stále zůstávají naklonovaní dinosauři. Hrdinka, kterou má hrát Scarlett Johansson, je bývalou překupnicí na černém trhu s částmi zvířecích těl. Poté, co se za účelem vyšších zisků začne orientovat na překupnictví dinosaurů, ztratí své peníze kvůli hlavnímu padouchovi. O vše připravená a donucená najít si po letech práci, přidá se k americké vládní organizaci, jejímž cílem je přemístit nebezpečné karnivorní dinosaury z území USA na ostrov Isla Sorna. Ten fanoušci jurskoparkovské série viděli naposledy ve filmu Jurský park 3 (Jurassic Park III) z roku 2001. A to je zatím vše, co je o příběhu nového filmu spolehlivě známo. Na scénáři se samozřejmě neustále pracuje a může dojít ke změnám. Dále bylo také potvrzeno, že hlavními dinosauřími antagonisty nového filmu, kteří budou hlavní hrdinku a postavy okolo ní ohrožovat nejvíce, nebudou tentokrát ani velociraptoři, ani tyranosaurus, ale madagaskarští majungasauři!

Majungasaurus v dokumentárním cyklu BBC a Apple TV+ Prehistorická planeta (Prehistoric Planet) z roku 2022. Obrázek z Prehistoric Planet Wiki

A pak jsou tu další, studiem nepotvzené informace od insidera Ricka Bernardse, který v minulosti pravdivě oznámil například to, že se v animovaném filmu Spider-Man: Across the Spider-Verse objeví Spider-Man India a Spider-Punk nebo že ve snímku Spider-Man: Bez domova (Spider-Man: No Way Home) budou mít kameo Charlie Cox jako Matt Murdock a Tom Hardy jako Eddie Brock/Venom. Ačkoliv ne všem insiderům z Hollywoodu se dá věřit, Bernards se po léta ukazuje být dobrým zdrojem (pro více informací se podívejte na jeho blog na Blogspotu). Co tedy Bernards o sedmém Jurském parku zjistil a odhalil, aniž by to studio Universal uvedlo oficiálně, a čeho se pravděpodobně ve filmu dočkáme kromě Scarlett Johansson a majungasaurů?

Zaprvé, vrátí se Spinosaurus. A nebude sám. Koepp prý ve scénáři pracuje s vysvětlením partenogeneze spinosaurů, takže nás čeká celá smečka těchto zabijáckých příšer. Hateři třetího Jurského parku se tedy Hammondova špinavého tajemství jen tak nezbaví. Co se majungasaurů týče, uvádí Bernards, že mají být hlavním padouchem zneužiti pro jakýsi vojenský program, a na záda jim mají být nainstalovány pušky automaticky střílející po nepřátelích. Film má také obsahovat údajně velmi grafickou scénu, v níž bude jedna postava zaživa roztrhána nikoliv dinosaury, ale lidmi pracujícími pro hlavního padoucha - kusy jejího těla pak mají být vhozeny do ohrady majungasaurů, aby se naučili žrát lidské maso. Upřímně, tady začínám trošičku pochybovat, zda Bernards nechce být lehce senzacechtivý - píše v příspěvku na svém blogu, že ve scénáři je napsáno, že utržená hlava má ječet ještě v majungasauřích čelistech. Koepp sice dokáže být morbidním scénáristou - viz závěr Ztraceného světa a Ludlowova hysterie, když se ocitne v tyranosauřích čelistech - ale myslím si, že takováto scéna by již filmu vysloužila R rating, a byl by tedy přístupný jen pro dospělé publikum. Tím by Universal nakonec ztratil peníze, takže ve výsledném produktu asi záběr na zkrvavenou, utrženou lidskou hlavu křičící o pomoc, zatímco ji majungasaurus přežvykuje, nebude. 

Spinosaurus se vrátí - tentokrát s celou rodinou. Koncept art jurskoparkovského spinosaura od fanouška MrSnazzyShark z DeviantArt

Poslední věc, kterou Bernards zmiňuje ve svém scoop příspěvku, a které se mi věří opravdu nejhůře, je jedna z úvodních scén filmu. Má se do ní vrátit Sam Neill coby Alan Grant, sympatický introvertovaný paleontolog z filmů Jurský park, Jurský park 3 a Jurský svět: Nadvláda. Ten má ve svém domě najít Ellie Sattler, se kterou započal platonický vztah na konci posledního filmu, mrtvou. Má projít ohromným breakdownem, popadnout zbraň a vyrazit ven do ulic s cílem zabít zvířata, která Ellie zmasakrovala. Jaká zvířata to mají být? Raptoři. Bernards to ve svém příspěvku nepotvrzuje, ale objevily se fanouškovské teorie, že vražedkyní Ellie bude Blue, tedy raptorka vycvičená Owenem Gradym. Setkal jsem se s fanouškovskou predikcí, že Grant zkrátka Blue zastřelí. Smrt ženy, ke které měl platonické city, jej změní v zapšklého, dinosaury nenávidějícího starého muže... a teď se celý kruh uzavírá. Někteří fandové si totiž myslí, že hlavním padouchem Jurského parku 7 bude sám Alan Grant! A že to bude on, kdo půjde po postavě, kterou bude hrát Scarlett Johansson. Wow! Studiem to určitě není oficiálně potvrzené, a ani Bernards tuhle věc ve svém scoopu neuvádí - jak jsem psal výše, uvádí jen, že Grant se má objevit na začátku filmu. Spousta fanoušků si však myslí, že to nemá být jen kameo, a že v té scéně se má Grant skutečně proměnit v zahořklého padoucha, jakého jsme ještě ve filmech neviděli. Nevím, jak vy, ale přesně tohle bych bral!

Šílený Alan Grant - zahraje si Sam Neill v dalším Jurském parku chladnokrevného padoucha? Na fotografii Sam Neill coby John Trent v hororovém snímku In the Mouth of Madness (1994). Obrázek z webu Nerdist

Zdroje:

To je tedy vše, co zatím víme, nebo o čem se šušká. Jurský svět 4 neboli Jurský park 7 má být uveden do kin na začátku července 2025. O názvu filmu se také horlivě debatuje... bude to Jurské město (Jurassic City), Jurská říše (Jurassic Empire) nebo Jurská éra (Jurassic Era)? To zatím nevíme. Ale mohu vám říci, že se opravdu hodně těším. Co vy? Podělte se o názory v komentářích!

5 komentářů:

Dracovenator03 řekl(a)...

Skvělé zprávy. Díky za ně.

hajznberk řekl(a)...

Tak počkej... Já si myslel, že si střílíš, ale ty zdroje jsou reálný?! xd Příští rok v létě fakt bude Jurskej svět 4

Nikola řekl(a)...

Těším se a jsem zvědavá. 🙂

Janinka řekl(a)...

Tuhle sérii miluju, ale poslední díl mi fakt lezl na nervy, zkrátit to tak o hodinu a bylo by to i koukatelný.

Kuzuri řekl(a)...

Já právě s tímhle názorem nesouhlasím, Dominion byl za mě nejlepší film druhé trilogie a jak uvádím v prvním odstavci tohoto článku, první Jurský svět z roku 2015 naopak považuji za nejhorší. :) Dominion podle mě vůbec nebyla nuda. Pokud ten film něco nezmákl, pak skutečně zodpovědět na otázku, jaký vliv by takové množství v podstatě invazivních druhů mělo na různé ekosystémy.

Jinak jsem Nadvládu zařadil i do rubriky Filmová doporučení:
https://blogorgonopsid.blogspot.com/2022/06/blogorgonopsidova-filmova-doporuceni.html

Okomentovat

Nejčtenější