pátek 26. dubna 2024

Obrázek týdne 26. 4. 2024

Stále unesen výtečným trailerem k nejočekávanějšímu filmu tohoto roku, ve kterém se dva nesmrtelní mutanti porvou nejen mezi sebou, vracím se po několikadenní přestávce k napsání pátečního obrázkového příspěvku! Tento Obrázek týdne jsem pro vás měl připravený již několik dnů, takže jsem nemusel nic pracně hledat vteřiny před započetím psaní tohoto odstavce... Prezentuji vám dílo Velizara Simeonovskiho, významného paleoumělce z Bulharska, který žije a pracuje ve Spojených státech, a který se zaměřuje na malbu a rekonstrukci třetihorních a čtvrtohorních savců. Více Velizarových výtečných děl si můžete prohlédnout na jeho webu


Popisek k obrázku: Dvě šavlozubé kočkovité šelmy rodu Machairodus útočí na pravěkého žirafovitého rodu Bohlinia. Jedna z koček se žirafě vrhá po krku, a v rychlosti do něj vtlačuje své dýkovité, lehce dozadu zahnuté zuby, jež mají dlouhokrkému býložravci přetnout krční tepnu. Druhý z machairodů se pohybuje v těsném závěsu za bohlinií, pozoruje svého druha a je připraven učinit podobný skok, bude-li to třeba. V tuto chvíli to vypadá, že žirafa boj o život prohraje, a dříve či později se zhroutí. Ještě před chvílí se přitom volně procházela po savaně. Bleskový útok šavlozubých koček přišel bez nejmenšího varování. Její maso nasytí celou smečku machairodů na několik dnů. Bohlinia je rod giraffidů zahrnující dva druhy, B. adoumi a B. attica, který žil v miocénu, před zhruba 11,6 až 5,3 miliony let, na území Evropy a Afriky. Machairodus byl mimořádně úspěšný rod felidů z podčeledi Machairodontinae, jehož několik druhů - poslední byl formálně popsán v roce 2021 - žilo v Evropě, Asii, Africe a Severní Americe od středního miocénu až po pleistocén. V průběhu desetiletí bylo do tohoto rodu zařazeno nemálo šavlozubých koček, jež od něj byly později odděleny - příkladem je americký Amphimachairodus coloradensis. Tato scéna se odehrává na území východní Afriky před 6 miliony let. Tamní savany se od té doby příliš nezměnily, větší kočkovité šelmy a větší žirafy z nich však nakonec zmizely.

Jaký je váš názor na tento obraz? Líbí se vám jeho akčnost? Podělte se o svůj názor v komentářích!
Do konce dubna nemám pro blog žádné konkrétní plány, tudíž nemohu slibovat žádné konkrétní příspěvky. Jen vás upozorním na to, že dokumentární novinky vyšly minulou neděli, takže pokud máte zájem o nějaké nové vzdělávací a dokumentární přírodopisné pořady, projděte si je! Kromě dost možná největšího hada vasukiho byl nedávno popsán ještě jeden další fosilní "plazí" gigant, takže možná o něm přibude v brzké době příspěvek, ale nic neslibuji.
A na závěr opět připomínám, že se blížíme k 15. výročí založení tohoto blogu! Oslava nás čeká už příští týden! 🎂 Užijte si víkend, a vyražte, pokud možno, ven!

9 komentářů:

Kuzuri řekl(a)...

Z politického soudku:

https://twitter.com/JsmeFer/status/1783796838753079420

Že mě ti putinisté a sexuální predátoři ve vysokých politických pozicích v Maďarsku už ničím nepřekvapí...

Kuzuri řekl(a)...

A když už o tom píši... :D Podíval jsem se teď na Hajznberkův blog, a co tam nevidím? Už druhý komentář od úchylného kremlbota Blogplateosaura, kterého si kamarádstvo z Blogu.cz možná pamatuje jako nepříliš dlouho trvající přírůstek do tamní dinoblogové komunity. :D

Tohle opravdu stojí za sdílení:
https://ceskovhaji.blogspot.com/2024/04/hnuti-pro-zivot-jsou-prorusky-svine.html#comments

Zajímavé, že tenhle člověk sympatizuje s putinisty a sexuálními predátory z řad maďarských autoritářských pravičáků, a rozšiřuje protipotratovou agendu, jakou zastávají ti nejdogmatičtější ultrakatolíci. Zasloužili jsme si někoho takového v naší dinoblogové skupině? Co si o jeho postoji k potratům myslí jeho partnerka (pokud tedy ta holka ví, že ji za svou partnerku považuje)? :D

Doporučuji přečíst celou konverzaci do samého konce. :D Nenechte se samozřejmě ošálit Blogplateosaurovými výroky a "statistikami", tenhle člověk vykazující znaky cirkulárního myšlení rozhodně neuvažuje racionálně. :) Coby nejdéle fungující bloger z té skupiny si za všechny z nás dovoluji jej proklít. Přeji tomu žijícímu potratu pořádná muka. :)

Dracovenator03 řekl(a)...

Není ten člověk trochu mimo? Já bych bloknul a nevracel bych se k němu.

Nikola řekl(a)...

Obrázek se mi moc líbí.
Dokumentární novinky jsem včera začala číst. Zatím nic extra v plánu na víkend nemám - během tohoto týdne se u nás vystřídal mráz, déšť i sníh. Takže pokud se to umoudří, bude to fajn. 🙂 V opačném případě se pustím do psaní dalšího článku - v posledních třech týdnech nebyl prostor, čas ani nálada.

Kuzuri řekl(a)...

Je třeba znát naši historii, Draco. :D Je-li období existence Blogu.cz přinejmenším pro českou blogovou paleo & wildlife komunitu jakýmsi obdobím "primitivní akumulace", pak je třeba vědět, kde v této internetové komunitě vznikla veškerá nespravedlnost a co byli někteří její členové zač. :D Víc anti-intelektuálního a arogantnějšího paleoblogera, než byl on, jsme mezi sebou neměli. Pak totálně onemocněl a šlo to s ním úplně z kopce.

Jinak na něj kašlu… že se s ním chce bavit Hajznberk, to je jeho věc. :) Já jsem se zkrátka dnes odpoledne na Česku v háji výtečně pobavil, toť vše. :D Na mém blogu pro něj místo není už dávno.

Kuzuri řekl(a)...

Nikole děkuji za zájem o dokumentární novinky. :) Je to dlouhý článek, možná budou příště trochu kratší. :D Počasí bylo v posledních dnech ve střední Evropě šílené, to ano. Přišlo mi dokonce, že večer panoval větší chlad než třeba na začátku února. :D

Na nový článek se určitě rád podívám. :)

Nikola řekl(a)...

Typický duben to teda není - sníh v dubnu dlouho nepamatuju, ale alespoň jsem to využila k restům, i když se teď skoro na nic nedokážu soustředit. Vždycky, když mám špatné období, a to teď mám, i když se to netýká přímo mě. Pokud bude čas, ráda bych si k tomu zítra sedla - třeba mi to pomůže přijít na jiné myšlenky.

hajznberk řekl(a)...

Ten týpek je vtipnej, ale trošku retardovanej bych řek. xd mi přijde, že si s někým touží psát

Kuzuri řekl(a)...

Blogplateosaurus mi kdysi psal, že si blog založil hlavně proto, že neměl kamarády. :D Obávám se, že je za těch pár měsíců ne moc zajímavé blogové aktivity nenašel ani mezi námi (tehdy aktivní blogeři - Dinosaurss, Martinoraptor, Ankylosaurus - si s ním dneska určitě nepíšou), zvlášť, když udělal milion chyb a znepřátelil si nás sdílením svých choutek a kdovíčeho… Je to debil, no. Není schopný sebereflexe a pořád si žádá, aby si ho každý všímal.

Okomentovat

Nejčtenější