pátek 12. dubna 2024

Obrázek týdne 12. 4. 2024

A máme tu další Obrázek týdne! Za posledních pár dnů jsem našel tolik kvalitního paleoartu, že bych klidně mohl začít novou rubriku s názvem "Obrázky dne". Opravdu, uměleckých rekonstrukcí prehistorických zvířat, jež by se dala označit za mistrovská díla, je přehršle. Musel jsem opět učinit těžké rozhodnutí, které z těch děl pro vás vyberu, a nakonec u mne vyhrál tento obraz, jehož autorem je Davin Arya Nirwasita. Zobrazuje prehistorické obyvatele Indonésie pracující na jedněch z nejznámějších jeskynních maleb na světě - a nejstarším dosud nalezeném malovaném příběhu.


Popisek k obrázku: Sedmičlenná skupina původních obyvatel ostrova Sulawesi pracuje na velké jeskynní malbě zobrazující nedávný lov anoa nížinného (Bubalus depressicornis). Zvěčňování vzpomínek na úspěšný lov se účastní lidé různých věkových kategorií. Na obrazu jednoho z divokých turů pracuje drobné batole a plácá hlínu na hruď zvířete, které předtím namalovala jeho matka, nyní vkleče na svého potomka dohlížející. Vedle ní stojí mladý muž v pubertě a dokresluje okrem hlavu dalšího anoa. Mladá žena a muž pracují na druhé straně na vyobrazení lovců z tlupy, jež s oštěpy v rukou překvapili skupinu pralesních buvolů, a hromadně je vůdci stáda naházeli do krku. Jejich sourozenec, stojící mezi nimi, se mezitím baví plácáním rukou o jeskynní stěnu. Poněvadž je má nabarvené, zanechává na ní své otisky - významný prehistorický copyright. Malba zobrazuje také dva psy, které tlupa na tury vypustila. Na práci svým druhům svítí dospělý lovec, jenž je na malbě pravděpodobně zobrazen jako ten největší. Ke stvoření této malby si tito pravěcí lidé pomohli i žebříkem. Aby viděli lépe a nespoléhali jen na jednu pochodeň, upevnili další dvě ke stalagmitům vyrůstajícím z jeskynní podlahy. Scéna se odehrává před takřka 44 000 roky na již zmíněném ostrově Sulawesi, kterému se také přezdívá Celebes. Malby v jeskynních tohoto ostrova byly nalezeny výzkumníky v 50. letech 20. století. Dnes jsou známy celkem z 242 jeskyní, a kdo ví, třeba se najdou i v dalších. Anoa nížinný, který byl lovnou zvěří pro tyto pravěké lidi, žije dodnes; je to sulaweský endemit a je klasifikován jako ohrožený druh.

Kdyby vás tyto staré jeskynní malby z ostrova Sulawesi zajímaly více, můžete si o nich přečíst na webu BBC nebo na webu antropologického časopisu SAPIENS
Od psaní blogu si nadále dávám takovou menší přestávku, ani v příštích dnech tedy nečekejte velký počet článků. Sem tam něco přibude a mám pro vás pár zajímavých témat, ale myslím si, že duben se bude na Blogorgonopsidovi nést více či méně v duchu klidu a snížení kvantity příspěvků. Vězte však, že už pro vás dávám dohromady nové dokumentární novinky. 😉
A na závěr otázečka pro fellow fandy X-Menů... viděli jste pátý díl X-Men '97? Obecně se má za to, že je to nejlepší věc, co kdy Marvel Studios vytvořili - tenhle díl byl lepší než jakýkoliv film o Avengers. X-Meni jsou zpátky, nejprogresivnější animovaný seriál posledních let kraluje streamovací službě Disney+ a já jsem jím skutečně unesen! Pokud jste se ještě nezačali dívat, zde malý teaser k dalším dílům - doporučuji!

6 komentářů:

Kuzuri řekl(a)...

Jinak co se týče teaseru k druhé polovině 1. série X-Men '97, ve chvíli, kdy se na jeho konci na sněhu objeví jistý objekt... jak jste reagovali? Já v podstatě stejně jako Deadpool v traileru k DP&W, když Alioth slupne jednoho z agentů TVA.

Aneb, ano... "Oh my fuck!"

Dracovenator03 řekl(a)...

Krásný obrázek.

Nikola řekl(a)...

Moc hezký obrázek. Na odkaz se určitě podívám. Nedávno jsem podobný viděla během úklidu knihovny v jedné z našich knih - občas mám tendenci těmi knihami listovat, takže potom uklízím hodně dlouho. :D

Kuzuri řekl(a)...

Byl v nějaké knížce o pravěku? :)

Nikola řekl(a)...

Ne, bylo to od pravěku po současnost. Byly to takové všeobecně znalosti. Jestli někdy něco podobného, ale obsáhlejšího uvidím, určitě si to koupím. :)

Kuzuri řekl(a)...

Nice. :)

Okomentovat

Nejčtenější