sobota 13. dubna 2024

Bygone: Nový krátkometrážní snímek s bioluminiskujícím torvosaurem

"Svět je ve válce. Přírodní zdroje byly téměř úplně vyčerpány. Velké korporace se staly důležité k přežití většiny států. Vzájemně spolu bojují o malé množství materiálů, které na Zemi zůstaly. 

Jedna společnost, Clast Technologies, našla způsob, jak tento problém obejít. Vynalezla cestování časem jako způsob zajištění více zdrojů, a těží nerosty, jež jsou zcela odpojeny od současného geologického záznamu. Tak je zajištěno, že ze získání zemských materiálů nevzniknou žádné paradoxy. 

Dopady paradoxů nejsou dosud známy, ale má se za to, že jsou schopny narušit realitu jako takovou."

Těmito slovy začíná v tuto chvíli nejnovější film vyobrazující prehistorická zvířata - téměř jedenáctiminutový snímek Spensera Mehewa s názvem Bygone.


Včera, 12. dubna 2024, uvedla malá společnost amatérských filmarů Cretaceous Cast na svém YouTube kanálu krátkometrážní film odehrávající se v jurském období, před 150 miliony let, na území dnešního souvrství Morrison v západní části Severní Ameriky. Je to vskutku velice působivý sci-fi počin, lákající svou zajímavou premisou, jež v podstatě slibuje takovou kombinaci Terra Novy a Sound of Thunder. Ohlášen byl již před téměř dvěma roky, v červnu 2022, kdy Cretaceous Cast vydali oficiální teaser. Ten i přes svou krátkou délku - pouhých čtyřiadvacet sekund - dokázal navnadit, už jen díky výtečnému, výše prezentovanému záběru lebky jakéhosi morrisonského teropoda na břehu jurského jezera.

Bygone jsem nyní zhlédl a musím ho Spenserovi a jeho spolupracovníkům z Cretaceous Cast opravdu pochválit. Je to vážně hezky vyrobený amatérský film s dobrou hudbou od Decennial, která zvláště při závěrečných titulcích působí... řekněme, různorodě. Dodává snímku zvláštní atmosféru, lehce futuristickou (syntetizér). Kamera a střih, za které byl zodpovědný Clay Bowen, jsou fajn. Nečekejte nic na úrovni dvousetmilionových hollywoodských blockbusterů ani na úrovni průměrného streamovacího seriálu, ale na amatérský film rozhodně dobré. Zajímavá je animace jistého prehistorického zvířete, které si ve filmu zahraje, a to sice torvosaura. A ne obyčejného torvosaura, ale torvosaura bioluminiskujícího! Animace je dílem Nixx Animations.

Na začátku Bygone se seznámíme s hlavním hrdinou Jimem, který začíná být nervózní - a nejen proto, že si kvůli ostrému větru nemůže zapálit cigaretu. Z území, na kterém společnost, pro níž pracuje - a to sice Clast Technologies - těží nerosty, odešli všichni velcí býložravci. To je pro tuto oblast vcelku normální, problém je nyní v tom, že se ze své migrace nevrátili. Na místě zůstal jeden velký Torvosaurus a začíná mít hlad. Pro lidi pracující v tomto lomu představuje potenciální nebezpečí. Ne každý chce však Jimovi naslouchat, zvláště když je v sázce profit. Jsou peníze více než lidské životy?

Dovolím si vám celý jedenáctiminutový snímek prezentovat zde. Skutečně doporučuji jej zhlédnout.


Kdybych byl puntíčkář - kterým ale nejsem, protože mě bazírování na detailech mnohdy neskutečně štve - mohl bych účinkujícím ve filmu něco málo vyčíst. Samozřejmě v Bygone vystupují neherci, takže herecké výkony neodpovídají filmům, televizi nebo divadlu. Vlastně je dost vidět, že ani Brendon, ani Cameron neměli žádný herecký trénink. Jsou prostě určité věci, které byste před kamerou dělat neměli, zvláště když se snažíte být dramatičtí. Kdokoliv, kdo se o herectví trochu zajímá, jistě zasouhlasí. Tím je ale vůbec nechci shazovat, odvedli za mne dobrou práci. Poslední postava, korporátní zloduch, je nicméně zahraná opravdu brilantně a sám jsem uznale kýval hlavou, když jsem toho chlápka pozoroval. Má všechno - je hamižný, přísný, zajímají ho jen prachy, je pasivně agresivní... Člověk ho hned nenávidí, a herecký výkon je to oproti ostatním účinkujícím nadprůměrný.

Co se torvosaura týče, animace je samozřejmě, řekněme, levná. To ale nemění nic na podmanivosti jeho krátkého vystoupení. Proč vlastně bioluminiskuje? No, na to přece musíme přijít každý sám, ne?

Myslím si, že tenhle film se prostě povedl. Nejde o první krátkometrážní snímek od Cretaceous Cast; v říjnu 2020 uvedli fanouškovský projekt Jurassic Park: 1999, který také stál za to!

Žádné komentáře:

Okomentovat

Nejčtenější