sobota 6. dubna 2024

Proč je dnes třeba vyjádřit nesouhlas s klerofašouny

Nastala sobota 6. dubna. Pro hlavní město České republiky by to měl být docela normální dubnový den ozvláštněný maximálně pražským maratonem, namísto toho se má však nést v duchu nemorálního protipotratového pochodu křesťanských nacionalistů, o kterých si většina z nás nejspíše myslela, že jsou od středověku pryč. Na Malostranském náměstí se ve chvíli, kdy tento příspěvek vychází, scházejí všichni, jež se letos rozhodli vyjádřit nesouhlas s protiženským Hnutím pro život, každoročně přinášejícím do stověžatého města jed. Jed ultrakonzervatismu a klerofašismu. Dnes se totiž v Praze odehrává jejich Národní pochod pro život. A odehrát se má i jeho blokáda.

Právo na potrat je v desítkách zemí světa výdobytkem desítek a desítek let tvrdé práce nejen feministických aktivistek a aktivistů, a je jedním ze základních práv umožňujících lidem, kteří mohou otěhotnět, alespoň nějakou tělesnou autonomii. Mít možnost ukončit těhotenství z jakéhokoli důvodu, aniž by do toho někomu něco bylo, je lidské právo stejně důležité, jako právo na vzdělání. Osobně jsem za absolutní tělesnou autonomii, která v současné době lidem, jež mohou otěhotnět, není umožněna, neboť jsou interrupce legální jen do 12. týdne - já jsem pro právo na potrat v jakékoliv části těhotenství, i ve druhém a třetím trimestru. Poslední věcí, která by měla cizí stranu zajímat, je proč někdo na potrat jde - je to pouze věc toho člověka. Je skvělé, že právo na potrat v této zemi je. Ale nemusí tomu tak být navždy. S rostoucí mocí a vlivem tmářů totiž může přijít temnota.

Co je zač to pochybné Hnutí pro život, které dlouhodobě usiluje o zákaz interrupcí v České republice? Nejprve základní fakt, není to žádné hnutí. Je to extrémně bohatá lobbistická organizace financovaná z jedné strany z Ruska (zdroj) a z druhé strany od Republikánů v USA. Je součástí širšího anti-genderového a anti-LGBT hnutí, do kterého léta proudí peníze od Kremlu. Hnutí pro život je tvořeno autoritářskými pravicovými křesťany, jež jsou velmi bohatí, a jež pro dosažení svých cílů udělají cokoliv. V roce 2022 napadl jejich předseda Radim Ucháč v kostele fotografa webu A2larm a rozbil mu foťák. Nepřál si totiž, aby byly na klerofašounské mši pořízeny fotky těch, jež do chrámu vstoupili s transparenty vyjadřujícími nesouhlas s cíly této pro-life organizace. Hnutí pro život také zažalovalo web A2larm za to, že bylo označeno "protiženským hnutím", a hádejte, co se stalo dál... u soudu to Hnutí pro život projelo, protože to byla žaloba tak malicherná a směšná, že soud musel dát zkrátka zapravdu žalované straně (jinými slovy, soudci také došli k závěru, že to je protiženská organizace... stejně jako třeba loni soud zasouhlasil, že Okamurova SPD může být označena za parlamentní fašistické hnutí). A když už jsem zmínil cíle této organizace, je dobré si připomenout, že již zmíněný Ucháč před lety uvedl, že "zrušení potratů je jen deset procent z toho, co chtějí". Dovedete si představit, co by bylo dál, kdyby se jim zrušení práva na potrat opravdu podařilo protlačit?

Tihle nabubřelí autoritářští křesťané, kteří tlačí svou včerejší ultrakonzervativní agendu do politiky, chtějí omezovat práva nejen žen, ale také queer lidí. Lobbují v parlamentu spolu se svými kámoši z Aliance pro rodinu, další ultrakonzervativní křesťanské organizace, proti manželství pro všechny. Chceme snad, aby tahle na východ orientovaná sebranka, která si přeje pravý opak sekularizace, dosáhla svých cílů? Vždyť podporovatelé Hnutí pro život chtějí - jak jsme od jednoho z nich slyšeli ve videu z loňského pochodu, které natočil Tim Kožuchov z Debatního deníku) - mít z Česka "křesťanský stát", kde by hodnoty hlásané prohnilou katolickou církví prolezly do všeobecných hodnot a morálky hlásané už tak utlačovatelským státem. Kýbl, prosím? Myslím, že jsem si právě trošku ublinkl.

Jako ateista, levičák, queer a zájemce o komplexní svět přírody a o evoluci života na naší planetě jsem velice zklamaný z toho, kolik stupidních lidí na tyhle Národní pochody pro život chodí. Ano, částečně za to může zřejmě i to, že Hnutí pro život se jaksi poučilo z předchozích let, a místo křížů za "zemřelé děti" už teď pochodující nosívají jenom transparenty s infantilními nápisy typu "Život je naděje" atp., a kvůli tomu jsou na pochod přitaženi i všelijací lidé, třeba i někteří liberálnější konzervativci, jež by se mu před deseti lety vyhnuli širokým obloukem. A právě proto je třeba uvádět o této organizaci fakta na pravou míru. Tahle šaráda, jež v současné době nabyla podoby jakési oslavy "tradiční rodiny", jenom zakrývá skutečné, autoritářské a krajně pravicové cíle Ucháče a jeho kolegů. 

Myslím si, že jako jeden z posledních aktivních českých blogerů píšících nejen o pravěkém světě, ale o přírodním světě jako takovém (zahrnujícím i lidskou společnost), mám morální povinnost uvést tato fakta i na svém blogu. Vždyť tito nevědečtí, ideologicky shnilí, nenávistní a iracionálně smýšlející lidé vůbec rozmanitost našeho světa nechápou. A své neskutečně jednoduché narativy, svůj sexismus, antifeminismus, odpor vůči osobní volbě a odmítání komplexnosti světa roznášejí všude možně, a svazují jimi ty, jež jsou bohužel příliš líní, aby si o nich našli nějaké informace. Týká se to i některých konkrétních případů z bývalého Blogu.cz, dokonce i z bývalé komunity blogů o prehistorii. Zatím vím jen o dvou případech bývalých blogerských kolegů, z nichž se stali anti-intelektuální zastánci podobných názorů, jaké mají klerofašisti pochodující dnes v Praze za zrušení potratů. Stěží se tomu věří. Psát o těchto věcech před deseti lety, možná bych těch pár individuí zachránil před pádem do jámy iracionality, konspirací a přežitků z dob, kdy třeba odporní popírači evoluce brojili proti Charlesu Darwinovi nebo kdy byly ženy páleny u kůlů, protože byly shledány "čarodějnicemi". 

Můj oblíbenec Petr Kropotkin, významný geograf, jeden z prvních darwinistů a také teoretik anarchokomunismu, tzv. vědecký anarchista, kdysi napsal ve svém textu Principy anarchistické etiky, že v kontextu evropské společnosti můžete být buď křesťanem, muslimem, buddhistou nebo přírodovědcem. A on byl samozřejmě přírodovědcem. Rozebíral, jak je náš přirozený smysl pro solidaritu - přirozený u nás proto, že jsme zkrátka zvířaty sociálními - zneužíván organizovanými náboženstvími, a svazován dogmaty a doktrínami, které postrádají smysl, ale jež jsou efektivní k tomu, aby pak z poslušných a otupělých učinili stádo poslouchající své náboženské lídry. Já osobně jsem též přírodovědec - člověk, který je čistým materialistou, a který na nějaké náboženské omluvy protipotratových, protiženských a queerfobních názorů tedy rozhodně nemá čas. Doby, kdy náboženství mělo nad lidmi moc, mají být dávno ty tam! A proto je třeba aktivně se postavit těm kleronáckům - protože racionalita, otevřená mysl a pochopení světa měly již dávno zvítězit nad nerozumem, stupiditou a slepou vírou! 

Ať si každý rozhoduje, jak chce nakládat se svým tělem. Nikdo a nic by mu do toho nemělo kázat. Společně můžeme, kamarádi, vybudovat svět, ve kterém budou mít všichni naprostou tělesnou autonomii. Svět, ve kterém vás nebude nikdo ovládat, ale kde každé rozhodnutí a každá volba budou na vás samotných. Že společnost založená na rovnosti a svobodě každého nemůže brzy přijít? Musíme se aspoň snažit, abychom k ní pokročili! To, co tihle kleronáckové chtějí, je jít zpátky do temných časů. Chtějí patriarchát, a chtějí, aby nás všechny svazovala iracionální křesťanská konzervativní morálka. Ale každý z nás má dosud právo s nimi nesouhlasit, a vyjádřit to. Ať je tvoje vlajka duhová, černá, černorudá nebo jakákoli jiná... ať už jsi liberál, uvědomělý liberální konzervativec (jako mladší členové topky, kteří také požadovali manželství pro všechny), sociální demokrat, demokratický socialista, marxista, anarchista, feminista... ať už jsi ateista nebo křesťan či muslim, uvědomělý liberální husita, křesťanský feminista či anarcho-muslim... nebo zkrátka člověk věnující pozornost sociálním tématům či člověk, kterého zajímá rozmanitý svět přírody ve vší její diverzitě - diverzitě sexuální, diverzitě tvarů a fenotypů, jež jsou všechny validní - nemůžeš jistě chtít, aby tihle klauni omezovali tvůj život! A za nás všechny, kteří uvažují racionálně, dneska kterémukoli pokusu zastavit, blokovat nebo přeřvat klerofašouny vyjadřuji svůj souhlas a svou podporu. 

Neprojdou!

No pasarán!

Fanatické, poblázněnými ultrakonzervativními křesťany tvořené Hnutí pro život je součástí širokého antigenderového hnutí, o kterém v roce 2021 ve svém dokumentu Evropský parlament uvádí, že je z velké části financováno z Ruska - tedy ze státu, který ve druhé polovině minulého roku prohlásil "mezinárodní LGBTQIA+ hnutí" za "extremistické", a který dlouhodobě omezuje lidská práva nejen na svém území. Narativy, kterými Rusko rozdmýchává i evropskou společnost, jsou podporovatelé protipotratových organizací (včetně této) ovlivněni. Je třeba šířit osvětu o antigenderu a ultrakonzervativní politice, abychom všichni věděli, odkud pramení a jaké mohou mít s naší společností záměry. Nenecháme si vzít svobody, které jsme si už vydobyli.

1 komentář:

Kuzuri řekl(a)...

Malý komentářový doplněk, více než čtyřiadvacet hodin po blokádě... Povedlo se to, pochod klerofašounů - kterých bylo loni méně než kdy jindy, a to méně než tisícovka - byl významně ovlivněn blokádou, které se účastnilo asi 500 lidí, jež s ním takto přímo chtěli vyjádřit nesouhlas. Demoška na Malostranském náměstí byla super, byl jsem tam a troufl bych si říct, že nás tam bylo ještě o dost víc, než kolik šlo na blokádu. Nebylo to poprvé, co jsem na protiakci proti této organizaci byl - loni to obsazení jejich pódia na Václaváku byl triumf - letos se to podařilo krásně.

Některá média zveličovala to, že přes Most Legií nemohlo projet hasičské auto a viní z toho účastníky blokády. Je to nesmysl - policie měla od začátku blokády oznámit, že most je neprůjezdný, a ne čekat tam půl hoďky na hasičák. Podobně by to mělo být třeba v případě nehody, která by most uzavřela, že? Zkrátka masivní fail cajtíků.

Co jsem v článku mohl zmínit, ale nezmínil, je ještě jedna důležitá věc o této prohnilé organizaci včerejších ultrakatolíků: před dvěma lety se naprosto ohavně vyjadřovali k násilným činům spáchaným ruskými vojáky na Ukrajinkách. Dokázali tím, že jsou naprosto cyničtí a že je život lidí, kterým se zašťitují, absolutně nezajímá.

Více třeba zde: https://www.youtube.com/watch?v=i7jXxd2f7Aw&ab_channel=T%C3%BDden%C3%ADkRespekt

Líbí se mi, že Silvie Lauder, šéfredaktorka Respektu, v tom videu říká po 5. minutě, že letos to měl být pro tuhle organizaci spíše "pochod o život". No, asi jo. Jejich vliv dosti poklesl, když začali ukazovat, co jsou zač, a když experti začali zjišťovat, že Hnutí pro život má peníze z Ruska.

Okomentovat

Nejčtenější