středa 17. dubna 2024

Další dvě krátké ukázky z X-Men: The Animated Series

Po osmnácti dnech se zde na blogu opět vracím k X-Menům, v den premiéry 6. epizody animovaného seriálu X-Men '97 na streamovací službě Disney+, jež je přímým pokračováním šestasedmdesátidílného X-Men: The Animated Series z let 1992 až 1997. Pátý díl, uvedený minulou středu, byl mnohými prohlášen za nejlepší produkt Marvel Studios, který kdy vznikl. Jeho děsivý, tragický závěr - který byl, jak potvrdil showrunner Beau DeMayo, inspirován neštěstím z 12. června 2016, kdy bylo ve floridském gay klubu v Pulse zavražděno 49 lidí a dalších 53 bylo zraněno homofobními útočníky - otřásl všemi fanoušky x-menovského a marvelovského světa. Připomněl také, že mutanti coby metafora diskriminovaných, utlačovaných a pronásledovaných osob v našem reálném světě mohou být nadále používáni ke zprostředkování důležitého sociálního komentáře pro co největší počet nejen popkulturních nadšenců. 

Návrat animovaných X-Menů z 90. let v moderním revivalu, který je dost možná tím nejlepším animovaným seriálem tohoto století, na svém blogu oslavuji připomínkami důležitých nebo zajímavých scén z původního seriálu. Ke konci března jsem s vámi sdílel klipy vyprávějící příběh mladého Scotta Summerse v sirotčinci a Bishopovu první cestu zpět v čase s cílem zabránit temné budoucnosti, v níž jsou mutanti i nemutantští lidé zabíjeni Sentinely. Ještě dříve, v polovině března, jsem vám připomněl Magnetův plán na osvobození mutantstva představený reprezentantům OSN a souboj Beasta a Wolverina s protimutantskými bigoty z Friends of Humanity. Teď tu mám pro vás další dva mnou vystřižené klipy, jež jsem v nedávné době nahrál na svůj YouTube kanál. Doufám, že si je užijete, a že vás navnadí podívat se na X-Men: The Animated Series, pokud vás tedy někdy minul. Snad vás také přesvědčí podívat se na X-Men '97, který je v této době nejsledovanějším cartoonem na Disney+.

Profesor X se dozvídá pravdu o svém nevlastním otci - epizoda Juggernaut Returns (Juggernaut se vrací) ze 4. série
Poté, co Juggernaut dočasně ztratil své schopnosti, které mu byly dány karmínovým drahokamem Cytorrak, se o něj v Pevnosti X stará jeho nevlastní bratr Charles Xavier. Cain je v bezvědomí a potřebuje pomoc. Charles nahlédne do jeho mysli a znovu prožije okamžiky, které definovaly ohnivý vztah obou nevlastních bratrů. Nakonec se dozví nepříjemnou pravdu o tom, proč byl vůbec přiveden do Cainova života. Cainův otec se oženil s Charlesovou matkou pouze proto, aby se dostal k jejímu bohatství.


Logan se po nalezení Hudsonovými stává Wolverinem - epizoda Repo Man (Obnovitelný) ze 2. série
Po útěku ze zařízení Zbraň X, kde byly jeho kosti pokryty nezničitelným adamantiem, zaútočí Logan na Jamese Hudsona a jeho ženu Heather, kteří vyrazili na lov jelena. Zuřivého muže uspou a odvezou jej do své chaty v zasněžených albertánských lesích, kde zjistí, jaké hrozné věci mu byly provedeny. Postupem času se Logan stane jejich přítelem a James ho s sebou vezme do Department H, kde mutant s drápy dostane příležitost připojit se ke speciální kanadské superhrdinské jednotce Alpha Flight. Tak se z něj stává Wolverine.


Líbily se vám tyto dva origin klipy z X-Men: TAS? Jaký máte názor na X-Men '97, a jaké pocity ve vás probudil závěr páté epizody? Co říkáte na návrat jisté postavy vystupující i v jednom ze zde uvedených klipů v 6. díle?

1 komentář:

Kuzuri řekl(a)...

Necelé dvě hodiny od publikování tohoto článku mi přišel e-mail od Jsme fér s těmito slovy: "Schválená novela o partnerství teď pomůže tisícům stejnopohlavních párů a rodinám dvou matek nebo dvou otců s dětmi žít o něco lépe a mít klidnější spaní. ... Je to také poprvé v historii naší země, kdy naši zákonodárci a zákonodárkyně uznávají právně existenci rodin, které tvoří dvě mámy nebo dva tátové s dětmi."

Jsem rád, že to prošlo, protože přece jen jde o krok vpřed... Samozřejmě to není dokonalé, neboť queer páry, které chtějí do partnerství vstupovat, stále nemají rovná práva jako páry tvořené ženou a mužem. Chtěl jsem, aby se před měsíci - když o tom poslanci hlasovali - schválilo manželství pro všechny, nikoliv pouze partnerství, ale co chcete, když ve sněmovně straší zatvrzelí konzervativci z ODS, KDU-ČSL a SPD, přičemž ti poplatní každému Babišově slovu rozhodně taky nejsou nijak sociálně progresivní. Už jsem se k tématu schválení partnerství a neschválení manželství pro všechny vyjadřoval, nicméně jsem rád, že tady aspoň drobný pokrok je, a doufám, že to nebude dlouho trvat, a LGBT rodiny budou zcela zrovnoprávněny s těmi dosud privilegovanými.

Duhová budoucnost bude, pro všechny. :) Nakonec jo. :)

Okomentovat

Nejčtenější