pátek 5. dubna 2024

Obrázek týdne 5. 4. 2024

V neděli nám skončil březen již patnáctým Mezinárodním dnem transgender osob, který jsem vám na tomto blogu připomněl, v pondělí 1. dubna jsem vám prezentoval článek o čtvrtém Jurském světě (či o sedmém Jurském parku), ze kterého jste se určitě dlouho škrábali na hlavě... A dnes je čas na první letošní dubnový obrázek týdne! Pro změnu se zase vrátíme k paleoartu. Našel jsem pár hezkých obrázků pravěkých zvířat, a nakonec jsem pro dnešní příspěvek vybral toto dílo Jesúse Gamarry Gonzáleze, který s ním nedávno soutěžil v Concurso de Paleoilustración (Paleoilustrační soutěži) na 22. setkání mladých paleontologických výzkumníků v La Rioje ve Španělsku. Toto setkání probíhalo ve dnech 1. až 5. dubna 2024. Jak se vám Jesúsův obraz líbí?


Popisek k obrázku: Skupina ptakopánvých býložravých dinosaurů z čeledi Iguanodontidae pomalu kráčí po dně vyschlého jezera, ze kterého zbyly jen rozsáhlé, sotva pár centimetrů hluboké kaluže. Do měkkého písku zabořují své končetiny, zatímco pochodují z jednoho okraje lesa k druhému. Tyto stopy se dobře zachovají, a jednoho dne budou o přítomnosti iguanodontidů na Iberském poloostrově informovat lidské výzkumníky. Stádo velkých herbivorů však netvoří veškerou faunu v tuto chvíli se po dně vyschlého jezera pohybující. Z povzdálí na ně hledí Riojavenatrix lacustris, spinosaurid z příbuzenstva severoafrického spinosaura či anglického baryonyxe. Nemá spadeno na iguanodontidy, ti jsou na něj příliš velcí. Riojavenatrix je rybožravcem, a k největší z kaluží ho přilákala možnost snadného rybího úlovku. Nastává večer, Měsíc je již vidět na zatahující se obloze, a poslední sluneční paprsky zbarvují mračna nad lesem dorůžova. Fosilní pozůstatky riojavenatrixe a stopy dosud blíže neidentifikovaných iguanodontidů budou jednoho dne v geologickém souvrství Ensico Group v autonomní komunitě a španělské provincii La Rioja. Scéna se odehrává v místech, z nichž jednoho dne bude Pyrenejský poloostrov, v rané křídě před 122 miliony let.

Pokud sledujete novinky ze světa "dinosaurologie", pak vám jistě neuniklo, že Riojavenatrix lacustris byl popsán v článku vydaném 19. února tohoto roku v Zoological Journal of Linnean Society. Jedná se tak o již pátého spinosaurida, který byl popsán na základě fosilií z Pyrenejského poloostrova.
Jak jste si všimli, v posledních dnech jsem si zase dal menší přestávku od psaní. Těchto přestávek bude čím dál více - přece jen, kvalitní články trvá napsat nějakou dobu. O víkendu by však měl vyjít alespoň jeden další příspěvek, byť na docela trochu jiné téma. Do budoucna se hodlám vrátit k sérii Random Bird, neboť vybrat nějakého random opeřence a zhotovit jeho krátký popisek mě prostě baví.
Na závěr malá otázka - co říkáte na nejnovější dokument vyprávěný Davidem Attenboroughem, Mammals, který se od neděle vysílá na BBC One? Jak jste reagovali na chybné tvrzení, jež zaznělo v prvním dílu, že netopýři žili už v časech dinosaurů?

4 komentáře:

Kuzuri řekl(a)...

Teď na mě na Twitteru, který řeší totální úlet narcisistní J.K. Rowling a její bezduché hejty kolem dne Mezinárodního dne viditelnosti transgender osob, vyskočil tenhle tři roky starý článek:

https://www.thepinknews.com/2021/02/26/ian-mckellen-olly-alexander-tiktok-trans-its-a-sin/

Ian McKellen říká Ollymu Alexandrovi, že všichni gay muži by měli být spojenci trans lidí. :)

A to jsem si myslel, že Iana McKellena nemohu mít rád více... :) What a sweetie. Magneto má vždycky pravdu. :)

Ode mně - všichni ace lidé a lidé na asexuálním spektru by také měli být spojenci trans lidí. Hrdými spojenci.

Kuzuri řekl(a)...

Kdyby vás ten tři roky starý rozhovor zajímal, odkaz zde:
https://www.youtube.com/watch?v=5BeInBLJsok&ab_channel=24x365News

O současné těžké situaci transgender lidí mluví Ian se začátkem 3. minuty videa. :) A hrozně se mi líbí, když pak říká: "I like being queer actually." :)

Nikola řekl(a)...

Obrázek je pěkný - ty máš asi nějaké extra dobré zdroje. 🙂

S články to mám podobně - jsem tak o týden pozadu. S velikonočními svátky se mi, přiznávám, nechtělo sedět u počítače a nebyl na to čas. Místo toho jsem měla pohodu v garáži (taťka tam má takovou svou dílničku), tak jsem koukala, co pěkného vytváří, povídáme si s mamkou a sestrou, k tomu nám hraje muzika, co nám chybí? Nic.

Dokument jsem bohužel neviděla, ale v knihovně na přečtení čeká jeho kniha, která bude určitě fajn.
Hezký víkend.

Kuzuri řekl(a)...

Ano, umím hledat. :D

To je dobře, neseď u kompu. ;) Jinak díky za přání k víkendu, hezký rozhodně byl... historický úspěch feministického hnutí v Česku! :) Stovky lidí přišly ukázat kleronáckům, že Praha zůstane feministická. Akorát jsem neměl čas ti odpovědět. :D

Okomentovat

Nejčtenější