neděle 17. března 2024

Nové dokumenty o přírodě z prvních tří měsíců roku 2024

Přesně po měsíci přináším do rubriky Dokumentární novinky další příspěvek o nově vydaných filmech a seriálech s přírodopisnou tématikou, které vyšly v posledních třech měsících. Předchozí článek, publikovaný 17. února, pojednával o živě vysílaném Winterwatch 2024, dokumentu When Whales Could Walk o raných kytovcích či o čtyřdílné sérii Wilderness with Simon Reeve. Od té doby toho vyšlo opravdu nemálo. Do tohoto článku jsem zařadil i jeden titul, který jsem v tom předchozím vynechal, byť byl uveden už v první polovině ledna. Vězte, že nových dokumentů o zvířatech - vyhynulých i současných - vychází opravdu mnoho, a já je zkrátka nestíhám všechny zařazovat do této rubriky. Pokud víte o něčem, co jsem ani nezmínil, rozhodně se s tím podělte v komentářích! A teď se podívejme na všechny ty nové dokumenty...

Silverback

7. ledna ve 21:00 greenwichského času uvedla televizní stanice BBC Two celovečerní dokumentární film Silverback (Stříbrohřbet) režiséra a producenta Milese Blayden-Ryalla, který má na svém kontě také například televizní snímek Mummy's Little Murderer. Tento 90 minut dlouhý film dokumentuje tříměsíční misi kameramana divoké přírody Vianeta Djengueta (Planet Earth III, Tigers About the House, Primates) v Národním parku Kahuzi-Biega v Demokratické republice Kongo. Vianetovým cílem je pořídit důkladný záznam toho, jak se tamní ochránci snaží pečovat o gorily východní nížinné, jež jsou kriticky ohrožené a jež jsou zároveň nejen největším poddruhem gorily, ale také největším žijícím primátem na Zemi. Vianet se začleňuje do gorilí tlupy, aby pořídil intimní dokument z jejich životů. Tři měsíce trvající přizpůsobovací proces jej postupně vrhá hlouběji do dynamiky gorilí skupiny, jejíž členové na něj reagují různými způsoby. Vůdce tlupy, stříbrohřbetý samec Mpungwe vážící 254 kilogramů, na něj v jednu chvíli ve filmu dokonce zaútočí, byť jeho cílem není - jak Vianet sám prohlásil v rozhovoru s BBC - kameramanovi ublížit. I tak to byl však pro lidského návštěvníka hrozivý zážitek, poněvadž mu gorila uchopila chodidlo, a na tu sílu gorilí ruky, kterou v tu chvíli pocítil, nikdy nezapomene. Faktem je, že habituační proces člověka do gorilí skupiny může trvat dva až deset let, a bude úspěšný jen tehdy, je-li stříbrohřbetý vůdce skupiny pro. Vianet chtěl gorily adaptovat na přítomnost lidí, aby si na ně zvykli, a aby pak za těmito primáty mohli jezdit turisté a své peníze tedy dávat do jejich ochrany. Podařilo se mu za pouhé tři měsíce, což je nesmírně krátká doba, přesvědčit stříbrohřbeta Mpungwe, aby ho adoptoval, a aby umožnil více lidem blízká setkání s touto tlupou? Pro zjištění odpovědi na tuto otázku se budete muset na film sami podívat. Věřte mi však, že závěr snímku je skutečně velmi překvapivý. Výkonnými producenty Silverback byli James Barton-Steel (Afghanistan), Guy Gilbert (Hunting Britain's Most Wanted), James Kermack (Chernobyl), Julien Loeffler (The Waterhouse) a Andrew Zikking (Ocean Wonders). Hudbu k filmu složil Johnny Yates (Not A Game). Silverback byl vyroben společnostmi Featuristic Films a Off The Fence. 


NOVA: Hunt for the Oldest DNA

Tento 53 minut dlouhý dokumentární film z dlouhodobě vysílané série NOVA, uvedený premiérově na americké televizní stanici KPBS TV a následně na streamovací službě PBS App+ ve středu 21. února, se zabývá hledáním nejstarší DNA. Cílem Hunt for the Oldest DNA (Hledání nejstarší DNA) je seznámit diváky s hledáním DNA vymřelých zvířat v jejich fosilních pozůstatcích, což se po desítky let ukazovalo jako velmi těžké, ne však nemožné. Film je zaměřen hlavně na vědce a studenty z Kodaňské univerzity; jeden student, Eske Willerslev, si v roce 1995 při sledování kálejícího psa v dešti uvědomil, že trus zvířete v kombinaci s deštěm "zanáší" jeho DNA do půdy, které se v ní pak uchová jako tzv. "ancient environmental DNA". Nejlepší půdou, ve které se tato prastará environmentální DNA může zachovat, je pak permafrost, tedy věčně zmrzlá půda, což výzkumníky nutně zavedlo do Arktidy. S pomocí nové metody nazvané "shotgun sequencing" ("brokovnicové sekvencování") pak vědci z Kodaňské univerzity - včetně Willersleva, jehož psí špionáž a zdánlivě bláznivý nápad mu vynesly profesorský titul - získávají nové informace o fauně doby ledové z oblasti severovýchodního Grónska. Environmentální DNA, které se jim dostává studovat, je až 2 miliony let staré, a může o pleistocénní fauně prozradit více, než pár dosud nalezených mumií mamutích mláďat a další zvířeny ze Sibiře. Ve filmu se hovoří o pliocénních a pleistocénních velbloudech, mamutech, bizonech i grónské flóře, jež v dnešní arktické poušti rostla v dobách meziledových, kdy bylo na severu dokonce tepleji než dnes. Hunt for the Oldest DNA režírovala Niobe (Carbon - The Unauthorised Biography), jež k dokumentu také napsala scénář. Producenty jsou Ally Barry, Richard Stone a Sandra Tober (Equus: Story of the Horse). Hudbu k filmu složil Jonathan Kawchuk (Clara, The Nature of Things). Pro sérii televizní společnosti PBS, ZDF a Danish Broadcasting Corporation připravily film společnosti Handful of Films a HHMI Tangled Bank Studios.


Killer Crocs with Steve Backshall

O novém seriálu Steva Backshalla zaměřeném na krokodýly jsem se vám zmínil v předchozích dokumentárních novinkách, a to doslova dva dny před jeho premiérou. Killer Crocs with Steve Backshall (Zabijáčtí krokodýlové se Stevem Backshallem) je dvoudílný dokument, který byl v premiéře odvysílán na britské stanici Channel 5 ve dnech 19. a 20. února 2024. Oblíbený televizní přírodovědec, dobrodruh, horolezec a kajakář Steve, známý zvláště z dokumentu Deadly 60 (Vražedných šedesát/60 zvířecích zabijáků), se v něm vydává do rezervace Ndumo Game Reserve v Jihoafrické republice za krokodýly nilskými. Tato rezervace je známa pro svou velkou koncentraci krokodýlů; žije zde třetí největší populace druhu Crocodylus nilocitus na světě. Stevovým cílem je dostat se k nim co nejblíže - diváci tedy mohou očekávat klasickou backshallovskou akci, tzn. plavání s krokodýly v řece bez ochrany, zápasení s nimi (avšak pro vědecké účely v přítomnosti výzkumného týmu!) a sem tam nějaký ten dobrý "přírodohistorický" segment ilustrující, jak tito plazi žijí, loví a rozmnožují se. Dokument se také zabývá problematikou lidožravých krokodýlů. Druhá epizoda je zaměřena na hledání Henryho, pětimetrového krokodýla nilského, patřícího k největším v celé rezervaci. Cílem je zjistit, proč tolik vyrostl. Režisérem Killer Crocs with Steve Backshall je Tom Whitworth (My Family and the Galapagos), producenty seriálu jsou pak Wendy Darke (Expedition with Steve Backshall) a Rowan Musgrave (Deadly Pole to Pole). Kameramanem seriálu byl Graham MacFarlane (The Year Earth Changed), který také vystupuje v jedné epizodě. Killer Crocs with Steve Backshall je dílem společnosti True To Nature. V budoucnu nás čeká vydání podobně strukturovaného dvoudílného dokumentu o hroších, též provázeného Stevem.


Secret World of Sound with David Attenborough

Nejnovější přírůstek na neskutečně dlouhý a velký respekt si zasluhující seznam děl dokumentárního veterána Davida Attenborougha je trilogie Secret World of Sound (Tajemný svět zvuku). Ta se v premiéře vysílala na televizní stanici Sky Nature každou neděli od 25. února do 10. března. Uváděna byla také postupně na streamovací službě NOW. V tomto seriálu se David Attenborough pokouší divákům zprostředkovat vhled do zvířecí zvukové komunikace, a seznámit diváky s tím, jak různí živočichové využívají zvuky k získání potravy nebo k nalezení partnerů. První díl, Hunters and Hunted (Lovec a kořist), je zaměřen na důležitost vnímání zvuků při lovu nebo při unikání predátorům; s Davidem se podíváme například na puštíky vousaté, jež jsou schopni zaznamenat svým citlivým sluchem každý pohyb drobného hraboše i na velkou vzdálenost, a dozvíme se, jak severoamerické tarbíkomyši reagují na nebezpečí v podobě chřestýšů tím, že bubnují svýma nohama. Druhá epizoda, Love and Rivals (Láska a rivalové), se zabývá důležitostí zvukové komunikace pro rozmnožování různých tvorů, od gibonů přes skorce a lyrochvosty až po hlubokomořské ryby. Ve třetí epizodě, Finding a Voice (Nalezení svého hlasu), nám David umoží vhlédnout do životů mláďat, pro něž je zvuková komunikace skutečně velmi důležitá k prošení rodičů o potravu a k přežití celkově; podíváme se například na kajmany, jejichž mláďata se ozývají z hnízda hned po vyklubání se z vajíček. Secret World of Sound with David Attenborough je dílem britské společnosti Humble Bee Films a kanadské Infield Fly Productions. Režiséry jsou Nalini Crack (Fierce), Thomas Kent (Amazing Animal Friends), Bridget Appleby (Life in Colour), Gemma Brandt (Attenborough's Life That Glows) a Rebecca Hart (Our Great National Parks). Spolu s nimi seriál produkovali Stephen Dunleavy (Natural World: Komodo Dragon), Sharmila Choudhury (David Attenborough's Natural Curiosities) a Dugald Maudsley (Curb Your Carbon). Kameramany seriálu byli například Ben Palmer (Dimension 20), Alexander Falk (Peaking) a další. Hudbu k dokumentu složila skladatelka Suad Bushnaq, známá pro svou práci na soundtracku k letos vydanému dobrodružnému filmu Mountain Boy. Každá epizoda Secret World of Sound with David Attenborough je zakončena pětiminutovým filmečkem ze zákulisí. 


Flyways

Milovníkům ptactva a zájemcům o jeho ochranu se jistě bude líbit nový dokument Flyways (Trasy letů), který se premiérově vysílal ve středu 7. února jako 10. epizoda 42. série cyklu Nature na americké stanici PBS. Tento třiapadesátiminutový film se zabývá migrujícími pobřežními ptáky; více než 200 druhů severoamerických ptáků každoročně táhne v různých časových obdobích podél břehů Spojených států a Kanady, přičemž někteří z nich míří až do Arktidy, a nemálo z nich přes Severní Ameriku jen přelétá z jižní polokoule. Tento film je věnován hnutí ochránců přírody, pozorovatelů ptáků a vědců, kteří si moc dobře uvědomují, že migrace tohoto ptactva jsou ohroženy klimatickou změnou a urbánním vývojem. Opeřence, jako jsou kolihy východní, vodouši žlutonozí, jespáci rezaví či břehouši aljaští se snaží chránit, a zároveň usilují o lepší pochopení migrace a porozumění migračním trasám těchto pobřezních ptáků. Někteří jsou vybaveni sledovacími zařízeními, pomocí nichž mohou vědci zjistit, kudy tito ptáci létají, a jak získaná data a informace aplikovat v ohledu na ohrožení migračních tras těchto živočichů rychle se měnícími klimatickými podmínkami současné doby. Scénáristou, producentem a režisérem filmu Flyways je Randall Wood (Australia's Great Flood), na scénáři a produkci se pak podílela i Rebecca McElroy (Sea Turtle Odyssey). Za hudbou pro film stojí skladatel Cezary Skubiszewski (Red Dog); hudba byla nahrána v Red Moon Studios Australia. Hlavními kameramany byli Nathaniel Chambers (Deadliest Catch) a Iris Ng (Strays), a s drony při natáčení pracoval Hao-jan Chang (Manfei). Flyways z PBS je v podstatě zkrácenou verzí celovečerního, 85 minut dlouhého snímku Randalla Wooda s názvem Flyways: The Untold Journey of Migratory Shorebirds, který šel loni v květnu do australských kin. Spolu s produkční společností Storyland tuto kratší verzi pro PBS pomohly připravit společnosti HHMI Tangled Studios, WNET Group, Zed a tchaj-wanská televize PTS.


Patrick and the Whale

Ve středu 21. února byl na americké PBS uveden snímek Patrick and the Whale (Patrick a velryba), sloužící jako 12. epizoda 42. série Nature (jedenáctou epizodou mezi Flyways a tímto filmem byl dokument Attenborough and the Giant Sea Monster, o němž jsem psal již koncem loňského roku, a který premiérově odvysílala BBC One v Británii na Nový rok). V tomto třiapadesátiminutovém snímku se podmořský kameraman a moderátor Patrick Dykstra, známý třeba z dokumentu Chasing Ocean Giants z roku 2020, vydává na karibský ostrov Dominika, aby se blíže seznámil s největším predátorem oceánu - s vorvaněm. V dominikánských vodách se seznamuje s vorvaněm, kterého pojmenuje Dolores, a toto setkání Patricka navždy změní. Dále se setkává také s vorvaní samicí Can Opener ("otvíračka konzerv"), která mu skutečně umožní proniknout do tajuplného světa jejího druhu. Patrickovým cílem je ukázat vorvaně divákům v novém světle. Film je však ale také o něm a jeho vlastní psychologii - o psychologii člověka, jenž vzdal mnohé proto, aby mohl trávit čas s velrybami. Režisérem a zároveň střihačem tohoto výjimečného snímku je Mark Fletcher (Hidden Pacific), jeho producenty jsou Walter Köhler (The Ivory Game) a Wolfgang Knöpfler (Sea of Shadows), a jeho kameramany jsou kromě Patricka Dykstry také Gail Jenkinson (In The Heart of the Sea) a Romain Barats. Úlohu hlavního kameramana obsadil Rupert Murray. Hudbu k filmu složili H. Scott Salinas (Kangaroo Valley) a Matthew Atticus Berger (Dead in the Water). Film Patrick and the Whale je dílem společnosti Terra Matter Studios, jež ho pro PBS připravila spolu s WNET Group.


Wild Hope: Series 2

O první řadě půlhodinových speciálů k cyklu PBS Nature s názvem Wild Hope (Divoká naděje), jež byla uvedena 12. června na oficiálním webu dlouhodobě vysílaného pořadu, jsem vás informoval v loňském červencovém dokučlánku. 14. března 2024 vyšla 2. série Wild Hope, jež je ke zhlédnutí jak na onom webu, tak na oficiálním YouTube kanálu cyklu Nature. Vyšlo celkem 10 nových epizod, jež jsou na rozdíl od filmů, z nichž sestávala 1. řada, poněkud kratší - většinou mají stopáž 10 až 15 minut (epizody 1. řady byly osmadvacetiminutové). A jakými konkrétními tématy se tato řada Wild Hope zabývá? Jaké další ochranářské a enviro projekty divákům představuje? První epizoda, Vertical Meadows (Vetikální louky), je zaměřena na projekt Alistaira Lawa s cílem vytvářet"vertikální louky"; ty můžeme vysazovat na zdech a podporovat tak opylovače. Druhý díl, Gardener to Guardian (Ze zahradníka ochráncem), se věnuje irskému movementu započatému Mary Reynolds s cílem učinit zahradníky ochránci mizící biodiverzity. Milovníky hadů, jako jsem já, může velmi zaujmout třetí díl, The Serpent's Lair (Hadí doupě), o projektu dr. Chrise Jenkinse, jenž se snaží chránit užovky indigové a želvy myší v jižní části USA. V Turtle Trackers (Stopaři želv) se diváci seznámí s projektem na ochranu dvou druhů karet a kožatky velké na plážích Floridy. A Farm Goes Wild (Zdivočelá farma) je filmek věnující se anglické farmě Dereka Gowse, který se z pouhého chovu ovcí přeorientoval na ochranu biodiverzity. Return of the Manatees (Návrat kapustňáků) řeší komunitní projekt na ochranu kapustňáků ve floridské řece Crystal River, Coral Comeback (Comeback korálů) se věnuje výzkumníkům z havajské Coral Resilience Lab snažícím se přijít na to, jak zastavit mizení korálových útesů kvůli klimatické změně, a Seabird Sanctuary (Svatyně mořských ptáků) se zaměřuje na ochranářský projekt s cílem zachránit dva havajské buřňáky před vymřením. Birds on the Brink (Ptáci na pokraji vyhynutí) je pak o dalších ohrožených havajských opeřencích - o endemických šatovníkovitých, a poslední díl, Rewilding Rio (Zdivočení Ria), představuje divákům Národní park Tijuca nacházející se přímo v centru brazilského města Rio de Janeiro. 


The Bones

Nový německokanadský dokumentární film The Bones (Kosti) režiséra Jeremyho Xida (Death Metal Angola) se zabývá dealery s fosiliemi prehistorických zvířat. Dokumentuje boj paleontologů a muzejí se soukromými sběrateli a aukcemi; příběh o kolizi vědy a komerčnosti, o souboji touhy po poznání a tvrdého kapitalismu, a v neposlední řadě o koloniálním odkazu. Detroitský režisér Jeremy Xido se snaží poskytnout divákům úplně jiný vhled do světa paleontologie, než na který jsou zvyklí. Pohled do světa, v němž se zdánlivě romantická dinosaurologie stává bojištěm, na kterém vědci studující dávná zvířata trpí frustrací ze ztrát přístupu k cenným nálezům. Ve filmu vystupuje Bolor Minjin, první mongolský paleontolog, kterému se podařilo získat zpět ukradené fosilie z mongolských území. Snímek dokumentuje expedici marockého paleontologa Nizara Ibrahima do nitra Sahary, kde jej místo poklidného odkrývání fosilií čeká nepříliš příjemné vyjednávání s dealery fosilií, jež výměnou za ostatky dinosaurů, které si přivlastnili, chtějí obrovské peníze. Diváci se seznámí s francouzkým sběratelem a dealerem zkamenělin Francoisem Escuillierem, se kterým proniknou do světa prodeje ostatků dávno vymřelých zvířat. Vrací se také montanský paleontolog Jack Horner, který se proslavil svým nekonvenčním přístupem k fosilním vejcím - jeho práce o embryech maiasaury by nikdy nebyly napsány, kdyby jejich vejce zkrátka nerozbil s pomocí kladiva. Divákům je představen také Hornerův kontroverzní projekt Dino Chicken, usilující o jakýsi návrat neptačích dinosaurů s pomocí genového inženýrství. The Bones je celovečerní dokumentární snímek o délce 1 hodiny a 38 minut. Je to trochu jiný, uzemněnější paleodokument. Poukazuje na to, jak jsou v kapitalistickém systému vnímány fosilie zvířat, ke kterým bychom měli mít respekt, a nevidět v nich jen prostředky zbohatnutí. V premiéře bude film The Bones uveden zítra, v pondělí 18. března 2024 v 16:30 v kodaňském kině Empire Bio. Po premiéře se diváci budou moci zeptat Jeremyho Xida a Nizara Ibrahima, přítomné na jevišti, na vše, co je bude zajímat. Později půjde tento snímek do mezinárodních kin - sledujte tedy případné další informace o jeho vydání!


Příští měsíc nás čeká vydání 3. série Our Changing Planet na BBC Two, ve které se šestice moderátorů včetně Liz Bonnin a Chrise Packhama vrátí do částí světa zvláště ohrožených změnou klimatu a krizí biodiverzity, a informují nás o změnách v těchto regionech. Od vysílání Springwatch 2024 nás dělí už jen asi dva měsíce! Budu vás také informovat o nadcházejícím paleodokumentu T. rex od společnosti Giant Screen Films, jenž má jít v létě 2024 do muzejních kin! Nadále také sleduji novinky ohledně právě natáčeného osmidílného paleodokumentu Surviving Earth od Tima Hainese, tvůrce legendárního Putování s dinosaury. O výše zmíněném dvoudílném dokumentu o hroších provázeném Stevem Backshallem vás budu v průběhu času samozřejmě též informovat, jakož i o vydání dokumentu Wild Arabia od Nigela Marvena - ten by měl být uveden na streamovací službě MagellanTV nejspíše v létě tohoto roku. První ze tří epizod Forgotten Bloodlines: Agate, dokumentu o miocénní fauně Nebrasky od Maxe Bellomia (jednoho z tvůrců hry Prehistoric Kingdom), je již finišována, a její vydání se blíží!

Prozatím netuším, kdy do rubriky Dokumentární novinky přispěji dalším článkem tohoto typu, rozhodně se jej však časem dočkáte!

4 komentáře:

Dracovenator03 řekl(a)...

Musím ti to pochválit. Na tyto články se vždycky těším. Nejvíce mě zaujaly Hunt for the oldest DNA, Secrets of Sound a the Bones.

Nikola řekl(a)...

Taky se mi článek líbil. Nejvíce mě zaujaly dokumenty Silverback, Secret World of Sound with David Attenborough - mám doma jeho knihu, která mě velmi zaujala. A Flyways.

hajznberk řekl(a)...

Mě naopak nezaujalo nic xD

hajznberk řekl(a)...

Ne kecám ten poslední vypadá zajímavě :D

Okomentovat

Nejčtenější