čtvrtek 7. března 2024

Novinky v tvorbě Chrise Packhama: Kniha o ptácích a připravovaný dokument o neurodiverzitě

Chris Packham, britský přírodovědec, vystudovaný zoolog, environmentální aktivista, podporovatel hnutí Extinction Rebellion a Just Stop Oil, bývalý punk rocker, spisovatel a televizní moderátor, rozhodně patří k lidem, ke kterým chovám velký respekt a které považuji za možnou inspiraci pro každého z nás. Nástupce Davida Attenborougha, který je britským milovníkům zvířat znám z televizních obrazovek od poloviny 80. let, oslaví za méně než dva měsíce své 63. narozeniny. A rozhodně se nezastavuje. Nedávno u soudu podpořil nespravedlivě souzenou klimatickou aktivistku Cressie Gethin, na podzim dal dohromady osmidílnou přírodopisnou a enviro show 8 Out of 10 Bats, a v lednu jsme ho viděli hovořit o sporách, orlech a pavoucích ve Winterwatch 2024. Jeho nevlastní dcera Megan McCubbin připravuje s kameramanem Jamesem Stevensem podcast The Frog's Bollocks, a Chris také nezahálí a tvoří dál. Tento příspěvek chci věnovat dvěma novinkám v jeho tvorbě, kterým určitě stojí za to věnovat pozornost.

Nejnovějším přírůstkem na dlouhém seznamu děl Chrise Packhama je kniha Chris Packham's Birdwatching Guide: From Beginner to Birder, jež byla nakladatelstvím DK vydána právě dnes, 7. března. V této knize o rozsahu 160 stran se Chris věnuje britskému ptactvu (a v mnoha případech tedy i ptactvu, které známe ze střední Evropy). Jeho cílem je naučit čtenáře, jak identifikovat jednotlivé ptačí druhy a kde je hledat, přičemž zvláštní pozornost je věnována běžnému zahradnímu ptactvu, jež se pro některé mohlo stát až "nezáživným". Chris také čtenáři vysvětlí, jak ptáky nalákat do své zahrady, jak se k nim dostat skutečně blízko, jak vytvořit bird-friendly prostory, a do kterých prostředí se za ptáky vydat. Kniha je plná tipů, jak se před ptáky skrýt a jaké náčiní si pro dobré pozorování opeřených dinosaurů žijících všude kolem nás pořídit. Chris se svou láskou k ptákům nikdy netajil; ostatně už v 1. epizodě Nefalšované přírodní podívané (The Really Wild Show) z roku 1986, jež byla jeho televizním debutem, ho spolumoderátorka Nicola Davies představila jako člověka, který se o opeřence opravdu zajímá. A sledujete-li Chrisovu tvorbu, pak si možná pamatujete na některé příběhy z jeho vyrůstání - třeba jak jako mladý aktivista spal pod stromy, na nichž hnízdili ťuhýci obecní, před desítkami let v Británii ohrožení nelegálním sběrem jejich vajec, anebo jaký vztah si v patnácti letech coby izolovaný mladý muž s nediagnostikovaným autismem vytvořil s poštolkou, kterou navzdory zákazu státních autorit odebral z hnízda a po půl roku se o ní staral. Chrisova láska k ptákům se přenáší do této jistě výtečné, kvalitně zpracované knihy, která je něčím víc, než jen obyčejným "field guide". Amazon.co.uk momentálně knihu vede jako #1 Best Seller v knižní kategorii "Birds". V Kindle (pro čtečku) stojí kniha pouhých 5,95 liber, ve fyzické formě pak 11,96 liber. Stojí za to si ji objednat! Chrisovo video propagující knihu můžete zhlédnout zde


Další novinka ze světa Chrisovy tvorby byla oznámena doslova před pár dny, okolo 5. března. Stanice BBC Two totiž objednala výrobu dvoudílného cyklu Inside Our Minds, který volně naváže na loňský a též dvoudílný cyklus Inside Our Autistic Minds, jímž náš oblíbený moderátor provázel. V nových dvou filmech se Chris bude nadále věnovat neurodiverzitě; jeden z těchto filmů bude zaměřen na ADHD a druhý na dyslexii. Loni v únoru uvedený cyklus Inside Our Autistic Minds měl ohromný úspěch. Pozitivní reprezentace autistického spektra ve čtyřech příbězích, od příběhu neverbálního, ale velice inteligentního a spisovatelsky nadaného Murrayho po fotbalistu a učitelského asistenta Antona, o kterém nikdo v jeho okolí nevěděl, že je autistou, byla mnohými skutečně oceněna. Jak jsem zmiňoval výše, Chris sám je na autistickém spektru, a již dříve, v roce 2017, natočil pod taktovkou režiséra Charlieho Russella dokument Chris Packham: Asperger's And Me, který rozboural stereotypní představy o autistech (a lidech s tzv. Aspergerovým syndromem, který však dnes není v zemích jako je Velká Británie či USA diagnostikován jako samostatná kategorie na autistickém spektru) a s ráznou kritikou přistoupil k jakýmkoliv konzervativním smyšlenkám o nutnosti donutit neurodivergentní lidi naprostému přizpůsobení se šílenému, na výkon zaměřenému kapitalistickému systému. V podobném duchu se jistě bude nést i Inside Our Minds. Chris již léta velmi hezky hovoří o neurodiverzitě, a osobně si myslím, že není lepšího vědecky založeného a progresivního moderátora, než je on, aby nám představil životy dalších lidí, kteří se musí potýkat s nespravedlivě nastaveným systémem, jenž z nich dělá "něco méně". ADHD a dyslexie nejsou navzdory stupidním předsudkům některých osob žádné poruchy, a zrovna tak není poruchou ani autismus. Jsou to zkrátka odlišnosti lidské mysli a lidského mozku, a jsou stejně validní a úctu si zasluhující, jako cokoliv jiného. Dokument se teprve bude natáčet, a BBC v současné době hledá Brity, kteří by při jeho tvorbě rádi participovali. Myslím si, že se obou filmů dočkáme zhruba za rok.


Objednáte si Chrisovu novou knihu o ptácích? Těšíte se na jeho dokument o neurodiverzitě, který bude zajisté výtečně zpracován? Podělte se o své názory na Chrisova nová díla v komentářích!

Žádné komentáře:

Okomentovat

Nejčtenější