pondělí 13. února 2023

Inside Our Autistic Minds - Nový dokument Chrise Packhama o autismu

Dokumentární pořady Chrise Packhama, moderátora, environmentalisty, aktivisty a starého punk rockera, patří v přírodovědném dokumentárním průmyslu k těm nejznámějším. The Really Wild Show, Nature's Weirdest Events, Waterhole: Africa's Animal Oasis, Secrets of Our Living Planet, The Real T-Rex, In Search of the Lost Girl, The Burrowers, Operation Iceberg, The Watches... Chris Packham je jedním z nejvíce pracujících moderátorů přírodopisných filmů, a ročně se s ním odvysílá několik desítek hodin naučného obsahu, většinou na stanicích televizní a rozhlasové společnosti BBC, ale sem tam třeba i na National Geographic Channel a Nat Geo Wild. Chrisův nejnovější dokument se však nezabývá světem zvířat - je zaměřen na lidskou mysl, na lidský mozek. Inside Our Autistic Minds je dlouho očekávaným dvoudílným dokumentem, kterým se Chris pokusí změnit pohled veřejnosti na autismus, respektive na autistické spektrum. Chris se vyoutoval jako člověk s Aspergerovým syndromem v roce 2017, když BBC odvysílala výtečný dokumentární film Charlieho Russella s názvem Chris Packham: Asperger's and Me. Od té doby Chrisovi přišla spousta zpráv, e-mailů a dopisů, v nichž mu lidé na autistickém spektru děkovali za jeho otevřenost v onom skvěle zpracovaném a emočním snímku. V říjnu téhož roku se Chris stal ambasadorem britské National Autistic Society. O vyrůstání s nediagnostikovaným autismem psal také v knížce Fingers in a Sparkle Jar: A Memoir, vydané v roce 2016 či ve snímku Chris Packham: The Walk That Made Me z roku 2021. Nový dvoudílný dokument se však nezabývá tolik Chrisovou myslí, jako myslí čtyř dobrovolníků, jež se rozhodli zúčastnit natáčení, a prostřednictvím nichž budou nejen britským divákům představeny výjimečné schopnosti i těžkosti života lidí na tomto úžasném spektru.

Přírodovědec Chris Packham v novém dokumentu o autismu. Zdroj obrázku: Oficiální stránky pořadu na webu BBC

Úvodní sekvenci první epizody zveřejnil včera Chris na svém twitterovém účtu - opravdu doporučuji ji zhlédnout. A kdy se tohoto dokumentu dočkáme? První epizoda poběží zítra, 14. února 2023 ve 21:00 (GMT) na televizní stanici BBC Two. Druhý díl pak na ní bude premiérově odvysílán o týden později ve stejném čase. V rámci natáčení dokumentu vytvořili čtyři lidé na autistickém spektru krátké filmy, kterými své rodině a přátelům ukázali, jak se skutečně cítí, a jak vnímají svět kolem sebe. Zhlédli-li jste již úvodní sekvenci (a pokud ne, tak to rychle napravte!), pak víte, že pro Chrise je vnímání světa velmi vizuální, a jak řekl v Asperger's and Me, stejně jako on svět nevnímá v podstatě nikdo jiný. Nic jako "typický autista" totiž neexistuje, zrovna jako neexistuje "typický běloch" nebo "typický heterosexuál". Prostřednictvím tohoto dvoudílného dokumentu přispějí Chris a spolutvůrci k veřejnému vnímání autismu jako spektra, jako kognitivní odlišnosti, která je stejně validní, jako jakákoliv jiná odlišnost od vykonstruovaného normálu. Jedině rozbíjením standardů, vykonstruované normality a nepřirozených, úzkých kategorií (jako neurotypičnost nebo heterosexualita) totiž můžeme zlepšit svět kolem nás pro všechny, jež se liší (a to především od těch, kteří mají moc). Osobně se na tento dokument velmi těším. Nejsem si jist, zda mohu hovořit za přátele na autistickém spektru - ale jako někdo, kdo se od většinové populace odlišuje coby queer, vím, jak důležitá je správná reprezentace. A vypadá to, že tentokrát BBC jedné menšině lidí opravdu pomůže, což je skvělé. Čím více lidí si uvědomí, že všichni jsme na spektru - anebo přímo na spektrech, ať už hovoříme o neurodiverzitě, schopnosti učit se nebo na spektru lidské sexuality - tím lépe se nám jako společnosti bude dařit. Bez vzdělání o naší diverzitě se jinak budou mít určité skupiny ve společnosti hůře, než ostatní - a jak víme, když se má špatně jedna skupina lidí, mají se špatně všichni.

Titulek dokumentu Inside Our Autistic Minds. Zdroj obrázku: Twitterový účet televizního producenta Joea Myerscougha

Jedním z lidí, se kterými se prostřednictvím Inside Our Autistic Minds seznámíme, je Murray Bruce, muž na austickém spektru, který s okolím komunikuje non-verbálně. Chris také navštíví jedinou britskou školu exkluzivně pro autistické dívky, setká se s doktorem Lukem Beardonem, jenž je expertem na hypersenzitivitu lidí na autistickém spektru, a také s doktorkou Punit Shah, která našemu průvodci vysvětlí, proč vlastně ve svém životě potřebuje řád, aby mohl fungovat. Seznámíme se také s Ethanem, devatenáctiletým mladíkem, který se chce stát rapperem, a Antonem, mladým mužem, který se těžce přizpůsobuje změnám. Po zhlédnutí tohoto dokumentu snad budou lidé rozumět našim přátelům na autistickém spektru lépe.

Nezapomeňte tedy, máte-li přístup k online streamu BBC Two nebo jste-li schopni (třeba díky VPN) "vkročit" do prostoru BBC iPlayer, že první díl Inside Our Autistic Minds se odvysílá zítra večer! Všichni jsme na spektru, a všichni bychom se našli i na autistickém spektru - určitě i vy, já, zkrátka každý, už jen proto, že mnoho lidí má alespoň prvky autismu. Jak jsem již uvedl výše, čím lépe pochopíme lidskou diverzitu, tím lépe se nám všem coby společnosti bude žít.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Nejčtenější