pátek 17. února 2023

Obrázek týdne 17. 2. 2023

Polovina února je již nějakou tu chvíli za námi, dnes je sedmnáctého, je pátek, a to znamená, že jsem nucen prezentovat vám další Obrázek týdne! Za uplynulých pár dní jsem viděl tolik vhodných kandidátů pro zařazení do této rubriky, že jsem se div nezbláznil. Nakonec jsem se rozhodl učinit Obrázkem týdne toto dílo ilustrátora draků a dinosaurů Andyho Frazera, vystupujícího na Twitteru pod přezdívkou DragonsofWales. Dle mého je výtečné. Co si o něm myslíte vy?


Popisek k obrázku: Dva velcí ornithopodní dinosauři druhu Iguanodon bernissartensis procházejí vlhkým pralesem, a spásají v něm kapradiny. Jeden z nich právě žvýká utržené sousto, zatímco druhý směřuje své zraky k vysokým kapradinám rostoucím při kmeni stromu. Obě zvířata jsou součástí větší skupiny, která se zřejmě zdržuje hlouběji v lese, a jejíž zástupci těmito místy nejspíše v příštích minutách či desítkách minut také projdou. Iguanodonti míří z hlubin pralesa na otevřené prostranství. Je možné, že se tam nachází jezero, ze kterého se budou napájet. Iguanodon bernissartensis se řadí k nejznámějším dinosaurům. Byl popsán Georgem Albertem Boulengerem roku 1881, a je nejlépe znám na základě nemalého množství koster ze souvrství Sainte-Barbe u belgického Bernissartu. Tito dinosauři zřejmě spásali vegetaci rostoucí jak nízko, tak docela vysoko - od země až do výšky 4 nebo 5 metrů. Kromě kapradin si pochutnávali i na cykasech, přesličkách a tuhých listech jehličnanů. Celkově dosahovali iguanodonti délky 9 až 11 metrů a hmotnosti 4,5 tun. Tato scéna se odehrává na území Belgie před 125 miliony let.

Máte-li zájem, můžete si na tomto odkazu objednat Andyho knížku EX|TERRA, jež je v podstatě kolekcí jeho paleoartu. Sám ji sice nevlastním, ale třeba změním názor, až budu mít víc peněz, než těch zašpiněných pět korun, které pro případ nouze nosím v kapse svých spodků.
Zítra se dočkáte 2. kapitoly příběhu Ekofašoun, který je pokračováním Vřískotu v džungli! Pevně věřím, že vás první kapitola zaujala, a že budete chtít vědět o našem zpackaném příteli Landonovi něco víc! Jinak pro vás mám vybraný další klip z Winterwatch 2023, tentokráte se věnující mořským živočichům z britského pobřeží, a také nejspíše v brzké době napíši další popisek hada.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Nejčtenější