pondělí 6. února 2023

Zrušení Autumnwatch: Oslavy podzimní britské přírody se už zřejmě letos nedočkáme

Přírodopisné pořady britské rozhlasové a televizní společnosti BBC jsou velmi oblíbené, a díky své kvalitě si v současné dokumentární smršti udržují prestiž. Široká veřejnost je miluje, a to nejen ve Spojeném království, ale po celém světě. A velkého zastání se jim často dostává i z akademického světa. Ať už je to encyklopedická série Život (Life) Davida Attenborougha, která vznikala po nějaké čtyři desítky roků, či na mladší diváky cílené série Nefalšovaná přírodní podívaná (The Really Wild Show) a Deadly Steva Backshalla; ať už jsou to vysokorozpočtové dokumenty jako Modrá planeta II (Blue Planet II) či nová Zmrzlá planeta II (Frozen Planet II) z minulého roku, nebo hodinové filmy z již ukončeného cyklu Svět přírody (Natural World), BBC nedozírně přispěla k popularizaci nauk o světě přírody a také k popularizaci jeho ochrany. Její dokumenty jsou v "přírodovědném dokumentárním průmyslu" považovány za jakýsi standard, a každá další velká televizní společnost či studio, jež si může dovolit větší rozpočty na své pořady, se je snaží napodobit. V současném trendu velkorozpočtových blue chip dokumentů (tzv. super-landmarks) BBC nepochybně vede, přinejmenším co do počtu takových pořadů. Úžasné scény s chameleony rodícími mláďata ve východoafrických horách, se lvy lovícími pakoně za epické hudby Hanse Zimmera či s odvážným moderátorem dopřávajícím si potápění s velkým bílým žralokem však nejsou ani zdaleka vše, na co může být tato televizní společnost hrdá. Stejnou cenu, ne-li větší, totiž mají její pořady o britské přírodě - a mezi ty patří i oblíbené série Springwatch, Autumnwatch a Winterwatch, kolektivně nazývané The Watches. I za nimi stojí bristolský department BBC Studios Natural History Unit, produkující mj. všemi milované Attenboroughovy dokumenty. Sledujete-li dění v přírodovědném dokumentárním průmyslu, pak vám v posledním dnech nemohly uniknout zprávy o zrušení jednoho z těchto pořadů, konkrétně tedy podzimní bonanzy britské přírody, pořadu Autumnwatch. Ačkoliv jsem se na toto téma již krátce vyjadřoval ve zcela jiném příspěvku, dám si za cíl v tomto článku shrnout vše, co je o zrušení Autumnwatch známo, co se dá dělat, zda se dá tento oblíbený naučný pořad zachránit, a co jeho zrušení vlastně znamená v době, kdy jsou environmentální krize, klimatická krize a krize biodiverzity tématy důležitějšími, než kdy dříve.

Logo Autumnwatch. Obrázek z BBC Wiki

Autumnwatch se začal vysílat v roce 2005, tehdy jako hodinový speciál provázený původním moderátorským týmem složeným z Billa Oddieho, Kate Humble a Simona Kinga. O rok později byl díky své popularitě i rostoucí popularitě "sesterského" pořadu Springwatch, též započatého v roce 2005, expandován v osmidílný, dvoutýdenní pořad. V roce 2012, když byl již moderován Chrisem Packhamem, Michaelou Strachan a Martinem Hughes-Gamesem, rozhodla BBC o snížení počtu epizod z osmi na čtyři, a tak to šlo až do roku 2020, kdy byl výjimečně z důvodu covidové pandemie navýšen opět na osm (v letech 2021 a 2022 sestávala každá řada Autumnwatch opět ze čtyř epizod). Podobně jako si Springwatch dává za cíl zaujmout diváky celou řadou příběhů z jarní britské přírody, Autumnwatch - od roku 2019 moderovaný čtyřčlenným týmem složeným z Chrise Packhama, Michaely Strachan, Iola Williamse a Gillian Burke - prezentuje divákům příběhy z britské přírody v nejbarevnějším období roku, tedy v období podzimním. Díky relativně vysoké sledovanosti se Watches staly nezbytnou součástí každého ročního období (připomínám, že Springwatch se vždy vysílá po tři týdny od konce května do poloviny června, tedy na přelomu jara a léta). Člověk by čekal, že snad časem vznikne i "Summerwatch" - možná je škoda, že se o to BBC nikdy nepokusila (ostatní spin-off pořady jako Springwatch in Japan: Cherry Blossom Time, Springwatch at Easter či Evolutionwatch přece stály za to!). Na začátku února tohoto roku však britská veřejnoprávní stanice oznámila něco poněkud méně potěšujícího: Autumnwatch byl jako nejméně sledovaný ze tří Watches zrušen, a příští Winterwatch 2024 bude zredukován z osmi epizod (v takovém formátu se vysílá od roku 2021, oproti čtyřdílným řadám vysílaným každoročně od roku 2013) na čtyři epizody.

Jako důvod zrušení uvedla BBC následující: "Toto jsou finančně náročné časy. Musíme učinit těžká rozhodnutí a soustředit naše [finančí] zdroje na obsah s nejvyšším dopadem. To bohužel znamená, že Autumnwatch nebude pokračovat. Místo toho budeme investovat více peněz do Springwatch a Winterwatch, které jsou mezi diváky nejoblíbenější." 

Tolik k oficiálnímu prohlášení britské veřejnoprávní stanice. V podstatě slibuje, že peníze daňových poplatníků pomohou k zlepšení kvality Springwatch a Winterwatch, a Autumnwatch bude zrušen. Možná by ale nebylo na škodu, kdyby BBC alespoň zveřejnila, kolik lidí (nebo domácností) vlastně pořad sleduje. Od roku 2020 totiž tato čísla vůbec nezveřejnila. Je pravdou, že sledovanost Autumnwatch šla dlouhodobě dolů; když ještě v pořadu vystupoval Martin Hughes-Games v roce 2017, sledovalo sérii v průměru 2,54 milionu lidí, což na živě vysílaný pořad o přírodě není špatné. Další rok - když byl Autumnwatch výjimečně koprodukován americkou PBS a vysílán z Massachussetts, nikoliv z britských ostrovů - už bylo průměrně diváků jen 1,97 milionu. A následující série z nejslavnějšího skotského národního parku, proslulého Cairngorms, přilákala 1,83 milionu diváků. Čísla z pandemického období BBC nezveřejnila, což je škoda - nikdo vlastně pořádně neví, kolik lidí sledovalo poslední (dle mého výtečnou) řadu. Na sociálních sítích, zvláště pak na Twitteru, jsem se setkal s názorem, že by BBC mohla snížit rozpočet populárního sci-fi Doctor Who o 5 % - a to nyní v době, kdy jej koprodukuje s korporátním gigantem Disney, jistě není nemožné - a tyto peníze poslat do Autumnwatch. To byl návrh jen jednoho z fanoušků pořadu, nicméně plně se s ním shoduji.

Diváci Watches jsou podobně zaskočeni, jako když BBC v roce 2017 zrušila oblíbený astronomický pořad Stargazing Live, provázený fyzikem Brianem Coxem, komikem Darou Ó Briainem, moderátorkou dokumentů Liz Bonnin a astronomem Markem Thompsonem. I ten poskytoval fantastickou platformu lidem zabývajícím se určitou "sférou" přírodního světa; vždyť díky zapojení diváků nakonec vedl k objevu nové vícenásobné hvězdy a několika planet! Autumnwatch zase přispívá k rozšíření povědomí o nutnosti ochrany přírody. Vzpomeňme si na jeho poslední řadu, ze které jsem v průběhu listopadu 2022 přidával na svůj blog vybrané úryvky. Autumnwatch nás naučil něco o posílení populace raků bělonohých v Hampshire, informoval nás o stavu hnědásků chrastavcových ve velšském Ceredigionu, a představil i těm nejméně zasvěceným divákům problémy ptáků potýkajících se s novým typem ptačí chřipky, identifikovaném teprve v roce 2020. A nejen to. Autumnwatch v předchozích letech informoval nejen britské diváky o návštěvě orlosupa bradatého do Anglie, věnoval se úbytku vrabců na území Londýna nebo divákům ukázal, jak mohou houby pomoci skládat hudbu! Přínos Autumnwatch na poli popularizace ochrany přírody je zkrátka nezanedbatelný. O různých ochranářských projektech nebo stavech populací druhů, které na tom ve Spojeném království nejsou zrovna nejlépe (třeba i takové veverky obecné) slyšela spousta lidí poprvé zcela jistě právě při sledování tohoto pořadu.

Ne každý je ale fanouškem Autumnwatch a jeho "sesterských" pořadů. K jeho zrušení se okamžitě vyjádřila Countryside Alliance, britská organizace propagující záležitosti týkající se venkova, od zemědělství až po lov divoké zvěře. Ta uvedla následující: "Konec Autumnwatch představuje příležitost, aby BBC rebalancovala své přírodopisné pořady. BBC se dobře věnuje spoustě venkovských záležitostí, a vytváří hodně dobrého venkovského obsahu, ale v průběhu let panovaly obavy ohledně nerealistického a antropomorfického přístupu Autumnwatch. Venkovu se mu po něm stýskat nebude." Dovolím si doplnit, že Countryside Alliance má ve svém vedení členy Konzervativní strany, tedy strany bohatých (anebo těch, které bohatí všelijakými pochybnými způsoby získali na svou stranu); předsedou aliance je Nick Herbert, bývalý stínový ministr vnitra za Cameronova vedení strany. Další pochybnou figurou ve vedení Countryside Alliance je konzervativec James Wharton. Ano, ve vedení aliance se najdou i labourističtí politici, a aliance v posledních letech vydala prohlášení protestující proti některým rozhodnutím konzervativní vlády, nicméně politické afiliaci některých členů aliance zkrátka nelze nevěnovat pozornost. Aliance, která se staví za tradiční (a krutý) lov lišek na britském venkově, zcela jistě není nestranná. 

Mockrát jsem se v posledních dnech na Twitteru setkal s názorem, že zrušení Autumnwatch je čistě politickým krokem. Watches se již několik let z řad pravicových sympatizantů setkávají s mnohdy přehnanými útoky; i k videím, které jsem umístil na svůj YouTube kanál, někteří diváci (očividně voliči Toryů) psali, že Chris Packham a Iolo Williams jsou "příliš woke". Libertariánský levičák jako já, který s názory Chrise Packhama, Iola Williamse a ostatních moderátorů Watches souhlasí, se samozřejmě jen zasměje. Legrační, krajně konspirační úvahy o tom, že se prostřednictvím Autumnwatch snaží BBC přispět ke "klimatické panice" či způsobit divákům "ekoanxietu", snad nemůže brát vážně nikdo se zdravým rozumem. Klimatická krize je věcí skutečnou, úbytek druhů je velkým problémem, a Watches se mu věnují velmi dobře - žádnou paniku nevytvářejí. Pravicoví diváci, kteří by raději stále sledovali segmenty o kráse motýlů (které ale z Watches nezmizely), možná nejsou zrovna nadšeni, když se v těchto pořadech čím dál více mluví o palčivých environmentálních problémech, ale to je tak trochu jejich potíž. Z osobních zkušeností mohu říci, že "anti-wokeisté" jsou zkrátka lidmi, kteří nedokáží popsat, co se jim nelíbí - vlastně je u nich problém to, že vše, co se jim nelíbí, je "woke", a tím to pro ně končí. Někteří z těchto diváků jsou asi příliš znepokojeni tím, že Chris Packham a jeho nevlastní dcera Megan McCubbin jsou asociováni s movementem Extinction Rebellion (se kterým já osobně také sympatizuji). Těmto lidem bych samozřejmě doporučil jedno: nechcete-li věnovat pozornost krizi biodiverzity, vypněte televizi, na Watches se nedívejte, když vás tolik děsí, vraťte se ke svým nudným, nicotným životům, nedělejte pro planetu nic... a přestaňte nás, kteří o budoucnost Země zájem mají, pro náš zájem konečně peskovat. Vaše nečinnost a neochota trochu se vzdělat nebo projevit zájem už naši planetu tak dost stojí!

BBC by měla být jako veřejnoprávní televizní a rozhlasová společnost nestranná - a tímto argumentem se samozřejmě ohánějí lidé policky zprava i zleva (pro více doporučuji zhlédnout toto video Toma Walkera aka Jonathana Pie). Pro některé je totiž BBC "příliš woke" a "příliš nahrává levici", jiným zase přijde příliš pro-pravicová. Nemalému množství Britů vadí licenční poplatky, které nestrannost BBC - ať už to znamená cokoliv - zaručují. Ano, licenční poplatky za veřejnoprávní televizi a rozhlas je socialistický nápad, a dle mého - stejně jako idea peněz z daní jdoucích do zdravotní péče - je to nápad brilantní. Dokážete si představit zrušení licenčních poplatků tady u nás? To by byla katastrofa. Ani Česká televize není perfektní, ale rozhodně se jí dá věřit, stejně jako Českému rozhlasu, a tu nestrannost si do značné míry udržují - s BBC je to podobné, právě díky tomu, že do těchto společností jdou peníze obyvatel té dané země. Samozřejmě kritika BBC zleva je více než zasloužená; kontroverzní transfobní článek Caroline Lowbridge publikovaný na webu BBC News v říjnu 2021 mluví za vše, ale je toho pochopitelně mnohem víc. Alarmující je také fakt, že současná hlava BBC, Tim Davie, je bývalým členem Konzervativní strany (1992-1996), a od roku 2001 jí daroval přes 400 000 liber. Do současné pozice v BBC ho prosadil bývalý premiér Boris Johnson, též velmi kontroverzní figura, ke které se však raději vyjadřovat nebudu. 

I tak se BBC daří političnost jaksi balancovat. Na jedné straně dala světu Davida Attenborougha, největšího tvůrce dokumentů o přírodě všech dob a zároveň levicového liberála, na straně druhé dala světu pochybného DJ, miláčka Margaret Thatcherové a pedofila Jimmyho Savila. Na jedné straně poskytuje platformu Chrisu Packhamovi, který je progresivní a hovoří o environmentálních problémech, na straně druhé poskytovala donedávna platformu i Jeremymu Paxmanovi, jenž se z údajného socialisty v průběhu let transformoval v "jednonárodního" konzervativce. Na straně jedné dala BBC Británii i světu Stewart Lee's Comedy Vehicle, patrně nejlepší stand-up comedy show muže, který to natřel každému od Thatcherové přes Camerona po Johnsona a (v poslední době "anti-woke") Rickyho Gervaise, na straně druhé zatemnila BBC hlavy bezpočtu diváků pořadem Top Gear provázeným trojicí simplisticky smýšlejících postarších mužů (bez omluvy Richardu Hammondovi) bez špetky soucitu s imigranty či lidmi menšinových etnik a menšinových sexuálních orientací. Dalo by se argumentovat, že BBC ani není tolik nestranná, jako spíše, že poskytuje platformu jak lidem nalevo, tak lidem napravo (ti druzí ji pak samozřejmě tak trochu zneužívají, ale co se dá dělat - bohužel pro ně ještě žádný woke gulag nemáme... to byla mimochodem satira, pro ty, kterým se ještě smysl pro humor nerozvinul). Watches se politicky sklánějí spíše doleva, jsou v zásadě environmentalistické, a jejich tvářemi jsou lidé, které konzervativci nemají rádi. Zrušení Autumnwatch kritikům z pravice hraje do karet. A určitě jsou rádi za to, že jim BBC splnila sen - spát nyní budou moci bez zlých myšlenek na podněcování britského publika ke klimatické akci (smutné).

Čtyřka moderátorů posledních čtyř řad Autumnwatch. Fotografie z webu BirdGuides

Autumnwatch by nemusel být zrušen. Kdyby BBC investovala méně peněz do Top Gear, jehož moderátoři jsou - a nyní nezáleží na tom, jak se politicky identifikujete - určitě mnohem útočnější a agresivnější, než přírodovědci z Watches, pak by pořad o britské podzimní přírodě klidně mohl pokračovat. K jeho zrušení se již prostřednictvím Twitteru vyjádřili Michaela Strachan a také občasný kontributor Watches a průvodce Deadly Steve Backshall (ten vystupoval ve Springwatch 2018 a Springwatch 2020); Backshall nazval zrušení Autumnwatch "šílenstvím". Chris Packham - tvář Watches - který je od skončení Winterwatch 2023 na tříměsíční dovolené ve svém domově v New Forest, se k věci zatím nevyjádřil. Rozhodně je jisté, že milovníci britské přírody ztratili velký "kus" své platformy. I proto, že je velmi pravděpodobné, že BBC byla k jeho zrušení motivována spíše politicky než jakkoliv jinak, snaží se nyní fanoušci pořadu o "uncancelling" Autumnwatch.

Jak lze tento přírodopisný pořad zachránit? Marion Veal, kterou si pamatuji ze Self-Isolating Bird Club Chrise Packhama a Megan McCubbin, vytvořila na Change.org petici s cílem zvrátit rozhodnutí BBC. Podepsalo ji už přes 71 000 lidí. Mějme na vědomí, že zrušením Autumnwatch přišly o práci desítky lidí z BBC Studios Natural History Unit, pro které je tento pořad každoroční podzimní jistotou finančního příjmu. Snažit se o návrat Autumnwatch tedy není vhodné jen proto, že se tento pořad věnuje částečně i problémům přírodního světa, ale i proto, že léta poskytoval zdroj příjmu nemalému množství lidí - lidí, kteří milují to, co dělají. Od kameramanů přes producenty až po lidi zodpovědné za propagaci pořadu na sociálních sítích. I na ně musíme myslet. 

Mrzí mě, že i my, fanoušci z kontinentální Evropy, budeme letos (a pravděpodobně i v příštích letech) o Autumnwatch ochuzeni. Tento pořad má nemalé množství fanoušků či následovníků i v zemích jako Nizozemsko či Německo. Rozhodnutí BBC zrušit tento kvalitní přírodopisný pořad považuji za katastrofické. Nechceme drahé drama seriály, chceme přírodu! Méně entertainmentu, více edutainmentu! 

1 komentář:

Kuzuri řekl(a)...

V tuto chvíli je petice za zachování Autumnwatch podepsána již více než 101 000 lidí! A já doufám, že tento příspěvek se brzy stane neplatným - tedy že oblíbený pořad o britské podzimní přírodě bude zachráněn, a nakonec se letos na podzim přece jen vrátí! Už se několikrát stalo, že BBC na žádost obroského množství diváků a fanoušků některé ze svých pořadů vrátila na obrazovky, třeba Flog it!

Více na webu Digital Spy: https://www.digitalspy.com/tv/a42788144/autumnwatch-bbc-cancelled-why/

Okomentovat

Nejčtenější