pátek 24. února 2023

Obrázek týdne 24. 2. 2023

Chtěl jsem, aby poslední únorový Obrázek týdne byl vskutku speciálním. A myslím si, že dílo, které jsem se rozhodl do této rubriky zařadit, je opravdu výjimečné. Jeho autorem je Brennan Stokkermans, umělec, pozorovatel ptáků a prezident Ornitologického klubu Univerzity v Ohiu. Jeho díla jsou prostě výtečná, a já vám opravdu vřele doporučuji podívat se i na některé jiné obrazy, které vytvořil. S tímto dílem jsem se před několika dny setkal na jeho twitterovém účtu, není to však obraz nový. Brennan ho každopádně považuje za jedno ze svých nejpřirozeněji působících děl. Jak se vám líbí?


Popisek k obrázku: Malý opeřený dinosaurus Wulong bohaiensis se usadil na padlém kmenu stromu vyčnívajícímu z peřejí. Zatímco bílá voda divoce sbíhá ze skal, natahuje drobný mikroraptorián svůj dlouhý ocas zdobený dvěma výraznými, ke koncům se rozšiřujícími pery, jimiž nyní, v období rozmnožování, láká partnery. V tuto chvíli jej však k přitažení ostatních zástupců svého druhu nevyužívá, neboť si po dlouhém skotačení na okraji lesa dopřává trochu odpočinku. Celý den se honil za rybami, a lapal po nich svou tlamou vybavenou malými, ostrými zoubky. Možná si sem tam zalovil i nějakého toho zástupce třídy hmyzu. Teď už má bříško plné, a odpočívá na sluníčku, jež vysílá hřejivé paprsky k jeho šíji. Wulong bohaiensis byl popsán v roce 2020 na základě fosilie z jiufotangského souvrství v čínském Liao-ningu. Jeho rodové jméno znamená v překladu do češtiny "tančící drak". Tato scéna se odehrává před 115 ve spodní křídě stupně apt.

Jak ten čas letí! Vždyť já si vzpomínám, že jsem o tehdy nově popsaném wulongovi psal v únoru 2020, jako by to bylo teprve včera!
Ještě zmíním jednu záležitost, týkající se pro změnu přírodovědných dokumentů - Nigel Marven, všemi milovaný britský dokumentarista (Ten Deadliest Snakes, Prehistoric Park), totiž včera na svých sociálních sítích uvedl první oficiální upoutávku na připravovaný film o přírodě Salvadoru! Máme se vážně, na co těšit.
A když už zmiňuji ty dokumenty, mohu vám slíbit, že v neděli vám přinesu článek o nejnovějších přírůstcích do početné kategorie přírodovědných filmů a seriálů z prvních dvou měsíců tohoto roku! A nebude jich málo... Do té doby vás ještě tady na blogu vystraší Landon Kaelber svými nechutnými zpátečnickými názory a činy, a to ve třetí kapitole Ekofašouna!

Žádné komentáře:

Okomentovat

Nejčtenější