úterý 14. února 2023

Nejdéle žijící pytlouš v zajetí nesoucí jméno na počest představitele Profesora X

Ačkoliv se snažím v posledních letech na svůj blog přispívat články jaksi "polo-odbornými", nikdy není na škodu se trochu vzdálit od vší té serióznosti, a podívat se třeba na svět současných zvířat skrze popkulturní objektiv (věřte mi, já raději kontrakulturu, ale té dnes pozornost věnovat nebudu). Na mnoha zpravodajských webech se v posledních dnech objevila roztomilá zpráva o nejdéle žijící "myši", která kdy byla chována v zajetí. A do značné míry potěšila jak fanoušky série Star Trek, tak fanoušky mutantů z vesmíru (či vesmírů) Marvel Comics. Jmenuje se totiž Pat, po britském shakespearovském herci Patricku Stewartovi, který se po celém světě proslavil zejména rolemi kapitána Jean-Luc Picarda ve Star Treku a profesora Charlese Xaviera ve filmových X-Menech. Pat žije v San Diego Zoo v americké Kalifornii, ve stejné zoologické zahradě, které se úspěšně daří rozmnožovat pandy velké. Patří k pacifickému poddruhu pytlouše drobného (Perognathus longimembris pacificus), ohroženého hlodavce z čeledi pytloušovitých (Heteromyidae), se kterým se setkáme na jižním pobřeží Kalifornie v okresech Los Angeles a San Diego. Jsou to drobná zvířátka, dosahující maximální délky 13 centimetrů od špičky čenichu po konec ocasu. Pytlouš drobný má celkem 6 poddruhů; vyskytují se v různých oblastech západu Spojených států amerických a mexických států Baja California a Sonora. Tichomořský poddruh pytlouše drobného byl po nějaké dvě desítky roků považován za vyhynulý, než v roce 1993 došlo k jeho znovuobjevení. Od té doby je samozřejmě snaha jej zachránit. V současné době žijí ve volné přírodě jen tři nevelké populace této subspecie.

Pytlouš Pat. Obrázek z webu CNET

Pat byl minulou středu, 8. února 2023, zapsán do Guinessovy knihy rekordů jako nejdéle žijící "myš" v zajetí. Narodil se 14. července 2013, a dnes je tedy starý 8 let a 215 dnů. Tím překonal jakékoliv předchozí zaznamenané věkové rekordy hlodavců označovaných anglicky pod souhrnným (a ano, příliš obecným) slovem "mouse". Od svého jmenovce se Pat v mnohém liší, zvláště tedy po druhové a vzhledové stránce. Některé senzacechtivé weby uváděly, že hlavní rozdíl mezi Patem a Patrickem Stewartem je ten, že drobný pytlouš je pokryt chlupy; tím se navážely do herce, který se nechal znát, že již v mládí trpěl alopecií, a to mi přijde urážlivé. Patrick Stewart je herecký velikán, jeden z největších žijících talentů Británie srovnatelný s Ianem McKellenem (s nímž se náhodou přátelí, a se kterým také vystupoval ve filmech ze série X-Men) - je skvělé, že nejdéle žijící "myš" v zajetí je pojmenována právě po něm. Znalost Patova věku je samozřejmě důležitá i z vědeckého a ochranářského hlediska - nyní se ví, jakého věku se vlastně tito hlodavci mohou v zajetí dožít, a z toho lze do značné míry odvodit, kolik potomků třeba mohou mít. Tým ze San Diego Zoo Wildlife Alliance se chovu a rozmnožování pacifických pytloušů drobných v zajetí věnuje od roku 2012, a během první desítky let projektu se jim podařilo zvětšit jejich populaci o 117 v zajetí narozených pytloušů. Stejně jako další snadno přehlédnutelní živočichové, i pytlouš drobný ve svém ekosystému hraje velmi důležitou roli, a jeho ztráta by jistě v ničem dobrá nebyla. Doufejme, že nyní díky dlouhověkému Patovi a jeho pojmenování po hollywoodské hvězdě o pytlouše drobné vzroste zájem širší veřejnosti.

Patrick Stewart jako Profesor X ve snímku Doctor Strange v mnohovesmíru šílenství (2022). Obrázek z Marvel Cinematic Universe Wiki

Fanouškům Star Treku, kteří by v titulku tohoto příspěvku raději viděli jméno Jean-Luc Picard se omlouvám - nic proti!

Žádné komentáře:

Okomentovat

Nejčtenější