čtvrtek 23. února 2023

Random Bird #1: Amazoňan rudooký

Vědecké jméno: Amazona rhodocorytha
Velikost: délka 35 cm, hmotnost 450 g,
Výskyt: východní Brazílie.
Světle zbarvený zástupce rodu amazoňanů (Amazona) s nádhernýma rudýma očima (popřípadě oranžovýma). Je to zranitelný druh, žijící sice v několika přírodních rezervacích, není však plně chráněn před pytláky. Ohrožuje ho také ztráta jeho přirozeného prostředí. Páry těchto ptáků si staví hnízda v dutinách stromů - období rozmnožování trvá od září do listopadu. Samice v této době naklade jednu snůšku, v průměru o čtyřech vejcích, jež jsou pak čtyřiadvacet dnů inkubována. Mláďata se osamostatňují 34 dní po vylíhnutí. Amazoňan rudooký je endemitem východní Brazílie. Dříve býval považován za poddruh amazoňana modrolícího (Amazona dufresniana).


Zdroj obrázku:

Zdroje informací:

1 komentář:

Kuzuri řekl(a)...

První část série Random Bird, kterou budu na svůj blog dávat kdykoliv, kdy zkrátka nebude čas na nic jiného. :) Věřím, že krátké příspěvky tohoto typu uvítáte.

Zároveň si říkám... proč nepřejmenovat rubriku o současné přírodě na "Současná příroda"? Popravdě, přemýšlím o tom už tolik let... "Sopky, láva...", a přitom v té rubrice najdete o sopkách asi tak pět článků, a tři z nich ještě nepřesné a z doby, kdy jsem svět kolem nás chápal asi jako zkaženou mandarinku...

Okomentovat

Nejčtenější